Tujina

Bo sojenje Pistoriusu pošteno? Južnoafriški pravosodni sistem na preizkušnji

Pretoria, 02. 03. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Športni zvezdnik, lepotica in bleščeče življenje ...vse, dokler ga v noči na valentinovo ne končajo štirje streli. Ob začetku medijsko najbolj odmevnega sojenja v zgodovini Južne Afrike se pojavljajo dvomi o tem, ali bo pošteno. Ali pa so mnenja o krivdi oz. nedolžnosti Oscarja Pistoriusa že izoblikovana?

Primer Oscarja Pistoriusa ima vse elemente hollywoodske zgodbe – športnega zvezdnika, lepo dekle, njun glamurozen stil življenja … in grozljiv umor, dan pred začetkom sojenja pišejo južnoafriški mediji. Le, da v opisanem primeru ne gre za fikcijo, pač pa za resnično zgodbo.

Reeva Steenkamp
Reeva Steenkamp FOTO: Twitter

Ko bo paraolimpijski zvezdnik jutri zjutraj vstopil v dvorano sodišča North Gauteng v Pretorii, se bo začelo medijsko najbolj odmevno sojenje v zgodovini te države. Južna Afrika, ki televizije ni poznala do leta 1975, bo namreč televizijskim kameram vseh svetovnih medijev omogočila živ prenos dogajanja iz sodne dvorane. Tako bodo vsi zainteresirani zadevo lahko spremljali praktično iz domačih naslonjačev.

Sodnik Dunstan Mlambo je ta teden odločil, da bodo dovoljeni avdio in videoposnetki uvodnih nagovorov, zaslišanja prič tožilstva, zaključni nagovori, razsodba in izrek kazni. Kamere pa ne bodo smele posneti pričanja 26-letnega atleta, prič obrambe ali kogar koli, ki snemanja izrecno ne bo želel.

Na ducate novinarjev z vsega sveta bo tako spremljalo vsak korak do odločitve, ali je atlet, ki je svoje dekle Reevo Steenkamp umoril 14. februarja lani, to storil naklepno ali ne. Čeprav se sam zagovarja, da jo je zamenjal za vsiljivca v njunem domu, pa dejstvo, da jo je skozi zaklenjena vrata stranišča ustrelil kar štirikrat, ne podpira ravno te teorije. Če bo spoznan za krivega, zvezdniku grozi najmanj 25 let zaporne kazni.

Med procesom bo pričalo več kot 100 ljudi, med njimi tudi Pistoriusova sestra, njegovi nekdanji dekleti Melissa Rom in Samantha Taylor ter številni strokovnjaki. Pistoriusova odvetniška ekipa bo na govorniški oder pripeljala najmanj štiri forenzične strokovnjake, rekonstrukcijo dogodka pa bo opravila ameriška forenzična animacijska ekipa nekega zasebnega podjetja. Vse stroške naj bi Pistorius kril iz lastnega žepa.

Senca dvoma o poštenem sojenju

A ob robu tega revolucionarnega sodnega procesa bo ločeno potekal tudi pomemben preizkus za južnoafriški pravni sistem. "Ta primer v pogledu medijske odmevnosti zagotovo presega vse dosedanje," pravi Mandy Wiener, novinarka in avtorica knjige Za zaprtimi vrati: Zgodba Oscarja Pistoriusa in Reeve Steenkamp. "Ta primer bo pravosodni sistem te države postavil pod drobnogled, kot ga ni še noben nikoli."

Čeprav njihov sistem ne pozna porote in bo pomembno odločitev o nedolžnosti ali krivdi zvezdnika sprejela sodnica s pomočjo dveh ocenjevalcev, pa obstajajo strahovi, da bo podobnost s primerom zloglasnega O.J. Simpsona ogrozila Pistoriusove možnosti za pošteno sojenje. To skrb so njegovi odvetniki izpostavili prejšnji teden, ko so želeli preprečiti televizijsko pokrivanje dogodka.

Reeva Steenkamp in Oscar Pistorius
Reeva Steenkamp in Oscar Pistorius FOTO: Reuters

William Booth, odvetnik na strani obrambe, je izrazil skrb, da imajo zbrana dejstva že toliko preliminarne publicitete in jih že od samega začetka spremljajo komentarji strokovnjakov, da obstaja možnost, da bi si lahko kdo že vnaprej izoblikoval mnenje. "Sodniki spremljajo televizijo, poslušajo radio. Imajo prijatelje, s katerimi se pogovarjajo o primerih. Čeprav bi po zakonu morali biti objektivni, so tudi oni samo ljudje. V takem medijskem obleganju in kaosu, kot ga bo primer deležen, obstaja možnost, da bodo sodnica in njena pomočnika padli pod vpliv," je povedal.

Medtem pa Anton Harber, vodja oddelka za novinarstvo in medijske študije na univerzi Wits v Johannesburgu, meni nasprotno. "Nevarnost, da bi medijsko pokrivanje ogrozilo poštno sojenje, se tu preveč potencira, sploh, ker ni porote. To so špekulacije. Pistorius se je obdal z najboljšimi odvetniki in s tem, da bodo mediji gledali pod prste tako njim, kot tudi našemu sistemu, bo poskrbljeno, da se bodo vsi vedli tako, kot se najbolje znajo. Vsi vemo, da se na naših sodiščih to ne dogaja pogosto, tako da ima Pistorius pri tem pravzaprav večjo srečo od drugih," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zweistein
03. 03. 2014 00.15
+5
Laž ima kratke noge. :D
F10
02. 03. 2014 23.04
Klasicen primer za Power, privilege & justice. Skoda, ker je Dunne ze pokojni, dobre oddaje je delal.
Dakota 100
02. 03. 2014 21.08
-2
Še nobeno sojenje od kar svet obstaja ni bilo pravično , vedno je nekdo oškodovan.
felix59 drugič
02. 03. 2014 17.30
-2
Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen!
Ve?ni optimist
02. 03. 2014 20.25
+8
komu in zakaj ! To niso nedolžne igrice. Ne bi bilo pošteno, da ne bi bil obsojen zaradi dobrih odvetnikov, če je kriv. Zgleda pa da ma en kup masla na glavi.
felix59 drugič
02. 03. 2014 23.53
+1
Nismo mi tukaj postavljeni , daga obsojamo, če mu krivdo dokažejo 100% naj gre sedet ali pa na gauge!
lars1102
02. 03. 2014 12.56
+5
ja, težko živi in bo živel s tem, po moje je kriv, tudi, če ostane na svobodi, živeti z njim ne bo enostavno....
Ramzess
02. 03. 2014 12.30
Ali je neko sojenje pošteno ali ne, ni odvisno od sistema, temveč od ljudi, ki ga izkoriščajo.
Iniesta
02. 03. 2014 11.54
+3
Pocil jo je iz ljubosumja, ker se je dol dajala z drugim ... Kriv je ...
Dakota 100
02. 03. 2014 21.09
-2
CtrlDelete
02. 03. 2014 10.11
+17
Moj prijatelj je pred leti v megleni noči povozil mrtvo pijanega možakarja ki je ležal na cesti. Niso ga obsodili, je pa na njega dogodek imel ogromen vpliv na njegovo psiho....popolnoma se je spremenil, je velikokrat odsoten in zajedljiv! To so hude zadeve, verjetno tudi ta dogodek, o katerem pripoveduje članek....
Verbena
02. 03. 2014 10.03
+10
Glede na to, da se sodi za naklepni ali nenaklepni uboj, ne vem,kaj je tu na preizkušnji!!....v vsakem primeru..kako lahko človek živi s tem, ko ve, da je nekomu,sploh pa nekoč ljubljeni osebi odvzel življenje!.razumljivo, da svojci pokojne želijo najvišjo kazen..ali pa tudi ne, ne vem. Se je že dogajalo, da so morilcu oprostili in niso videli smisel v tem, da ždi dolgo v zaporu!!...ker marsikdo ve, da očitek vesti lahko pride slej ko prej in je to veliko večja kazen kot biti za rešetkami, da lahko to morilca uniči prej!!...
1ddenis1
02. 03. 2014 09.45
+18
tud če bi bil vlomilec, al bi vi v tem primeru če bi slišali vlomilca v kopalnici kar vzeli puško in streljali skozi zaprta vrata ne da bi ga prej še sploh videli?, nevem men je to smešno
kaj pa pol
02. 03. 2014 09.16
+12
će jo je ustrelil pol je tk kriv in si zasluži najvišjo kazen. ka vam ni jasno zdej tu.
Strok
02. 03. 2014 09.01
+21
Upam, da bo obsojen. Nisem še slišal, da bi kdo koga ponesreči ustrelil. To dejanje bi bilo mogoče pri kakšnem lovcu ne pa pri atletu. Kaj ima on puško za nosit???
roža26
02. 03. 2014 09.11
+12