Tujina

Bo Sadama branil Francoz?

Pariz/London, 27. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski advokat Jacques Verges, ki je branil že nacista Klausa Barbieja, Carlosa (Šakala) in Slobodana Miloševića, je pristal na obrambo Huseina.

Verges je že branil diktarorje, teroriste in vojne zločince
Verges je že branil diktarorje, teroriste in vojne zločince FOTO:

Verges že pripravlja strategijo

Kot je dejal Verges, ga je za Sadamovo obrambo zaprosil Huseinov nečak, Ali Barzan al_Takriti. Dodal je še, da bo prav tako na sojenju branil nekdanjega popredsednika iraške vlade Tarika Aziza. V pripravi in izvedbi obrambe Sadama Huseina bo Vergesu pomagalo dvanajst odvetnikov. Strategija Vergesove obrambe naj bi, po poročanju francoskih medijev, temeljila na ameriški podpori Sadamu Huseinu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Verges naj bi bil tudi prepričan, da bo moral ameriški obrambni minister Rumsfeld pričati na procesu proti Huseinu.

Ni še znano, ali bo Sadam Husein obrambo tudi sprejel, kot tudi ne česa bo obtožen. Skoraj zagotovo naj bi mu sodili v Iraku.

Svet začasne iraške vlade je začel z ustanavljanjem sodišča za vojne zločine, na katerem naj bi Huseinu sodili. Pričakovati je, da ga bodo med drugim obtožili tudi genocida in zločinov proti človeštvu.

Sadama še vedno skrivajo

Okupacijske oblasti v Iraku že od decembra na skriti lokacij v Iraku zadržujejo Sadama Huseina, vesti o njegovem počutju ali drugi podatki pa le redko pricurljajo v javnost. Februarja so ga obiskali predstavniki Mednarodnega rdečega križa, ki je odgovoren za nadzor ravanja z vojaškimi ujetniki po svetu.

Sadam je izdal telesni stražar

Po poročanju britanskega BBC je nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina izdal eden njegovih najtesnejših telesnih stražarjev.

Sadama Huseinin so izdali njegovi ljudje
Sadama Huseinin so izdali njegovi ljudje FOTO: Reuters

Mohameda Ibrahima Omarja al-Musslita je aretirala ameriška vojska, na zaslišanju pa je izdal skrivališče iraškega predsednika.

Omarja al-Musslit, znan tudi kot "debeli" je bil eden od izbranih vdanih stražarjev, ki so Huseina pospremili na begu po vdoru ameriške vojske v Bagdad 9. aprila.

Kljub pomoči pri ujetju Sadama Huseina pa si Omar al-Musslit ne more obetati izplačila 25 milijomov dolarjev nagrade, ki jih je Pentagon ponudil za informacijo, ki bi jih privedla do Huseina. Informacije ni izdal prostovoljno, so povedali predstavniki ameriške vojske.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja