Tujina

Bodo na ICC sodili papežu?

Haag, 13. 09. 2011 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žrtve spolnih zlorab so pozvale tožilce Mednarodnega kazenskega sodišča k tožbi proti papežu Benediktu XVI. Predložili so več kot 20.000 strani podpornega materiala in dokazov.

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. FOTO: Reuters

Mednarodna skupina Snap, ki predstavlja žrtve spolnih zlorab s strani katoliških duhovnikov, je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pozvala k preiskavi in vložitvi tožbe proti papežu Benediktu XVI. zaradi zločinov proti človečnosti oziroma zaradi odgovornosti za posilstva in druge spolne zločine po vsem svetu.

Skupina s sedežem v ZDA je sporočila, da so njeni člani iz Nemčije, Belgije, Nizozemske in ZDA skupaj s svojimi odvetniki odpotovali v Haag, kjer so tožilstvo ICC pozvali k sprožitvi preiskave proti papežu in še trem visokim predstavnikom Vatikana. Obenem so predložili več kot 20.000 strani podpornega materiala in dokazov.

Benedikt XVI. kot papež in tudi nekdanji prefekt vatikanske kongregacije za nauk vere, vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone in njegov predhodnik Angelo Sodano ter sedanji prefekt kongregacije za nauk vere William Levada so po mnenju Snap "odgovorni za posilstva in drugo spolno nasilje ter fizično in psihološko mučenje žrtev po vsem svetu". Očitajo jim tako neposredno prikrivanje zločinov kot tudi posredno odgovornost zanje zaradi njihovega nadrejenega položaja.

Katoliška cerkev se spopada z vse hujšo jezo in tudi vse številnejšimi tožbami, potem ko so v zadnjih letih javnost preplavila razkritja o spolnih zlorabah, ki so jih nad mladoletnimi žrtvami v ZDA in vrsti evropskih držav desetletja izvajali katoliški duhovniki. Skupina Snap opozarja, da Vatikan kljub obljubam ni niti ustrezno ukrepal proti odgovornim za zlorabam oziroma niti ni sprejel ukrepov, ki bi onemogočili tovrstne zlorabe. Obenem zaradi zlorab doslej niso sodili še nobenemu visokemu predstavniku Cerkve, in ker na nacionalni ravni za to očitno ni pripravljenosti, se Snap sedaj obrača na ICC.

Verjetnost, da bi se tožilstvo ICC na podlagi zahteve Snap dejansko odločilo sprožiti preiskavo in vložiti tožbo, je sicer zelo majhna. Vatikan namreč ni podpisal rimskega statuta, s katerim je bil ustanovljen ICC, zato ni pod njegovo pristojnostjo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
18. 09. 2011 20.47
-7
Še zmeraj enostransko in izkrivljeno. Galileo in Bruno, tudi če sta imela težave s Cerkvijo, Bruno smrtne, je oba izobrazila Cerkev. Kopernik je bil poljski duhovnik in je svoje odkritje predstavil papežu. Bruno ni bil sežgan na grmadi zaradi znanstvenih, pač pa zaradi verskih razlogov. Pred par leti sem gledal oddajo in Cerkveni inkviziciji na discovery channel, ki je daleč od tega, da bi bila krščanska tv. Povedali so, da so se ljudje takrat raje odločali za Cerkveno sodišče, kot pa za posvetno - kraljevo, ker so se posvetne sodbe vedno končale z usmrtitvijo ali pa v stolpu. Torej, inkvizicijo se prikazuje v luči sovraštva do Cerkve kar ni nič novega. Gotovo je 99% sodb Cerkvene inkvizicije bilo poštenih, prikazuje se samo napake. Gotovo je bila Cerkvena inkvizicija boljša od revolucionarnih in sedanjih slovenskih sodišč. Zvoni so eno, je pa tu Karitas, delovanje misionarjev v tretjem svetu, ko skrbijo za ljud v vseh pogledih, na katere je posvetna oblast pozabila. Poskušaj brati še kaj drugega kot pa partijsko literaturo.
illy2
17. 09. 2011 12.46
+1
:) Za začetek, da razjasniva... Nisem strankarsko opredeljen, drugo kot drugo ne iščem boga med oblaki, ampak v srcih ljudi.... Da razjasniva :kdo je izobrazil znanstvenike, kdo je spodbujal umetnost, kdo skrbi za lačne tudi v Sloveniji, itd. ???? Nekaj navedb: Galileo Galileji, ki mu pa upravičeno rečemo oče znanosti... Tega veleuma je leta 1616 skupina svetovalcev inkvizicije uradno oznanila, da je zagovarjanje helicentričnega vesolja krivoversko dejanje. Rezultat tega primitivnega dejanja je bilo prepovedano branje Kopernikovega dela De revolutionibus marca leta 1616...itd Sojenje Galileu se je začelo 1633. Tožba je bila osredotočala na navzkrižje med Galilejevimi znanstveno dokazanimi pogledi in stavkom v Svetem pismu, po katerem je bog ob nastanku zemljo pritrdil, ki je ostala nepremična ijn bila središče vesolja(zagovarjanje geocentričnega pogleda)... Galileja so potem največji predstavniki cerkve obtožili in po zaslugi Barberinija ga niso zažgali,ampak mu prisodili doživljenjski hišni pripor, kjer je tudi umrl... Sojenje Galileu in njegovo kaznovanje je bila ena od neštetih mračnih epizod v zgodovini... Drugi niso imeli te sreče!!!! Flamengo :nkvizicija je še vedno stokrat boljša kot je današnje sodstvo v Sloveniji in kot so bila partijska politična sodišča. TI JAVNO ZAGOVARJAŠ INKVIZICIJO................... Hm... Poznaš slovenska sklada Zvon 1, zvon 2 ? Ta sklada sta last rkc in sta povzročila več kot pol milijarde primanjkljaja v nlb in ugani kdo ga bo dokapitaliziral :) MI DAVKOPLAČEVALCI ..... TOLIKO O SOLIDARNOSTI CERKVE :) Tvoje ozko mišljenje, tvoja kratkovidnost, tvoja zaslepljenost vse te in še več drugih stvari te delajo takega kot si.... Žalostno, res žalostno.... Zbudi se, prosim te !!!!!!!!!!!!!!
flamengo
16. 09. 2011 07.38
-2
Poskušaj si še ti vzeti kakšno knjigo o tem kdo je ustanovil šolstvo vključno z univerzami, kdo je izobrazil znanstvenike, kdo je spodbujal umetnost, kdo skrbi za lačne tudi v Sloveniji, itd. Da ne govorimo o njeni verski dejavnosti. Si pač pod vplivom komunističnega šolstva, ki ima Cerkev za svojega sovražnika in pač temu podobno napihuje napake Cerkve in "pozablja" na njene prispevke k napredku. Inkvizicija je še vedno stokrat boljša kot je današnje sodstvo v Sloveniji in kot so bila partijska politična sodišča.
illy2
15. 09. 2011 18.26
+1
flamengo :) preberi, si prosim kakšno zgodovinsko knjigo in si poizkušaj razložiti besede kot so inkvizicija, križarske vojne, zažiganje na garmadi, prodajanje odpustkov, prekupčevanje s sužnji, zažiganje znanstvenih knjig, pedofilija in razmisli o dejstvu, da so prvi evangeliji nastali 200 let po smrti jezusa.... Na žalost so ravno verniki tisti, ki imajo najmanj znanja o sami veri, zato jih je tako lahko zavesti, da sledijo takšni prostaški, nehumani ideologiji, ki je odgovorna za zločine astronomskih razsežnosti...
flamengo
15. 09. 2011 12.33
-2
Elias, Cerkveni dostojanstveniki in tudi verni katoličani smo podobni kot Kristus, Sin živega Boga. Tudi On je bil po krivem obtožen, očrnjen, oblaten, zasmehovan, ubit tako kot se to nam katoličanom dogaja tudi danes. Sem prepričan, da je 99% duhovnikov po krivem obsojenih oz, so celo obsojeni brez sodbe - v medijih. Na teh procesih je ponavadi beseda tožnika proti duhovniku, brez nikakršnih stvarnih dokazov. Torej, čisto tako, kot se je dogajalo Jezusu 12 ur pred križanjem.
flamengo
15. 09. 2011 11.51
-2
Ha ha, Cerkvi oz. Kristusu nasprotna stran ima že toliko kriminala na vesti, da se poslužuje najbolj umazanih in bolanih idej, da bi očrnila svoje nasprotnike. Se pravi, da bi pri sojenju papežu pomenilo, da bi papež odgovoren za morebitna kriminalna drugega ali drugih. Res, zelo "v skladu" s pravnimi načeli.
Elias47
14. 09. 2011 13.01
+2
@jez_jezen13.09.2011, 16:305 "Bodo na ICC sodili papežu?" Dejte nehat pisat te pravljice, iz te sekte ne bo nikoli javno obsojen. Bo treba drugač." Seveda ne bo nobeden iz Vatikana obsojen, ker Vatikan v ozadju preko prostozidarjev vodi in kontrolira ves planet, teh pa seveda ne bodo sodili. Kdo pa mislite, da je Biblijski (iz Razodetja) "Skrivnostni Babilon", "mati vsega pohujšanja", "glava Zveri (vodja prostozidarjev)", "ženska, ki sedi na sedmih gričih (Rim)", "ženska oblečena v škrlat in zlato" in "Antikrist, ki se bo razkril, ampak je že tukaj (Vatikan ustanovljen leta 13 pr. n. št.)"?!! Če ima Vatikan kakšno vezo s kakšnim "bogom", potem je to Babilonski Dagon (Babilonski "Hudič"), ki ga papež v resnici predstavlja. V skladu s tem pa so tudi Vatikanska dejanja; križarske vojne, inkvizicija, poskus vzpostavitve popolne svetovne dominacije preko Napoleona, nato Hitlerja, Busha Jr. in sedaj z Obmano, pedofilija, laži in prazne obljube o Jezusu, vodje La Cosa Nostre (mafije), itd. itd. ... na trilijone zločinov. Nekateri naivneži pa še vedno verjemejo, da ima Vatikan kaj z bogom. Vatikan pa je v resnici samo Rimski Imperij pod krinko, zato pa so (bili) vsi papeži do sedaj potomci Rimskih cesarjev! Papež Lev X je nekoč rekel: "O kako dobro mi (v Vatikanu) vsi vemo kako profitonosno praznoverje nam je vsem ta izmišljotina o Kristusu!" Besede "jezus kristus" izhajajo iz antične Grčije, iz obdobja okoli 1000 pr.n. št, iz besed "Ye Zevs kristos" in pomenijo "Zevsov maziljeni sin" oz. "Zevsov sin" oz. "sin sonca". Ta izraz se je originalno uporabljal za starogrško božanstvo Apolona, kasneje pa tudi za starogrško božanstvo vina Dioniza. Niti Vatikan, niti papež, niti kardinali, niti škofi, niti duhovniki, niti rabini, niti kalifi, niti nihče drug od katerihkoli "vrskih dostojanstvenikov" nima nobene veze s kakšnim bogom, sploh pa ne s Stvarstvom. To so samo voditelji verskih sekt, ki zavajajo ljudi v neumnosti, in ki sami počnejo neumnosti in zločine. Med Stvarstvo in človekom ni nobenega posrednika, ampak je vsak sam svoj posrednik s Stvarstvom, vladar svoje evolucije. Vere pa so bile ustanovljene samo za deljenje, zavajanje in izkoriščanje ljudi. Tisto, kar bi morali ljudje početi je izvajanje svoje evolucije (zavesti). Oboževanje ("vere") namišljenih impotentniih "bogov" pa je za norce in bedake, ki ne vedo kaj počnejo in za kaj se v bistvu gre. Te "verske dostojanstvenike", s papežem, kardinali in jezuiti na čelu, bi bilo potrebno za njihove zločine proti človeštvu kaznovati tako kot vse druge zločince, kar v resnici tudi so!! Ali se spomnete besed: "volkovi preoblečeni v ovčja oblačila" oz. "volkovi preoblečeni v ("duhovne") pastirje"; to je tisto kat ti "verski dostojanstveniki" v resnici so; odpad človeštva, ki zapeljujejo ljudi v pogubo; "in vsi bodo zablodili za Zverjo"!!!
brko1952
14. 09. 2011 11.14
Tako kot komentira Flavius - če jim Desanka Šakić ni dovolj,naj ukinejo celibat.
Cjele
14. 09. 2011 09.21
+1
Sramota za cerkev!!!!!!
terralex
13. 09. 2011 18.56
+1
Martin Kqira 13.09.2011, 16:36 Pa kaj ti misliš,da plačujejo z daritvami prispevke za vodo, ogrevanje itd. V prašaj raje ministrstvo za kulturo, kdo kaj plačuje, pa občine, ki se bodo počasi " spufale" na daritvah cerkvi. Si še eden iz med mnogih, ki živijo v utopiji cerkve. VERA NI POKVARJENA, POKVARJENI SO TISTI, KI JO TRŽIJO ZA MASTNE DENARCE. Pojdi raje v naravo, tam boš prej našel boga!
zbodljaj
13. 09. 2011 18.44
-1
Pred papežem bi prav gotovo morali pred ICC postaviti vse še živeče ameriške predsednike in izraelske voditelje! Da jim ne bi bilo dolgčas pa bi jim poslali za družbo še našega vrlega Milana. Nekaj izkušenj iz Haaga že ima, prav tako bi lahko iz solidarnosti do bratstva in edinstva družbo delal bivšim kameradom
ich123
13. 09. 2011 17.57
+5
VERA V BOGA JE NAJVEČJI NATEG ČLOVEKA V VSEJ NJEGOVI ZGODOVINI !!!!!!!!!!! EDINI BOG JE NARAVA, KI PA GA NE SPOŠTUJEMO DOVOLJ IN TO SE NAM BO NEKOČ MAŠČEVALO !!!!!!
HLAPCI.HLAPCI
13. 09. 2011 17.56
še veliko drugih modelov bi morali
QueerAsYou
13. 09. 2011 17.55
Na žalost iz tega ne bo nič! Dokler je na miljone trapastih ljudi ki sledijo Vatikanu bodo počeli kar se jim zahoče!
Niko Ivanuša
13. 09. 2011 17.45
Nad nemočne otroke so se spravljali to se ne sme pozabit!!!
mi23
13. 09. 2011 17.42
Tako je treba.
Flavius
13. 09. 2011 17.41
Mislim, da bi več učinka bilo, če bi se celibat ukinu...
drago štubljar
13. 09. 2011 17.36
+1
pa ze vemo na kiri so strani bli duhovniki za cas vojne pri pavelicu so bli celo ministri
pinkopalinko69
13. 09. 2011 17.34
pa še ena stvar mi je zelo smešna...poslušat debate kako cerkev plačuje za razne otroke,pa izlete itd...pa se pejmo malo matematike in ekonomije...če ti meni daš 1000e,kje je meni problem dat 100 za izlet tvojega otroka...še vedno imam 900e čistega neobdavčenega dobička...pa še dobro reklamo si bom naredil in še kakšno mlado stranko pripeljal samo zaradi izleta...
pinkopalinko69
13. 09. 2011 17.28
hmm...prostovoljni prispevki...kaj je slučajno kdo kdaj na vasi opazil,kako te župnik in njegovi pajdaši oz. še bolj pajdašicegledajo,če slučajno ne daš teh prostovoljnih prispevkov???...pa naj še kdo reče,da so prostovoljni...pa kje so še razna obhajila,krsti,poroke,pogrebi...