Tujina

Bodo pogajanja 'jamajške koalicije' propadla, še preden so se dobro začela?

Berlin, 28. 10. 2017 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po uspešnem začetku so pogajanja za oblikovanje nove nemške vladne koalicije zastala in utegnejo celo propasti. Štiri stranke, ki tvorijo t. i. jamajško koalicijo, so namreč prekinile pogovore, saj niso mogle doseči soglasja niti glede podnebne niti glede begunske politike.

Uvodni pogovori o oblikovanju nove vladne koalicije v Nemčiji so po uspešnem začetku očitno zastali in zvrstila so se ugibanja, da utegnejo celo propasti. Nemški socialdemokrati medtem vztrajajo, da v še eno veliko koalicijo ne gredo in da bi morali Nemci, če vse druge možnosti propadejo, pač znova na volišča.

Po torkovem dogovoru glede prihodnjih javnih financ, ki da morajo tudi pod novo vlado ostati v "črnih številkah", so štiri stranke, ki naj bi oblikovale t. i. jamajško koalicijo, v četrtek pogovore prekinile, saj niso mogle doseči soglasja niti glede podnebne niti glede begunske politike.

Pogajanja naj bi se po razmisleku v strankah preko konca tedna nadaljevala v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da bodo zdaj najprej na vrsti šolstvo, digitalizacija ter tudi socialna in notranja politika - medtem ko naj bi očitno "prevroči" podnebno in begunsko politiko zaenkrat umaknili z agende.

Glede podnebne politike so sicer predvsem Zeleni opozorili liberalce (FDP), naj ne blokirajo napredka, medtem ko so glede begunske politike v konservativni uniji CDU in CSU pomanjkanje pripravljenosti na kompromis očitali Zelenim.

Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik CSU Horst Seehofer.
Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik CSU Horst Seehofer. FOTO: AP

Zeleni vztrajajo, da se mora nova vlada jasno zavezati zastavljenim podnebnim ciljem in da se o tem, k čemur se je Nemčija že zavezala, sploh ni več mogoče pogajati. Glede beguncev medtem predvsem bavarska CSU ne odstopa od določitve zgornje meje, koliko prosilcev za azil Nemčija lahko sprejme letno, medtem ko naj bi Zeleni med drugim vztrajali pri neomejeni pravici do združevanja družin.

Potem ko je več predstavnikov strank, ki sodelujejo v koalicijskih pogajanjih, v minulih dneh javno posvarilo, da njihov uspeh nikakor ni zagotovljen, je vodja socialdemokratov (SPD) Martin Schulz v danes objavljenem pogovoru za časnike medijske skupine Funke ocenil, da bi morali Nemci, če pogajanja o t. i. jamajki propadejo, oditi na predčasne parlamentarne volitve.

Schulz je ob tem odločno zavrnil možnost, da bi njegova SPD, ki je takoj po neuspehu na septembrskih volitvah napovedala odhod v opozicijo, v primeru propada sedanjih koalicijskih pogajanj vendarle razmislila o vstopu v še eno t. i. veliko koalicijo s CDU/CSU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
29. 10. 2017 08.05
+5
Nihče se noče povezati s to pro islamistično čarovnico, tvorko islamistične invazije na Europo , odgovorno za vse teroristične žrtve v Europi, od Pariza do Nemčije, starši žrtev terorizma bi jo morali takoj tožiti, ker je kriva za smrt njihovih otrok, oziroma zdavnaj bi že morala biti za zapahi zaradi veleizdaje, prav tako Hillary (Bengazi, vojni zločini, goljufanje na volitvah, podkupovanje medijev, zadeva fast & furious, pomagala je pri ustvarjanju isisa, pranje denarja preko clintonove fundacije, prodaja ameriškega strateškega urana Rusom (mimogrede, za takšno dejanje je bila v 50-ih letih predpisana smrtna kazen), po dokumentih wikileaksa je bila na ruski plačilni listi, prejemanje podkupnin in donacij s strani rusov itd. Nezaslišano je tudi da na tv Pahor negativno govori o Trumpu. oz. zanj je Trump odgovoren za vse napetosti v svetu, tudi v SK, to pa je retorika časopisa Delo - levičarskega lažnivega fake news trobila , ta nesposoben klovn dejansko dela politično škodo Sloveniji s takšnimi lažnivimi izjavami, zato tudi Melanija in Trump nočeta priti v Slovenijo, kdaj se vam bo to posvetilo, kupljeni Soroševi mediji.
bigbooss
29. 10. 2017 09.35
-3
Ne bluzi trampet, kaj delajo naši po islamskem svetu ubijajo vsak dan aaaa dej povej zdj..bodi realist in ne fickoo
Morana7
29. 10. 2017 11.59
bigboss realno se to dogaja odkar človek obstaja s tem, da se v dnašnem sočasno z invazijo v neko državo z namenom profita ukvarjamo še s humanizmom...kar je totalen paradoks...spominja na nasilje v sicer izjemno ljubečem odnosu ...skratka totalen nesmisel.
Janko Ig
28. 10. 2017 19.02
+12
Ne razumem, da ji še ni jasno, da mora striktno reči ne beguncem sicer se bo Nemčija sesula sama vase in nato še vsa Evropa.
Brakedirt
28. 10. 2017 22.25
+3
povej to zelenim ki to zahtevajo, ne merklova.
puspan
29. 10. 2017 09.00
-1
Janko ne želi si tega. Če se bo Nemčija sesula sama vase, nas takrat tudi v prahu ne bo več.