Tujina

Iz Sirije poročajo o nekaj kršitvah premirja

Damask, 30. 12. 2016 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Sirije, kjer od četrtka od 23. ure po srednjeevropskem času velja prekinitev ognja po celotni državi, je Sirski observatorij poročal o kršitvi. V regiji Vadi Barada blizu prestolnice Damask je prišlo do spopadov med vladnimi silami in uporniki.

Observatorij je že pred tem poročal o spopadih blizu kraja Maharda v provinci Hama, sedaj pa tudi o spopadih v regiji Vadi Barada.

Kot so dodali v observatoriju, ni jasno, kdo je začel spopade na območju, ki je pod nadzorom opozicije in Fronte Fateh al Šam, ki se je prej imenovala Fronta al Nusra in za katero sirsko režim trdi, da zanjo kot teroristično skupino ne velja prekinitev ognja.

Sirska opozicija sicer trdi, da kot razumejo, prekinitev ognja velja tudi za območja pod nadzorom Fronte Fateh al Šam. Vodja observatorija Abdel Rahman je dejal, da pomenijo spopadi kršitev prekinitve ognja.

Dogovor o prekinitvi ognja, ki sta ga pomagali oblikovati Rusija in Turčija, v četrtek pa podpisali sirski režim in uporniki, sicer ne velja za teroristične skupine, kot je Islamska država.

Sirska vlada in oborožena opozicija so podpisali tri dokumente.
Sirska vlada in oborožena opozicija so podpisali tri dokumente. FOTO: AP

Da sta strani sklenili dogovor, je v četrtek sporočil ruski predsednik Vladimir Putin. Sprti strani sta sklenili tudi dogovor o ukrepih za nadzor prekinitve ognja in izjavo o pripravljenosti za začetek mirovnih pogajanj, ki naj bi potekala V Astani.

Sirska vlada in oborožena opozicija sta podpisali tri dokumente - dogovor o prekinitvi ognja na celotnem ozemlju Sirije, dogovor o ukrepih za nadzor prekinitve ognja ter izjavo o pripravljenosti za začetek mirovnih pogajanj.

Prekinitev ognja so pozdravili tudi v ZDA, ki sicer v pogajanjih niso sodelovale. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa jo je označil za zgodovinsko priložnost za končanje skoraj šest let trajajočega sirskega konflikta. Do dogovora je prišlo teden dni po tem, ko je sirska vojska ponovno zavzela Alep.

Gre za prvo vsedržavno prekinitev ognja od septembra, ko je med 12. in 19. septembrom veljala prekinitev ognja, dokler ni zaradi več kršitev dogovor propadel. Pred tem je bila prekinitev ognja vzpostavljena še februarja. Pri obeh dogovorih sta sodelovali Rusija in ZDA.

Tokratni dogovor pa je prvi, v katerem je poleg Rusije, podpornice režima v Damasku, sodelovala tudi Turčija, podpornica sirske opozicije.

Iranski zunanji minister Zarif je dejal, da je prekinitev ognja v Siriji velik dosežek.
Iranski zunanji minister Zarif je dejal, da je prekinitev ognja v Siriji velik dosežek. FOTO: AP

Iranski zunanji minister prekinitev ognja v Siriji označil za velik dosežek

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes označil vsedržavno prekinitev ognja v Siriji za velik dosežek, ki bo lahko vodil tudi v nova mirovna pogajanja.

"Prekinitev ognja v Siriji je velik dosežek. Gradimo na njemu tako, da se lotimo korenin ekstremističnega terorizma," je Zarif zapisal na svojem Twitter profilu.

Zarif se je v četrtek slišal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, s katerim sta govorila o razmerah v Siriji. Tako Rusija kot Iran sta ključna podpornika režima sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Oba sogovornika sta pozdravila prekinitev ognja v Siriji in poudarila pomen boja proti terorizmu. Strinjala sta se tudi, da nadaljujejo posvete in organizacijo mirovnih pogovorov med sirsko vlado in uporniki v okviru tristranskega dogovora med Turčijo, Rusijo in Iranom.

Predvidoma januarja naj bi se v kazahstanski prestolnici Astana pričela mirovna pogajanja med sirskim režimom in uporniki. V četrtek so namreč sirska vlada in uporniki podpisali izjavo o pripravljenosti na začetek mirovnih pogajanj, ki pomeni dobro osnovo za začetek.

V četrtek so podpisali tudi dogovor o prekinitvi ognja po celi Siriji, ki je začel veljati ob polnoči po lokalnem času. Iz dogovora pa so izvzete teroristične skupine, med njimi skrajna skupina Islamska država.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
31. 12. 2016 10.42
Natančneje so amerišđki teroristi napadali Legitimno vojsko. Če smo čisto natančni.
jebalvisvoju
30. 12. 2016 17.21
+2
Zakaj ne napisete bolj razumno.. da je prislo do spopada med vladnimi silami in TERORISTI?
bb5a
30. 12. 2016 13.01
+1
Vse je ok, sam gor nej ne hodjo...
dostojevski II
30. 12. 2016 13.26
+4
Nič ni OK. Ostajata še ISIS in Al Nusra. Za njih premirje ne velja. Če njihovi dobavitelji orožja in sponzorji (beri ZDA, Saudska Arabija, Katar...) ne bodo podprli prizadevanj Turčije, Irana in Rusije, potem vojna v Siriji lahko traja še 5 let.
dostojevski II
30. 12. 2016 11.49
+2
29.12.2016.....Iz Moskve so še sporočili, da si s Turčijo in glavnim zaveznikom Iranom prizadevajo v pogovore vključiti tudi druge regionalne sile, kot so Egipt, Saudska Arabija, Katar, Irak in Jordanija. Upajo pa tudi na sodelovanje Washingtona, ko bo enkrat vodenje države konec januarja prevzel Donald Trump.
dostojevski II
30. 12. 2016 11.49
+2
Če se večina držav, ki so zgoraj omenjene, ne bodo vključile v pogovore, potem miru ne bo. Ker so ravno te države dobavitelji orožja upornikom in spozorji teroristov.
kolbek460
30. 12. 2016 09.17
+6
Je čas vojne in je čas premirja ki je vmesna postaja do miru ,,Naj jim uspe takrat bomo tudi mi imeli mir in čas za razvoj in blagostanje ,,
enakostzavse
30. 12. 2016 09.07
-9
A se putinček poteguje za Nobelovo nagrado za mir ? Mogoče pa hoče postat tako priljubljen kot Obama hahahahahaha. Vladimirček, ne bo ti uspelo. Razen če bi podarjali Nobelovo za narcisoidnost, pa še tam bi imel hudo konkurenco v penaldotu in kim unu.