Tujina

'Z enotnostjo celotnega ljudstva bomo uspeli'

Atene, 11. 11. 2011 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novo prehodno grško vlado bo do predčasnih volitev vodil nekdanji bankir Lukas Papademos, na svojem položaju pa bo ostal sedanji finančni minister Evangelos Venizelos, ki pravi, da novi ukrepi ne bodo potrebni.

Prisega nove grške prehodne vlade
Prisega nove grške prehodne vlade FOTO: Reuters

Grški predsednik Karolos Papuljas je po dogovoru o novem mandatarju, ki so ga v četrtek dosegli vladajoči socialisti in opozicijski konservativci, mandat za oblikovanje prehodne vlade podelil 64-letnemu Lukasu Papademosu, ki je bil več let na čelu grške centralne banke in podpredsednik Evropske centralne banke. Papademos pa bo v svojem kabinetu na položaju finančnega ministra obdržal Evangelosa Venizelosa, ki bo tudi podpredsednik vlade. Njegova naloga je zagotovo trenutno ena najmanj zaželenih na svetu, a Venizelos očitno premore pravo kombinacijo žilavosti in retoričnih sposobnosti, da se lahko s tem uspešno spopade.

Slovesna zaprisega v predsedniški palači se je začela nekaj minut po 15. uri po srednjeevropskem času, vodil jo je atenski nadškof in vodja Grške pravoslavne cerkve Hieronim II., spremljal pa tudi grški predsednik. Papademos je ob prisegi dejal, da se bodo s problemi, ki jih ima država, najbolje soočili v okviru vlade narodne enotnosti. "Z enotnostjo celotnega ljudstva bomo uspeli," je še dejal.

V vladi narodne enotnosti, ki bo državo vodila do izvedbe predčasnih volitev predvidoma februarja, so člani dveh največjih grških strank, v minulih dveh letih vladajoče socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije, ter manjše desne stranke Laos. Slednja je tako v vladi prvič od obnove demokracije po padcu vojaške diktature leta 1974.

Novi zunanji minister bo nekdanji evropski komisar za okolje Stavros Dimas iz vrst konservativcev, iz vrst konservativcev pa prihaja tudi novi obrambni minister Dimitris Avramopulos. Svoje položaje je sicer ohranilo trinajst dosedanjih socialističnih ministrov, Laosu pa je pripadel položaj ministra za infrastrukturo.

Venizelos je bil na položaj finančnega ministra imenovan junija letos, pred tem pa je bil minister za obrambo.
Venizelos je bil na položaj finančnega ministra imenovan junija letos, pred tem pa je bil minister za obrambo. FOTO: Reuters

Vlada bo morala sicer v prihodnjih dneh prestati še glasovanje o zaupnici v parlamentu, kar pa bo zgolj formalnost, saj uživa široko podporo 254 od skupno 300 poslancev. Nato se bo morala vlada nemudoma lotiti svojih dveh poglavitnih nalog - uresničevanja oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe in je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi, ter priprave predčasnih volitev.

Te naj bi potekale 19. februarja, a ker naj bi Papademos zahteval podaljšanje mandata svoje vlade, so se pojavila ugibanja, da ta datum še ni dokončen. Prvi konkreten izziv nove vlade bo sicer prepričati EU in Mednarodni denarni sklad v čim hitrejše izplačilo šestega obroka osmih milijard evrov posojil Grčiji v okviru lani dogovorjene pomoči; Grčija ta denar potrebuje do sredine decembra.

Nato pa bo morala v zameno za drug paket mednarodne finančne pomoči izvesti že potrjene boleče varčevalne ukrepe, med katerimi so nova povišanja davkov, sveži rezi v pokojnine in plače, prerazporeditev 30.000 javnih uslužbencev na delovna mesta s plačo v višini le 60 odstotkov njihove osnovne ter vrsta privatizacij.

Trojka že prihodnji teden v Atene

Nadzorniki Eevropske unije, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB) naj bi že v začetku prihodnjega tedna obiskali Atene. Svet IMF naj bi naslednjo tranšo pomoči za Grčijo odobril šele, ko bo nova vlada sprejela potrebne obveze, ki jih nalaga dogovor med vlado Georga Papandreuja, ki je odstopil s položaja premierja v začetku tedna.

Venizelos je po prisegi dejal, da so pogoji zelo težki, vendar pa meni, da je mogoče državo izvleči iz tega "dramatičnega položaja". Dodaja, da bi morali počastiti priložnost, ki jo ponujajo partnerji. Prva prioriteta bo, da pridobijo novo tranšo pomoči, zato morajo nemudoma začeti pogovore s t.i. trojko in dokončno oblikovati nov program. Novi ukrepi po njegovih besedah ne bodo več potrebni, že prihodnje leto pa naj bi zabeležili proračunski presežek. Ta naj bi znašal okoli 1,2 odstotka.

Pred Papademosom težka naloga

Po več tednov trajajoči vladni krizi, ki je pretresala Grčijo, številni upajo, da bo Papademos popeljal Grčijo iz krize. Pred njim je namreč sedaj pomembna naloga, da v parlamentu doseže sprejetje varčevalnih ukrepov, ki jih od močno zadolžene Grčije pričakujejo v Bruslju. Nato pa naj bi predvidoma februarja Grki volili novo vlado.

Papademos je v svoji prvi izjavi za medije v četrtek ocenil, da je Grčija na odločilnem razpotju in se mora spopasti z velikanskimi težavami. A kot je poudaril, ji bo evro, ki je jamstvo monetarne stabilnosti, to olajšal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
12. 11. 2011 04.59
ha- ha govorijo politiki-prvo smo zapravl vaš gnar zdej bomo pa vsak svojga!!
mlutherking
11. 11. 2011 18.07
no enotnost z imf in globalisti. to je važno. bankir bo naredil še večji minus za korist imf. super.
Starodavnez
11. 11. 2011 17.32
Pa kaj je to... Vic?
Brazi
11. 11. 2011 17.10
Grčijo požigajo pa razbijajo že več kot eno leto, ta model govori pa o enotnosti. Smeh
kim llsung
11. 11. 2011 16.29
gizmo res ta si podobna hahahaha
G-i-z-m-o
11. 11. 2011 16.17
ne vem zakaj ampak ta me ful spominja na Jabbo iz vojne zvezd če kdo ne ve kaj je to, naj v google vtipka Jabba the Hutt :)
david21
11. 11. 2011 09.05
PORAZ grčije SLOBODA MAKEDONIJI
yarrick
11. 11. 2011 07.43
postaviti bankirj na čelo vlade? res krasna ideja, nimam več kaj reči razen ,da se ve kako mora vse skupaj potekati in KOGA izvolijo KAM.Vliv oplitične elite na vsako poro našega življenja...BEDAAAAAAAAAAAAAA