Tujina

Bodo končno zaprli Guantanamo?

Washington, 29. 11. 2012 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poročilo ameriške vlade kaže, da bi pripornike iz Guantanama lahko premestili v zapore po ZDA. Zapore v ZDA bi za nove prišleke sicer morali prilagoditi, veljala bi drugačna stopnja varnosti, a vse to je bolje kot vrtoglavi stroški upravljanja Guantanama, piše v poročilu.

Guantanamo
Guantanamo FOTO: Reuters

Kontroverzni zapor Guantanamo bi lahko zaprli, 166 pripornikov pa bi prerazporedili po ameriških zaporih, po poročanju CBS piše v poročilu ameriške vlade. "To poročilo kaže, da bi lahko, če bi obstajala politična volja, končno zaprli Guantanamo, ne da bi ogrozili našo nacionalno varnost," je dejala senatorka Dianne Feinstein.

Tisti, ki se ne strinjajo z zaprtjem Guantanama, namreč pravijo, da bi prisotnost pripornikov na tleh ZDA pomenila nevarnost terorističnih napadov. Večina na Guantanamu je namreč zaprta ravno zaradi sumov, da so načrtovali teroristični napad na ZDA.

Feinsteinova je pojasnila, da imajo ameriški zapori že 373 zapornikov, ki so jih obsodili zaradi terorizma. Razporedili so jih po 98 zaporih po državi in vse skupaj poteka gladko in brez težav. "Kot vem, ni nobenega varnostnega problema v nobenem od teh primerov," je dejala senatorka.

Po njenih besedah bi se tako lahko znebili visokih stroškov upravljanja in vzdrževanja Guantanama, kar na leto znese več kot 114 milijonov dolarjev. Hkrati bi si ZDA tako lahko zagotovile določeno stopnjo varnosti in ne bi bile več deležne kritik, da upravljajo vojaški zapor na osamljeni lokaciji.

V poročilu sicer piše, da bi v obstoječih zaporih po ZDA, v katere bi premestili pripornike z Guantanama, morali uvesti določene spremembe in strožje varnostne ukrepe, določene zapornike pa bi morali tudi premestiti, da bi naredili prostor za nove prišleke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big_foot
29. 11. 2012 13.13
+6
Ne ga zapirat, bo glih pravšnji za naše GOTOF-E.
Ranunculus
29. 11. 2012 10.50
+9
Zdaj, ko imajo v zakonu, da lahko cloveka zgolj zaradi suma terorizma in brez sojenja zaprejo in ga brez sojenja zaprte drzijo za NEDOLOCEN cas jih res lahko posljejo v ZDA.Cakaj, kako je ze s pravico do sojenja? Je to v konvenciji o clovekovih pravicah? No, JE in sicer pravi "vsakdo ima pravico, da mu sodijo v razumen roku ali ga izpustijo". Ampak tu pride do dvojnih meril, ce nek diktator ljudi zapira brez sojenja, je to teror nad ljudmi, ce pa to delajo v ZDA, je razumni rok za sojenje 80 let...
Sputnik
30. 11. 2012 10.31
+1
tako je to v demokraciji. aja ops, najbolj demokratični državi na svetu. hvala bogu da ne grem nikoli v zda
Neznamsipomagat
29. 11. 2012 10.45
+4
FEMA kampi bodo kmalu dobili dovoljenje za obratovanje. Več ko 600 koncentracijskih taborišč je pa drzavljani amerike, zato sploh ne vedo
113113
29. 11. 2012 10.35
+4
Bomo mi tudi katerega dobili?