Tujina

Bodo po brodolomu več kot 300 beguncev oživili operacijo Mare Nostrum?

Rim, 12. 02. 2015 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred obalami italijanskega otoka Lampedusa je utonilo več kot 300 beguncev, ki so v gumijastih čolnih bežali iz Libije. Zdaj italijanske oblasti razmišljajo o obuditvi reševalne operacije Mare Nostrum, saj ladje operacije Triton patruljirajo le do 55 kilometrov od obale.

Po novi begunski tragediji pri italijanskem otoku Lampedusa v Sredozemlju, v kateri naj bi v sredo umrlo prek 300 migrantov, vlada v Rimu razpravlja o obuditvi reševalne operacije Mare Nostrum. Ta je do novembra lani prispevala k rešitvi več kot 100.000 migrantov. Po novem predlogu naj bi sicer italijanska mornarica podprla evropsko misijo Triton.

Eden od devetih preživelih beguncev.
Eden od devetih preživelih beguncev. FOTO: Reuters

Pred otokom Lampedusa naj bi v najhujši letošnji migrantski nesreči na Sredozemskem morju izgubilo življenje več kot 300 ljudi. Pogrešajo namreč tri gumijaste čolne s po okoli 100 potniki, ki so pot začeli v Libiji, so sporočili iz Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR), ki se sklicuje na navedbe preživelih. Devet beguncev je namreč pot v Evropo, pot v svobodo, preživelo.

Operacijo naj bi oživili v poletnih mesecih

Novo različico operacije Mare Nostrum naj bi za omejen čas, predvsem v poletnih mesecih, ponovno oživili. Ravno poleti se namreč naval beguncev in migrantov zaradi ugodnih vremenskih razmer okrepi. Italijanska mornarica bi tako patruljirala vse do libijske obale in reševala begunce.

Ker partnerice v EU niso želele prispevati k mesečnim stroškom v višini devet milijonov evrov, je Italija novembra zaključila operacijo Mare Nostrum. Nadomestila jo je misija Triton, ki jo vodi agencija EU za nadzor zunanjih meja Frontex. A Triton se osredotoča predvsem na zavarovanje zunanjih mej EU in njene ladje patruljirajo le do 55 kilometrov stran od italijanske obale, medtem ko je Mare Nostrum pokrivala območje Sredozemskega morja vse do Libije.

Operacija Mare Nostrum je do novembra lani prispevala k rešitvi več kot 100.000 migrantov.
Operacija Mare Nostrum je do novembra lani prispevala k rešitvi več kot 100.000 migrantov. FOTO: Reuters

Nekdanji italijanski premier Enrico Letta je pozval k ponovnem zagonu Mare Nostrum, a desni opozicijski stranki Severna Liga in Naprej Italija sta se temu uprli, saj menita, da bi operacija begunce še spodbudila k nevarni poti čez Sredozemlje.

Premier Matteo Renzi je medtem EU pozval, naj se močneje zavzame za stabilizacijo razmer v Libiji, od koder večina beguncev začne pot proti Italiji, ker da če ne bo rešitve za kaos v Libiji, se bodo begunske tragedije nadaljevale.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
12. 02. 2015 18.46
+6
Ce moras bezati moras bezati, jasno! Ampak zakaj v Evropo? Saj recimo v sosednjem Maroku ni vojne ali pac? Pa v Alziriji? To je tak kot ce bi slovenci v vojni s hrvati namesto v Italijo,Avstrijo ali Madzarsko bezali kar v Singapur in tam zahtevali azil, ker nikamor drugam ne moremo.