Tujina

Zatišje v Homsu se je končalo, v spopadih umrlo še šest ljudi

Damask, 22. 04. 2012 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posebni odposlanec ZN Kofi Anan sirsko vlado še enkrat poziva, naj preneha uporabljati težko orožje za zatiranje protestov. V predmestju Damaska se medtem nadaljujejo tankovski napadi, v Homsu pa je umrlo še šest ljudi.

Opazovalci so v Homsu naleteli na nepričakovan mir.
Opazovalci so v Homsu naleteli na nepričakovan mir. FOTO: Reuters

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan je pozdravil resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, po kateri bodo v Sirijo napotili 300 opazovalcev, ki bodo nadzirali krhko prekinitev ognja v državi.

Nekdanji generalni sekretar ZN sicer ostaja oster do sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Sirska vlada mora enkrat za vselej prenehati uporabljati težko orožje ter se mora umakniti z gosto naseljenih območij," je povedal njegov tiskovni predstavnik Ahmad Favzi.

Iz Sirije danes spet poročajo o tankovskih napadih. Vladne sile so po navedbah opozicijskih aktivistov davi napadle predmestje Damaska ter pri tem ubile najmanj dva civilista. Predmestje Duma z okoli 100.000 prebivalci je že leto dni eno od središč upora proti sirskemu predsedniku. Januarja so jo za kratek čas zasedli uporniki, a je sirska vojska kmalu znova prevzela nadzor nad območjem.

Po resoluciji bodo opazovalci v državo prišli "hitro" in bodo sprva nameščeni 90 dni, pred tem pa mora generalni sekretar ZN Ban Ki Mun oceniti, ali so vzpostavljeni pogoji za njihov prihod.

Danes naj bi bilo v Siriji ubitih 17 ljudi.

Sprejeta resolucija pomeni kompromis med predlogom resolucije, ki ga je v petek vložila zaveznica režima v Damasku Rusija, in predlogom treh evropskih članic VS ZN – Francije, Velike Britanije in Nemčije. Pred tednom dni je Varnostni svet sprejel prvo resolucijo o Siriji, s katero je v državo napotil predhodnico 30 opazovalcev.

Dva od njih sta v soboto prispela tudi v eno od žarišč upora, mesto Homs. Od tam so v soboto poročali, da je nenavadno mirno, danes pa so opozicijski aktivisti sporočili, da so sirske varnostne sile ubile šest civilistov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damir Secki
23. 04. 2012 15.48
+2
dokler rusija,iran,kitajska podpirajo sirijo bo mir ne bo uvoza demokracije
Odpri..Oci
22. 04. 2012 18.28
+4
"Dva od njih sta v soboto prispela tudi v eno od žarišč upora, mesto Homs. Od tam so v soboto poročali, da je nenavadno mirno, danes pa so opozicijski aktivisti sporočili, da so sirske varnostne sile ubile šest civilistov." . UN "opazovalci" poročajo o "nenavadnem (???) miru" (so pričakovali kaj druga????)..... CIA plačanci pa poročajo o "poboju civilistov"...... . Libija se ponavlja.... tudi tam je zločinski NATO posredoval na podlagi IZMIŠLJENIH neredov in "pobojev civilistov" na enem od trgov v Tripoliju !!!! Takrat je celo Rusija opozorila, da njihovi sateliti kažejo popoln mir v Tripoliju..... pa to Barry-ja in malega napoleona ni motilo, da sta napadla suvereno državo na osnovi lažnjivih CIA poročil !!!!!!!
graf
22. 04. 2012 14.47
-3
Če bi bili ZN res za to da se genocid v Siriji ustavi .....bi lahklo že zdavnaj dali aretirat Asada in ženo ko zapravljata po francoskih butikih !
Gavrane20
22. 04. 2012 14.33
+5
Tuki samo pozivajo Libijo ob tem cajtu so pa ze bombardiral
Ranunculus
22. 04. 2012 14.05
+5
Zakaj so ti pozivi vedno tako enostranski... če naj se vladna vojska umakne z gosto naseljenih področij naj se še Svobodna Sirska Armada al kaj je že... To sta dve sili, ki s svojimi dejavnostmi ogrožata civilno prebivalstvo, tako da... pristranskost vidna iz aviona.
dadocar
22. 04. 2012 13.21
+9
Zakaj tale lutka od ZN ne poziva ZDA, Katar, Savdsko Arabijo, Turčijo naj prenehajo z urjenjem in vojaško ter finančno podporo teroristov, ki napadajo sirsko vojsko in civiliste v Siriji?
KisloZelje333
23. 04. 2012 01.30
+2