Tujina

Bodo odgovorni za 80 žrtev grozljivega požara v Grenfellu privedeni pred roko pravice?

London, 28. 07. 2017 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Londonsko stolpnico Grenfell, ki jo je 14. junija uničil grozljiv požar, bodo prihodnji mesec prekrili z varovalnim ovojem, do konca prihodnjega leta pa jo nameravajo porušiti. V preiskavi ruševin sodelujejo tudi strokovnjaki, ki so se podali na teren ob zrušenih newyorških dvojčkih 11. septembra. Policija medtem napoveduje, da bo ovadila odgovorne za smrt najmanj 80 ljudi.

Zoglenelo stavbo Grenfell Tower, v kateri je junija letos umrlo najmanj 80 ljudi, nameravajo konec leta 2018 zrušiti, je povedal Michael Lockwood. Dodal je, da bodo iz nekaterih stanovanj morda vendarle uspeli rešiti nekaj lastnine. 

Preiskava požara naj bi sicer trajala do januarja prihodnje leto. Stolpnico bodo ovili z zaščitno folijo, okoli nje pa postavili gradbeni oder, s pomočjo katerega bodo nato strokovnjaki pričeli z uničenjem stavbe. "Če sem čisto iskren, menim, da bo stolpnica stala še vsaj do leta 2018," je opozoril Lockwood. "Proti koncu leta bomo morda uspeli začeti z rušenjem, če bo to seveda želela tamkajšnja skupnost prebivalcev. Gradbeni oder nam bo služil za ovijanje z zaščitno prevleko. A vsaka odločitev bo narejena s soglasjem skupnosti."

Nekatera stanovanja v Grenfellu so ostala popolnoma nedotaknjena in so v odličnem stanju, dodaja Lockwood, nekatera pa so popolnoma uničena. Iz določenih stanovanj, okrog 33 jih je, bi lahko že kmalu odnesli predmete, ki jih ogenj ni uničil, lastnikom jih bodo vrnili v prihodnjih tednih. 

V preiskavi sodelujejo tudi strokovnjaki, ki so pomagali že policiji ob pregledu kraja napada na newyorška dvojčka 11. septembra, poroča BBC

"Približno 200 ljudi bo tja do božiča preiskalo okrog 15 ton ruševin," je povedal predstavnik metropolitanske policije Craig Mackey.

Ljudje zahtevajo podrobno preiskavo in ovadbo odgovornih za grozljiv požar.
Ljudje zahtevajo podrobno preiskavo in ovadbo odgovornih za grozljiv požar. FOTO: AP

Policija razmišlja o vadbi za uboj

Scotland Yard medtem razmišlja o ovadbi managementa, ki je upravljal s stolpnico Grenfell. Želijo jim soditi za uboj. Ovadili naj bi organizaciji Royal Borough in Kensington in Chelsea Tenant Management. 

V požaru je umrlo najmanj 80 ljudi, požar se je v stavbi razširil izjemno hitro, temperature v notranjosti pa so narasle tja do 1000 stopinj Celzija. Strokovnjaki se še vedno trudijo identificirati nekatere od žrtev. Družine umrlih so opozorili, da morda nikoli ne bodo dobile ostankov trupel svojih bližnjih. 

V pismu, ki ga je policija poslala preživelim in svojcem umrlih, so zapisali, da odločitev o ovadbi omenjenih dveh organizacij temelji na pomanjkljivih varnostnih standardih ter slabemu upravljanju s stavbo. Dokaze o tem so zbrali s pomočjo pričevanj preživelih: "Po temeljiti preiskavi na podlagi zakona o nasilnih dejanjih ocenjujemo, da obstajajo veliki razlogi za preiskavo odgovornosti. Po zakonu iz leta 2007 namreč velja, da mora vsaka organizacija odgovarjati za posledice, če "njeno (slabo) vodenje povzroči smrt."

Poslanec David Lammy je dejal, da bi morala policija razmisliti o zaporu za vse odgovorne osebe. Lammy je v požaru izgubil družinskega prijatelja. Za Guardian je povedal: "Vesel sem, da policija žrtve Grenfella, pa tudi družine in njihove prijatelje, jemlje resno. Ovadba za uboj je popolnoma na mestu."

Najmanj 60 podjetij je skozi leta sodelovalo pri gradnji in upravljanju uničene stolpnice. Jeza med prebivalci severnega Kensingtona zaradi vzrokov in posledic požara se je v zadnjih tednih še posebej razplamtela. Številna srečanja z uradniki, poslanci in upravitelji stavbe so pripeljala do protestov in jeznih obtoževanj, policijo pa so obtožili prepočasne preiskave. 

Joe Delany, ki živi v neposredni bližini pogorele stolpnice, zaposlen pa je v podjetju Grenfell Action Group, je povedal: "Menim, da smo vsi preveč skeptični, manjka nam optimizma. Ena stvar je razglasiti nadaljevanje preiskave, nekaj povsem drugega pa je napovedati ovadbo za uboj ter doseči obsodbo. V tej državi se še nikdar ni zgodilo, da bi odgovorne privedli pred roko pravice, saj se tega vedno otepajo. Upam, da bo ta primer vendarle prinesel izjemo."

Poslanka Elizabeth Campbell pa je dejala, da si prebivalci Velike Britanije zaslužijo odgovore in policijska preiskava jih bo zagotovo ponudila.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 07. 2017 10.28
Isti preiskovalci kot pri 11/9 oz. kateri isti od tistih, ... spet bo pod vprašajem verodostojnost rezultatov. Že tako pravi vzroki niso znani.
MaX24
28. 07. 2017 11.35
Točno tako , dvojčka se nebi nikoli podrla zaradi ognja ... Namerno so ju porušili , sam mediji itak sam lažejo ....
HorstWiesel
28. 07. 2017 12.48
Še bolj zanimivo je wtc7, ki se ga noben avion niti dotaknil ni, pa se je tut zrušil
Ramzess
28. 07. 2017 10.25
Policaji ne rabijo vadbe za ... ali pač.
Ramzess
28. 07. 2017 10.24
Če se prej ne bo sama zrušila, letodni ni malo časa.
siFBI
28. 07. 2017 08.55
+4
Naj pridejo v slvenijo. Tu so vsi kriminalci zaščiteni, dobijo Gazelo, pa še nepovratna sredstva za razvoj, pa še Pahitem se lahko slikajo...
kaslc 1
28. 07. 2017 09.05
+1
ad-hoc
28. 07. 2017 08.50
-1
na, samo toliko, železobetonske stavbe se zaradi požarov samih težko zrušijo kot sta se npr. dvojčka - edina razlaga bi bil, da se je konstrukcija (9/11) mehansko poškodovala, kerozin - pa je razpokal beton in se stalilo jeklo, potem pa je masa zgornjih nadstropij usekala po spodnjih ...in, ko je udarjalo, so nadstropja padala kot domine, druga ob drugo, zato se je kadilo kot izpuh iz vsakega in padalo počasneje od prostega pada.....sicer pa je ta stanovanjska stolpnica neprimerljivo manjša in gre za čisto drug tip požara oz. nesreče
Ferdo Crni
28. 07. 2017 09.30
+1
Samo popravek da ne bodo ruski teoretiki zarot takoj dobili popadke: jeklo se ni stalilo pri WTC ampak se je zaradi vročine le zmehčalo. A dovolj, da se poruši statika tako specifičnega objekta kot je bil WTC. Vsaka stavba je narejena malo drugače in temu primerno se ob določenem stresu obnaša drugače. V londonskem primeru mehanskih poškodb statike ni bilo
HorstWiesel
28. 07. 2017 09.40
-1
je pa zanimivo, da se jeklo lahko toliko zmehčalo, kot da bi ga "mehčal" thermite in da je pustilo sledove od "thermite". In sicer se ne veliko wtc fotografijah in posnetkih vidi delovanje thermite
Ramzess
28. 07. 2017 10.27
Pravzaprav nanothermite, povsem nova zaveda, do tedaj javnosti, tudi strokovni uradni, povsem neznana zadeva.
Ferdo Crni
28. 07. 2017 12.49
Ja.... če ni bil nanothermit je bil pa alfathermit.... če ne pa ipsilonthermit..... Vsi so popolnoma neznani javnosti razen redkim slovenskim pametnjakovičem.