Tujina

Assange pred sodnikom le kratek čas

London, 11. 01. 2011 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britansko sodišče še ni odločilo, ali bo Juliana Assangea izročilo Švedski. Sodnik je ustanovitelju WikiLeaksa naročil le, naj pride na naslednjo obravnavo v začetku februarja.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je stopil pred sodnika v Londonu, da bi zvedel, ali ga bodo izročili Švedski, kjer je obtožen posilstva dveh žensk.

A razprava je bila kratka. Assange je v 10-minutnem zaslišanju na sodišču Belmarsh potrdil le svoje ime, starost in naslov. Nato je avstralska pravna ekipa z odvetnikom Geoffreyjem Robertsonom na čelu potrdila, da je pripravljena na dvodnevno zaslišanje v začetku februarja, predstavnica švedskih oblasti Hannah Pye pa je dodala, da na datum čez štiri tedne nima pripomb.

Assange ob prihodu na sodišče
Assange ob prihodu na sodišče FOTO: Reuters

Okrožni sodnik Nicholas Evans je tako Assangeu naročil, naj se vrne 7. februarja, ko bo odločil o zahtevi Švedske za izročitev. Poleg tega je spremenil pogoje varščine in mu dovolil, da 6. in 7. februarja izjemoma prespi v medijskem klubu Frontline, neuradnem sedežu WikiLeaksa na Otoku. Assange mora sicer od sredine decembra, ko so ga izpustili ob plačilu varščine, živeti na podeželskem posestvu prijatelja Vaughana Smitha, enega od ustanoviteljev Frontline kluba.

"Zadovoljni smo z izidom današnjega dne. Naše delo na WikiLeaksu pa se nemoteno nadaljuje. Pohiteli bomo z objavo informacij o aferi Cablegate in drugem materialu," je ob prihodu iz dvorane zbranim novinarjem povedal Assange. 

Julian Assange se, če bi ga izročili Švedski, ta pa nato ZDA, boji, da ga tami čaka smrtna kazen, piše v dokumentih obrambe.

Kot je znano, 39-letni avstralski računalniški strokovnjak, ki je Washington razburil z objavo podrobnosti tajnih diplomatskih depeš, vztraja, da so očitki o spolnih napadih neutemeljeni.

Miss A in Miss W

Švedska naj bi hranila dokumente, v katerih se omenjata dve ženski, ki sta z Assangeom imeli spolni odnos.

Julian Assange - 4
Julian Assange - 4 FOTO: Reuters

Ena od njiju, ki jo dokumenti imenujejo Miss A, je policiji povedala, da je organizirala njegov let na Švedsko in mu dovolila, da prebiva v njenem stanovanju, saj je takrat ni bilo v mestu. Ko se je vrnila domov, sta odšla na kosilo in se vrnila v stanovanje. Dejala je, da jo je med pitjem čaja začel slačiti, z vratu naj bi ji strgal ogrlico, z njenega telesa pa naj bi strgal tudi obleko. Kot pravi, se je vse skupaj odvijalo prehitro in ga ni mogla zaustaviti, na koncu pa je popustila. Imela sta nezaščiten spolni odnos. Sama je večkrat hotela vzeti kondom, vendar ji je to preprečil, saj jo je prijel za roke. Pozneje je le vzel kondom, vendar je ta počil oz. ga je on strgal.

Assange je policiji dejal, da je z žensko sicer imel spolni odnos, vendar ni strgal kondoma, niti ni vedel, da je počil. Poudaril je, da je še cel naslednji teden spal v njeni postelji, sama pa naj ne bi nikoli omenila počenega kondoma.

Assangeevi podporniki trdijo, da je ustanovitelj WikiLeaksa žrtev političnega procesa zaradi razkritij zaupnih dokumentov na WikiLeaksu, ki so razburili svetovno javnost, v zadrego pa spravili ameriško diplomacijo.

Potem je tu še Miss W, s katero se je ustanovitelj WikiLeaksa sestal v njenem stanovanju v kraju Enkoping, v bližini Stockholma. Policiji je dejala, da sta imela spolni odnos. Assange ni uporabil kondoma, a se je odmaknila sama, saj ni želela nezaščitenega seksa. Assange je zaradi tega izgubil interes za seks in zaspal. Ponoči sta se oba zbudila in seksala, takrat pa se je strinjal, da uporabi kondom. Zjutraj po zajtrku je odšla v trgovino in se vrnila v posteljo ter zaspala. Ko se je zbudila, je ugotovila, da z njo spolno občuje. Ko ga je vprašala, ali ima kondom, pa je odvrnil, da ne.

Spomnimo ...

Assange se je 7. decembra predal policiji v Londonu, ki ga je nato aretirala na podlagi evropskega naloga, izdanega na Švedskem. Po devetih dneh v priporu je bil 16. decembra izpuščen proti varščini 200.000 funtov. Kot del pogojev za varščino je moral Assange bivati v dvorcu v vzhodni Angliji, predati svoj potni list, upoštevati policijsko uro, se dnevno javljati policiji in nositi elektronsko zapestnico.

Assange trenutno prebiva v dvorcu v vzhodni Angliji. Kot pravi, je v hi-tech hišnem priporu.
Assange trenutno prebiva v dvorcu v vzhodni Angliji. Kot pravi, je v hi-tech hišnem priporu. FOTO: Reuters

WikiLeaks izgubi 500.000 evrov na teden

Medtem pa se spletna stran WikiLeaks sooča s finančnimi težavami. Ker so nadaljevali z objavljanjem ameriških tajnih dokumentov, so jim podjetja, na primer Amazon.com, zavrnila dovoljenje za uporabo njihovega strežnika, MasterCard, Visa in PayPal pa so blokirali možnost donacij. “Denar od donatorjev težko pride do nas, ker so vsi naši računi blokirani. Ocenjujemo, da tedensko izgubljamo okoli 500.000 evrov,” je povedal Assange.

Nekatere banke so spletni strani in Assangeu zamrznile sredstva, za sodne stroške pa so porabili že 200.000 funtov, kar je več kot 240.000 evrov.

Iz teh razlogov je Assange že podpisal pogodbo za izdajo svoje avtobiografije. Za svojo plat zgodbe o WikiLeaksu bo dobil več kot milijon funtov, kar je okoli 1,2 milijona evra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
12. 01. 2011 10.30
Pa saj to se že dolgo ve, da so eni siromaki, eni pa bogatuni. Eni si lahko vse privoščijo ker so bogati, drugi pa ne morejo, ker denarja nimajo. In on je sedaj nekaj novega odkril? Se je kaj ta čas spremenilo, ali se mogoče bo? Ne. Risanka za otroke.
nikhrast
12. 01. 2011 03.28
Ne vem zakaj ga tako zagovarjate, na milijone otrok je v šoku ko je WikiLeaks izdal depešo da Santa Claus sploh ne eksistira.
Shpongle
12. 01. 2011 01.44
pospravt ga hočjo ^^ pod preprogo hehe
P-ola-RShiFTing
11. 01. 2011 21.45
Wikileaks je igra v igri in Julian je že od otroštva pripanik skupine the white brotherhood, kjer so že kot otroke učili vodenja pokvarjenega sistema in prevar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nikoli tega neboste verjeli če imate preveč sprane možgane. Čas je da se zbudite in spoznate resnico kaj pravzaprav se dogaja v svetu, wikileaks je samo pljunek v morje kaj se pravzaprav res dogaja
luka77777778
11. 01. 2011 17.10
Kako lahko veste da tudi on ni še samo ena "finta" amerike, da z ljudstvom manipulira?
korintos1
11. 01. 2011 12.41
A žene in otrok pa nima?
snifff
11. 01. 2011 12.09
Takemu se reče novinar v polnem pomenu besede. Vsa mu čast !!!
SuperX
11. 01. 2011 10.13
Hahahahahhahaa, zdaj se bo našla pa še Miss ŽBLJ in ga tožila, ker ji je pojedel celo viki kremo. Katera država bo pa potem zahtevala njegovo izročitev? Jojojoj, kako svet misli, da smo neumni.
FuckTheJews
11. 01. 2011 09.41
vsevid
11. 01. 2011 09.27
ČISTI DOKAZ, da tako imenovane DEMOKRATIČNE DEŽELE IZVAJAJO NAJGRŠE POLITIČNE---PROCESE, ki smo jih navajeni od drugih režimov. TO SO ČISTI inkvizicijski procesi, kje treba INOVATORJE IN VSE DRUGE PAMETNE LJUDI, će že ne skurit na germadi pa vsaj ELIMINIRAT ALI PA SE PO AMERIŠKO ZGODI----ATENTAT, ki nebo nigdar pojasnjen. SPOŠTOVANI SODRŽAVLJANI TO NAJ BI BILA DEMOKRACIJA.
artifakt
11. 01. 2011 08.45
a je možno civilno tožit ZDA za vse vojne zločine, ki so jih storili od svoje osamosvojitve naprej? ..prav tako VB.. ?
USER888
11. 01. 2011 08.28
Kdor meša drek, naj ne pričakuje, da bo živel v rožicah :)))))
ukinitev
11. 01. 2011 08.19
Bolana je tale zgodba s počenimi kondomi, zelo bolana, privlečena za lase... V pentagonskem stilu !