Tujina

Bo Severna Koreja izstrelila raketo dolgega dometa?

Pjongjang/Seul/Washington, 26. 03. 2009 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severna Koreja namerava v nekaj dneh lansirati raketo dolgega dometa, ZDA pa jo opozarja, naj ne stori tega 'provokativnega dejanja'.

Pjongjang že od februarja napoveduje, da bo v vesolje poslal komunikacijski satelit, vendar pa poznavalci trdijo, da gre za raketo dolgega dosega. To pa bi po mnenju ZDA in njenih sosed pomenilo kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN.

Mesto, od koder bodo izstrelili raketo oziroma satelit.
Mesto, od koder bodo izstrelili raketo oziroma satelit. FOTO: Reuters

Medtem ko Južna Koreja Pjongjang poziva, naj nemudoma ustavi priprave na izstrelitev, ki po njenem mnenju predstavlja resno grožnjo regionalni stabilnosti, je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton Severno Korejo posvarila, da bo imelo to 'provokativno dejanje' posledice za odnose med državama.

Admiral ameriške mornarice Timothy Keating je sicer dejal, da bi morebitno raketo, ki bi letela proti ameriškemu teritoriju, najverjetneje pravočasno prestregli, vendar pa Pjongjang svari, da bi bila sestrelitev satelita, ki nima vojaške funkcije, vojno dejanje. V tem primeru, so sporočili, bodo odstopili od šeststranskih pogajanj glede nuklearnega razoroževanja.

Cilj teh pogovorov med Severno Korejo, ZDA, Kitajsko, Rusijo, Južno Korejo in Japonsko je, da bi se Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju in raketnim izstrelkom, v zameno pa bi dobila različne oblike pomoči, predvsem v gorivu in hrani.

Ali gre za raketo, ki bi po nekaterih predvidevanjih lahko dosegla celo Aljasko, ali za satelit, tako ni jasno. Pri obeh bi namreč uporabili zelo podobno tehnologijo za izstrelitev. Severna Koreja je sicer že leta 2006 lansirala podobno raketo, ki pa je že po manj kot minuti eksplodirala.

Če bi bila tokratna izstrelitev uspešna, pa bi to državi dvignilo samozavest in ponižalo njeno južno sosedo, ki si želi lansirati satelit prihodnje leto, pravijo poznavalci.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
27. 03. 2009 16.29
Seveda to politiko vodi S.Koreja,kdo pa drug?Aja mogoče iamjo še tiho podporo Kitajske in malo manj Rusije,kakšne Kube,... Dejansko pa s provokacijami S.Korejski režim v bistvu ščiti svojo notranjo poltiko,ker če imajo ljudje konstanten občutek ogroženosti seveda tudi podpirajo zunanjo politiko svoje vlade,tako da so to ustaljene prakse v svetovnih politikah! Nič novega!
dr.psiho
27. 03. 2009 10.34
Ja zanimljivo je, da svet misli ,da to politiko vodi sama S Koreja....
zogby
26. 03. 2009 19.54
Sicer pa lahko S.korejci počnejo na svojemu ozemlju in nad svojim ozemljem kar želijo! Samo ,da ne bo potem tako kot takrat ko je s-korejska balistična raketa preletela CELO Japonsko in strmoglavila v Pacifiški ocean,kar pa se že šteje med provokacije! Ker tudi ameri in Japonci ne preiskušajo svoje raketne tehnologije v s.korejskem zračnem prostoru! Tako,da dokler se ne bo nobeden v nobenega vmešaval s silo,ne bo vojne,sicer pa... ADMIN NE ŽE SPET TEGA BRISATI!
zogby
26. 03. 2009 18.23
ironmaiden Dobro povedano,a mnogi se tega ne zavedajo!
ironmaiden@siol.net
26. 03. 2009 17.00
@gre_gor oni trepetajo samo pred tem da se bi morali zapleti v morebitno novo vojno. Njihova vojska je že tako raztegnjena, da bi verjetno skoraj morali uvesti ponovni vpoklic vojakov. Tega pa si verjetno ne želijo. @casu_marzu Hirošima in Nagasaki sta bili po mojem mnenju popolnoma upravičeni. Japonska se je pripravljala na izkrcanje in invazijo ameriških vojakov na njihove otoke. Verjemi da se ne bi predali kar tako. Če samo pogledaš vse otočke(Ivo Jima, Okinava....) ki so jih morali zavzeti američani in koliko žrtev je bilo na obeh straneh. Samo na Ivo Jimi je bilo mrtvih 21.000 japoncev od 22.000ih ki so branili in skoraj 7.000 mrtvih američanov in skora 3x toliko ranjenih. Na Okinavi je bilo mrtvih med 95 in 130 tisoč japonskih vojakov in 12.500 ameriških in skoraj 40.000 ranjenih. S tem da so poslali američani na ta otok ogromno vojakov. Predvidevali so da bi jih umrlo več milijonov ameriških vojakov in več milijonov japoncev če bi skušali zavzeti glavni japonski otok. Meni se zdi da je bila to sprejemljiva žrtev. 200.000 japoncev za milijone žrtev na obeh straneh.
deco_9
26. 03. 2009 13.58
bo še gusto!!!haha!!
deco_9
26. 03. 2009 13.57
po vsaki kriz nastane vojna!!!! 3-svetovna se bliža,po njej pa konec sveta!!!
Srbenda
26. 03. 2009 11.43
zakaj se morajo korejci odpovedati raketam, kar naj se amerikanci odpovejo prvi izstreljevanju raket.
casu_marzu
26. 03. 2009 10.52
Ko so pa američani na hirošimi in nagasakiju "testiral" nuklearko pa ni bilo nobene kršiteve resolucije Varnostnega sveta ZN??? To je bilo ( August 6 and 9, 1945. - The atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki ) Zakaj ni bilo kršitve? Zato ker še takrat ni obstajala OZN in so američani to lahko naredili. (Organizacija združenih narodov, oz. OZN, je mednarodna organizacija, katere članice so skoraj vse države sveta. Ustanovljena je bila 26. oktobra 1945 v San Franciscu (ZDA)) 2 mesca po napadih z nuklearkami je nastala OZN in kje? V ZDA? ...lepo nam delajo...
HAMILTON_SP-09
26. 03. 2009 10.35
pripravite se na tretjo svetovno pa velik srece!!
Gre_gor
26. 03. 2009 09.55
Pa ne mi rečt, da so začeli Jenkiji trepetati! Kje je pa zdaj njihova samozavest? Hahaha