Tujina

V Franciji že več tednov okrepljena varnost

Washington, 03. 10. 2010 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
187

ZDA so zaradi možnosti terorističnih napadov svoje državljane pozvala k previdnosti pred potovanji v Evropo. Podobno opozorilo so izdale tudi britanske oblasti.

ZDA so zaradi možnih terorističh napadov v eni od večjih evropskih držav svoje državljane pozvala k previdnosti med potovanjem po Evropi. Podobno opozorilo so sedaj izdale tudi britanske oblasti, ki britanske državljane v Franciji in Nemčiji svarijo pred visoko nevarnostjo terorističnih napadov.

Ameriški State Department je vse državljane opozoril na previdnost pred potovanji v Evropo, zaradi povečane zaskrbljenosti zaradi terorističnih napadov Al Kaide. Včeraj se je na to temo sestala Obamova administracija in začela evropske vlade seznanjati s svojo odločitvijo, so povedali visoki ameriški uradniki, ki ne želijo biti imenovani, poročajo tuji mediji.

ZDA opozarjajo svoje državljane na previdnost.
ZDA opozarjajo svoje državljane na previdnost. FOTO: Reuters

Poziv na previdnost na potovanju je le en korak pred opozorilom State Departmenta, naj državljani ne potujejo v neko državo. Tako opozorilo bi lahko imelo zelo škodljive posledice na transatlantski turizem in trgovino, ocenjujejo ameriški mediji. Ameriški uradnik je poudaril, da opozorilo ni ''poziv Američanom, naj ne potujejo v Evropo, ampak le opozorilo, naj bodo previdni''.

Opozorilo najverjetneje sledi večtedenski preiskavi, ki se je začela avgusta, ko so ameriški obveščevalni agenti prišli do zaskrbljujočih, vendar nedoločenih grozečih informacij različnih izvorov, med njimi tudi s prestreženo komunikacijo in dokazom nemškega islamista, ki je ujetnik v bazi Bagram v Afganistanu.

Bodo teroristi v Evropi izvedli podoben napad kot v Mumbaju leta 2008?
Bodo teroristi v Evropi izvedli podoben napad kot v Mumbaju leta 2008? FOTO: Reuters

Od takrat so ameriški in evropski preiskovalci s skupnim delom prišli do zaključka, da so najverjetnejši cilji terorističnega napada Velika Britanija, Francija in Nemčija. Preiskovalci so iskali sumljive skupine napadalcev, ki bi lahko načrtovali napad, kakršnega so teroristi izvedli v Mumbaju leta 2008.

Ameriški uslužbenci še naprej preiskujejo, ali obstajajo tudi kakšni podatki o morebitnem napadu na ZDA, vendar so do zdaj obveščevalci ugotovili le, da so napadi usmerjeni na Evropo.

Na opozorilo so se že odzvale nekatere evropske države

Zunanje ministrstvo Velike Britanije je tako povišalo raven ogroženosti za potovanja v Francijo in Nemčijo in opozorilo svoje državljane, da v teh državah obstaja velika nevarnost terorističnega napada. Britanska notranja ministrica Theresa May je ob tem povedala, da verjetnost terorističnega napada v Veliki Britaniji še naprej ostaja visoka, napad je torej zelo verjeten.

Na opozorili ameriške in britanske vlade se je odzvalo nemško notranje ministrstvo in sporočilo, da nima konkretnih dokazov o možnosti terorističnih napadov, vendar pa te možnosti intenzivno preiskuje. Tiskovna predstavnica nemškega notranjega ministrstva je povedala, da zaradi ameriškega opozorila sicer znova preverjajo vse varnostne ukrepe, vendar po njenih besedah za zdaj ni razloga za spremembo ocene ogroženosti.

V Franciji ostajajo pozorni

Francija je sporočila, da ostajajo pozorni in da upoštevajo ameriška opozorila ter da tesno sodelujejo z vsemi vpletenimi službami in državami. Notranji minister Brice Hortefeux je ob tem zagotovil, da so sprejeli posebne ukrepe, da pa morajo ljudje kljub temu ostati pozorni.

V Franciji že več tednov izvajajo poostrene varnostne ukrepe.
V Franciji že več tednov izvajajo poostrene varnostne ukrepe. FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero je ob tem dodal, da so ameriška opozorila in priporočila v skladu s "splošnimi priporočili, ki jih je Pariz že izdal". V Franciji, kjer že nekaj tednov veljajo okrepljeni varnostni ukrepi zaradi teroristične nevarnosti, kjer so zaradi lažnih bombnih opozoril morali evakuirati Eifflov stolp in železniško postajo, namreč "ostaja visoka nevarnost teroristične grožnje". Stopnja alarma ostaja rdeča, dialog in izmenjava obveščevalnih podatkov z glavnimi partnerji v boju proti terorizmu pa ostajata redna, je dodal.

Češka pa je zaradi ameriških opozoril poostrila varnostne ukrepe. Namestnik češkega notranjega ministra Michal Moroz je na češki državni televiziji povedal, da bodo uvedli tudi nekatere izredne ukrepe, predvsem na letališču v Pragi.
Policija sicer nima nobenih konkretnih dokazov, da bi Češka lahko bila ena od tarč teroristov, vendar je Moroz pojasnil, da tovrstnih opozoril ne jemljejo zlahka, zato bodo uvedli preventivne varnostne ukrepe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
05. 10. 2010 01.20
svet se mora očistiti, nisem nek privrženc raznih "čudnih" teorij vendar ves vesolje in svet in vse kar vidimo okoli sebe deluje na principu jing jang - oz. pozitivno negativno, materija, antimaterija itd tako kot pozitivna energija negativna energija - oz. mišljenje in kolikor vidim je negativna energija presegla svoje meje, zato res včasih pomislim da ta svet potrebuje reinkarnacijo in očiščenje... bomo videli kaj bo pokazal čas v naslednjih 2 letih. Ampak negativno ne more zmagati ker je vedno prisotna enaka energija pozitivnega, in ravno tako eno brez drugega ne more obstajati, vprašanje je samo kam bo kdo sodil v pozitivo ali negativo, malo bolj zavedni poznamo da obstaja še nekaj več od tega kr smo sedaj
_dolfi_
04. 10. 2010 21.48
tako je to..ko imajo amerikanci v rokah Al kaido..kot element oz.aparat za zastraševanje!!!!!!!!..cela Evropa in Svet...pa jim naseda...
janez6bbb
04. 10. 2010 13.01
Čeprav je naziv Gladio oznaka za italijanski del natove operacije Stay behind, se to ime v javnosti uporablja kot sinonim za vse podobne natove enote, ki jim nekateri pravijo tudi "super NATO". Izkazalo se je, da so te enote povezane z mnogimi terorističnimi dejanji, ki so jih do tedaj pripisovali skrajnim komunistom, Rdečim brigadam. Temu odkritju je sledila razprava v parlamentu EU, ki je že 22. novembra sprejel resolucijo, s katero je obsodil 40-letni obstoj vzporedne obveščevalne službe, zahteval popolno preiskavo in razpustitev in razorožitev teh enot, ki so ušle vsej demokratični kontroli. Parlament je obsodil možnost, da so te, skrivne skupine nelegalno, s terorističnimi akcijami, vplivale na notranjo politiko v nekaterih članicah, oziroma, da to še vedno delajo. Resolucija protestira proti mnenju nekaterih vojaških predstavnikov ZDA v SHAPE in NATO, da imajo pravico pomagati organizirati take tajne skupine. Od držav članic zahteva potrebne ukrepe, če je potrebno z ustanovitvijo parlamentarne preizkave, da pridobi vse podatke o organizacijah, ki so vpletene in njihove povezave z državnimi varnostnimi službami ter terorističnimi in drugimi nelegalnimi akcijami. Več podatkov o Gladiu si lahko ogledate v dokumentarnem filmu, ki ga je posnela britanska BBC ali pa v knjigi avtorja Danilele Ganser, Natova skrivna vojska – Operacija Gladio in terorizem v zahodni Evropi.
janez6bbb
04. 10. 2010 13.00
V začeku 80-ih let je mladi italijanski sodnik Felice Casson začel preiskavo o bombnem napadu v Peteanu leta 1972. Preizkava je pokazala, da je bombo podstavil Vincenzo Vinciguerra v tesnem sodelovanju z vojaško obveščevalno službo SID. Preiskoval je še naprej in leta 1990 dobil dovoljenje za ogled arhivov SISMI. Tam je našel dokumente, ki so dokazovali, da je v Italiji obstajala skrivna vojska z imenom Gladio (meč), ki je bila del vojaške tajne službe. Našel pa je tudi dokumente, ki so Gladio ter desničarski terorizem v Italiji in zahodni Evropi povezovali z ZDA. Na osnovi odkritih dokumentov se je povezal s parlamentarno preiskovalno komisijo za terorizem. To je zavrtelo klopčič odkritij po celi evropi. 2. avgusta so senatorji ukazali predsedniku vlade Giuliu Andreottiju, naj v roku 60 dni seznani parlament z obstojem in cilji vsporedne strukture, ki naj bi delovala v okviru vojaških tajnih služb in vplivala na politično življenje v državi. Naslednjega dne je Andreotti pred parlamentarno komisijo prvič potrdil obstoj skrivne varnostne strukture, ki je povezana z Natom. Zlagal se je, da so te "dejavnosti potekale do leta 1972". S tem je skrival svoja lažna pričevanja v sedemdesetih letih, ko so že preiskovali desničarske pokole. 18. oktobra je po kurirju poslal poročilo z naslovom: "Takoimenovana Vzporedna SID - Primer Gladio" Ko si je tri dni kasneje senator Gualtieri želel prebrati poročilo, ga je Andreoti poklical po telefonu in želel poročilo nazaj, z razlago, da je potrebno par stvari spremeniti. Gualtieri si je naredil kopijo in poslal original nazaj. 24. oktobra je dobil poročilo vrnjeno, a je bilo za dve strani krajše. Manjkali so podatki o mednarodnih povezavah in podobnih skrivnih organizacijah v drugih državah.
janez6bbb
04. 10. 2010 12.46
Nato in za njim Washington sta največja svetovna terorista, že dolga desetletja.
janez6bbb
04. 10. 2010 12.44
Terorizem velja za orožje šibkih. Pa je to res? Čas postavi vse na svoje mesto in pokaže se, da je terorizem predvsem propagandno orožje, s katerim močni želijo diskreditirati šibke. To je znano pod imenom "False flag attack." ali "Napad pod lažno zastavo". Najprej Izvršiš teroristično dejanje, nato za napad obtožiš svoje sovražnike. Na terenu seveda pustiš še dokaze, ki služijo za zadovoljitev množic in njihovo zgražanje. V 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja so po Evropi pokale bombe. Odgovornost za napade so prevzemale različne Rdeče armade, ki so se zavzemale za vzpostavitev komunizma. No, tako je veljalo do 24. oktobra 1990, ko je italijanski predsednik vlade Giulio Andreotti priznal obstoj tajne NATO-ve vojske, ki se je v Italiji imenovala Gladio. Parlamentarna preiskava je pokazala, da so te skupine, v katere so bili vključeni tudi fašistični vojni zločinci iz druge svetovne vojne, odgovorne za mnoge bombne napade v Italiji, vključno z masakrom v Bologni. To je sprožilo val preiskav po celi zahodni Evropi, ki pa so v glavnem naletele na zid molka odgovornih in ameriške CIE, ki je te enote pomagala ustanoviti, jih opremljala in včasih tudi nadzorovala.
Martian
04. 10. 2010 11.18
hohohoh...gojcic...Leo Zagami a res??hohohohoho..ma ne me basat..a njega boš ti citiral..hahahhaha..en lunatik,ki ima filme Matrica za sveto pismo...hehhehe..k je po filmski zgodbi novo vero naredu..hahhahaha
Kcm Hybrids
04. 10. 2010 08.56
@igor.gojcic Dober komentar, ampak naj te opozorim, da ne nasedaš stranem kot je tale od domnevnega illuminatija Leo Zagami. Prvi dvom v stran sem dobil, ko sem zagledal Adds By Google. :) Illuminati, ki mora služit cente na klik???
longform
04. 10. 2010 08.11
cudno je da vsi islamski skrajnezi prihajajo iz amerike...
cirenij
04. 10. 2010 08.04
Le kaj imajo ti Američani spet za bregom? Pa ja ne kak nov virus, zaradi skorajšnjega poteka roka trajanja kakšnim cepivom?
lolipoly
04. 10. 2010 07.32
Vidi se , da sploh ne razumete zakaj se gre, oni samo opozarjajo na predvidnost "teroristov" ne pa muslimanov. Nikoli ne skodi imeti oci odprte, posebno na potovanju, nikoli ne ves, kdo je ob tebi z kaksno nalogo.
dreko123
03. 10. 2010 22.42
ameeeeerika.... tvoja usta so polna laži.... ameeeeerika.... dobr komad :)
malodane
03. 10. 2010 22.34
Haha. Buuuuuu, ovce, buuuuu. Ne družite se z grdimi muslimani, da ne boste izpadli iz črede. Folk je lažje vodljiv, kot avto.
Ramzess
03. 10. 2010 22.08
Polifem="11. septembra 2001 je svet pretresla vest, da so teroristi ugrabili letala in se z njimi zaleteli v stolpnici WTC in Pentagon. Ugrabitelji naj bi bili arabski teroristi. Med prvimi, ki v to zgodbo niso verjeli, so bili piloti potniških letal. Zaleteti se v stavbo, z velikim potniškim letalom, s polno hitrostjo, pravijo, da je nemogoče." Drži, ta letala so bila dejansko vodena radijsko, drugače ne gre, kar so tudi potrdili mnogi NY radioamaterji, ki so ujeli ta signal. Tukaj grozijo z napadi, hkrati pa cela evropa punta, naključje, ali pač ne. Ah kaj neki, naključja vendar ne obstajajo, ko bodo začele padati impulzne granate med množice, bo že prepozno. Takrat bodo uporabljali tudi drugo sorodno orožje. Sploh pa je znano, da se je aktivno zadnji čas izvjala v ozadju mobilizacija mnogih struktur (od policije na prej, raznih agencij in organizacij, itd., širom evrope in sveta, na kar so opozarjali mnogi, in opozarjali, da se je treba izogibati množic, ki puntajo. Polifem="Na veliko se omenja letnica 2012 kot konec sveta.Nekateri to vzamejo čisto dobesedno in se posmehujejo.Vendar je en človek,bivši illuminat,Leo Zagami,kije povedal, da se bodo začele velike spremembe,začenši z ekonomsko krizo leta 2008,ki se bo vedno bolj stopnjevala.Sledili bodo protesti,demonstracije,ki postopoma preidejo do množičnega nasilja vojne in svet naj bi po nekaterih načrtih doživel grozote kot jih še ni bilo.Življenje na planetu naj bi se korenito spremenilo.O čipih že v glavnem vse vemo.Enotna vlada naj bi bila naci-fašistična,ali pa še hujša.Leo je o tem govoril in pisal na svoji spletni strani,mislim,da že leta 2002.In vidimo da je prvi del že izveden.Zdaj so na vrsti protesti(Grčija,Španija,Francija itd..),in tako stopnjevanje do leta 2012,ki pomeni,konec sveta kot ga poznamo do zdaj!" Tisto kar ni uspelo Hitlerju, bi naj tem, v obeh primerih gre namreč za isto stvar, v ozadju so isti akterji, ipd. Ena nacija (prehodnica so ZN), ena valuta, ena vera, ena vojska (prehodnica je NATO, že obstajajo zakoni po katerih naj bi države odrekle lastni vojski), in tako dalje. V šoli ne učijo vsega, le površinsko, sploh pa ne ozadja, ki povezuje praktično skoraj vse vojne, in mnoge druge dogodke. NWO torej ne, do poskusa uvedbe bi naj res prišlo, do dejanske izvedbe pa ne, ker so na naši strani sile, ki bodo to preprečile, polek tega sam svet, ko se bo spremenil, dvig zavesti in dimenzonalni skok, bo to enomogočil, zato hitijo, leto 2012 je namreč mejnik. Ko slepi spregleda, ga ni mogoče vez zavajat, da je svet črnobel, če zdaj sam vidi da je barven.
ggzz
03. 10. 2010 22.07
Evo, to pa imaš, če si preveč "liberalen", muslimanov, kolikor hočeš po Franciji....
HLAPCI.HLAPCI
03. 10. 2010 21.47
DarkT03.10.2010, 19:26 3 Že tak je vsak musliman grožnja....zakaj še jim sploh dovolijo prit v Evropo??? To se že vprašujem zlo dougo pa ne pridem do odg. Edina grožnja so nerazgledani nestpneži kot si ti.
Tadej Hlastec
03. 10. 2010 21.39
Vsi se imate za neke modrece in govorite kot da se zavedate nekih globalnih nategov in ne vem česa vsega. Ste pa vseeno nasedli tej ameriški "Terrorist = Muslim extremist" propagandi. Teroristi niso neizobraženi verski fanatiki s puškami v rokah. Ponavadi so dobro izobraženi in iz premožnih družin. Zakaj se razstrelijo? Ne zato, ker naj bi bili zlobne pošast ali nori fanatiki. Razstrelijo se ker verjamejo v več kot lastno rit (kar je postala normala pri nas, zahodnjakih). Verjamejo v svojo skupnost in za razliko od nekih sanjačev/nakladačev kakršna je večina evropskih predsednikov tudi kaj dosežejo.
pravicnez@gmail.com
03. 10. 2010 21.00
Žalostno in zanimivo je, da lahko nekaj deset starih dedcev tako pahne cel svet v recesijo in ji vsili vojno. Upam, da se bo zavest in zavedanje, za kake ovce nas hočejo imeti, kmalu sesulo v prah in da bodo sami morali bežati pred množico.
Northwest
03. 10. 2010 20.38
Ekonomija vlad.Prestrasiti ljudi da ostanejo doma in namenjen denar za pocitnice porabijo doma.