Tujina

Mesić pozdravlja 'svet modrecev'

Zagreb, 03. 02. 2009 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoski predsednik Sarkozy naj bi se vključil v reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško. Stipe Mesić pozdravlja vključitev Evropske komisije.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je odločil vključiti v reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško, piše današnji hrvaški Jutarnji list. Časnik dodaja, da je hrvaški premier Ivo Sanader zavrnil Nobelovega nagrajenca Maartija Ahtisaarija kot posrednika v sporu s Slovenijo.

Pravzaprav vedno velja, da bi morali izvajati zakonodajo, vendar če to ni sprejemljivo za obe strani, potem predlagam nadaljevanje političnih pogovorov. Če bi bila posledica teh pogovorov pravna rešitev, bi bilo to po mojem mnenju najbolje. Želimo rešiti to odprto vprašanje, ki ima izvor v razpadu Jugoslavije leta 1991. Ivo Sanader

"Premier Ivo Sanader bo, kot smo izvedeli iz tamkajšnjih diplomatskih virov, v drugi polovici februarja obiskal Pariz na povabilo francoskega predsednika Sarkozyja. Pred tem bo Sarkozy gostil predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja. Kot so ocenili v Bruslju, je to jasen signal, da se je francoski predsednik odločil vključiti v pogajalski proces med Zagrebom in Ljubljano ter na ta način dokončati delo, ki ga je začelo, ne pa tudi končalo francosko predsedstvo EU," pojasnjuje zagrebški časnik.

Po navedbah časnika prvotna francoska akcija ni uspela zaradi prenizke diplomatske ravni pogajalcev, v proces pa se nista pravočasno vključila Sarkozy in francoski zunanji minister Bernard Kouchner.

"Glede na to, da bo Sarkozy gostitelj in sopredsednik prihodnjega vrha zveze Nato, ki se ga bo udeležil tudi ameriški predsednik Barack Obama, kar bo pomenilo tudi uradno vrnitev Francije v Nato, je za francoskega predsednika pomembno, da bo omenjeni dogodek zaznamovan s pozitivnimi notami. To pa pomeni, da bosta na srečanju Albanija in Hrvaška postali polnopravni članici zveze, zasluge za to pa bo pobrala tudi Francija," še piše Jutarnji list.

Ivo Sanader se je danes v Strasbourgu srečal s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom. Sogovornika sta se strinjala, da bi bila za slovensko-hrvaški spor glede meje najboljša "politična rešitev, ki ima močno pravno podlago". Evropski parlament po besedah Pötteringa močno podpira članstvo Hrvaške v Evropski uniji. Pöttering je med drugim dejal, da želijo spodbuditi premierja obeh držav, naj govorita med seboj. "Dialog je vedno osnova za rezultate," je poudaril predsednik Evropskega parlamenta, ki ima v sredo na programu srečanje s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem.
Ivo Sanader se je danes v Strasbourgu srečal s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom. Sogovornika sta se strinjala, da bi bila za slovensko-hrvaški spor glede meje najboljša "politična rešitev, ki ima močno pravno podlago". Evropski parlament po besedah Pötteringa močno podpira članstvo Hrvaške v Evropski uniji. Pöttering je med drugim dejal, da želijo spodbuditi premierja obeh držav, naj govorita med seboj. "Dialog je vedno osnova za rezultate," je poudaril predsednik Evropskega parlamenta, ki ima v sredo na programu srečanje s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem. FOTO: Reuters

Časnik povzema izjave neimenovanih diplomatskih virov v Bruslju, da "Obama pričakuje, da bo prečkal most Francije v Nemčijo v spremstvu predsednikov držav in vlad vseh 28 članic Nata, torej tudi Hrvaške in Albanije".

Jutarnji list še piše, da je vedenje Slovenije doživelo splošno obsodbo in da so vse članice Nata in EU na hrvaški strani, a navaja tudi opozorila Bruslja, da se Hrvaška ne bi smela naslajati nad težavami svoje sosede.

"Ne bomo dovolili, da politiki v Zagrebu in Ljubljani utrjujejo mišice na Bruslju. Bila bi strašanska napaka, če bi vlada Iva Sanaderja zaradi prihajajočih lokalnih volitev obstruirala posredniške predloge EU. Za razliko od Slovenije, ki ne more biti deležna sankcij, Zagreb kot kandidat, žal, lahko utrpi posledice. To pomeni, da EU ne bo mogla storiti ničesar za Hrvaško, če njena vlada ne bo želela sodelovati ter bo vnaprej zavračala ponudbe, ki še niso določene do konca, in se na ta način prilizovala nacionalističnemu delu volilnega telesa," povzema izjavo svojega sogovornika Jutarnji list.

"Zaradi vsega omenjenega v Strasbourgu danes nestrpno pričakujejo prihod Sanaderja v Evropski parlament, kjer bo v pogovoru z vodji vseh političnih skupin poskusil razložiti stališča Hrvaške," sklene zagrebški časnik.

Stipe Mesić
Stipe Mesić FOTO: Reuters

Večernji list pa se sprašuje, zakaj solastništvo nad morjem v Piranskem zalivu ne bi veljalo kot rešitev spora med Zagrebom in Ljubljano do vstopa Hrvaške v EU. Ob tem dodaja pogoj, da Slovenija odpravi vinjete za hrvaške državljane na koridorjih proti Avstriji in Italiji, vprašanja o meji in dolgove Ljubljanske banke do hrvaških in bosanskohercegovskih državljanov pa ureja na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Večernji list še spominja, da je hrvaški predlog o kondominiju, ki ga je Zagreb predstavil kmalu po osamosvojitvi držav, Slovenija zavrnila.

Mesić pozdravlja "svet modrecev"

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v Zagrebu vnovič pozdravil namero o vključitvi "sveta modrecev" Evropske komisije v reševanje slovensko-hrvaškega spora. Izrazil je tudi upanje, da bodo v slovenskem parlamentu ločili razpravo o slovenskem proračunu od vstopa Hrvaške in Albanije v Nato.

"Za nas je sprejemljivo le, da oni (Evropska komisija) pokažejo način, s katerim lahko pridemo do rešitve, ne pa tudi rešitve ad hoc primera, saj obstajajo mednarodne konvencije, na katere se sklicujemo in si želimo, da bodo urejene na teh temeljih. Če Slovenija sprejme omenjeni način reševanja, smo pripravljeni in smo odločitev že sprejeli," je novinarjem odgovoril Mesić ob robu regionalne konference o mestih v Zagrebu.

Mesić je komentiral tudi zaplet glede ratifikacije protokola o vstopu Hrvaške in Albanije v Nato v DZ. "Ni škodil le Hrvaški, temveč tudi Albaniji, osebno pa upam, da bo na seji slovenskega parlamenta vprašanje ratifikacije ločeno od vprašanja proračuna," je še povedal Mesić.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (319)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
05. 02. 2009 02.52
Čez 15 let se bomo pa smejali na račun Hrvatov in Slovencev zaradi takih banalnih sporov! :)
nemejugat
04. 02. 2009 23.26
x-man7704.02.2009, 23:230 Nemejugat fajn se je mal zafrkavati, ob pomankanju argumentov vse prav pride a je tko? :)) Lep pozdrav ti želim RES JE TAKO KOT PRAVIŠ, SAJ SEM TO ŽE SAM NAPISAL, KO NI INFORMACIJ POTEM SE PA ZAFRKAVAMO. TUDI DRUGI SO TI TO NAPISALI. ENAKO TUDI TEBI LEP VEČER!!!
nemejugat
04. 02. 2009 23.23
hrvatina arbitraža- i ništa drugo. Isto kao što su odlučili između Rumunjske i Bugarske. Gledate vijesti. pahor i sanader će se susresti slijedećA u TRI TJEDNA. HRVATINA, če vedno tako prisluhneš informacijam potem se ne čudim da tako slabo komentiraš. Zato ti predlagam, da če na teh straneh že želiš nekaj komentirati, potem informaciji najprej dobro prisluhni, po možnosti jo še preveri in na zadnje piši. Meddržavno sodišče v Haagu je včeraj presodilo v mejnem sporu med Romunijo in Ukrajino, to je tam 200km severneje kot ti navajaš. LP
x-man77
04. 02. 2009 23.23
Nemejugat fajn se je mal zafrkavati, ob pomankanju argumentov vse prav pride a je tko? :)) Lep pozdrav ti želim!
nemejugat
04. 02. 2009 22.58
XY-MANN77 Lep večer ti želim! Ne vem kje in od kod ti vlečeš zemljevide, na katerih Slovenije naj nebi bilo do leta 1991. Če si se v šoli količkaj učil zgodovino potem bi moral kaj vedeti o tem. Zemljevidno je res razlika med NDH in Hrvaško, to je menda vsem jasno, razen bogim ki so slepi. Ne vem kaj si mi želel reči, verjetno da Hrvaška nima nič s NDH :)))
x-man77
04. 02. 2009 21.25
nemejugat, še vedno nisi odgovoril na vprašanje kako se ti zdi da na zgodovinskih zemljevidih ni slovenije do leta 1991? EUROATLAS.COM histry maps za interesente!
x-man77
04. 02. 2009 21.04
nemejugat 04.02.2009, 14:31 1 mali-kekec04.02.2009, 14:190 Ahaaaaa, to si ti še en pameten tu....seveda Hrvaška nima nič s NDH, tudi Nemčija se razdelila po 2ww na vzhodni in zahodni del pa nimajo po tvoje nič s 2ww. Moram reči da si res brihten!!! E tudi ti si brihten, poglej si zemljevid NDH in poglej današnjo Hrvaško , VELIKA RAZLIKA
x-man77
04. 02. 2009 21.02
nemejugat 04.02.2009, 14:27 1 Ne vem od kod se vsi ti pametnjakoviči javljajo, morda iz Slavonije pa poetsko po Mesiču pišejo bedarije, Piranski zaliv pa so vidli, morda pred 10 let prvič, če kdaj sploh...tisti ki živijo tu pa ne vedo....bedarije. Meje na morju v SFRJ niso bile določene nikoli, da se bi morala meja drugje gibat je vedel že pokojni Tuđman samo je bil tiho. Naši bedaki polpismeni tega niso hoteli vedeti, le njim znano zakaj in tako je meja na Dragonji. Obstajajo pa Hrvaški papirji ki pišejo da je mejni prehod Plovanija na začasnem mestu. Če meje na morju niso bile nikoli določene, zakaj so bile pa risane karte z teritorjalnim morjem vsake republike?
x-man77
04. 02. 2009 21.00
Klasik 04.02.2009, 14:21 1 mali-kekec, ali kaj gledaš kako je s tečajem dolarja.. Zopet raste. Pa bo spet padel, a tudi evru se ne piše dobro! Pripravlja se amero nova valuta severno ameriške konfederacije USA, CANADA, MEXICO.
x-man77
04. 02. 2009 20.57
klinik_domovine 04.02.2009, 14:05 0 x-man77 Vidim, kdo je dal zemljevid na youtube. Ti sam si ga dal pa še črte si sam narisal ker je vidno da so povdarjene in so narisane samo v slovenskem morju. Nismo lih tako zabiti kot si misliš. LP KLINIK če želiš se lahko potrudim in naredim posnetke z digitalcem da vidiš da nisem nič ponarejal oz v istem atlasu obstajajo še druge karte to je cele SFRJ z mejo na sredini piranskega zaliva. KLINIK samo reci in bom to naredil, lažje pa je da greš sam v knjižnico in si sam pogledaš, nimam razloga da bi zavajal kot nekateri tukaj. Mene zanima samo resnica pa četudi hrvaška izgubi tisto polovico, ampak glede na vse kar sem videl in če lahko rečem pogledam na stvar ne pristransko je meja na sredini zaliva in to je to.
x-man77
04. 02. 2009 20.48
orthodox 04.02.2009, 15:17 1 Verjetno Hrvaška nima atributov v dokumentih, ki bi dokazovali njihov prav...žel pa so pri lobiranju profesorji glede na naše kadrovske superlative...Mi ne rabimo modrecev...katasterske dokumente naj potegnejo in dajo na mizo...in to tiste pred 91' letom...verjetno so oboji dovolj pismeni...in ločijo barve med sabo...Ve se kje so katasterske meje...o teh se nimamo z nikomer pogovarjati... samo ne vem zakaj potem Slovenija ves čas zavrača rešitev spora na mednarodnem sodišču!
Jan Ko?ila
04. 02. 2009 18.43
Ljudi. Pa kaj nikoga nema na forumu?
Jan Ko?ila
04. 02. 2009 18.12
arbitraža- i ništa drugo. Isto kao što su odlučili između Rumunjske i Bugarske. Gledate vijesti. pahor i sanader će se susresti slijedećA u TRI TJEDNA.
tribething
04. 02. 2009 17.09
mali-kekec Dokaz za to si, kar so ugotovili psihologi, in sicer to, da je nacionalizem lastnost manj inteligentnih ljudi. In ne bodi tako žaljiv, delaš sramoto svojemu narodu, proti katerem osebno nimam prav nič. Vsi, ki se zmerjate med sabo, ste dokaz za to, kakšne ovce ste, nesposobni razmišljanja s svojo glavo. Kaj hočemo, imamo pač tak šolski sistem, ki pere možgane. Dejstvo, da imamo ljudje močno razvit čredni nagon, v svoj prid izkoriščajo politiki in ostali vplivneži, ki manipulirajo z ubogo večino. Kdo umira v vojnah in kdo na koncu šteje denarce? Lepo vas prosim, toliko sovraštva za prazen nič. Odprite oči!!!
nemejugat
04. 02. 2009 15.26
Žalostno je, da se žalimo med seboj...Ljudje so povsod takšni in drugačni...a vseeno mislim, da gre tokrat Hrvaška politika predaleč...nimajo urejene NITI ENE SAME meje znotraj ex-yu...povsod zahtevajo nekaj...???? In v EU ne bodo sprejeti posamično...niti ne z Islandijo...ki ima povsem drug STRATEŠKI POLOŽAJ kot Hrvaška...PAKET bo HR, SRB, BiH, CG skupaj...Verjetno bo izvzeta MAK zaradi spora z Grčijo...Upam, da naša politika ne popusti...POTREBNO PA JE NE ŽALITI HRVAŠKEGA NARODA, KI PO VELIKI VEČINI NI KRIV in nima zveze z uradno politiko...največ škode dela SANADER prav Hrvatom... TOČNO TAKO, VSE SKUPAJ JE OUT, BOJIM PA SE DA ČE SE RECESIJA ZAOSTRI BODO VELIKI ZAPRLI PRISTOPE DO DALJNJEGA IN HRVAŠKA BO OSTALA ZUNAJ LEP ČAS ŠE.
nemejugat
04. 02. 2009 15.22
orthodox04.02.2009, 15:170 Verjetno Hrvaška nima atributov v dokumentih, ki bi dokazovali njihov prav...žel pa so pri lobiranju profesorji glede na naše kadrovske superlative...Mi ne rabimo modrecev...katasterske dokumente naj potegnejo in dajo na mizo...in to tiste pred 91' letom...verjetno so oboji dovolj pismeni...in ločijo barve med sabo...Ve se kje so katasterske meje...o teh se nimamo z nikomer pogovarjati... Seveda da ne, sem že ugotovil da ko ti veleumni komentatorji nimajo več dokazov pričnejo s gostilniško retoriko (pičkarenje in agresija), o morju pa še pojma nimajo ker tu nikoli niso bili. Kaj nekdo iz Slavoskega sela ve kaj in kje je Savudrija?? Da morda je nekaj slišal v zadnjih letih potem TV.
BellaCiao
04. 02. 2009 15.22
Žalostno je, da se žalimo med seboj...Ljudje so povsod takšni in drugačni...a vseeno mislim, da gre tokrat Hrvaška politika predaleč...nimajo urejene NITI ENE SAME meje znotraj ex-yu...povsod zahtevajo nekaj...???? In v EU ne bodo sprejeti posamično...niti ne z Islandijo...ki ima povsem drug STRATEŠKI POLOŽAJ kot Hrvaška...PAKET bo HR, SRB, BiH, CG skupaj...Verjetno bo izvzeta MAK zaradi spora z Grčijo...Upam, da naša politika ne popusti...POTREBNO PA JE NE ŽALITI HRVAŠKEGA NARODA, KI PO VELIKI VEČINI NI KRIV in nima zveze z uradno politiko...največ škode dela SANADER prav Hrvatom...
nemejugat
04. 02. 2009 15.19
Daj s tabo ni rešitve, gostilniški dijalog vodi si kje drugje u kakem podrumu ili toti kleti.
mali-kekec
04. 02. 2009 15.18
nemejugat 04.02.2009, 15:13 0 No končno je šel nekaj delat, sedaj grem tudi jaz lahko. LP sorry kompa imam i ja dušu malo sam pojedel kosilo! Ovaj zdaj je pa jedna zgodna malda dama prišla iz službe pa tudi jaz nimam više časa ker imam posla da se pozabavam sa njom! Pudi pridan i ostavi se bombona iz kutijice sa lobanom nacrtanom! mjavvv
BellaCiao
04. 02. 2009 15.17
Verjetno Hrvaška nima atributov v dokumentih, ki bi dokazovali njihov prav...žel pa so pri lobiranju profesorji glede na naše kadrovske superlative...Mi ne rabimo modrecev...katasterske dokumente naj potegnejo in dajo na mizo...in to tiste pred 91' letom...verjetno so oboji dovolj pismeni...in ločijo barve med sabo...Ve se kje so katasterske meje...o teh se nimamo z nikomer pogovarjati...