Tujina

Obama bi opustil načrt za nov pristanek na Luni

Washington, 01. 02. 2010 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obama bo kongresu predlagal opustitov načrtov za nov pristanek na Luni. Vzrok naj bi bil predvsem v pomanjkanju sredstev v času finančne krize. V kongresu se utegne okoli ukinitve načrta zaplesti.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes tudi uradno predlagal opustitev načrtov, na podlagi katerih naj bi ZDA na Luno znova poslale astronavte. Kot vzrok so ameriške oblasti navedle pomanjkanje sredstev v času gospodarske krize, ameriška vesoljska agencija Nasa pa naj bi se v prihodnje osredotočila predvsem na komercialne polete v vesolje.

Nasa se bo osredotočala na aktivnosti v orbiti

Proračunski direktor administracije ameriškega predsednika Baracka Obame Peter Orszag je poudaril, da program, po katerem bi astronavte pošiljali na Luno, ukinjajo in ga ne prelagajo na kasnejše termine. Odločitev tako pomeni, da se bo Nasa v prihodnjih nekaj letih osredotočala na aktivnosti v nizki zemljini orbiti.

Na podlagi novih načrtov naj bi Obama danes med drugim predlagal okrepitev razvoja komercialnih raket in drugih prevoznih sredstev, ki bi ameriške astronavte v prihodnje lahko popeljala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA nameravajo namreč z letošnjo jesenjo upokojiti floto raketoplanov, ki so jih v te namene uporabljali doslej.

Nasa naj bi se bolj osredotočala na polete v orbiti.
Nasa naj bi se bolj osredotočala na polete v orbiti. FOTO: Reuters

Program za nov polet na Luno je zasnoval George Bush

Program Sozvezdje (Constellation), po katerem naj bi astronavti znova poleteli proti Luni, je leta 2004 zasnoval tedanji ameriški predsednik George Bush. V zadnjem času je bila prav zaradi omenjenega izredno dragega programa Nasa pod nenehnimi pritiski in zaradi gospodarske krize soočena z zahtevami po zmanjšanju odhodkov. Doslej je sicer Nasa za omenjeni program že namenila nekaj več kot devet milijard dolarjev.

Obama bo danes med drugim predlagal, da v prihodnjih petih letih sicer povečajo proračun agencije za 5,9 milijarde dolarjev, vendar naj bi bila sredstva namenjena predvsem spodbudam za razvoj vesoljskih plovil v komercialne namene, cilj pa ostaja prvi komercialni polet na ISS do leta 2015.

V vmesnem času naj bi ZDA svoje astronavte na ISS in z nje prevažale z ruskimi raketoplani Sojuz. Do dokončne ukinitve poletov ameriških raketoplanov tako ostaja predvidenih le še pet poletov. Prvi izmed njih je načrtovan za nedeljo, ko naj bi proti ISS poletel raketoplan Endeavour.

Bela hiša želi, da bi Nasa cvetela kot v 60. letih

Bela hiša si sicer želi, da bi Nasa znova prevzela vodilno vlogo pri razvoju vesoljske tehnike, kot jo je že imela v 60. letih prejšnjega stoletja, ko ji je s programom Apollo s človeško posadko uspelo pristati na Luni.

Ukinitev mora potrditi kongres ZDA, kjer bi se lahko zapletlo

Ukinitev programa Sozvezdje bo moral potrditi še kongres. Prav tu bi se po poročanju AFP lahko zataknilo, saj bi poslanci s Floride in drugih zveznih držav, ki so tesneje povezane z ameriškim vesoljskim programom, utegnili nasprotovati taki odločitvi, predvsem zaradi bojazni, da bi to ogrozilo številna delovna mesta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

f26
02. 02. 2010 04.25
tisti ki mislite da niso se bili na luni ste pa res ZA LUNO !! dejte se malo izobrazit pa tud kaj prebrat vcasih ne pa slepo verjet v razne teorije zarote
Bolivar
02. 02. 2010 01.09
Prihodnost bo vse pokazala
ecoliqua
01. 02. 2010 23.25
Ponovni????Će bi bli oni na luni v 60ih bi danes imeli že Hotel in malo mesto na luni,odpovedal je zato ker je v mali črni knjigici prebral da je bla potegavščina in zdaj bi pa bebotiizpadli pred celim svetom.
gozdar1
01. 02. 2010 22.55
Stvar je samo v temu, da so pac bombe pomembnejse od lune...na zalostvladajo nampac pohlepnezi, ki sluzijo z vecnimi vojnami..koliko je ze proracun nase cca 17 miljard..."obrambni" pa cca 650....drugje pa ni dosti dugace... Ostalega se skoraj ne splaca komentirat...tehnologija poletov v vesolje ni naredila v zadnjih 40 letih kaksnih revolucjonarnihn napredkov..morda imamo boljse racunalnike to je pa tudi bolj ali manj vse....taksne temperaturne (ali pa se vecje) razlike so tudi v zemljini orbiti...
Svobodni
01. 02. 2010 22.32
Takrat je bila hladna vojna med SZ in ZDA. Rusija je definitivno napredovala v vesoljskem programu. Državljani ZDA so bili na to ogorčeni. Da bi umirili državljane so mogli nekaj naredit. Rezultat tega je pristanek na luni. Made in Hollywood.
abeceda123
01. 02. 2010 19.54
..........torej, da nadaljujem, nemogoče bi bilo preživeti pri minus 120 stopinj.
abeceda123
01. 02. 2010 19.38
V letu 1969, ko naj bi pristali na Luni, se še ni vedelo, da temeperatura tamkaj dnevno odstopa tudi do 120 stopinj celzija, torej, da pade do minus 100 stopinj. Danes je to znano, s tem je pa tudi nastala ovira...................lp
aristotel
01. 02. 2010 18.29
SAJ NIKOLI NISO BILI GOR-FOTOMONTAŽA.S TISTO TEHNOLOGIJO TAKRAT NE, ŠE SEDAJ BI IMELI VELIKE TEŽAVE!!!
.mdC.
01. 02. 2010 17.11
aha saj ste navedli.. maj bed
.mdC.
01. 02. 2010 17.11
če pišete članke v slovenščini, potem imamo mi tudi svoj izraz za ISS - Mednarodna Vesoljska Postaja
raptile_3@hotmail.com
01. 02. 2010 16.41
jaz sem pa verjel v dedka mraza pa da je armstron bil na luni :'(
Rok Leban
01. 02. 2010 15.25
Če so bli na luni sn pecikl :D
bosko111
01. 02. 2010 14.36
sploh niste bili na luni!!