Slovenija

Bodo kmalu znani arbitri?

Zagreb, 03. 01. 2012 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška zunanja ministrica je povedala, da sta s slovenskim kolegom Samuelom Žbogarjem 10. januarja povabljena v Bruselj na pogovore z Evropsko unijo glede izvajanja rokov za uresničevanje arbitražnega sporazuma.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je arbitražni sporazum označila kot prioriteto hrvaške diplomacije.
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je arbitražni sporazum označila kot prioriteto hrvaške diplomacije. FOTO: Reuters
Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da bo 10. januarja v Bruslju trilateralni sestanek ministra Samuela Žbogarja, ministrice Vesne Pusić in evropskega komisarja za širitev Štefana Fuleja, ki je dal tudi pobudo za omenjeni sestanek. Vsebine sestanka ne moremo komentirati, so dodali.

"Vsekakor pričakujemo, da bomo takrat v Bruslju dobili seznam, s katerega bomo izbrali predsednika in dva člana arbitražnega sodišča," je dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

"Kolikor vem, sta tako slovenska kot hrvaška stran zainteresirani, da bi se vprašanje arbitražnega sporazuma končno premaknilo, vendar nam Evropska komisija še ni poslala seznama, s katerega naj bi izbrali še tri člane arbitražnega sodišča," je dodala.

Na vprašanje, zakaj Evropska komisija še ni predstavila seznama arbitrov, čeprav so roki za izvajanje arbitražnega sporazuma začeli teči po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z Unijo 9. decembra lani, je odgovorila, da z njimi ni seznanjena.

Pričakovano je namreč bilo, da bo Evropska komisija Sloveniji in Hrvaški že ob podpisu hrvaške pristopne pogodbe predstavila seznam, s katerega bosta izbrali tri člane arbitražnega sodišča od petih.

"Posvetovanja potekajo, vzrok za zamudo pa je bil morda deloma v tem, ker na Hrvaškem nismo imeli vlade, ki jo zdaj imamo. Slovenska stran je pripravljena na pogovore. Torej, ni nobenih ovir," je še dejala.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da bo 10. januarja v Bruslju potekal tristranski sestanek Samuela Žbogarja, Vesne Pusić in evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja, ki je dal tudi pobudo za sestanek. Vsebine sestanka pa ne komentirajo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
03. 01. 2012 16.22
+3
ŽAL, NE VREČI PUŠKE V KORUZO, SE BOMO PA BORILI!
SLOISTRA
03. 01. 2012 15.15
+0
Nobeni arbitri ne morejo popraviti slabih izhodišč zapisnaih v AS, ki bodo v škodo SLO. Žal pa na naši strani ni nobenega več, ki bi branil slovenske interese. Sancinova ne zagvorja naših ineresov. Hrvaška pa poleg pokradenega pričakuje še več, EU pa je podpirala hrvaški interes že pred vstopom. Rezultat tega bo, da ne bomo pomorska država in spet kakšna boniteta manj za SLO. Rad pa bi videl arbitre kako bodo rešili problem pokradene zemlje, napr. na levem bregu Dragonje, ki je pozidana z več kot 100 objekti črnogradnje.
jani666
03. 01. 2012 15.38
+0
Hrvat je tat, to je že moja stara mama govorila in sedaj vem zakaj!!
playback
03. 01. 2012 22.05
-1
Točno, tudi moja. Dodala je še: spredj gre lakota od zadaj pa glad.