Tujina

FOTO in VIDEO: Zaradi vulkana Agung oblasti znova ukazale evakuacijo, turisti obstali na letališčih

Denpasar / Ljubljana, 27. 11. 2017 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Indonezijske oblasti so okoli 100.000 ljudi, ki živijo na Baliju, zaradi velike verjetnosti ponovnega izbruha ognjenika Agung, pozvale k evakuaciji. Veliko turistov je obstalo na letališčih, do izboljšanja razmer pa izredno previdnost pri potovanjih na Bali svetujejo tudi na slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve.

Vulkan Agung na indonezijskem otoku Bali, ki je v torek izbruhnil prvič po več kot 50 letih, ne miruje. Indonezijske oblasti so razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti, okoli 100.000 ljudi, ki živijo v okolici, pa pozvale, naj nemudoma zapustijo domove in se zatečejo na varno.

Vulkan Agung, ki je prejšnji teden izbruhnil kar dvakrat, je pred tem nazadnje bruhal leta 1963, pri čemer je umrlo 1200 ljudi.

Črn dim in pepel se iz ognjenika dvigata do 3400 metrov nad njegovim kraterjem, na vrhu vulkana pa se opazi tudi ogenj, zato so območje v krogu deset kilometrov zaprli za javnost.

Oblasti so zaradi povečanja aktivnosti ognjenika sicer izdale opozorilo najvišje stopnje že 22. septembra, v strahu pred izbruhom pa je takrat domove zapustilo več kot 130.000 ljudi. V minulem mesecu so oblasti stopnjo nevarnosti zmanjšale za eno stopnjo, vendar se na svoje domove še vedno ni vrnilo okoli 25.000 prebivalcev.

Geolog Mark Tingay iz Univerze v Adelaidi je za BBC povedal, da je "razvoj dogodkov zelo težko predvideti", oblasti pa so po njegovem mnenju "dobro pripravljene in imajo vse pod kontrolo".

Tiskovni predstavnik agencije za naravne nesreče Sutopo Purwo Nugroho pa je povedal, da v vulkanu poteka podzemni izbruh, do katerega pride, ko magma segreje vodo pod ali na zemeljskem površju.

Je za turiste nevarno?

Glavni turistični atrakciji, Kuta in Seminyak, sta od vulkana oddaljeni približno 70 kilometrov. Vseeno pa so zaradi varnosti zaprli letališče Ngurah Rai in odpovedali vse lete, zaradi česar je tam obtičalo več tisoč turistov.

Indonezijske oblasti so razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti ter ljudi, ki živijo v okolici vulkana, pozvale, naj nemudoma zapustijo domove in se zatečejo na varno.

Po podatkih oblasti je bilo do sedaj odpovedanih že 445 letov, brez prevoza pa je ostalo 59.000 potnikov.

Mednarodno letališče na sosednjem otoku Lombok so odprli danes zjutraj, potem ko je bilo zaradi izrednih razmer kratek čas zaprto.

Avstralska vlada potnike poziva k strpnosti in upoštevanju navodil tamkajšnjih oblasti, Kitajska pa svetuje veliko previdnost med potovanjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

MZZ svetuje previdnost pri potovanjih na Bali ali v njegovo bližino

Tudi Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) slovenskim državljanom svetuje izredno previdnost pri potovanjih na otok ali v njegovo bližino. Prav tako pozivajo k spremljanju informacij o dogajanju ter upoštevanju navodil tamkajšnjih oblasti.

V prvotnem sporočilu so sicer potovanja na Bali ali njegovo bližino odsvetovali, kasneje pa so sporočili, da svetujejo izredno previdnost.

Dodali so, da so indonezijske oblasti danes razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti ter ljudi, ki živijo v okolici vulkana, pozvale, naj nemudoma zapustijo domove in se zatečejo na varno. Kasneje so z MZZ sporočili, da je letališče v prestolnici Balija Depansar zaprto, občasno je zaprto tudi letališče na sosednjem otoku Lombok.

Kot so še pojasnili na MZZ, se do tega trenutka noben slovenski državljani ni obrnil nanje v zvezi z nedavnimi izbruhi vulkana. S podatki, koliko Slovencev bi lahko bilo na Baliju, pa na ministrstvu ne razpolagajo.

Indonezija območje z največjo ognjeniško dejavnostjo na svetu

Otočje, na katerem je skoraj 130 aktivnih vulkanov, sicer leži na ognjenem obroču, za katerega so značilni številni potresi in ognjeniška dejavnost.

Vulkan Merapi na otoku Java
Vulkan Merapi na otoku Java FOTO: AP

Na Javi pa je tudi vulkan Merapi, ki velja za enega najaktivnejših in najnevarnejših ognjenikov na svetu. Leta 1930 je izbruh tega ognjenika zahteval 1300 žrtev. Znova je izbruhnil leta 2010, ko je umrlo 300 ljudi, 280.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Merapi sicer velja tudi za eno najgosteje naseljenih vulkanskih območij, saj na pobočjih ognjenika živi 12.000 ljudi, še milijon pa jih vulkan ogroža.

Na otoku Java je leta 1968 izbruhnil vulkan Kelud, pri čemer je umrlo 10.000 ljudi. Leta 1919 je znova izbruhnil in zahteval 5000 življenj. Pred tremi leti so zaradi napovedanega izbruha evakuirali 75.000 okoliških prebivalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
27. 11. 2017 10.21
+4
na Baliju je že brez tega vulkana stalni kaos, na ozemlju štirikrat manjšem od slovenije živi 4,5 milijona ljudi, to je toliko, kot bi imela slovenija prebivalcev skoraj za vso nekdanjo jugo, 17 milijonov. Si predstavljate, kako bi se prepirali, tepli in streljali.
COVID2021
27. 11. 2017 09.57
+5
Zakaj se to imenuje naravna nesreča ? Narava pač dela