Tujina

Bo 'Super Mario' rešil Italijo?

Rim, 13. 11. 2011 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mario Monti je pravo nasprotje Silvia Berlusconija. Ker je spoštovan na mednarodni politični in strokovni sceni, analitiki z njim na čelu italijanske vlade pričakujejo preobrat v slogu vodenja.

Mario Monti, 68-letni ekonomist, ki je prevzel vodenje tehnične vlade v Italiji sredi ene najhujših finančnih kriz, velja za umirjenega in pogumnega evropskega tehnokrata. Večino svoje kariere je posvetil zasebni univerzi Bocconi in evropskemu integracijskemu projektu.

Mario Monti
Mario Monti FOTO: Reuters

Rodil se je v Vareseju leta 1943, je poročen in ima dva otroka, njegova prostočasna ljubezen pa je egipčanska zgodovina. Izobraževal se je na Bocconiju in na ameriški univerzi Yale, kjer je študiral tudi pri Nobelovem nagrajencu za ekonomijo Jamesu Tobinu, avtorju davka na finančne transakcije.

Predaval je na več italijanskih univerzah, bil pa je tudi član uprav v več podjetjih in v poznih 80. letih član komisije italijanskega ministrstva za industrijo, ki je pripravila prvi zakon o konkurenčnosti v državi.

Predsednikovanje milanski zasebni univerzi Bocconi je prevzel septembra 1994, potem ko je bil od leta 1989 njen rektor in še pred tem profesor ekonomije.

V svetu se je najbolj proslavil z delovanjem v Evropski komisiji, kamor so ga imenovale tako leve kot desne italijanske vlade. Prva vlada Silvia Berlusconija ga je predlagala za položaj evropskega komisarja leta 1994, ko je postal komisar za enotni trg, finančne storitve in davčno politiko.

V drugo ga je za evropskega komisarja leta 1999 predlagala levosredinska vlada Massima D'Aleme. V vlogi komisarja za konkurenčnost se je proslavil z razvpitim postopkom proti Microsoftu zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu operacijskih sistemov. Družbi je Evropska komisija naložila plačilo skoraj pol milijarde evrov kazni.

S še številnimi drugimi sorodnimi postopki v obrambo konkurenčnosti na trgu si je takrat tudi prislužil vzdevek Super Mario, zaradi česar ga danes mnogi vidijo kot rešitelja opešanega italijanskega gospodarstva.

Je tudi častni predsednik vplivnega bruseljskega inštituta Breugel, ki se ukvarja z evropsko in svetovno ekonomsko politiko, in ga poleg podjetij financirajo države članice Evropske unije.

Ko je z imenovanjem za dosmrtnega senatorja postal favorit za predsednika tehnične vlade, niso izostala opozorila na račun njegovih povezav z bančnim svetom in svetovnimi vplivneži. In sicer zaradi svetovanja ameriški investicijski banki Goldman Sachs in sodelovanja na sestankih famozne skupine Bilderberg, ob kar se je obregnil tudi eden od italijanskih evropskih poslancev.

Ker Monti velja za pravo nasprotje Berlusconija ter je spoštovan na mednarodni politični in strokovni sceni, analitiki z njim na čelu italijanske vlade pričakujejo preobrat v stilu vodenja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
14. 11. 2011 13.05
Mario je hodil na Yale University,dobro bi se bilo vprašati če je bil član bratovščine Sculls and Bones?
finec
14. 11. 2011 00.02
Eno je predavati kako se kaj naredi, drugo pa narediti, ali kot je dejal butalski mojster: "Če na znam, bom pa druge učil". .
a-rod
13. 11. 2011 21.27
sm že na balotellija pomislu k sm vidu naslou :D
Trust35
13. 11. 2011 21.21
Za Italijo res ni za se bat; 8 (OSMA) SVETOVNA gospodarska velesila. Bat se je za malo Slovenijo. Brez gospodarstva in bodocnosti!
matic cad
13. 11. 2011 21.03
To je isto kot če bi upali da bi salotejp preprečil potop titanika.
Gone4eveer
13. 11. 2011 21.01
nič ne bo s super mariom, ga je želvica *