Tujina

Na Nizozemskem kot kaže zmagala stranka premierja Rutteja

Amsterdam, 15. 03. 2017 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Glede na izide vzporednih volitev je na Nizozemskem zmagala stranka premierja Rutteja, ki je dobila 31 sedežev v 150-članskem parlamentu. Skrajno desna stranka Wildersa si deli drugo mesto s še dvema strankama. Parlamentarne volitve v tej državi so sicer mnogi označili za lakmusov papir, ki lahko pokaže vzdušje v evropski politiki. Volilna udeležba je bila 81-odstotna.

Po rezultatih vzporednih volitev kaže, da je zmagala stranka premierja Rutteja.
Po rezultatih vzporednih volitev kaže, da je zmagala stranka premierja Rutteja. FOTO: AP

Ljudska stranka za svobodo in demokracijo premierja Marka Rutteja je zmagala na današnjih parlamentarnih volitvah na Nizozemskem, kažejo izidi vzporednih volitev. Dobila je 31 sedežev v 150-članskem parlamentu. Skrajno desna Stranka za svobodo Geerta Wildersa si deli drugo mesto s še dvema strankama, ki so vsaka dobile po 19 sedežev.

Kot je poročala javna televizija NOS, bo Wildersova stranka dobila 19 sedežev, enako število poslancev pa bodo dobili tudi krščanski demokrati (CDA) ter sredinska stranka D66.

Rutte verjetno že tretjič premier

Ruttejeva stranka je dobila manj od sedanjih 41 sedežev, a več, kot so napovedovale javnomnenjske ankete, kar pomeni, da bo Rutte verjetno znova, že tretjič od leta 2010, vodil vlado. Seveda bo moral oblikovati koalicijo.

Populist Wilders ni uspel izvesti pričakovanega preboja, saj je dobil le štiri sedeže več od sedanjih 15, potem ko so mu ankete mestoma napovedovale tudi do 30 sedežev.

Volilna udeležba je bila 81-odstotna oziroma najvišja po letu 1977, ko je bila 88-odstotna.

Ruttejeva koalicijska partnerica od leta 2012, socialdemokratska Stranka za delo (PvDA), je največja poraženka volitev, saj je s sedanjih 38 poslanskih sedežev padla na devet. Padec je bil celo večji, kot so napovedovale ankete.

Veliki zmagovalki pa sta krščanski demokrati (CDA), ki bodo dobili 19 sedežev, potem ko jih imajo sedaj 13, in sredinska D66, ki je po vzporednih volitvah, ki jih je izvedel center Ipsos, prav tako dobila 19 poslancev, medtem ko jih ima sedaj 12.

Volišča zaradi množične obiskanosti ostala odprta tudi po 21. uri

Volivci so se množično podali na volišča, dan po tem, ko jih je bila skoraj polovica še neodločenih, glavni stranki pa v anketah praktično izenačeni. Na voliščih v Haagu in Rotterdamu so celo, kar je zelo redko, volišča ostala odprta še po 21. uri, da bi glasove lahko oddali vsi, ki so že bili na voliščih.

Velik vpliv na visoko volilno udeležbo naj bi imelo lepo vreme, pa tudi želja po odločanju po žgoči predvolilni kampanji, ki je bila osredotočena bolj na iskanje identitete in kulturnih vrednot kot pa na običajna vprašanja o gospodarskem napredku.

Veljale so tudi za preizkus priljubljenosti skrajno desnih in populističnih strank pred letošnjimi volitvami v ključnih članicah Evropske unije, predsedniškimi v Franciji in parlamentarnimi v Nemčiji.

Lakmusov papir za vzdušje v Evropi?

Volilna udeležba na Nizozemskem je tradicionalno visoka. Na zadnjih volitvah je bila 74-odstotna, tokrat pa je bila še višja.

Tokratne volitve bodo po poročanju BBC resen preizkus, ali se bo v prihodnosti Nizozemska obrnila v bolj nacionalistične vode. Premier Rutte je v predvolilni kampanji večkrat poudaril, da so volitve odlična priložnost za preprečitev vzpona nacionalističnih teženj. Wilders iz skrajno desne Stranke za svobodo na drugi strani glasno zagovarja izstop Nizozemske iz Evropske unije, zapreti hoče vse mošeje in prepovedati Koran. Vodja laburistične stranke Lodewijk Asscher je Wildersa opisal kot moža, "ki le tvita, stori pa ne ničesar".

Wilders je svoj glas oddal na volišču v osnovi šoli v Haagu. "Ne glede na izid volitev, se duh ne bo vrnil v steklenico. Domoljubna revolucija bo ostala, ne glede na to, ali bo to danes ali jutri," je ob številnih televizijskih kamerah izjavil prvi mož PVV.

Rutte je medtem ob oddaji glasu menil, da gre za izjemno pomembne volitve za Nizozemsko. "To je priložnost za veliko demokracijo, kot je Nizozemska, da nekaj pove, da ustavi ta učinek domin napačne vrste populizma," je dejal.

Na Nizozemskem potekajo parlamentarne volitve.
Na Nizozemskem potekajo parlamentarne volitve. FOTO: AP

Evropska politika budno spremljala, kako bodo odločili volivci

Dogajanje na Nizozemskem so budno spremljale tudi druge evropske države, predvsem Francija in Nemčija, ki ju letos čakajo volitve, obe se tudi soočata z vzponom skrajno desnih strank. Politični analitiki menijo, da bi lahko močna podpora Wildersu, ki je v primeru zmage napovedal izstop Nizozemske iz EU, napovedala podoben izid za francosko desničarko Marine Le Pen in dober rezultat za Alternativo za Nemčijo na septembrskih nemških voltivah, stranka naj bi se sploh prvič uvrstila v parlament.

Volišča za 13 milijonov volilnih upravičencev so se odprla ob 7.30, zaprla se bodo ob 21. uri. Neposredno po zaprtju volišč bodo objavili rezultate vzporednih volitev, sledili bodo prvi začasnih rezultati. Končne bodo objavili 21. marca.

Dan pred volitvami, ko je bila skoraj polovica volivcev še neodločenih, sta bili v javnomnenjski raziskavi v vodstvu izenačeni Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premierja Rutteja in skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Wildersa. Slednji je skoraj do zadnjega veljal za očitnega zmagovalca volitev, a brez možnosti za sestavo nove vlade, saj so vse večje stranke v naprej odločno zavrnile, da bi po volitvah koalicijo sklenile z Wildersovo PVV.

Zadnja javnomnenjska raziskava je nato pokazala, da PVV že zaostaja za VVD premierja Rutteja. Ta je v torek v zadnjem televizijskem soočenju, ki si ga je ogledalo rekordno število 3,3 milijona gledalcev, dejal, da ljudje, ko iščejo vodstvo, iščejo njega. Glede na zadnjo javnomnenjsko raziskavo naj bi VVD na današnjih volitvah dobila od 24 do 28 poslanskih mandatov, kar je bistveno manj od sedanjih 40. PVV naj bi dobila od 19 od 22 mandatov, medtem ko jih ima trenutno 12.

Najmanj po en poslanski mandat naj bi pripadal še drugim 12 strankam. Stranka, ki bo slavila na današnjih volitvah, bo za sestavo vlade morala sklenili vladno koalicijo z več strankami.
Letos se za vstop v parlament poteguje rekordnih 28 strank. Za razliko od večine evropskih držav ne obstaja vnaprej določen volilni prag, tako da imajo dobre možnosti za poslanski mandat tudi manjše stranke.

Geert Wilders je v primeru zmage napovedal izstop Nizozemske iz EU.
Geert Wilders je v primeru zmage napovedal izstop Nizozemske iz EU. FOTO: AP

EU ostro proti turškim primerjavam Nizozemske z nacizmom

Volitve so sicer potekale v senci spora s Turčijo zaradi prepovedi udeležbe turških ministrov na zborovanju v Rotterdamu pred turškim referendumom o ustavnih spremembah.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes znova dejal, da v Evropi divja fašizem. Potem, ko je v torek razburil z izjavo, da so Nizozemci odgovorni za pokol 8000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995, ker ga niso preprečili, pa je šel danes še korak dlje in Nizozemce obtožil direktne odgovornosti za genocid. "Oni so tisti, ki so poklali preko 8000 bosanskih muslimanov," je dejal.

Vodilna predstavnika dveh osrednjih institucij EU sta danes v Strassbourgu ostro obsodila turške primerjave Nizozemske z nacizmom zaradi prepovedi dejavnosti turških politikov na nizozemskih tleh. "Kdor vidi fašizem v Rotterdamu, nima nobenega stika z realnostjo," je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Na dan parlamentarnih volitev na Nizozemskem, v eni od šestih ustanovnih članic unije, je Tusk Nizozemcem v njihovem jeziku posredoval sporočilo podpore: "Nizozemska je Evropa in Evropa je Nizozemska."

EU pozorno spremlja volitve na Nizozemskem, ker se boji vzpona skrajne desnice pod vodstvom Geerta Wildersa ter nato nadaljevanja tega trenda na volitvah v ključnih članicah unije, Franciji in Nemčiji. Ta strah je tudi eden od razlogov za nizozemsko prepoved dejavnosti turških ministrov v Rotterdamu v povezavi s turškim referendumom, na katerem naj bi predsednik Recep Tayyip Erdogan z ustavnimi spremembami utrdil svojo moč.

Prepoved je sprožila oster diplomatski spor. Erdogan je zaradi prepovedi nizozemska dejanja primerjal z nacizmom in fašizmom. Za "prestolnico fašizma" je Nizozemsko označil tudi zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Rotterdam je mesto, ki ga je nacistična Nemčija brutalno uničila, in mesto, ki ima župana iz Maroka. "Kdor vidi fašizem v Rotterdamu, nima nobenega stika z realnostjo. Vsi smo solidarni z Nizozemsko," je poudaril Tusk v Strasbourgu.

Ostro se je odzval tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, za katerega so primerjave nacizma in sodobnih evropskih vlad, kot sta nizozemska in nemška, preprosto nesprejemljive.

"Kdor to počne, se oddaljuje od Evrope," je opozoril Turčijo, ki je kandidatka za članstvo v EU. "Ni EU tista, ki se želi pridružiti Turčiji. Turčija se želi pridružiti EU," je izpostavil na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Tudi evropski poslanci kritični do Erdoganovih besed

Kritični so tudi številni evropski poslanci. Vodja najvplivnejše skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je po turškem referendumu pozval k premisleku o tem, ali je članstvo Turčije v EU realistično.

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt se je zavzel k takojšnji zamrznitvi pristopnih pogajanj s Turčijo. Če se bo Erdogan kdaj spametoval, lahko nato unija znova premisli o tem vprašanju, je dodal.

Erdoganove primerjave Nizozemske s fašizmom so po Verhofstadtovih besedah cinične, saj sam poskuša spremeniti Turčijo v avtokratsko državo. "Poziva k svobodi govora svojih ministrov, obenem pa pošilja kritične novinarje v zapor," je ponazoril.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Twitter profile vdrli turški podporniki

RT je poročal, da so podporniki turške vlade vdrli v Twitter račune nekaterih mednarodnih človekoljubnih organizacij, tiskovnih agencij in političnih strank, pa tudi znanih posameznikov.

Twiti so vključevali svastiko in sporočila o nacistični Nemčiji in nacistični NIzozemski, nanašajoč se na zaostritev diplomatskega spora med Nizozemsko in Turčijo. 

"Se vidimo 16. aprila," je pisalo v enem od tvitov, namigujoč na bližajoči se turški referendum, ki bo v primeru pozitivnega izida v roke turškega predsednika Erdogana položil še večjo moč odločanja. Nekateri tviti so vsebovali video posnetke Erdoganovih govorov.

Za zdaj ni znano, kdo stoji za hekerskimi vdori, odgovornosti ni prevzel še nihče. Tarče zlorabe naj bi bili med drugimi BBC, Reuters, Die Welt, Forbes, Amnesty International, Unicef, župan mesta Bordeaux, Alain Juppe, teniški igralec Boris Becker ter profili, povezani z Evropskim parlamentom.

Twitter je napad potrdil. "Zavedamo se težave, ki je danes zjutraj doletela številne imetnike računov," je dejal tiskovni predstavnik Twitterja. Vir napada so izsledili pri aplikaciji, ki so ji nato tudi odvzeli ustrezna dovoljenja. Gre za aplikacijo Twitter Counter, ki spremlja statistiko Twitterja. Tudi oni so potrdili, da so bile njihove storitve tarča hekerskega napada in uporabljene za dostop do drugih računov. Vdor že preiskujejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (879)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vrhovni
15. 03. 2017 22.59
+25
V bistvu jim je Erdogan pomagal, zdaj pa le čuvajte žene in hčerke Holandci, da ne bo 2 Švedska pri vam.
tom672
15. 03. 2017 22.40
+42
Skrajno desne stranke so zadnji upi pred popolnim propadom EU. Sej moralno smo že na psu... Mislim, da če bo šlo s takim tempom naprej, potem Evrope kakršne poznamo sedaj v 30 letih ne bo več. Avtohtoni Evropejci bomo manjšina na tem območju. Poglejte samo nataliteto in vam bo vse jasno. Povprečen evropejec ima največ dva otroka, turk, tunizijec,.. pa 5. Potem pa so tu še priseljenci. Sramota kam ste nas pripeljali levičarji, liberalci, mediji,..........
korintos23
15. 03. 2017 22.42
-22
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.44
-30
Skarjno desne stranke so povsem obupane, saj jim zmanjkuje argumentov za njihove blodnje tako da sedaj namesto argumentov lepijo takele govore za obstanek. Briga me kako avtohtoni smo, če gospodarstvo ne laufa. Ideologija ne nahrani želodca, logika in dobro vodenje gospodarstva ga.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.46
-28
Te statistike o otrocih so še posebej smešne še zlasti ko vemo, da imajo manj napredne družbe več otrok (tudi Slovenci smo jih pred 100 leti imeli po deset), sedaj pa je število padlo. Če bodo muslimani v Evropi bodo zaradi viskoih življenjskih stroškov imeli manj otrok, kot mi. Če pa bodo kjer so, jih bodo imelo 10. Kaj je boljše za svetovno gospodarstvo?
Uporabnik113189
15. 03. 2017 22.55
+22
Več kot očitno nimaš pojma o islamu, razmerjih med prišleki in našimi domačimi, izrinjenih rodbin od vnukov, v korist tuje kulture, ki se zanima samo za ceno jogurta v trgovinah.
wolfterier
15. 03. 2017 22.56
+20
Če ne bi gladko nagnal Turkov,bi verjetno izgubil.Dogodek je bič kot naročen in on je dobro reagiral !
pizzamargerita
15. 03. 2017 23.07
+2
korintos23
15. 03. 2017 22.39
-14
Nihče nima rad tujcev, pa so muslimani ali iz RKC,
korintos23
15. 03. 2017 22.36
-12
Monako je pa fajn opravil z Otočani! Da ni kaki musliman pri njih igral?
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.38
-6
korintos23
15. 03. 2017 22.39
-7
valjhunsinkajtimara
15. 03. 2017 22.31
+10
20% potem, ko si prej imel 30 ni zmaga, je poraz!
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.34
-5
Whatever...še zmeraj je več kot tisti za tabo, ne?
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.36
-2
Nightyfly
15. 03. 2017 22.30
+0
puspan 15.03.2017 22:10:50 -1 1 2 Klasik, da si pa tak bedak, si pa ne bi nikoli mislil.*********************jaz bi vam pa svetoval , da tega moza pozorno berete ,ker je doktor za vas ---puspano .
puspan
15. 03. 2017 22.56
+0
Hvala, ampak tvojim nasvetom sem sledil že pred tem apelom, še posebno študije absolventov kranjske Sorbone vedno rad prebiram, zato te tudi vnaprej ne želim razočarati.
BožjiSvetovalecPolde
15. 03. 2017 22.25
-8
Hec je v tem, da letos, ko bo konec z volitvami bo tudi minil strah pred popultisti kar tudi pomeni, da se bodo meje spet odprle to je dejstvo. Nemčija rabi 12 mio novih ljudi cela Evropa pa 70 miljonov migrantov vsaj tako pravijo EU politiki.
ONniON
15. 03. 2017 22.24
+6
nizozemske volivce se je prestrašilo in nasadili so nekaj rožic kako bo vse okej in so naivno volili njihov problem
Brakedirt
15. 03. 2017 22.26
+0
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.26
+0
Sprijazni se, da vas zgagarje nihče ne mara.
Brakedirt
15. 03. 2017 22.27
+1
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.37
-4
kot otroci, sest na tla in kričat od razočaranja
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.22
-5
Nič vam ne paše. Če Amerika ne igra svetovnega policaja (kot ga ni v primeru Sirije), pol se bojite migrantov. Če pa je Amerika svetovni policaj pa tudi ni ok. You can't suck and blow at the same time
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.24
+1
Za kaos na bližnjem vzhodu je kriva Amerika. Umorila je Sadama in Gadafija in s tem povzročila vse to kar se tam dogaja. Pa še Al Kaido je ustanovila katera je predhodnica ID.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.27
+0
Se strinjam. Zakaj? EU je največji gospodarski konkurent ZDA. (Pustimo Kitajsko trenutno ob strani). Torej je treba EU malo nagajat. Vsak za svoje interese. In v našem interseu je, da EU ostane. V Ameriškem pa, da razpade.
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.28
+4
Tudi tu si je Evropa sama kriva oziroma ji je spet Merklova. Evropejci bi morali biti v dobrih odnosih z Rusijo in pustiti pokvarjene Američane ob strani.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.37
-2
Res? Rusi so pa pošteni? Jaz ne zaupam vladi, kjer opozicijski voditelji končajo umorjeni. Raje imam državo kjer lahko celo i... kot je Trump zmaga in ga nihče ne pospravi. Demokracija vedno pred diktaturo.
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.38
-1
Gledam iz ekonomskega vidika ne političnega.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.49
+0
Ekonomski vidik...v Rusiji oligarhija, če si prijatelj od predsednika si pri koritu, sicer nimaš za kruh. V ZDA, če si prijatelj od predsednika, imaš kup denarja za vlaganje, res je, a nekateri prijatelji ameriških predsednikov dejansko mislijo, da je kar je dobro za svet dobro za njih in se zavzemajo za odpravo malarije v Afriki, izobraževanje deklic, zvišanje davkov, svoboden tisk in podarjanje premoženja v dobrodelne namene. In meni so tile bližje od Ruskih. Ne zaupam Rusom in pika.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.50
-2
Prijatelji, ki nasprotujejo predsedniku v ZDA ne izginejo, umrejo v skrivnostnih okoliščinah. Zame je to velikega pomena.
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.20
+2
Počasi se približuje ura, ko bo pridrvel stonickni s stotimi nicki in njegovi kompanjoni, da bo natrosil nekaj neumnosti na katere si bo potem ponarejal pluse.
komir10
15. 03. 2017 22.50
+6
M_teorija
15. 03. 2017 22.19
-4
A pol bodo sam britanci migranti v EU!?
M_teorija
15. 03. 2017 22.18
-3
Menda niso angažiral ansambel Viktori!?
Brakedirt
15. 03. 2017 22.23
-1
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.17
+9
Upam, da se ta napoved o zmagi pravega kandidata uresniči vendar sem še naprej za neprehodno mejo med Afriko in Bližnjim vzhodom ter Evropo in Balkanom.
BožjiSvetovalecPolde
15. 03. 2017 22.21
+7
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.23
-3
Srebrni, kje bi pa ti potegnil mejo med Evropo in Balkanom? Evropa bi jo pod Avstrijo.
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.30
+1
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.38
-3
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.40
-1
Kar je na južni strani Alp je Balkan, če ne verjameš vprašaj Avstrijce in Nemce.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.41
-2
Torej bomo tudi Slovenci migrantje v Evropi, stali pred bodečo žico in jokali ter prosili za vstop?
korintos23
15. 03. 2017 22.41
-3
Karavanke delajo mejo, vsaj tako so nas učili! Sedaj pa že Hrvati govorijo da so "naši"! Hahaha
korintos23
15. 03. 2017 22.15
+3
Od kdaj smo pa mi iz EU taki strahopetci? Eni več vun ne upajo. hahahaha
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.15
-9
Slovani smo tudi migrantje, prišli smo izza kavkaza pred 1400 leti. Toliko o avtohtonosti. hahaha
ONniON
15. 03. 2017 22.21
+2
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.27
-3
korintos23
15. 03. 2017 22.10
-2
In ko bo trump še Iran rukno, potem boste šele videli kaj so migranti!
BožjiSvetovalecPolde
15. 03. 2017 22.12
+3
A so tam drugačni? imajo več rok in nog?
AlternativeFacts
15. 03. 2017 22.12
+0
Iran so itaq perzijci. Skrajno desnim populistom gredo na jetrca samo arabci, pa še to samo tisti s katerimi niso prijatli :))
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.17
-3
Najprej naj vas skrbi za okoljsko krizo, ki bo v prihodnjih letih zaradi dviga gladine indijskega oceana povzročila, da bo cel Bangladeš pod vodo. Bangladeš ima 900 milijonov prebivalcev.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.17
-3
M_teorija
15. 03. 2017 22.09
-2
Zdele gledam lep fuzbal. Zahvaljujoč migrantom!?
korintos23
15. 03. 2017 22.11
-1
AlternativeFacts
15. 03. 2017 22.02
+3
OK, Erdi je skadil, "stric Sam"bo malo jezen, ampak tura po Nizozemski je končana, sedaj lahko v nekaj dneh pričakujemo kebab v Franciji....Tam ima "stric Vanja" svojo lepenko, Erdi pa malo večjo diasporo, kot jo je imel na Nizozemskem.....
korintos23
15. 03. 2017 22.02
-12
Še pomnite tovariši koliko bojnih poletov so piloti NATA delali vsaki dan nad Irakom, Libijo in Sirijo? Kaj pa če so migranti kazen za to?
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.04
-1
Če nekdo vrže kamen vate, pol se pa čudi ko ga dobi nazaj.
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.05
+3
Ne bi bilo te kazni, če Merklova ne bi tulila willkomen. Samo ona je temu kriva in nihče drugi.
Uporabnik113189
15. 03. 2017 22.05
+4
Kateremu polu pripada Hollande? Ko so imeli teroristični napad je poslal najprej vojaška letala nad Sirijo. Le kaj so s tem imeli ubogi Sirci? Svoj ranjeni ego je zdravil z bombami nad civilisti. In kdo že mu je dal pravico da pošlje vojaška letala nad suvereno državo? OZN?
korintos23
15. 03. 2017 22.06
-2
srebrni, enkrat do tega pride! Nemške bombe so spodaj harale, zelo dosti nemških je bilo uporabljenih, mogoče jih je zato vabila?
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.08
+3
kori- preveč mešaš to vojno in prihod teh *turistov*. Kriva je Amerika ne Nemčija in naj gredo tja ne k nam v Evropo.
korintos23
15. 03. 2017 22.09
-2
srebrni, a mi smo več vredni kot oni? Mi jih tam spodaj pobijamo, mi smo začeli! NATO!
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.10
-1
Merklova je pogledala svojo demografsko piramido in videla, da čez deset let nima več delavcev za penzije plačat in ostale ocialne transferje, pa je šla po delovno silo.
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.10
+0
NATO je Amerika in Bush mlajši je začel dol delat norosti ne Merklova.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.10
-1
Naloga vlade ni ideologija, za to je cerkev. Naloga vlade je upravljanje gospodarstva. In Merklova to obvlada v nulo.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.11
-1
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.11
+2
vzdevek- koliko nezaposlenih je v Evropi, na Balkanu in v Rusiji? To je laž, da ne tem območju ne delavcev.
korintos23
15. 03. 2017 22.12
-2
srebrnibreg
15. 03. 2017 22.15
+1
korintos23
15. 03. 2017 22.16
-1
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.19
-1
Irak...Tony Blair je bil zraven. Skoraj glavni. Pravzaprav res glavni.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.20
-1
Nič vam ne paše. Če Amerika ne igra svetovnega policaja (kot ga ni v primeru Sirije), pol se bojite migrantov. Če pa je Amerika svetovni policaj pa tudi ni ok. You canćt suck and blow at the same time.
Uporabnik113189
15. 03. 2017 22.26
-3
Jutri bo Merklova dobila sporočilo da veliki avtomobilski koncern čaka velik čevelj v ZDA, kje bo našla tako velik trg pa še nima pojma. Kitajci imajo svojih avtov dovolj, korejci tudi, Eu ima toliko pločevine da jo prodaja poleg praškov, le hrana je v vedno manjših zavitkih, jogurti bodo v kratkem 0,3 kot liker.. Migranti nas bodo rešili..
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.30
+0
Kitajci nimajo dovolj avtov, celo tako hudo je ta imajo loterijo kdo lahko kupi avto in izpit, ker jih ne morejo dovolj hitro uvažat in izdelovat. Nemški avtomobili so za Kitajce zelo dragi, a so statusni simbol in jih uvažajo na veliko. V ZDA isto. BMW, Mercedes in Porchse je luksuz v Ameriki, Ford je za delavski razred in nosi s seboj stigmo, ki je Trump ne bo odpravil.
puspan
15. 03. 2017 22.40
+1
Nobenega čevlja ne bo Klasik. Dokler bodo Nemci boljše avtomobile izdelovali, kot Američani, se tega ni bati. Še preden je gospodarski minister Nemčije Gabriel menjal svoj ministrski položaj na zunanje ministrstvo, je Trumpu na očitek, da naj tudi v Evropi bolj pospešeno kupujejo njihova vozila, podal zelo zanimiv odgovor; " boljše avtomobile od naših najprej začnite izdelovati in takoj se bo povečala prodaja tudi pri nas".
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.42
+0
Uporabnik113189
15. 03. 2017 22.43
+0
Kitajci jih ne smejo imeti, ker se bodo zadavili v smogu. Če ne bodo našli dovolj kupcev za svojo hiperpordukcijo pa se bodo porušili kot hiša iz kart.. No mogoče jih bodo financirali rusi, podobno kot Agrokor in potem vse izgubili.. Dvomim da bodo šli dvakrat na led.
Uporabnik113189
15. 03. 2017 22.45
-2
Ni pa Trump omenil, da je Amerika first, da bo pobiral smetano tako kot mister 10% in da bodo to plačale okoliške države Nemčije z nižjimi plačami kot lohnarbeit.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.52
-1
Kitajci so največji vlagatelji in razvijalci čiste energije in okoljske tehnologije na svetu. Nehajmo podcenjevat narod, ki je v desetih letih naredil, kar je v Evropi trajali 120 let. Trenutno so Kitajci glavna velesila, kis e zavzema za okoljevarstvene sporazume in kvote glede izpušnih plinov. Avtomobili pa nikakor niso prepovedani, verjemi mi.
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 22.54
-2
Trump lahko govori, da bo Amerika first, a dokler bodo ameriške korporacije plačevale nižje davke na Irskem, jih ne bo v ZDA, ne glede na Trumpove govore. 500 milijonov Evropejcev je neprimerno boljši trg kot 350 milijonov Američanov
M_teorija
15. 03. 2017 22.02
+1
Eno leto so se hvalil kako bodo zmagal. Zdej bomo moral pa 5 let poslušat jok zaradi poraza!? Uf!?