Tujina

Bodo reforme odnesle Berlusconija?

Bruselj, 25. 10. 2011 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja Severne lige Umberto Bossi je sporočil, da so glede pokojninskih reform dosegli dogovor z Berlusconijem. Treba bo videti, kako ga bo sprejela Evropska unija, je dejal in povedal, da ostaja pesimističen glede preživetja koalicije.

Po Grčiji, Irski in Portugalski, ki so morale zaprositi za mednarodno finančno pomoč in morajo v zameno zanjo izvajati ostre ukrepe za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga, sedaj dolžniška kriza najbolj kaže zobe Italiji in Španiji. Evropska unija od teh držav sedaj preventivno zahteva odločno ukrepanje.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je v ponedeljek sklical krizno sejo vlade, ki se je končala brez dogovora o pokojninski reformi, s katero naj bi upokojitveno starost v Italiji zvišali na 67 let.

Danes pa se je v Rimu sestal s koalicijsko partnerico Severno ligo. Po celodnevnih pogajanjih je vodja Severne lige Umberto Bossi sporočil, da so z Berlusconijem vendarle dosegli dogovor. Treba bo videti, kako ga bo sprejela Evropska unija, je dejal in povedal, da ostaja pesimističen glede preživetja koalicije. "Na koncu smo se le dogovorili. Zdaj pa bomo videli, kaj bo rekla EU,“ je povedal. Na vprašanje novinarjev, kakšne so ob vseh teh sporih glede reform možnosti za preživetje obstoječe vlade, je odvrnil: "Ostajam pesimističen!“ 

Berlusconi je bil v nedeljo tarča ostrih svaril, da bo moral evropske partnerice v sredo prepričati, da z javnofinančno konsolidacijo in reformami misli resno.
Berlusconi je bil v nedeljo tarča ostrih svaril, da bo moral evropske partnerice v sredo prepričati, da z javnofinančno konsolidacijo in reformami misli resno. FOTO: Reuters

Da so uspešno končali pogajanja, so potrdili tudi v Berlusconijevem taboru, podrobnosti dogovora pa še niso znane. A glede na to, da se je Bossi pred začetkom pogajanj slikovito izrazil: "Naši volivci nas bodo ubili, če pristanemo na dvig upokojitvene starosti,“ bi bila Liga kvečjemu pripravljena omejiti različne predčasne, izredne in izjemne upokojitve, ki jih je v Italiji skoraj več kot rednih.

Berlusconi naj bi še nocoj v Bruselj poslal seznam protikriznih ukrepov in s tem izpolnil zahteve Evropske unije. A s tem najverjetneje ne bo preprečil padca vlade, pač pa bo le pridobil nekaj dni časa, pa še to pod pogojem, da se bodo v Bruslju zadovoljili zgolj s seznamom obljub. Zagotovo bodo zahtevali, da jih vlada potrdi, česar pa Berlusconijeva vlada ne zmore, kot se je v prejšnjih mesecih že izkazalo.

EU od Italije zahteva niz reform, predvsem za krepitev rasti, ki vključujejo ukrepanje v pokojninskem sistemu, na trgu dela za spodbujanje zaposlovanja in na področju zakonodaje za olajšanje vlaganj. Poleg tega zahteva natančen časovni okvir izvajanja ukrepov za ureditev javnih financ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
26. 10. 2011 11.12
Je pa res razlika, ali greš v penzijo pri 58-tih, ali pri 67-tih. Slovenija je že daleč pred EU.
Platon23
26. 10. 2011 09.30
Ja Chucj Noris še kakšno drugo mišico bo treba trenirat! On hoče odstopiti zato ker mu BRUSELJ torej EU vsiljujeta reforme! Torej sedaj lahko sklepaš da Italija ni suverena država tako kot mi ne! Preberi Lizbonsko pogodbo! On ve da bo v Italiji gorelo če se samo kakšno od teh reform sprejme zato se bo raje prej umaknil da ne bo za kaj odgovarjal
Abdul Aziz Ibn Saud
25. 10. 2011 22.21
Bodo reforme odnesle Berlusconija? NI ŠANS, SEM ČVRSTO NA NJEGOVI STRANI!!!!