Tujina

Žbogar: Veleposlaništvo se seli v Osako

Tokio, 18. 03. 2011 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
179

Resnost dogodka v jedrski elektrarni Fukušima so japonske oblasti dvignile s 4. na 5. stopnjo. Minister Žbogar pa je sporočil, da se bo slovensko veleposlaništvo konec tedna selilo v Osako.

Pri hlajenju reaktorjev sodelujejo celo gasilci iz Tokia.
Pri hlajenju reaktorjev sodelujejo celo gasilci iz Tokia. FOTO: Reuters

Japonske oblasti se ukvarjajo z iskanjem rešitve za ohladitev reaktorjev elektrarne Fukušima. Trenutno reaktorje hladijo z gasilskimi cevmi, včeraj pa so vodo dovažali celo s helikopterji. Sisteme za črpanje vode za dva reaktorja naj bi jim že uspelo priklopiti na elektriko, za preostala dva reaktorja elektrarne, ki sta najbolj kritična, pa prečrpavanje zagotoviti do nedelje. Opcija je tudi, da reaktorje preprosto zasujejo s peskom in zabetonirajo ter tako na enak način, kot so to storili leta 1986 v Černobilu, preprečijo uhajanje nevarnega radioaktivnega sevanja. Družba Tokyo Electric Power (Tepco), ki upravlja z elektrarno, je sporočila, da je hlajenje reaktorjev prioriteta.

Iz elektrarne je danes znova začel uhajati dim. Po podatkih japonske agencije za jedrsko varnost dim uhaja iz drugega reaktorja, kaj je vzrok, pa še ne vedo. V omenjenem reaktorju je sicer pred dnevi že odjeknila eksplozija, ki je verjetno poškodovala reaktorsko sredico.

Prioriteta je trenutno hlajenje reaktorja št. 3, v katerem je v ponedeljek odjeknila eksplozija.
Prioriteta je trenutno hlajenje reaktorja št. 3, v katerem je v ponedeljek odjeknila eksplozija. FOTO: Reuters

Japonski premier Naoto Kan je povedal, da vlada objavlja vse podatke, ki jih ima o dogodkih v Fukušimi. "Odkrito smo povedali, da so razmere v jedrski elektrarni še vedno zelo resne," je Kan povedal v televizijskem nagovoru japonskim državljanov.

Kan je priznal, da jih v jedrski elektrarni v Fukušimi čakajo "velikanske težave", vendar pa je zagotovil, da bo vlada prevzela trden nadzor nad razmerami na prizorišču najhujše jedrske nesreče po Černobilu.

Dvignili stopnjo dogodka

IAEA je danes sporočila, da je situacija v poškodovani japonski nuklearki Fukušima resna, a se v zadnjih 24 urah ni "pomembno" poslabšala. Kljub temu predstavnik agencije tudi na izrecno vprašanje novinarjev ni želel dejati, da je glede Fukušime "optimističen". Kot je še dejal, je sevanje za zdaj celo daleč pod ravnmi, ki bi zahtevale ukrepanje.

Japonska je danes s 4. na 5. zvišala stopnjo katastrofe na sedemstopenjski mednarodni lestvici jedrskih dogodkov. Tako je nesreča v Fukušimi dosegla stopnjo najhujše nesreče v ZDA, ki se je zgodila na ameriškem Otoku treh milj leta 1979. Da gre za nesrečo 5. ali 6. stopnje, je sicer Francoska agencija za jedrsko varnost (ASN) menila že v ponedeljek.

Na mednarodni lestvici jedrskih in radioloških dogodkov prve tri stopnje pomenijo "nezgode", stopnje od štiri do sedem pa "nesreče". Dogodki, ki niso pomembni za varnost, so imenovani "odstopanje" in so razvrščeni pod lestvico oz. označeni s stopnjo nič. Peta stopnja pomeni "nesrečo s širšimi posledicami", medtem ko četrta stopnja označuje "nesrečo z lokalnimi posledicami".

Žbogar: Slovensko veleposlaništvo se seli v Osako

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je na družabnem omrežju Twitter danes sporočil, da se osebje slovenskega veleposlaništva na Japonskem ta konec tedna seli iz Tokia v Osako. Kot je ob tem še zapisal Žbogar, so slovenskim diplomatom v Tokiu ponudili vrnitev domov, vendar ti ostajajo "na ladji".

Uradni govorec na zunanjem ministrstvu Milan Balažic je potrdil, da naj bi se slovensko veleposlaništvo predvidoma ta konec tedna preselilo iz Tokia v Osako. Odločitev sicer še ni povsem dokončna, je pojasnil Balažic, saj je vezana na razmere v Tokiu, pa tudi na povišanje radioaktivnega sevanja po nesreči v japonski jedrski elektrarni Fukušima.

Številne države, med drugim Avstrija in Hrvaška, so se v luči negotovih razmer v Fukušimi že pred dnevi odločile za začasno preselitev osebja svojega veleposlaništva v Osako.

WHO: Ni potrebe za prepoved potovanj

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes zagotovila, da raven radioaktivnega sevanja sicer raste, a trenutno ne predstavlja nevarnosti za zdravje. WHO tudi ne vidi razlogov za prepoved potovanj na Japonsko zaradi jedrske krize.

Predstavnik WHO Gregory Hartl je danes izjavil, da "organizacija ne priporoča uvedbe prepovedi potovanj na Japonsko", kar pa ne velja za zaprto cono. Ta zajema območja, ki so od poškodovane jedrske elektrarne Fukušima oddaljena 30 kilometrov ali manj.

Dejal je še, da se je raven radioaktivnega sevanja v Tokiu dvignila zelo malo in je še vedno veliko nižja od ravni, ki bi pomenila nevarnost za zdravje ljudi. Trenutna raven sevanja zdravja po trditvah WHO praktično ne ogroža. Hartl je tudi poudaril, da potniki, ki se vračajo iz Japonske, načeloma ne ogrožajo zdravja drugih ljudi.

Teden dni od katastrofe

Danes mineva en teden od potresnega sunka z magnitudo 9,0, kateremu so sledili 10-metrski cunamiji, ki so udarili ob japonsko obalo. Do zdaj je uradno potrjenih 6405 žrtev, japonski mediji pa opozarjajo, da bo verjetno na koncu žrtev več deset tisoč.

Reaktor št. 4, ki v času potresa ni bil zagnan.
Reaktor št. 4, ki v času potresa ni bil zagnan. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butnskalca
19. 03. 2011 11.44
............imamo veliko srečo da ne bomo izvedeli kako močno radioaktivno sevanje bo nad evropo..............če ne veš, ne boli............
Madyy
19. 03. 2011 09.34
Japoncem še se sanja ne kaj in kje kaj hladijo samo špricajo, da nekjaj delajo imajo pa še v trojki zelo malo časa preden bomo zapisali št 7 prvič na svetu..
Madyy
19. 03. 2011 09.31
Je kdo opazil, da še enkrat razen v zaupnih krogih ni bila objavljen podatek o sevanju radioaktivnega vira.. Ci je ..Curi...je enota za aktivnost radioaktivnega vira do sedaj še nihče razen v zaprtih krogih ni objavih ene enote sevanja za aktivnost...govorijo samo odozi ioniziranega sevanja to je pa sievert..Sv ko govorijo o sivertih in sevanju je tako kot bi se pogovarjal o kumaricah, ko " vlagaš "..marmelado.... Jedrski lobi je takšen ko o Pomarančah oni o Bureku ko ostali o Zemlji oni o Marsu..
Alojz Železnik 1
19. 03. 2011 05.27
@ bobothecat 18.03.2011, 22:26 Lahko samo sklonimo glave v čast temu očetu in njegovim kolegom.
York
19. 03. 2011 01.36
Hudo mi je za vse, ki so v tem času na Japonskem in, ki so bili in so kakorkoli prizadeti v tej naravni in jedrski nesreči. Verjetno si niti ne predstavljamo kako hudo je. In hkrati občudujem vse tiste, ki za ceno svojega zdravja in življenja skušajo rešiti svojo domovino in tudi nas. Ni jih zajela panika, niso se razbežali, niso histerični, pogumno stopajo najhujšemu naproti. Velik moraš biti, da to zmoreš.
Tonček Balonček
19. 03. 2011 01.31
A iz Tripolisa se selijo pa v Bengazi?
butnskalca
19. 03. 2011 00.45
.........širijo se govorice, da je še 24ur časa da rešijo blok 4 pred eksplozijo..............
NemeJ
19. 03. 2011 00.04
Žbogar: Veleposlaništvo se seli v Osako Slovenske tovarne pa v srbijo pa nikome ništa.
Nimvastatin
19. 03. 2011 00.03
Če bi pol tolko denarja šlo za razvoj fuzije kot ga porabijo za gradnjo jederskih fizijskih elektrarn, bi že zdaj lahko imeli čist in VAREN ter količinsko (v smislu proizvedene elektrike) neprimerljivo bogatejši vir energije.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
18. 03. 2011 23.40
SLOVENCI BI SE MORALI IMETI ZACETI ZARES RADI MED SEBOJ SAJ JE ZE SKRAJNI CAS NI GA HIJSEGA PEKLA KOT GA SEDAJ DOZIVLJAJO LJUDJE JAPONSKE.VZAMIMO SI VZGLED PO NJIH KER GA ZARES POTREBUJEMO.LEP POZDRAV
bobothecat
18. 03. 2011 23.40
Voda še naprej izpareva, gorivne palice pa se segrevajo. Strokovnjaki se bojijo, da so se palice zaradi potresa preveč približale ena drugi, kar bi lahko povzročilo verižno reakcijo.
bobothecat
18. 03. 2011 23.32
Černobilska rešitev" bi bila lahko zadnji poskus pri reševanju težav s poškodovano jedrsko elektrarno v Fukušimi, vendar pa bi zalitje elektrarne s peskom in betonom del Japonske za več desetletji obsodil na "radioaktivno rano"
yokerxdinterfan
18. 03. 2011 23.14
ah pošlimo jim enourni posnetk k ma naša vlada sejo bote vidl raj bodo mel da jim en reaktor raznese kokr pa da bi jim vladov tak folk
bobothecat
18. 03. 2011 23.04
V prihodnjih urah naj bi stekla elektrika v črpalke v reaktorju številka 2, če se bo izkazalo, da črpalke niso bile preveč poškodovane
otocanka
18. 03. 2011 22.46
@manco-capac...kakšnih propagandnih učinkov.....?!?.... a zate delijo zastonj čokolado tam al kaj ti je.... a razumeš sploh kaj pomeni beseda sevanje? Pa pojdi ti mal dol delat reklamo, če si upaš. To pa ne, kajne? Selitev bomo pa mi plačali, davkoplačevalci, se pravi jst, ti, mi vsi.
Oleander
18. 03. 2011 22.31
bobothecat, čestitke ! Delaš izjemno koristno delo !
bobothecat
18. 03. 2011 22.26
Petdeset Japoncev se spopada z reaktorji v Fukušimi, vedoč kakšno je tveganje in kaj jih čaka. Oče mi je rekel: 'Grem v smrt, da boš ti imela prihodnost.'," je preko Twitterja sporočila mlada Japonka. "Zadrževala sem solze, ko sem slišala, da se je moj oče prostovoljno javil, da gre v nuklearko Fukušima. Rekel mi je, da je to njegova misija in da je prihodnost odvisna od tega, kar bodo naredili. Nikoli še nisem bila bolj ponosna nanj," Čez šest mesecev bi 59-letni moški moral iti v pokoj. Skoraj štiri desetletja je delal v nuklearki, zato je vedel, da odhod v Fukušimo zanj in za 49 njegovih kolegov pomeni gotovo smrt. Mediji so jih zato že označili za kamikaze. "Zboleli bodo za levkemijo in rakom ščitnice.
Kimberley-Echo
18. 03. 2011 22.04
Selitev veleposlaništva iz Tokia v Osako je neumna in draga. In čemu je sploh namenjena? A temu, ker jo je preselilo še nekaj držav in pogrešajo skupne čajanke? Radioaktivnost v Tokiu je manjša kot jo imajo gobe v Sloveniji po 25 letih od Černobila. Japonska bo nekega dne izstavila račun!
.eu.
18. 03. 2011 21.58
Svet je res na koncu svojih zmožnosti s tem kapitalizmom. Zanč gledam poročila folk dobi eno šalco pasulja pa neki vode za cel dan.In to se dogaja v Japonski najbolj razviti državi na svetu.Poleg tega je pa še mraz tam. Kako je to mogoče.
Tone 12345
18. 03. 2011 21.49
on bo selu kdo bo pa plaču