Tujina

Bo spor o imenu Makedonije, ki državi blokira pot v EU in Nato, vendarle končan?

New York/Solun/Skopje/Atene, 17. 01. 2018 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V New Yorku se odvija nov krog pogajanj o uradnem imenu Makedonije. Grčija in Makedonija sta namreč po triletni prekinitvi pogajanj decembra obnovili pogovore, potem ko je Makedonija dobila novo vlado pod vodstvom socialdemokratov. "Sem poln upanja, da se ta pogajanja premikajo v pravo smer," je ob tem dejal posrednik ZN Matthew Nimetz.

Na sedežu ZN v New Yorku se odvija nov krog pogajanj med Makedonijo in Grčijo o uradnem imenu Makedonije ob posredovanju posrednika ZN Matthewa Nimetza. Po triletni prekinitvi sta državi pogajanja ob posredovanju ZN nadaljevali decembra lani, nekaj mesecev po tem, ko je Makedonija dobila novo vlado pod vodstvom socialdemokratov.

Pogajanj sta se udeležila makedonski in grški pogajalec Vasko Naumovski in Adamantios Vasilakis. Pred pogajanji se je Nimetz minuli teden v Solunu sestal z zunanjima ministroma držav Nikosom Kociasom in Nikolo Dimitrovom. Na srečanju sta se strinjala z okrepitvijo prizadevanj za rešitev spora.

Posrednik ZN optimističen glede dogovora o imenu Makedonije

Nimetz je po zaključku pogovorov s predstavniki Grčije in Makedonije izrazil upanje, da je rešitev glede uradnega imena Makedonije na dosegu.

"Sem poln upanja, da se ta pogajanja premikajo v pravo smer," je v New Yorku izjavil Nimetz.

Med nekaterimi rešitvami sta Nova Makedonija in Severna Makedonija, a grški nacionalisti vztrajajo pri tem, da bi se morali popolnoma izogniti imenu Makedonija.

Posrednik ZN je grškemu in makedonskemu pogajalcu predstavil sklop predlogov, o katerem bosta v prihodnjih tednih razpravljali grška in makedonska vlada. V obe državi pa namerava odpotovati tudi sam. Po njegovem mnenju bi se morali s sklopom strinjati obe državi, saj predstavlja dostojanstveno in zadovoljivo rešitev.

Nimetz je pred pogovori v ponedeljek izrazil optimizem. Kot je dejal, na mizi ni novega predloga za ime Makedonije, predstavil pa bo več zamisli in predlogov, o katerih so že govorili. Pojasnil je, da je v več kot 20 letih pogovorov bilo na mizi že veliko zamisli in da je "na stvari vedno mogoče pogledati drugače". Poudaril pa je, da pa ni nobenih povsem novih predlogov.

V pogovoru za grško državno televizijo ERT je izpostavil pomemben pozitiven zagon v Skopju in velik interes nove makedonske vlade za rešitev spora. Tudi Atene menijo, da je sedaj dobra priložnost za rešitev spora, ki že od leta 2005 blokira napredovanje Makedonije na poti v EU in Nato.

Ob tem je ob imenu Makedonije med odprtimi vprašanji izpostavil tudi njegovo uporabo in vprašanje makedonske identitete, ki skrbijo Skopje. Atene pa skrbijo zgodovinska vprašanja, prisvajanje zgodovinske dediščine, vprašanje učbenikov, ki jih bodo prav tako morali nasloviti.

Meni pa, da je odprta vprašanja mogoče rešiti in da jih bosta prijateljski državi lahko rešili, če bodo najprej rešili temeljna vprašanja.

Do novega kroga pogajanj prihaja v času okrepljenih prizadevanj Skopja in Aten ter optimizma, da bi bilo mogoče najti rešitev za dolgoletni spor o imenu.

Grčija in Makedonija sta obnovili pogajanja o imenu.
Grčija in Makedonija sta obnovili pogajanja o imenu. FOTO: iStock

Nova, Severna ali Zgornja Makedonija?

Grčija imenu Makedonija nasprotuje že od makedonske razglasitve neodvisnosti od Jugoslavije leta 1991, saj menijo, da nakazuje ozemeljske težnje Makedonije po istoimenski grški pokrajini. Pristala je zgolj na ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), pod katerim je država bila leta 1993 sprejeta tudi v Združene narode.

Med morebitnimi rešitvami so se doslej omenjala imena Nova Makedonija, Severna Makedonija in Zgornja Makedonija. Vendar pa v Grčiji številne stranke in skupine, tudi grška pravoslavna cerkev, nasprotujejo, da bi bila Makedonija v imenu države. Kot je pokazala nedavna anketa grškega časnika Proto Thema, tej rešitvi nasprotuje tudi 68 odstotkov vprašanih Grkov.

Nimetz je pred začetkom pogovorov povedal, da v predlogu rešitve ostaja termin Makedonija, saj je vsebovan tudi v začasnem imenu Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, s katerim je bila sprejeta v ZN in jo je priznala Grčija. Za grško televizijo Antenna TV je v torek zvečer še poudaril, da državo kot Republika Makedonija priznava več kot sto držav, tako da je "ime Makedonija povezano z državo".

Prepričan je, da bodo uspeli najti rešitev, ki bo izpolnila grške zahteve in zadovoljila prebivalce njene severne sosede.

Do novega kroga pogajanj prihaja v času okrepljenih prizadevanj Skopja in Aten ter optimizma, da bi bilo mogoče najti rešitev za dolgoletni spor o imenu.
Do novega kroga pogajanj prihaja v času okrepljenih prizadevanj Skopja in Aten ter optimizma, da bi bilo mogoče najti rešitev za dolgoletni spor o imenu. FOTO: iStock

Makedonski premier Zoran Zaev je pred dnevi izrazil prepričanje, da bo spor z Grčijo rešen najkasneje do konca junija. Tudi grški premier Aleksis Cipras je ocenil, da je dogovor mogoč. Premierja naj bi se po navedbah medijev sestala ob robu svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, ki bo 24. in 25. januarja.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek ocenil, da je okrepitev pogovorov povezana z željo ZDA, da bi Makedonija, ki pogoje za članstvo v Natu izpolnjuje že od leta 2008, postala članica zavezništva. Julija letos bo vrh Nata, na katerem bi lahko že razpravljali o prihodnosti Makedonije v zavezništvu. Po Črni gori bi tako lahko postala nova članica zavezništva iz regije, kar Moskvi ni ravno po godu.

Spor o imenu je tudi glavna ovira na poti Makedonije v EU, saj je že od leta 2005 kandidatka za članstvo v povezavi. Nova levosredinska vlada Zaeva sicer skuša tudi s krepitvijo sodelovanja z Grčijo na področjih skupnega interesa vzpostaviti bolj pozitivno vzdušje, ki bi pripomoglo tudi k rešitvi spora o imenu. Zaev je tako izrazil tudi pripravljenost, da bi se odrekli vztrajanja pri tem, da je Makedonija edina prava naslednica antičnega bojevnika in osvajalca Aleksandra Velikega, kar je vpeljala bivša vlada konservativne VMRO-DPMNE.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
18. 01. 2018 19.08
-4
Makedonci so Bulgari in ne Grki, še Bulgari niso, ker so Bulgare kolonizirali slovani, ki so prevzeli njihovo ime.
Uporabnik113089
18. 01. 2018 21.07
+1
...U.D.B.A...
17. 01. 2018 22.07
+10
Makedonci ne se prodat za EU in NATO samo problemi..ko.j... Grke..
frako
17. 01. 2018 16.40
+8
Mi smo pa hrvate spustl predn smo se dokončno zmenil
ljx
17. 01. 2018 15.54
-6
Aleksander Makedonski je bil Gay.
frako
17. 01. 2018 16.41
+2
In, še zmerej je meu pod palcem največji imperij na svetu ki ga je sam osvojil. Kaj pa ti heterosexualc kaj si ti podobnega naredu?
Sirius.2
18. 01. 2018 10.45
Ne razumem kakšne zveze ima tole z NATO in EU.
frako
18. 01. 2018 11.25
+5
Oboji majo ime makedonija, eno je pokrajina v grčiji drugo ime države. Grki so pač rekl nikamr vas ne spustimo dokler ne spremenite imena. Pa se dej, mi se pa za mejo nismo mogl zment prej.
ljx
17. 01. 2018 15.07
-8
Kakšni Makedonci neki? Mešanica Srbov,Bolgarov in Albancev ki govori bolgarski jezik.
RdečiKarton
17. 01. 2018 11.24
-12
Makedonci ne bodo videli EU to stoletje! Dokler počnejo take svinjarije na EHF turnirjih bi morala Slovenija vlagat veto na vstop makedonije.