Tujina

Ponosni, a zaskrbljeni

New York, 23. 09. 2011 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
73

Palestinski predsednik je generalnemu sekretarju ZN izročil zahtevo za priznanje državnosti. Abas je poudaril, da tega ne počnejo s ciljem osamitve Izraela, pač pa želijo zagotoviti boljšo prihodnost za otroke. Izrael medtem že ponuja nova pogajanja.

Abasu so med govorom pred ZN večkrat glasno zaploskali.
Abasu so med govorom pred ZN večkrat glasno zaploskali. FOTO: Reuters

Palestinski predsednik Mahmud Abas je generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Munu kljub svarilom ZDA in nasprotovanju Izraela izročil zahtevo po državnosti Palestine. S tem je Abas kljub večdnevnim diplomatskim prizadevanjem, da bi Palestince prepričali, naj s prošnjo za članstvo v ZN še počakajo in se raje vrnejo za pogajalsko mizo z Izraelom, vendarle uresničil svojo napoved.

V skladu z ustanovno listino Združenih narodov mora o zahtevi naprej glasovati Varnostni svet, nato pa še Generalna skupščina ZN. Datum glasovanj še ni določen, ZDA pa so že pred dnevi napovedale veto. Tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky je sicer dejal, da bodo palestinsko zahtevo po članstvu v sekretariatu obravnavali "hitro" in jo nato poslali Varnostnemu svetu ter predsedniku Generalne skupščine ZN.

Rusija je že sporočila, da bo na glasovanju o polnopravnem članstvu Palestine v ZN glasovala ZA.

Po sestanku z Ban Ki Munom, na katerem je Abas izročil zahtevo po državnosti, je palestinski predsednik nagovoril tudi prisotne na generalni skupščini ZN. Izraelce je pozval k skupnemu doseganju miru in dejal, da se bodo Palestinci še naprej upirali izraelski okupaciji palestinskih ozemelj. Opozoril je tudi na enostranska dejanja Izraelcev, ki ogrožajo mir v regiji: grajenje spornih judovskih naselbin na palestinskem ozemlju po njegovem mnenju resno spodkopava možnosti za mirno oblikovanje palestinske države.

Barack Obama je v govoru pred GS ZN poudaril, da se palestinsko vprašanje ne bo rešilo v ZN, ampak s pogajanji z Izraelom.

Abas je v govoru zahteval ustanovitev države Palestine z vzhodnim Jeruzalemom, Zahodnim bregom in območjem Gaze. Izraelcem pa je zagotovil, da palestinska prizadevanja niso usmerjena v osamitev ali spodbijanje legitimnosti Izraela, pač pa si želijo legitimnosti za prizadevanja palestinskega ljudstva. "Zgradimo skupaj prihodnost za naše otroke. Namesto nadzornih točk in zidov, ki ločujejo, želimo graditi mostove dialoga," je dejal.

Po Abasu je na govorniški oder stopil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je poudaril, da miru na Bližnjem vzhodu ni mogoče doseči z resolucijami Združenih narodov, ampak z neposrednimi pogovori. "Resnica je, da si Izrael želi miru, jaz si želim miru," je dejal in dodal, da Palestincem ponuja roko. A jim hkrati očital, da si želijo državo, ne pa tudi miru. Abasa pa je pozval k sestanku še danes.

Doma nič novega: Spopadi na Zahodnem bregu

Palestinci na Zahodnem bregu so prek velikih zaslonov spremljali Abasov govor.
Palestinci na Zahodnem bregu so prek velikih zaslonov spremljali Abasov govor. FOTO: Reuters

Že pred Abasovim govorom so na Zahodnem bregu pripravili množična zborovanja. Ob novici o zahtevi po državnosti je izbruhnilo splošno veselje in ples na ulicah, ljudje pa so navdušeno na velikih zaslonih gledali in poslušali tudi govor predsednika v ZN. Povsod so vihrale palestinske zastave, množica pa je vzklikala 194, saj naj bi Palestina postala 194. članica ZN.

Po drugi strani pa je bilo na območju Gaze, ki ga nadzoruje gibanje Hamas, mirno, življenje je teklo po ustaljenih tirnicah in nič ni kazalo na to, da je Abas vložil prošnjo za članstvo Palestine v ZN. Gibanje Hamas Abasove odločitve o vložitvi prošnje ne podpira, češ da to dejanje škoduje palestinskemu dostojanstvu. Kot je dejal Hamasov premier Ismail Hanija, palestinski narod ne bi smel prositi za svojo državo.

Mladi Palestinci so izraelske varnostne sile obmetavali s kamenjem, Izraelci pa so odgovorili s solzivcem.
Mladi Palestinci so izraelske varnostne sile obmetavali s kamenjem, Izraelci pa so odgovorili s solzivcem. FOTO: Reuters

Dan pa ni minil brez posameznih izbruhov nasilja med Palestinci in izraelskimi silami. V enem od spopadov v bližini Nablusa na severu Zahodnega brega je bil ubit Palestinec. Izraelska vojska je pojasnila, da so uporabili prave naboje, potem ko so se Palestinci in prebivalci izraelskih naselbin začeli obmetavati s kamenjem. Zadeli so moškega, ki je zaradi poškodb umrl.

Nemirno je bilo tudi v bližini nadzorne točke Kalandija med Jeruzalemom in Ramalo, kjer je okoli sto Palestincev izraelske sile obmetavalo s kamenjem. O podobnem incidentu pa poročajo tudi iz Nebi Salaha. Izraelska vojska je izgrednike razgnala s solzivcem. Tradicionalna petkova molitev v vzhodnem Jeruzalemu pa se je kljub strahu pred morebitnimi izgredi sicer končala le z manjšim izgredom, v katerem so aretirali tri ljudi.

Izraelske varnostne sile so pred nastopom Abasa v Generalni skupščini ZN okrepile svojo pripravljenost na zasedenih palestinskih ozemljih in navzočnost na Zahodnem bregu, saj se bojijo izbruha množičnih demonstracij Palestincev v podporo Abasu. Skupno naj bi bilo v pripravljenosti 22.000 policistov in varnostnih sil.

Žbogar dvomi v uspešnost palestinske zahteve

Türk ne želi napovedovati, kako se bodo odvijale zadeve glede priznanja Palestine.
Türk ne želi napovedovati, kako se bodo odvijale zadeve glede priznanja Palestine. FOTO: Reuters
O dogajanju je spregovoril tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki meni, da lahko prošnja za članstvo pomaga k oživitvi mirovnega procesa. "Če bo prošnja vložena, kot je najavil palestinski predsednik Mahmud Abas, potem je to vprašanje Varnostnega sveta Združenih narodov, ki se bo s tem soočil v naslednjih tednih," je sicer odgovoril slovenski predsednik na vprašanje, kakšen razplet pričakuje glede namere Palestincev, da jih ZN priznajo in sprejmejo v svoje članstvo.

"Opozoril bi na govor francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja pred Generalno skupščino ZN, v katerem je opozoril, da obstajajo razne alternative in da je končna naloga tega, kar se dogaja, doseči takšno obuditev mirovnih pogajanj, ki bo dala pravičen mirovni sporazum. To ni nemogoče in če sedanja napetost okrog napovedane vloge za članstvo v ZN k temu kaj pomaga, potem je to dobro," je dejal Türk.

Na vprašanje, kako v tem kontekstu ocenjuje govor ameriškega predsednika Baracka Obame, je slovenski predsednik opozoril, da se vidi, da v ameriški politiki pri tem vprašanju igrajo veliko vlogo notranjepolitični razmisleki. "Tega, kar je povedal Obama, sicer ne razumem kot dokončno stališče, ampak kot stališče, ki je v tem trenutku zelo jasno artikulirano, od tu naprej pa so spet pogajanja."

"Mislim, da je treba razumeti Palestince, ki so izkoristili še edino možnost, ki so jo imeli, da gredo naprej po mirni poti. Kot je dejal predsednik ZDA Barack Obama, izjave ali resolucije ne prinesejo rešitve, vendar je to očitno edina pot, ki je Palestincem ostala," pa je med drugim dejal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar ter dodal, da vsi dvomijo, da bo v Varnostnem svetu uspešna.

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strelac86
24. 09. 2011 16.59
vandal2@ naj te bo sram ker ocitno nisi realan, kdo komur reza glav? najprej moras ugotovit potem pa pisi o tem
mpotec86
24. 09. 2011 15.48
Identičen primer Palestina-Kosovo. Samo da so Izraelci na istem bregu z Američani, med tem ko so bli srbi na nasprotnem! In dokler bo tko palestinci nebojo videli svoje države.
dednidol
24. 09. 2011 09.22
Bljižni vzhod je bil, je ,in bo torišče in križanje interesov-pa sam ne vem zakaj, oziroma, zastavljeno po filozofsko ČEMU? Odkar štejemo leta (po kr.) se tri verstva cukajo za tisti pesek in skalovje in vsi imajo na grbi izvirni greh. Izrael kot država je umetna tvorba,narod je itak raseljen po celem svetu,fantje so pač vandrovci, s trebuhom za kruhom(in to precej uspešno) Židovski lobi v ZDA in v Evropi je premočan in Izraelu posvečamo preveč pozornosti, sploh pa ,ortodoksnih židov tudi slučajno ne podpiram. Palestincem se naj prizna pogojna državotvornost, ko bodo pa spisali ustavo in imeli demokratične volitve (mednarodni opazovalci), se bodo pa naprej menili. Sploh pa, že Abraham je zamoču, ko se mu je s sestopa z gore od treh tabel ena razbila.Jezus je pa vso stvar še naspideral.
CrusaderKnight
24. 09. 2011 09.02
sanii8624.09.2011, 08:13 Lahko bi malo skrajšala in kot si napisala, vendar so palestinci sami krii zaradi stanja, ki se dogaja. Zakaj Egipčane ne bombardirajo, kr pač ne streljajo raketic na Izrael, tako kot to počnejo palestinci! Če bi palestinci prenehali leta 67, bi dobili vse nazaj, vendar kaj čmo povzročijo vojno, potem pa še zahtevajo nekaj po svoje! Kdaj bodo palestinci in sosednje države odgovarjale za napad na Izrael, nikoli, ker muslimani nikoli niso nič krivi! Žal pa v vojnah ponavadi umirajo civilisti, tako je vedno, zato naj se tudi hamas zamisli od kod strelja raketice iz blokov polnih palestinskih otrok, da jih potem kažejo kot martyre, ker vedo da bo priletela bombica točno na mesto od koder je bila iztreljena raketica.
maijster
24. 09. 2011 08.46
Po drugi svetovni vojni so izraelci ob pompoči američanov dobili svojo državo za katero so sanjali 1000 letja.Sedaj ta isti narod 60 let od uresničitve svojih 1000 let sanj,blokirajo,zavirajo sanje drugemu narodu-sosedu.V čem so torej izraelci boljši narod od palestincev??In gdo smo mi in vsi v OZN-nu,da odločamo o sanjah nekega naroda??
Fenomenalno
24. 09. 2011 08.36
Palestina bo država takrat,ko bo morje po strugah rek teklo...pa to
sanii86
24. 09. 2011 08.19
**Bilo bi zgodovinsko potrebno, da velike sile prenehajo capljati za neko majhno, a energično državo! Se strinjate? Lp S
sanii86
24. 09. 2011 08.13
Ehh, brez veze... Velike zmagovalce šestdnevne, khm v resnici tridnevne, vojne mučijo z vprašanjem ali so bodo kdaj umaknili z Zahodnega brega in Golanske planote in vedno je isti odgovor. Bodo se umaknili, samo naj nas Arabci priznajo. In kljub dejstvu, da so jih nekateri Arabci že priznali, med drugimi tudi Egipt, njihova največja soseda, se omenjeno vprašanje samo prelaga in odlaša z odgovorom. Prišlo je celo do tega, da se ga sploh več ne splača ponavljati, medtem ko je Izrael skoraj popolnoma uničil Gazo. Vsi, ki pa to vprašanje non-stop ponavljajo, upajoč, da bi takšen umik, zlasti z Zahodnega brega, bil ključen premik naprej v mirovnem procesu med Izraelci in Palestinci, so pa deležni patetičnega poudarjanja, da so Judje trpeli dva tisoč let in da so doživeli strahote, zaradi katerih jih Svet mora razumeti, ko zaokrožajo svojo državo. Nekdanji premier Izraela Menahem Begin* je nekoč v ZN na vsako vprašanje, ki se mu je zdelo preveč zapleteno, odgovarjal z vzklikom "Nikoli več!" in v trenuku so bile utišane vse polemike o velikosti in početju Izraela. *Omenjeni gospod je bil v svoji mladosti tisto, kar danes imenujemo terorist. In takšni odgovori so bili sprejeti in so utišali tudi najglasnejše kritike Izraela, namreč, odgovor ni bil povezan s krizo na Bližnjem Vzhodu ampak je bil v senci holokavsta! Dogaja se to, da je vtis, ki ga je zapustila usoda Judov v Hitlerjevi dobi, ne le ogromen, marveč takšen, da se ob njem ustavi sleherna razprava o čemer koli, kar je povezano z Judi. To se dogaja tudi takrat, ko se nekdo opogumi in opozori, da je tudi Izrael samo navadna država članica ZN, ki ima svoje obveznosti, kot vse druge. Še večja ironija je v tem, da se vsaka kritika Izraela označi za antisemitizem in ravno zaradi tega se je večina politikov težko odločala za kritiko celo takrat, ko je sveti borec za razširjeno izraelsko državnost Ariel Šaron izpeljal pogrom nad begunskimi taborišči v Libanonu. In tako minevajo leta, svet se bo pa očitno moral sprijazniti celo s posledicami Izraelskih operacij v Gazi. Precej diskretno nam pokažejo trupla stotin otrok, ubitih med bombnimi napadi ene najboljših letalskih sil na svetu. Seveda so ti napadi odgovor na raketne napade Hamasa na Izrael in nekaj žrtev med Izraelci. Nekaj žrtev. Sto palestinskih otrok na enega izraelskega. Ampak saj res, tudi to je razumljivo, saj je vse v senci holokavsta. Saj so napadi Izraelskih sil le "pravičen" odgovor na delovanje Hamasa. Hamas je pa seveda organizacija skrajnežev, kajne? Hmm, kdo pa so tile skrajneži? Mislim, da je v tem primeru ta beseda rezervirana za tiste ljudi, ki niso vprašali za dovoljenje, ali se lahko z orožjem postavijo po robu, denimo, okupaciji. Danes je to Hamas, včeraj je bil to Jaser Arafat skupaj s svojimi privrženci, ki pa je potem sklenil mir z Izraelci. Izraelski napadi, rušenje Gaze, streljanje v poslopja mednarodnih ustanov, pa tudi tisti otroci, ki so se očitno znašli ob napačnem času na napačnem kraju. In svet to vse gleda skozi šok, katerega je doživel ob holokavstu... Namreč gre za maščevanje in pri slednjem je težko govoriti o upravičenosti in številu žrtev, tudi ko gre za otroke. Razen, ko govorimo o Izraelskih, seveda. Ti upravičujejo sleherni napad. Tukaj so še druge stvari, ki upravičujejo okrutnost Izraelcev: -Hamas izrablja otroke za živi ščit. -Civilno prebivalstvo med katerim se skrivajo... Skrajneži! In hej, očitno so med civilnimi žrtvami skrajneži, potem so žrtve neizogibne in sploh več niso žrtve. Holokavst je povzročil pri ljudeh travmo, ki ne dovoljuje objektivnega pogleda na Izrael. In te travme bi se morali znebiti. Ampak očitno se niti Amerika niti Evropa nista pripravljeni lotiti revizije, ki bi omogočila, da bi Izrael videli le kot Izrael in ne kot še eno utelešenje judovskega trpljenja... Da bi v Izraelskih letalih ameriške izrdelave videli le-to, ne pa maščevalcev zaradi tisočletnega preganjanja. Bilo bi zgodovinsko potrebno, da velike sile prenehajo capljati za ne
vzhod
24. 09. 2011 01.20
Kot krscan sem za izrael ampak ko vidim kaj izrael pocne z palestinci....
Vandal2
24. 09. 2011 00.39
ahaha "sveta država". Pol pa arheologi namesto nekih "starodavnih sinagog" odkrivajo poganske simbole... vključno z Perunovo rožico sredi Jeruzalema.
Vandal2
24. 09. 2011 00.37
ma ni šans, da bo amerika in izrael kaj takega dopustila, saj je bila pot do države Izrael krvava - 1. Tora je Peteroknjižje, napisano v enajstem stoletju PO kristusu, in je ideološki konstrukt (prej Izrael nikoli ni obstajal kot PO 2. svetovni vojni). 2. svetovna vojna pa je rodila to državo, navsezadnje so se ravno naši ljudje klali za to državo in si še vedno nasprotujejo v "ideološkem" smislu. Skrivnost teh ideologij (nacizem, komunizem) pa je vznikla z zionističnih židovskih glaveh v carski rusiji (pred pobojem romanovih v kateri so sodelovali prostozidarski krvniki - ki so tudi osnovali EU )in ameriki. Palestinci, Arabci,... pa so primitivni zadosti, da lahko amerikanci z njimi delajo kaj hočejo...edino, kar jih ven nosi je njihova brutalnost, rezanje glav, samomorilski napadi v imenu "Alaha" (ki je tudi vznikel kot ideja v nekih drugih glaveh v nekem drugem času) s katerimi se še nekako postavljajo kot "avtohton" "narod".
pika poka ježek
23. 09. 2011 23.22
Ha, Palestinci zahtevajo državo zase, a hkrati Judom ne priznavajo pravice do države. Želijo si države a ne miru. Zdaj bo zabavno, ko bo varnostni svet sklenil gospodarske sankcije zoper Palestino zaradi napadanja Izraela. Ni priznanja Palestine brez Palestinskega priznanja Izraela.
Crazy_Horse
23. 09. 2011 23.17
upam da izrael nebo popustil kajti drugač po treba it v tretji križarski pohid sam zdaj bo treba naj prej očistit evropo pol pa še sveto deželo izrael
kajkoda
23. 09. 2011 23.01
Upam da ne bodo američani kake neumnosti naredili in vložili veto v varnostnem svetu.Naj lepo poskrbijo da se Palestino prizna kot samostojno in suvereno državo. Izraelu bo potem lažje,Potem se mu ne bo treba boriti proti posameznim ekstremistom in odgovarjati na incidente.Če bo Palestina samostojna država,bo Izrael lahko za vsako malo bombico ki bo priletela na njegovo ozemlje,okrivil državo Palestino in vzel to kot napad države na državo!
kajkoda
23. 09. 2011 22.58
upornik_00723.09.2011, 22:520 ce so dal kosovcem drzavo naj dajo se palestincom Sej jo niso dal.Kosova ni v združenih narodih.On je priznan samo od zaveznikov,tako kot je tudi že Palestina priznana od vseh arabskih držav že dolgo časa.
Martian
23. 09. 2011 22.54
aja...a drgač veste..da beseda Palestina sploh ni arabska?to ime se prvič pojavlja v staro grških in krščanski spisih...pa 82% ozemlaj t.im. Palestine se razprostira po ozemljih Egipta,Jordanije,Sirije in Libanona! Upam da bodo te države tudi vrnile ozemlje palestincem..sej si zaslužijo ane...
strelac86
23. 09. 2011 22.52
upornik_007,ody.gal,nace1 : svaka vam cast, cisto vse ste rekli. pika
upornik_007
23. 09. 2011 22.52
ce so dal kosovcem drzavo naj dajo se palestincom
Martian
23. 09. 2011 22.47
hehehe..kok ste eni smešni...tko sovražite Žide in Izrael...hkrati ste pa zato,da se danes prizna Palestino in meje iz leta 1967...hahaha..verjetn sploh ne veste...da se bo s tem tudi avtomatično priznalo državo Izrael...edina razlika za Palestino bo v tem...da če bo kaka raketa priletela iz njihovga ozemlja,bo Izrael lahko to vzel kot dejanje države Palestine in ne kot neko ekstremistično dejanje....tko da...na koncu bodo spet Palestinci na slabšem....
armand_hammer
23. 09. 2011 22.03
Izrael je edina demokratična država na Bližnjem vzhodu. Vse ostale države so tiranske diktature. Palestina bo tudi.