Tujina

Uporniki: Napad je začetek konca al Asadovega režima

Damask, 18. 07. 2012 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
69

Na sedežu varnostnih sil v Damasku je odjeknila eksplozija, med mrtvimi je tudi obrambni minister. Več ministrov je hudo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela Svobodna sirska vojska, ki pa je zanikala, da bi šlo za samomorilski napad.

Sirski obrambni minister Radžiha
Sirski obrambni minister Radžiha FOTO: Reuters

Na sedež sirske obveščevalne agencije v središču prestolnice Damask je bil danes po poročanju državnih medijev izveden samomorilski bombni napad, v katerem je bil ubit obrambni minister, huje ranjenih pa več ministrov in visokih predstavnikov varnostnih sil.

Državna televizija je poročala, da je bil tarča samomorilskega napada sestanek članov vlade in visokih predstavnikov varnostnih sil v močno varovanem poslopju nacionalnega varnostnega urada v četrti Ravda v središču mesta. V napadu je bil ubit obrambni minister, general Daud Radžiha, ranjenih pa je bilo več udeležencev sestanka, nekaj tudi huje.

Varnostni viri so potrdili, da so več ranjenih, med njimi notranjega ministra Mohameda Ibrahima al Šara, odpeljali v bolnišnico. Bil naj bi huje ranjen.

Med mrtvimi sta tudi svak osovraženega predsednika Baširja al Asada Asef Šavkat in nekdanji sirski obrambni minister Hasan Ali Turkmani.

Poslopje je sicer 500 metrov daleč od ameriškega veleposlaništva. Priče so povedale, da je policija območje zaprla, novinarjem pa so prepovedali dostop.

Odgovornost za napad je prevzela Svobodna sirska vojska, v kateri so dezerterji sirske vojske in oboroženi civilisti, ki pa je zanikala, da bi šlo za samomorilski napad.

Vodja te uporniške skupine, ki je v torek sporočila, da je sprožila "bitko za osvoboditev" Damaska, Riad al Asad je povedal, da so podtaknili bombo v sobi, kjer je potekal sestanek, da pa je tisti, ki je izvedel napad, na varnem. Napad je označil za "začetek konca režima". Iz poveljstva te uporniške skupine so izrazili zadovoljstvo ob uspešni operaciji, v kateri so ubili "odgovorne za barbarske pokole". Poudarili so, da gre za prvo v vrsti velikih operacij, katerih cilj je strmoglavljenje al Asada in stebrov njegovega režima.

Al Asad je za novega obrambnega ministra že imenoval načelnika generalštaba Fahda al Freidža.

Po napadu je sirsko obrambno ministrstvo sporočilo, da je napad še okrepil odločenost sirske vojske, da bo državo očistila terorističnih tolp.

Sirska tiskovna agencija Sana je pred tem danes poročala, da so vladne sile v četrti Midan blizu središča mesta upornikom zadale velike izgube. Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da so vojaški helikopterji obstreljevali dve uporniški četrti. Iz več četrti je slišati eksplozije. Spopadi v prestolnici so v ponedeljek in torek zahtevali življenja več kot 60 vojakov, je še sporočil observatorij.

O spopadih poročajo tudi drugje po državi. Vladne sile po navedbah upornikov bombardirajo mesto Zabadani blizu meje z Libanonom, s težkim orožjem pa obstreljujejo več četrti v Homsu. Spopadi potekajo tudi v drugem največjem mestu Alepo. Po podatkih observatorija je bilo v torek v spopadih ubitih 93 ljudi, od tega 48 civilistov.

Ranjeni otroci v bolnišnici v bližini Homsa
Ranjeni otroci v bolnišnici v bližini Homsa FOTO: Reuters

Beg v Turčijo

Sicer pa so danes turške oblasti sporočile, da je v njihovo državo ponoči prispelo okoli 600 beguncev iz Sirije, med njimi pa sta bila tudi dva sirska brigadna generala. Tako se v tej državi skriva že 20 različnih generalov, med njimi so tudi tisti, ki so že upokojeni. Z generali pa v Turčijo bežijo vojaki nižjih činov, turške oblasti pa niso razkrile, koliko je takšnih primerov.

Trenutno številka vseh sirskih beguncev, ki so zatočišče pred nasiljem poiskali v Turčiji, znaša 43.200.

Mednarodni odzivi po napadu

V ZDA so nekaj ur po napadu sprejeli nove finančne sankcije proti vrsti članov sirske vlade. Kot je sporočilo finančno ministrstvo v Washingtonu, so med več deset vidnimi tarčami sankcij premier in 28 ministrov, med drugim ministri za finance, gospodarstvo, pravosodje, obveščanje, kmetijstvo, stanovanja, zdravje, izobraževanje, okolje, kulturo in nafto.

Kako se bodo odločile kitajske oblasti?
Kako se bodo odločile kitajske oblasti? FOTO: Reuters

Gre za zamrznitev vsega premoženja bolj ali manj vseh članov sirske vlade, ki utegne biti pod jurisdikcijo ZDA, ter prepoved poslovanja z njimi. Podobne sankcije so ZDA že uvedle za predstavnike sirskih varnostnih sil.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je pred tem v odzivu na današnji napad posvaril, da situacija v Siriji "drvi izpod nadzora". Kot je poudaril, je sedaj "pomembneje kot kadar koli doslej", da mednarodna skupnost preko ZN "maksimalno pritisne na (sirskega predsednika Baširja) al Asada, da stori, kar je prav, odstopi in dovoli mirno tranzicijo".

Panetta je govoril na skupni novinarski konferenci z britanskim kolegom Philipom Hammondom v Washingtonu. Slednji je menil, da so uporniki v Siriji očitno vse bolj pogumni, medtem ko al Asadov režim, ki se bori za obstanek, pesti "nekaj razdrobljenosti na robovih".

Britanski zunanji minister William Hague je medtem v Londonu ocenil, da današnji napad še dodatno kaže, kako nujno je sprejetje resolucije v Varnostnem svetu ZN za končanje krize v Siriji. "Ta incident, ki ga obsojamo, potrjuje nujnost resolucije Varnostnega sveta o Siriji na podlagi sedmega poglavja ustanovne listine ZN," je dejal.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je v odzivu na napad VS ZN pozvala k čim hitrejšemu dogovoru o resoluciji. Smrt obrambnega ministra po njenem kaže, da je skrajni čas, da skušajo vse države skupaj končati kršitve človekovih pravic v Siriji.

Na francoskem zunanjem ministrstvu pa so sporočili, da je al Asadov boj za obstanek na oblasti očitno "jalov", zaskrbljujoče pa je, da postajajo razmere v Siriji medtem iz dneva v dan bolj krvave.

"Še en poskus nadaljnje destabilizacije položaja v Siriji"

Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je po drugi strani v telefonskem pogovoru s sirskim kolegom Validom al Mualemom bombni napad na sedež sirske obveščevalne agencije v središču Damaska ostro obsodil in ga označil kot teroristično dejanje. Obenem je izrazil sožalje sirski vladi in narodu.

Tudi rusko zunanje ministrstvo je napad označilo kot teroristično dejanje in zahtevalo ustrezno kaznovanje odgovornih zanj. Kot so še ocenili, je šlo za "še en poskus nadaljnje destabilizacije položaja v Siriji".

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je poskušal pred napovedanim glasovanjem v Varnostnem svetu ZN o novi resoluciji o Siriji v Pekingu kitajsko vodstvo prepričati, naj podpre ostrejše ukrepe proti režimu predsednika al Asada. Po pogovorih je Ban pozval VS ZN k enotnosti in delovanju za ustavitev nasilja v Siriji. Pravi, da je kitajskim voditeljem pojasnil, kako resne razmere so v Siriji, da so razmere resne, pa so se strinjali tudi kitajski predstavniki.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je zahodu očital, da še dodatno podpihuje sirsko opozicijo, namesto da bi jo skušal pomiriti. Pri tem je imel v mislih ZDA in evropske države, s katerimi se Rusija prepira glede resolucije o Siriji v Varnostnem svetu ZN.

Kot je še dejal Lavrov, bi resolucija, kot jo predlagajo zahodne države, pomenila dodatno podporo upornikom in bi vodila v še več nasilja. Ponovil je še stališče, da vodi podpora sirske opozicije le v slepo ulico, saj se al Asad ne bo nikoli prostovoljno odpovedal oblasti.

Članice VS ZN se ne morejo dogovoriti, saj zahodne države v predlogu resolucije, s katero bi podaljšali mandat opazovalni misiji ZN v Siriji, predvidevajo gospodarske sankcije proti al Asadovemu režimu, če ne bo prenehal z uporabo težkega orožja, kar pa Moskva vztrajno zavrača. Rusija je predložila svoj osnutek resolucije, ki pa ga je Zahod zavrnil.

Anan poziva VS ZN k odločnemu ukrepanju

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan je obsodil današnji napad v Damasku, v katerem so bili ubiti in ranjeni nekateri visoki predstavniki sirskega režima, in Varnostni svet ZN pozval k odločnemu ukrepanju glede Sirije. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, napad kaže, da mora VS ZN nujno in odločno ukrepati.

Dodal je, da je govoril s predstavniki nekaterih članic VS ZN in jih pozval, naj skupaj sprejmejo odločitev, ki bo ustavila prelivanje krvi v Siriji in omogočila politične spremembe, poročajo tuje tiskovne agencije.

VS ZN bi moral že danes glasovati o podaljšanju opazovalne misije ZN v Siriji, ki se ji 90-dnevni mandat izteče v petek, a so glasovanje na Ananov predlog preložili na četrtek. Po navedbah diplomatov so se za preložitev odločili, da bi stalne članice lahko nadaljevale pogajanja o besedilu resolucije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infadel_no1
19. 07. 2012 12.15
Pojem terorisem: Terorizem je izvajanje terorija nad civilnim prebivalstvom!!! Ker pa pri temu bombnem napadu ni bilo civilnih ciljev in žrtev pa je to nič drugega kot vojaški bombni napad usmerjen na visoke čine in poglčavarje tiranije!!!! In bi že lahko napisali da ni šlo za samomorilski bombni napad, ampak samo bombni napad! In prav tako se dela, ker v vojski te učijo da prvo streljaš na visoke čine! seveda določenim ne ugaja, ker se tako vojna predčasno lahko zaključi! Najbolj smešno pa mi je to da rusi oboji strani prodajajo orožje, hehe vsi vedo da 9K38 Igla protilatelskih raket, rusi niso prodajali nikomur, sedaj pa jih majo čudežno uporniki! Ja nekako se morajo znebiti odvečnega orožja!
kim llsung
19. 07. 2012 13.37
pa je tebi jasno ,da so americani izmislili teroriste pa "ameriski uporniki"furajo stingerce na vseh slikah in posnetkih imas sam ti gonis svoje
bus303
19. 07. 2012 08.55
+1
Assad bo padel v roku enega meseca.
elll
19. 07. 2012 00.56
+2
čim več srece sirski vojski pri lovljenju teroristov(ali kot bi rekli 24ur "borcev za svobodo") ki uničujejo državo
tali?ni tom
18. 07. 2012 23.58
+4
isto kot v libiji ! le egipčane so pustl pr mir pa tunizijce ki nimajo nič ! v siriji pa so rusi ki verjetno motijo amieuro lopove !
gongash
18. 07. 2012 23.45
+0
ojej zdej računajo uporniki na tujo pomoč asad bo pa zdej res popenil kemično orožje, tanki, topinštvo itd. ubogi sirci res nebi želel zdaj biti tam
DedekLakai
18. 07. 2012 23.58
+4
Kemičnega orožja ziher ne bo uporabo ker potem bo res zahod udaro po njem, bo pa ziher z vso močjo zdaril nazaj po uporniki. Uporniki so se fajn zafrknili ker so računali in sledili zahodu. Zahod se je pa zafrknil, ker je mislil, da bo Rusija polek sam gledala tako kot je v Libiji.
Rastan Ra
18. 07. 2012 22.46
+4
Če se Zahod ne bi vpletal, bi bilo že zdavnaj končano, pa žrtev bi bilo veliko veliko manj. Ali mora Ami-Evro vedno povsod drek mešat. Očitno je da so interesi grabežljivcev prevladali na človečnostjo in jih ne briga trpljenje nedolžnih. Le kaj nas še čaka?
gongash
18. 07. 2012 23.50
+2
to je bilo opzano že v bosni tam je bila cela evropa pa so bili zgolj opazovalci gledal so genocid
dadocar
19. 07. 2012 01.28
+2
ce mislis na Srebrenico sem po ogledu nekaterih prepovedanih dokumentarcev trdno preprican, da je to mesto Izetbegovic zrtvoval za visje cilje (vojasko intervencijo zveze NATO )
Infadel_no1
19. 07. 2012 12.03
točno tako dado, in prav muslimani niso pustili civilistov odditi iz mesta in so jih zadrževali!
DedekLakai
18. 07. 2012 19.52
+3
Ko bo Asadu res šlo na tesno sem 99%, da bo Rusija nekaj uredila ker če Asad pade Rusija izgubi zelo pomembno pristanišče kateremu pa se oni ne bodo kr tako odpovedali. Mam feeling, da še bo to kr napeto v naslednjih mesecih... Je pa smešno (žalostno v bistvu). Samomorilec se razstrešči in ubije pomembne člane Sirske vlade in ZDA kot odgovor zamrznijo račune Sirski vladi. Ja zelo so obsodli to teroristično dejanje. Ko bo pa v Afganistanu umrl spet kak vojak v samomorilskem napadu pa bo ZDA zopet jokala kako je to barbarsko dejanje... BRUHAM!
dadocar
18. 07. 2012 20.09
+3
Ma Rusija mi gre ze na zivce, ker ne dostavijo Siriji VSAJ s 300, ce ne celo s 500 Assadu in prispevajo svoje izurjene posadke, priklopijo Sirijo na ruski radar, pa da vidimo pol te heroje, ki grozijo z zracnimi napadi.Rusija je se zdalec od tega da bi bila good guy tu, ampak so zgolj trgovci z orozjem, ki skusajo iz sirijske krize najvec iztrziti.
DedekLakai
18. 07. 2012 20.23
+2
Vsaj ruski radar v Tartus-u dela sedaj 24/7 tako da ko zahod samo prdne bo Sirija že to vedla. Drugače pa ima Sirija že nekaj S-300 obrambnih sistemov.
dadocar
18. 07. 2012 20.29
+1
tistih par baterij je veliko premalo za ucinkovito razbijanje NATO letal, ce pride do vojaskega posredovanja
Nina Nubia 1
18. 07. 2012 23.07
+2
za s-500 se bomo se nacakali kaj bo v siriji s-500 to bo delovalo za jedrske konice ameri pa spet niso tok nori,da bi minutemane posiljali v sirijo s-300 je ze lep cas v siriji in v iranu pustimo mi kaj se govori v javnosti
Infadel_no1
19. 07. 2012 12.07
S-500 je v razvojni fazi, novega orožja pa vele sile ne prodajajo! S-300 je pa drnč od drnča, v libanonsko izraelskem konfliktu niso sneli niti enea letala, uničeno pa je bilo okoli tisoč baterij, popolnoma enkao je bilo v egiptu! Že to pove veliko koliko so učinkovite, ko je asad izjail da so turško letalo sneli ker so mislili da gre za izrelskega ki redno preletavajo tisti koridor, pa do danes niso niti eno izraelsko letalo sneli! In to F-15/F-16, kaj šele sedaj ko amerika v Qtar pošilja eskadriljo F-22. Da ne govorimo da američani v Qatarju, ter v ZAE postavljajo protiraketni ščit! Prav tako je pri koncu plinovod ki bo obšel hormuško ožino ki jo Iran misli blokirat! Pa vaje z minolovci so tudi v teku!
kim llsung
19. 07. 2012 13.29
ti gledas 30 let nazaj, tisoc baterij to so tvoje statistike, ce bil s-300 toliko slab se ne bi ameri tok bunili,ko so ga rusi prodali iranu pa tale tvoj opevani F-22 ima toliko napak v zraku se razpadajo,piloti se dusijo v letalu skratka za kup zelezja,ki ne deluje toliko denarja to so ideje brez meja aja pa glede protiraketnega scita od 10 raket ,ce sname 1 je zadovoljivo hahahah kot izraelski dome zidom svetujem,da raje uporabijo frace vec bojo dosegli
BogatunLOL
18. 07. 2012 19.28
+2
Dobro izvedena akcija CIE. Morda celo vodena raketa iz ameriškega letala ali baze....
belicigo
18. 07. 2012 19.23
+1
Enkrat je tak napat teroristični napad, enkrat pa uporniški. Se pravi, da so vsi teroristi novodobni partizani ;)
n0mistakez
18. 07. 2012 18.53
+1
Mi smo u hladni vojni...američani sploh ne poslušajo rusov..upam da bojo rusi en dan samo poslal svoje vojake mal u sirijo tko za foro da widmo kaj bi se zgudil :)
dadocar
18. 07. 2012 19.04
+3
ma samo s 500 naj dostavijo Siriji in izurjene ruske posadke zanje, pa bos videl, da ne bo vec govora o nikakrsni vojaski intervenciji :)
sejvam
18. 07. 2012 18.31
+1
Če koga zanima zakaj hočejo da pade in mora pasti Sirija, naj to napiše v brskalnik in si prebere (Pravi razlozi za rat koji Amerika vodi u Siriji) je v hrvaškem......
dadocar
18. 07. 2012 18.22
+4
A lahko vprasam administratorja kam je izginil komentar o medijski blokadi s strani zveze NATO in zavajanju o kateri je pisala francoska Voltaire Network in je bila celotna taktika razlozena v komentarju? :) Kajti ravno to se sedaj odvija v Siriji.. vidim da je tudi na tem portalu sloboda govora dovoljena le takrat, ko pises tako kot Hillary rece.
BogatunLOL
18. 07. 2012 19.30
+2
Neodvisni novinarji so neodvisno-potrjeno resnično novico izbrisali. 24 ur namreč sodeluje v medijski vojni v Siriji. Je soodgovoren za vse žrtve. Prišel bo dan, ko se bo odgovorni urednik moral zagovarjati na sodišču zaradi krvavih rok.
HAWX
18. 07. 2012 17.23
+7
Torej če prav razumem to zahodno propagandno terminologijo je samomorislki napadalec na američane najhujši možni preklemani terorist, Samomorilski napadalec na tiste, ki pa niso kvinzlingi američanov pa je freedom fighter ali bogi, nedolžen in neoborožen borec proti terorističnemu diktatorju? Samo ne gre mi v glavo da obstajajo ljudje, ki so res tako neumni da to še tako jemljejo kot jim naroča TV? Torej, ko tv reče zdaj mislite tako, sedaj pa mislite tako in verjeli ali ne kot vidite se še res najdejo takšni, ki mislijo TAKO!!! In taki bi pol radi sodelovali v politiki in razvoju države OMFG!
dadocar
18. 07. 2012 17.32
+2
Torej če prav razumem to zahodno propagandno terminologijo je samomorislki napadalec na američane najhujši možni preklemani terorist, Samomorilski napadalec na tiste, ki pa niso kvinzlingi američanov pa je freedom fighter ali borec proti terorističnemu diktatorju? Da po novem je to terminologija vseh zahodnih trobil. Pojdi na CNN, BBC, FOX vsi ta dejanja oznacujejo kot napad freedom fighterjev, ki se borijo za demokracijo in si zelijo zrusiti Assada. Ko jih pa v komentarjih sprasujes kaksna bolana terminologija je to in da bi po taksni terminologiji tudi Osama bin Laden moral biti oznacen kot borec za svobodo proti fasisticni drzavi, tvoj komentar zgine. Svoboda govora pa te fore :)
dadocar
18. 07. 2012 16.30
+9
Sedaj ko bo sirska vojska razmontirala tele teroriste zaradi tega teroristicnega samomorilskega napada(rastrelil se je varnostnik Assada), bodo pa znova jokali, kako Assad pobija civiliste. Mohammad al-Shaar je napad prezivel, ter jasno povedal da za napadom stojijo Izraelske ter ameriske obvescevalne sluzbe. Napadli so tudi TV postajo, tudi v samomorilskem napadu. Ce bi se kaj takega zgodilo v ZDA, bi napadalce takoj oznaceni za najvecje sovraznike demokracije v svetu, tele danasnje bradonje, ki so izvedli te samomorislke napade, pa zahod slavi kot najvecje heroje. Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je, da se je ta napad zgodil nekaj ur pred zacetkom glasovanja v ZN o Siriji. Torej kdo stoji za temi placanci in teroristi? Tisti, ki se tako trudijo sprejeti resolucijo.
WikiX
18. 07. 2012 16.17
Najprej nam je grozil Francoski, pa potem že Egiptovski, stvari so eskalirale na Grški, danes bi bili Slovenci zadovoljni, če se bo ustavilo pri Sirskem scenariju.
Raspunin777
18. 07. 2012 15.26
-4
končno- je bil že cajt da začnejo padat tud živince iz svojih stolčkov
Andreottii
18. 07. 2012 15.47
-2
kim llsung
18. 07. 2012 15.47
+2
prej bi to veljalo za okroglo sobo iz tam izhaja zlo,ki tolce po nedolznih za doseganje svojih ciljev
kim llsung
18. 07. 2012 15.49
+1
mi smo v NATO EKIPI,ko se nam bojo take stvari zacele dogajati potem reki tocno tako ane andreotti
Andreottii
18. 07. 2012 15.53
-4
To je vse globalizacija. Zaprti sistemi, diktature padajo! In vi se s tem ne morete sprijazniti.
Andreottii
18. 07. 2012 15.59
-2
Levičarski anarholiberalni komunisteki pa zagovarjate nedelo, lenobo, privileije in se greste stalinizem v tretjem tisočletju, sanjate o nekakšnih zaprtih oazah kjer bi lahko udejanjili vsa ta sanjarjenja..
Maximus
18. 07. 2012 16.44
+1
@Andreottii: Da si nauš slučajno kej spahnu. Če maš ti opran mozeg od domobransko črno belih pripadnikov osvobodilne vojske za Slovenijo, je to tvoj problem. Ne rabiš pa niti poskušat prat možgane še nam. Še enkrat, eni razmišljajo/mo s svojo glavo. S čimerkoli so že tvojo nafilali- NAS NE ZANIMA. Ti deliš ljudi na leve in desne. A se sploh zavedaš, da s tem že vse poveš o sebi. Meni so ljudje dobri in slabi. In na obeh bregovih so tako eni kot drugi. Opazno je sploh po forumih, da se levi tega zavedajo, desni pa zagovarjajo načelo: Kar je desno je kul, kar je drugo pred zid. Nobenih pogovorov kompromisov, nah, al bo po naše, al pa sploh ne bo. In dokler bo to vodilo desnice, prvič ne bo nikoli ničesar dosegla, drugo, več kot 18% ne bo nikdar dobila. Vi bi namreč z vašim JJ-em radi očistli to Slovenijo ljudi, ki so 10 krat bolj Slovenci kot vi. In sredinska neodločena frakcija ne bo nikdar podpirala konfliktneža tipa Janez Janša. Pa a ni blo že letos razvidno, da se delimo na dva pla. Ne na levga in desnga. Na tiste ki so za JJ-a in na tiste, ki ga živga ne morejo. In slednjih je čedalje več. Ne more general vodit države. Naj gre v vojsko in tam ostane, u Afganistan naj gre, če mu je tolk do bitk. A to pa ne. Tm bi ga pa celo lahko kak metek zadel, k se ne bi mogu 3metre pod zemljo skrit.
kim llsung
18. 07. 2012 17.04
+0
andreotti to je ameriska globalizacija amerika hoce vsilit svoj sistem celemu svetu njo ne zanima kaki sistem je v siriji ameriko zanima lega,da bo lahko uvajala demokracijo naprej ameriska diktatura je najhujsa in od kdaj se s puskami in tanki uvaza svoboda govora
janez6bb
19. 07. 2012 08.13
ZDE pa mogoče ne bo diktatura, že Eu so, ali je mogoče kdo od vas volil koga v evropsko komisijo ki danes odloča o vsem:) takšno diktsturo boste dobil da je svet še videl ni, v eu. diktaturo kapitala.
Luukas123
18. 07. 2012 15.22
+3
treba bo ameriko obtožit vojnih zločinov!
CRNALUKNJA
18. 07. 2012 16.43
+2
elll
19. 07. 2012 11.25
racun14
18. 07. 2012 14.58
+4
zej so začeli s ofenzivno vojno propagando..
ljx
18. 07. 2012 14.41
+7
Enkrat ko bojo uspeli eliminirati Sirijo,bosta padla Hezbolah v Libanonu in vse Palestinske milice v Izraelu,takrat bojo udarili po Iranu.Če se bi že prej zgodilo,da se Hezbolah in Palestinci vključijo v spopade,pa ima NATO in Izrael fantastičen izgovor za posredovanje,kot bi jih spustili s ketne. V vsakem primeru bo Zahod zmagovalec in naftna polja v rokah velikih korporacij.
kim llsung
18. 07. 2012 15.25
+0
vrjami kitajska se bolje odrezala do irana kot rusi do sirije ker kitajci ne dajo nafte iran se lahko sam brani pred okupatorjem
ljx
18. 07. 2012 15.51
+1
Če jim bo uspelo priti čez Afganistan in Pakistan?
HomerRuler
18. 07. 2012 14.25
+3
Ne razumem sploh kaj ste tole zdele napisal..