Tujina

Grki Rusov niso zaprosili za finančno pomoč

Atene/Moskva, 08. 04. 2015 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cipras se mudi pri Putinu, kar je v evropskih vrstah sprožilo strah, da bi Grčija lahko zaprosila za finančno pomoč. To se ni zgodilo, je po srečanju dejal ruski predsednik. A Rusi bi Grkom pomagali z investicijami.

Obisk Ciprasa v Moskvi je v evropskih vrstah sprožil strahove, da bi lahko Atene, ki nujno potrebujejo pomoč za poplačilo ogromnih dolgov in so trenutno sredi pogajanj z EU in IMF, zgradile novo zavezništvo z Rusijo.

Grški premier Aleksis Cipras med obiskom v Moskvi ni zaprosil za finančno pomoč Rusije, je po srečanju povedal ruski predsednik Vladimir Putin. Je pa kakšno posojilo možno, zlasti ob morebitnih večjih skupnih infrastrukturnih projektih v Grčiji, je dejal ruski predsednik in nakazal na interes investiranja v Grčijo.

Oba voditelja sta podpisala tudi akcijski načrt nadaljnjega sodelovanja za leti 2015 in 2016 in se zavzela za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Pri tem je Putin izpostavil predvsem načrte za gradnjo novega plinovoda skozi Turčijo, ki naj bi nadomestil odpovedani projekt Južni tok, pri čemer bi Grčija postala najpomembnejša tranzitna država v EU, ki bi preko pristojbin za tranzit plina lahko zaslužila milijone evrov. S tem pa bi po njegovih besedah Grčija postala tudi "geopolitični akter" v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred srečanjem Ciprasa in Putina so se namreč pojavljale špekulacije, da bi morda močno zadolžena Grčija zaprosila Rusijo za finančno pomoč in na ta način gradila novo zavezništvo, ki bi načelo tudi enotno fronto Evropske unije s sankcijami proti Rusiji zaradi vpletenosti v ukrajinsko krizo. A to se, kot je na skupni novinarski konferenci po srečanju povedal Putin, ni zgodilo.

Grški premier Aleksis Cipras in ruski predsednik Vladimir Putin
Grški premier Aleksis Cipras in ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: Reuters

Cipras je na drugi strani zavrnil tudi kritike kolegov v EU glede poti v Moskvo in dejal, naj nehajo Grčijo obravnavati kot "zadolženo kolonijo". Zatrdil je, da bo Grčija skušala svoje probleme še naprej reševati znotraj EU. "A suverena država ima pravico sklepati sporazume tudi zunaj Evrope. To krepi stabilnost in upam, da to razumejo tudi druge države," je dejal grški premier.

S Putinom sta se skupaj zavzela tudi za konec sankcij zaradi ukrajinske krize. "Da bi izšli iz te velike krize, bi morali opustiti ta začaran krog sankcij," je dejal Cipras. Putin pa je menil, da bi bila najboljša rešitev krize "konec celotne vojne s sankcijami" in da je Rusija pripravljena na sodelovanje s celotno Evropo.

Grčija ne bo izjema pri blagovni menjavi

Putin pa je zatrdil, da Rusija ne more narediti izjeme za Grčijo pri prepovedi uvoza prehrambenih proizvodov iz Evropske unije, o čemer se je špekuliralo pred Ciprasovim obiskom v Moskvi. Ta se je lani v primerjavi z letom poprej zmanjšala za 40 odstotkov, vzrok za to pa so sankcije EU proti Rusiji zaradi ukrajinske krize.

Cipras je v preteklosti sankcije že kritiziral kot neučinkovite. Pred obiskom je ponovil, da sankcije EU proti Rusiji ne vodijo nikamor. Poudaril je tudi, da bo morala nova evropska varnostna arhitektura vključevati Rusijo.

Rusija je kot odgovor na sankcije uvedla prepoved uvoza prehrambenih izdelkov, kar je bilo posebno boleče prav za Grčijo. Ta je zato Rusijo zaprosila, da bi sprostila uvoz grških kmetijskih pridelkov, kot so breskve, jagode, ribe in mlečni izdelki. V Kremlju so kljub Putinovim besedam nakazali, da bi se lahko našla rešitev, ki jo bo Cipras zdaj skušal poiskati z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, s katerim se bo sestal v četrtek, še navaja dpa.

Ruski predsednik je zatrdil tudi, da Rusija ne bo izkoriščala tesnejših vezi s posameznimi evropskimi državami za urejanje odnosov z EU kot celoto, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pred srečanjem z ruskim predsednikom je položil venec na grob neznanega vojaka. V pogovoru za ruske medije pa je spomnil na skupen boj Rusov in Grkov proti fašistom v drugi svetovni vojni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
09. 04. 2015 13.28
Obenem pa je Henry Kissinger postavil novo doktrino sveta, ki pravi takole: Kdor ima nafto, ima nadzor nad državami. Kdor ima nadzor nad hrano, ima nadzor nad ljudmi. Kdor ima nadzor nad financami, ima nadzor nad svetom. Ta nadzor je danes z globalizacijo dosežen. Kissinger je kapital sedmih največjih naftnih korporacij usmeril v industrializacijo kmetijstva, naftno in prehransko industrijo pa povezal še s farmacijo. Ključna v tej zgodbi so tudi semena. Danes imamo pet korporacij, ki združujejo proizvodnjo hrane, semen, farmacijo in gensko tehnologijo: Monsanto, Novartis, Aventis, DuPont in AstaZeneca. To je konglomerat, ki vodi svet.” 
aaaaaa122121
09. 04. 2015 13.19
Če bi torej Nemčija kot država, ki narekuje način reševanja evropske dolžniške krize, obravnavala današnje zadolžene evropske države tako, kot je bila v slabih trenutkih obravnavana sama, bi bil način reševanja krize drugačen. Dolžnice bi bile deležne velike naklonjenosti in finančne pomoči, ki ni vezana na ubijalske pogoje, lahko bi zmanjševale vrednost svojih dolgov z inflacijo, dobivale bi velikodušne reprograme obveznosti, čas njihovega odplačevanja bi bil nenormalno dolg, obresti znižane, nazadnje pa bi bil pretežni del njihovih dolgov odpisan. Da je realna slika drugačna, kaže na hipokrizijo velikih in močnih v mednarodni politiki. To pa ne pomeni, da ne moremo te hipokrizije kritizirati in nanjo stalno opozarjati.
aaaaaa122121
09. 04. 2015 13.11
Grško situacijo so primerjali z različnimi preteklimi situacijami, recimo s časom ob koncu 19. stoletja, ko je Grčija dejansko oznanila bankrot, in s časom med letoma 1967 in 1974, ko je Grčijo - v spregi s CIO - »reševala« vojaška hunta (alias »režim polkovnikov«), nekateri so jo primerjali celo z veliko jugoslovansko krizo na začetku osemdesetih, toda še boljša primerjava je s časom po koncu II. svetovne vojne, ko so Grčijo »reševali« pred komunizmom. Ne pozabite: Američani so se komunizma tako bali, da so po vojni zrežirali volitve v Turčiji, Italiji in Grčiji - bali so se pač, da bi lahko na oblast prišli komunisti. Vzemite le Italijo: del te histerične protikomunistične kampanje so bila recimo pisma, v katerih so Američani italijanskega rodu svojcem pisali, naj nikar ne volijo komunistične partije - v Italijo je tik pred volitvami leta 1948 prišlo 10 milijonov takih pisem, v kampanjo pa so se vključili mnogi ameriški estradniki italijanskega rodu, recimo Frank Sinatra. Jasno, CIA je skrivaj financirala tudi propagandno vojno proti italijanski komunistični partiji. Vatikan, ki je začel z izobčevanjem članov komunistične partije, množičnim ustanavljanjem protikomunističnih »civilnih komitejev« in govorjenjem o »sveti vojni«, je svaril: ne volite komunistov! Ameriško zunanje ministrstvo pa je dalo tudi nedvoumno vedeti: kdor bo simpatiziral s komunisti, ne bo smel emigrirati v Ameriko! Obenem pa je Amerika vse te države zasula tudi s finančno pomočjo, da bi si lahko ekonomsko opomogle - bali so se, da bi začeli ljudje zaradi povojnega kaosa, obupa in pomanjkanja koketirati s komunizmom, da bi torej zahtevali sovjetizacijo zahodne Evrope. Z eno besedo: bali so se, da bi zahodna Evropa - od Sredozemlja do Skandinavije in Britanije - padla pod komunizem. Zato je Amerika tedaj tudi lansirala Trumanovo doktrino in »Marshallov plan«, program za ekonomsko oživljanje Evrope, katerih cilj je bil prav to: zahodni Evropi vrniti vero v kapitalizem in trg. Preprečiti, da bi začela zahodna Evropa zaradi povojne bede kataklizmično razpadati in koketirati s komunizmom. Američani so bili zelo radodarni, toda ne brez razloga - Grke, Turke, Italijane in druge so skušali prepričati, da se je kapitalizem spremenil. Da je zdaj bolj občutljiv, bolj nežen, bolj radodaren, bolj socialen, bolj prijateljski. Sprejmite kapitalizem! Če se odločiš za kapitalizem, denar ni več problem! In z ameriško pomočjo se je grška državljanska vojna, ki se je vlekla od leta 1944 do leta 1949 
aaaaaa122121
09. 04. 2015 13.06
Evropsko dolžniško krizo so sprožili dogodki v ameriškem bančnem sektorju. Ko se je upočasnila ameriška gospodarska rast, številni Američani niso zmogli več odplačevati hipotek na nepremičnine, zato so banke s celega sveta, ki so vlagale v finančne produkte, povezane s temi hipotekami, začele izgubljati denar. Lehman Brothers, četrta največja ameriška naložbena banka, se je sesula pod težo slabih naložb, kar je prestrašilo druge banke in vlagatelje, s katerimi je poslovala. Zaradi strahu, da bi propadle tudi druge banke, so postale banke in vlagatelji izredno previdni. Zaradi krčenja medbančnega posojanja so se nekatere banke, ki so bile zelo odvisne od te vrste financiranja, znašle na robu propada.  Vse to je imelo pomembne posledice tudi za evropske banke, ki so veliko vlagale v ameriški hipotekarni trg. Številne države EU, denimo Nemčija, Francija, Združeno kraljestvo, Irska, Danska, Nizozemska in Belgija, so se odločile posredovati in pomagati bankam, ki jim je grozil neuspeh. Vendar pa se je reševanje bank izkazalo za zelo drag ukrep. Med drugim je zato skorajda bankrotirala Irska, ki so ji nato morale finančno priskočiti na pomoč sočlanice EU.  Evropa je leta 2009 zdrsnila v recesijo in težave, ki so bile do takrat omejene na bančni sektor, so se razširile tudi na države, saj je na trgih vladala negotovost glede sposobnosti držav, da uspešno rešijo banke v težavah. Vlagatelji so začeli natančneje analizirati javnofinančno stanje držav. Pod drobnogled so vzeli zlasti Grčijo, katere gospodarstvo je bilo v slabem stanju, različne vlade pa so javni dolg povečale na kar dvakratni obseg grškega gospodarstva. Zaradi nevarnosti propada bank je postalo vprašanje zdravja javnih financ vedno pomembnejše.  Grška vlada je več let zapored sklepala velika posojila za financiranje državnega proračuna, kar je vodilo v veliko zadolževanje države, v krizi pa je na trgu vedno težje pridobivala posojila. Bančna kriza je tako postala kriza državnega dolga. vir:stran eu
aaaaaa122121
09. 04. 2015 13.04
Izključitev ali odhod prezadolžene članice iz evroobmočja je dejanje, ki se ne bo zgodilo na hitro. In sicer zato, ker bi to potegnilo za seboj velike težave bank zlasti v Nemčiji in Franciji, ki so pred krizo na veliko kupovale obveznice, s katerimi so se problematične države zadolževale in omogočale življenje na preveliki nogi. Te obveznice so kupovale na povsem enak način kot finančne produkte ameriških bank, ki so se ob izbruhu finančne krize izkazali kot smeti. Zaradi teh ničvrednih papirjev, zlasti propadle Lehman Brothers, so članice EU bankam zagotovile državno pomoč in jih tako reševale pred propadom. Na enak način bi morale mašiti luknje bank tudi zaradi obveznic prezadolženih držav. Banke so z odpisi teh obveznic že začele. Da bi preprečile šok, to delajo postopno, v to so prisiljene, kajti drugega vala državne pomoči v enaki meri kot prvič ne morejo več pričakovati, saj so zdaj države preveč zadolžene.
zvit kot presta
09. 04. 2015 11.26
+1
Tudi, če bi jih zaprosili je ne bi dobili. Putin je svojega denarja vreden, ampak dobro ve, kako in kaj je potrebno s skrajnimi levičarji.
nevski
09. 04. 2015 11.25
+0
Bistven je plinovod, ki bo potekal skozi Turčijo, Grčijo, Makedonijo, Srbijo in Madžarsko, za ta plinovod so imeli v torek sestanek zunanji ministri teh držav. Našega Kahla ni bilo zraven, kar pomeni, da nas bo plinovod obšel enako kot Bolgarijo. Cipras si zagotavlja plin iz Rusije, popuste pri plinu in denar za tranzit preko Grčije v Makedonijo in preko Jadrana v Italijo. Slovenija in Bolgarija bosta ostala praznih rok, ker so butasti politiki poslušali Bruselj in washington.
aaaaaa122121
09. 04. 2015 10.18
+0
grki so imel že leta 1997 , vecino tega dolga, 130%bdp ja. v eu so jim pa pomagale ameriske banke, so jim priredil bilance. hscb nic vec glasu o njej, kako pere denar zahodnjakom:), ki so baje vsi posteni in so zarote nemogoce.
Ferdo Crni
09. 04. 2015 11.21
Glej... če nimaš pojma bolje da ne pišeš neumnosti. Grki so tisti, ki so prirejal bilance DA SO DOBILI KREDITE.
aaaaaa122121
09. 04. 2015 12.54
+1
ce bi hoteli sami, bi bilo podobno kot bi jih ti v bankah spreminju.
aaaaaa122121
09. 04. 2015 12.54
+1
ce bi hoteli sami, bi bilo podobno kot bi jih ti v bankah spreminju.
aaaaaa122121
09. 04. 2015 10.06
+0
tle tok pljuvate po grkih, njihova raja pa nic kriva, oz a ste vi tisti ofce tut krivi za kredite zidarjev, tovsakove itd, potem pa se jih še sami placujte, hit na nlb je oz slabo banko da vrnete tiste z kredite iz svojih zepov. gre za boj raja- elite, in dokler 99 % raje ne ne bo dojel, nas bo 1% ropu se naprej, povsod je isto od zda, do kitajske, raja se pa deli na takšne in drugačne, uboge ofcke.
Ofca1A
09. 04. 2015 10.00
+1
ce se rusom zapufas je mal drgac....:)
Shisui
09. 04. 2015 07.59
+4
Haha saj Grki pa ja niso neumni... Rus bo hotel denar nazaj, njim ne bodo mogli lagat, tako kot nam naivnežem in tega se lopovska grška levica še kako dobro zaveda.
pkorosec
09. 04. 2015 08.17
+1
Tocno tako. Si mi vzel dobesedno iz ust. Grki vedo, da Rusi niso kvazipravicniski evropejci, ki bodo na slepo posojali denar, potem pa uporabljali za las privlacene izgovore, da denarja ne bo treba vrnit.
nikhrast
09. 04. 2015 04.34
-2
Gledam TV repotaže, ubogi Rusi, pritožujejo se, hrana vedno dražja, kredite ne morejo plačevati, posebno tisti ki so si sposodili denar v dolarjih, še ruska hokej liga propada, padec rublja je prizadel plače igralcev..., res žalostno. Putin in nizke cene naravnih resursov so naredili svoje, rusofili v Sloveniji pa še kar pojejo hvalospeve Putinu.
ficfiric 1
09. 04. 2015 05.19
+2
Pac putin ni evropska ritka da bo kr pokleknu pred amerosom in njihovo politiko....a ne amerofil?..
ficfiric 1
09. 04. 2015 02.54
+3
A ni zanimivo kako podporniki amerike stalno podijo iz drzave drugace mislece...kr takoj bi bse napodil v rusijo....zakaj sami ne greste v ameriko pol....ce je tam vse tolk kul...sam tko vprasam...
aaaaaa122121
09. 04. 2015 10.35
+0
ja a ne, to se tut jst sprasujem, ker mi smo po vsaki logiki blizje rusiji, pa se.v zda se baje cedita med in mleko v potokih, sam poglejte, oz jst bi proameriskim ofcam predlagu sanje v detroitu:) tm ma lohk vsak zdej po 10 his:)
Infraping
08. 04. 2015 23.08
Vedno znova sem presenečen nad tem, kaj odkrijem - neverjetno.
Bruhalnica24
08. 04. 2015 23.01
+6
Močno zadolžena Grčija ?????? Amerika je dolžna 20 trilionov in so najbolj zadolženi v celotni galaksiji...
nikhrast
08. 04. 2015 23.23
-1
Ferdo Crni
08. 04. 2015 23.36
-4
Jaz sem pa slišal da so v naši galaksiji mali sivi možici še bolj zapufani. Zato hodijo na zemljo z nlp-ji, ki so jih nabavili na dolgoročni kredit pod veliko obrestno mero od velikih zelenih možicev. Tu iščejo zlato in modrost marksističnih teoretikov za svojo boljšo priložnost. Neimenovan a zanesljiv vir je povedal, da so zaprosili ruse za finančno inekcijo, za 134 AK47 pušk, nekaj plina za kuhanje kave in tri motorje Lade Nive.....
ficfiric 1
09. 04. 2015 02.45
-1
Pozabu si dodat se en iphone...da bodo v koraku s casom....pa sebke bojo lahko objavljal...;-)...ceprov ni smesno da najbolj zapufana drzava na svetu, ki poleg tega se denar tiska kakor se ji zljubi, ostalim nabija kaj in kako bodo delal...al je to sam tista ironija..
Ofca1A
09. 04. 2015 10.02
+2
Jst mam tut ogromen puf...ampak ga lahko odplacujem.....s tem da se za ene par familij poskrbim.
gongash
08. 04. 2015 22.47
+2
so se nemci usrali v gate
nikhrast
08. 04. 2015 22.42
-1
Pa koliko Rusov si je sposodilo denar v dolarjih, pogoji so bili dobri, zdaj ko je rubelj padel, pa ne morejo vrniti kredite. Ista zgodba kot s švicarkim frankom.
Kimberley-Echo
09. 04. 2015 02.46
+0
Sniper82
08. 04. 2015 22.36
+1
Sniper82
08. 04. 2015 22.34
+7
Hehe sicer nisem opredeljen ampak so mi rusi res legende.Grcija je tako zanimivo podrocje gledano z takticnega vojaskega vidika....Se malo pa bodo obkolili celo evropo. Ampak americani in nato nas bo resil a ne.....Putin je kar se tice figur na sahovnici doktor znanosti za celi nato ameriko in evropo skupaj
DonMiltonFriedman
08. 04. 2015 22.07
-4
Tale Cipras me spominja na kakega tržnika piramidne sheme. Ja dej vlož, dej, vse zrihtan, vse dobiš nazaj ma ne dvojno, ampak trojno in to vsak mesec.
ficfiric 1
09. 04. 2015 02.46
+6