Tujina

Bo 'zaporu vseh zaporov' uspelo zadržati El Chapa?

New York, 15. 02. 2019 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mehiškemu narkokralju Joaquinu Guzmanu je – preden so ga mehiške oblasti leta 2017 predale ameriškim – uspelo pobegniti iz dveh najstrožje varovanih mehiških zaporov. Zdaj, ko so ga Američani spoznali za krivega v vseh točkah obtožnice, se poraja vprašanje – rešetke katerega zapora so dovolj močne, da ga bodo zadržale.

V svetu kriminala obstajajo zaporniki, ki predstavljajo varnostno grožnjo, in obstaja "El Chapo".

Na do zdaj najdražjem sojenju na zveznem sodišču v New Yorku so potrdili, da je zloglasni Joaquin "El Chapo" Guzman kriv umorov, mučenja, podkupovanja in vodenja morilske kriminalne združbe, ki je v ZDA tihotapila kokain in druga mamila. Dolžine kazni mu še niso izrekli, a zelo verjetno je, da bo preostanek življenja preživel za zapahi.

Kam ga bodo namestili, še ni znano, a strokovnjaki pravijo, da je Guzman idealen kandidat za najstrožje varovani zvezni zapor v kraju Florence v zvezni državi Kolorado, poznan tudi pod imenom Supermax (AXD), ki označuje administrativni maksimum. Zapor je tako strogo varovan in tako odročen, da se ga je prijelo ime Alcatraz na Skalnem gorovju.

"El Chapo sodi naravnost tja," je za agencijo AP ocenil Cameron Lindsay, upokojeni paznik, ki je delal v treh različnih zaporih. "Šokiran bi bil, če bi ga poslali kam drugam," je pripomnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V družbi najzloglasnejših morilcev

Malo zunaj starega rudarskega mesteca, približno dve uri vožnje južno od Denverja, omenjeni zapor trenutno nudi dom nekaterim najhujšim in najbolj nasilnim zločincem. Več kot 400 zapornikov je 23 ur na dan zaprtih v 2 x 3,7 metra velikih betonskih celicah. Med njimi sta tudi serijski morilec Ted Kaczynski, znan kot Unabomber, ki je s poštnimi bombami med letoma 1978 in 1995 ubil tri ljudi in jih ranil več kot 20, ter bostonski bombaš Džohar Carnajev.

Znan po svojih spektakularnih pobegih – prvič se je skril v voziček za umazano perilo, drugič pa je pot na prostost našel skozi predor pod zaporniškimi prhami, od koder se je odpeljal z motorjem – gre pričakovati, da bo El Chapo tudi tamkajšnjim paznikom povzročal sive lase.

"Moral je imeti pomoč od znotraj," je o obeh Chapovih pobegih povedal Mike Vigil, nekdanji ameriški DEA-agent, ki je v Mehiki delal pod krinko. "Brez dvoma je korupcija igrala pomembno vlogo."

Zapor, v katerega bodo verjetno poslali El Chapa, imenujejo Alcatraz na Skalnem gorovju.
Zapor, v katerega bodo verjetno poslali El Chapa, imenujejo Alcatraz na Skalnem gorovju. FOTO: AP

Zapor, iz katerega se ne da pobegniti?

Se lahko kaj podobnega zgodi v ZDA? Težko verjetno. Zaporniki v Supermaxu namreč tudi po več let preživijo v samicah in več dni ne spregovorijo z nikomer, navaja poročilo nevladne organizacije Amnesty International. Nekdanji zapornik je v intervjuju za The Boston Globe zapor opisal kot "visoko tehnološko različico pekla, zasnovano tako, da ubije vse človekove čutne zaznave".

Zaporniki sicer imajo televizijo in lahko berejo časopise, a njihov edini pravi realni stik z zunanjim svetom je 10-centimetrsko okno, ki jim ne odpre niti toliko pogleda, da bi lahko ugotovili, kje so. Jejo vsak v svoji celici, stiki z drugimi ljudmi so minimalni. 

Obiskovalce lahko sprejemajo, a z njimi lahko komunicirajo samo skozi debelo pleksi steklo, vsa srečanja so namreč brezkontaktna. "Zaporniki leta in leta lahko preživijo, ne da bi se dotaknili drugega človeka, razen morda paznika, ki jih spremlja ali vklene," še piše v poročilu Amnesty International.

Stavba je varovana z bodečo žico, visokimi stražnimi stolpi, močno oboroženimi varnostniki in policijskimi psi. "Če je kdaj obstajal zapor, iz katerega ni mogoče pobegniti, je to zapor v Florenceu," je prepričan Burl Cain, nekdanji dolgoletni paznik v strogo varovanem zaporu v Louisiani. "To je zapor vseh zaporov!"

El Chapo je že zdaj zaradi visoke begosumnosti nastanjen v samici strogo varovanega korekcijskega centra na Manhattnu. Oblasti zaprejo Brooklynski most vsakič, ko se po njem pelje vozilo z njim, namenjeno na sodišče, spremljajo ga policisti motoristi, reševalci in policijski helikopter. Pred sodiščem v Brooklynu patruljirajo močno oboroženi policisti s policijskimi psi. Iz varnostnih razlogov so mu med drugim na sodišču prepovedali objeti ženo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sinaloa kartel nemoteno posluje naprej

Aretacija El Chapa pa, kot kaže, v svetu droge in denarja ni spremenila prav ničesar. Najmočnejši mehiški kartel Sinaloa namreč nadaljuje svoje posle, kar dokazuje nedaven zaseg ogromne pošiljke na mehiški meji, še poroča AP. Zavoji heroina, kokaina in kristalnega metamfetamina tako še naprej potujejo po svoji običajni poti in ne kažejo nobenih znakov, da je bil kartel kakorkoli oslabljen.

"Še vedno so velika velika sila v mehiškem kriminalnem podzemlju," pravi mehiški varnostni strokovnjak Alejandro Hope. Kartel po njegovih besedah še vedno obvladuje svetovno mrežo ljudi, ki kolumbijski kokain premikajo v Kamerun, mehiški metamfetamin pa v Malezijo. Obvladujejo pristanišča in letališča, kemijske laboratorije za obdelavo in še naprej podkupujejo koruptivne policiste in plačujejo prekupčevalce, ki drogo prevažajo v avtomobilih, tovornjakih in trajektih.

Predvidevajo, da vse niti zdaj vleče Ismael "El Mayo" Zambada, ki kartel pomaga voditi, odkar je bil pred tremi desetletji ustanovljen. El Mayo velja za starokopitneža, ki bolj kot po prelivanju krvi slovi po svojih pogajalskih sposobnostih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUGIEVIT
16. 02. 2019 09.02
+0
V roku 1 leta bo snemal film na svobodi!
Neutrino
16. 02. 2019 07.56
+20
Čapo je naredil veliko napako da ni zahteval izročitve v Slovenijo. Pri nas bi namreč pripor preživel v hotelu v Kopru oz. v hostlu na Povšetovi, nato pa kot naši kralji v domačem priporu do oprostilne sodbe, kjer bi se lahko svobodno gibal po Sloveniji, odpiral restavracije in lokale po Ljubljani ter nepremičninske agencije. Čez 10 let bi pa pristal v politiki kot podpornik in donator.
Misko5990
15. 02. 2019 20.47
+4
Ta clovek sploh zaprt nebo.. predstava Cie za javnost, ze razpecujejo drogo s skupnimi mocmi, nekje bo skrit in uzival v udobju :)
est
15. 02. 2019 19.36
+5
Noriega so imeli zaprtega 20 let , 5 nadstropij pod zemljo. "Čapota" reši zgolj bolezen v zadnjem stadiju, da ga predčasno pošljejo domov.
kokicas
15. 02. 2019 19.29
+16
Za kakšen dan ga dati v naše zapore da jim pomaga pri modernizaciji ker ima veliko izkušen kako izboljšati varnost
Kalymero
15. 02. 2019 19.12
+15
Za primerno plačilo lahko Američanom ponudimo tudi kakšen apartma v Kopru.
Belibog
15. 02. 2019 19.00
+11
Je zaprosil za premestitev v SLO.
regrat29
15. 02. 2019 18.52
+14
Opremljeno pa skor lepš ko v moji spalnici😉
Schnitzel
15. 02. 2019 18.05
+12
V Koper ga naj dajo.
Da se mene pita..
15. 02. 2019 17.19
+8
Če imaš dovolj denarja, se vse da.
?ebula
15. 02. 2019 17.09
+18
Morda bo imel za vikend izhode, tako kot naš Bavčar, Jajo itd...... in takrat bo lahko pobegnil.
aazz
15. 02. 2019 17.04
+26
naj pride v slo, ko bo videl vso to lopovscino tovarišev bo hotel nazaj v arest
oježeš
15. 02. 2019 16.18
+17
Denar je vladar sveta, zato lahko taki tipi v zaporih počnejo kar želijo. Vedno jim je kak paznik na uslugo, saj pričakuje nato plačilo. Enako je v vseh zaporih po celemu svetu. In ni problem pobegniti, odločujoč je le 'kdaj pobegniti'. Če ne bi pazniki sodelovali, ne bi zaporniki imeli telefonov, kup drugega prepovedanega materiala, ne bi mogli voditi posla iz zaporov, itd. Se pravi, vprašanje je samo, kdaj bo pobegnil.
Kr en tm
15. 02. 2019 16.16
+5
sosed5
15. 02. 2019 16.13
+16
Na dob z njim. Imamo pol zaprt ali pol odprt oddelek, kot pravijo nasi penelogi ni rszloga za beg hohohahahihi
kajpavzdevek
15. 02. 2019 15.43
+9
Kaj pa če ga dajo američani h nam v zapor ? Ker to bi pomenilo dober posel in ogromno sitih želodcev pri nas
Barjan?ek2
15. 02. 2019 15.19
+17
Denar je sveta vladar in El Chapo ga ima veliko, tako veliko, da bo sigurno poskusil pobegniti iz zapora seveda z zunanjimi pomagači.
supergigi
15. 02. 2019 15.09
+33
To je zapor po nekih normalnih merilih, ne naši hoteli. Mamile pa bodo na voljo dokler bo povpraševanje po njih, ne glede na to, koliko bossov zaprejo.
Sputnik
15. 02. 2019 14.52
+14
če bi hoteli da ne uide bi ga na vsake nekaj mesecev dali v en drug zapor. ali pa v ruski zapor delfin v sibiriji. od tam NOČE noben pobegnit ker je okoli samo gozd, divje živali in sibirski mraz
?ebula
15. 02. 2019 14.35
+8
Podržaj je sedaj brez službe on bi ga lahko zadrževal v zaporu.