Tujina

Bo policist, ki je objavil fotografije premaganega Carnajeva, izgubil službo?

Boston, 20. 07. 2013 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policijski fotograf, ki je javnosti posredoval fotografije bostonskega bombaša Džoharja Carnajeva v trenutku njegove aretacije, se bo zaradi te poteze moral zagovarjati pred svojimi nadrejenimi, ki bodo nato odločili o tem, ali ga bodo suspendirali.

Potem ko je načelnik Sean Murphy, ki je na policiji v Massachusettsu zaposlen kot fotograf, časniku Boston magazine posredoval fotografije bostonskega bombaša Džoharja Carnajeva v trenutku njegove aretacije, mu zdaj zaradi tega grozi izguba službe.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik policije David Procopio, Muprhy dovoljenja za objavo teh fotografij seveda ni imel. Stekla je notranja preiskava. Murphyja so za en dan suspendirali, sledilo pa bo zaslišanje, po katerem se bodo njegovi nadrejeni odločili o nadaljnjih korakih. Kdaj bo zaslišanje, Procopio ni povedal.

"Objava teh fotografij je popolnoma nesprejemljiva," je dejala Christina DiIorio - Sterling, tiskovna predstavnica odvetnice Carmen Ortiz, ki se ukvarja s primerom. "Govorili smo s policijo, ki nam je zagotovila, da objava fotografij z njihove strani ni bila avtorizirana in da bodo ukrepali," je še dodala.

Sporna fotografija premaganega Džoharja Carnajeva.
Sporna fotografija premaganega Džoharja Carnajeva. FOTO: Sean Murphy/Boston Magazine

Kot smo poročali včeraj, se je Murphy za objavo fotografij odločil po tem, ko je tudi njega razburila naslovnica kultne glasbene revije Rolling Stone, na kateri je Carnajev upodobljen skoraj v vlogi rockzvezdnika.

"Kot profesionalni policist, ki se s tem ukvarja že 25 let, menim, da je fotografija na naslovnici revije Rolling Stone žalitev za vsakogar, ki je kdaj oblekel vojaško ali policijsko uniformo," je povedal in dodal, da poveličevanje obraza terorista ni le žalitev zanje, pač pa je lahko tudi spodbuda za nestabilne ljudi, ki si želijo pet minut slave.

Z objavo fotografij je tako želel svetu pokazati, da pravi obraz terorizma ni čeden in samozavesten fant, kakršen krasi naslovnico, pač pa poražen, komaj še živ in z rdečimi pikami od orožja na svojem čelu.

Naslovnica revije Rolling Stone, ki je dodobra pretresla javnost.
Naslovnica revije Rolling Stone, ki je dodobra pretresla javnost. FOTO: Reuters Video

Na družbenem omrežju Facebook so že ustanovili skupino "Rešite načelnika Murphyja", ki ji je podporo izkazalo že več kot 13.000 ljudi. "Prosim, pomagajte Murphyju rešiti službo pri policiji v Massachusettsu. Storil je nekaj, kar bi večina od nas storila ali si želela storiti, če bi imela to možnost," je ob tem zapisal ustanovitelj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24vohomurckov
21. 07. 2013 18.54
+2
...ste gledali in poslušali zgodbe tistih navadnih vojakov,ki so v "abugrajbu" slikali ujetnike nad katerimi so se izživljali na komando,vendar od teh ponižanj nihče ni umrl.....saj vemo od kod in kakšnih činov komande prihajajo??!!...no,vsi so bili obsojeni in so za to sedeli,kar je tudi prav.....a v ozadju teh zgodb za javnost ,so se ,po pripovedovanju teh bivših vojakov zares dogajala mučenja,katerih posledice so bile smrti.........od "glavnih" ni nikoli nihče za nič odgovarjal!!
kokicas
21. 07. 2013 12.12
+2
Zakaj pa ni bilo snemano znotraj sodne dvorane, a ni to navada v Ameriki, da posnamejo vse pred začetkom sojenja
Götterdämmerung
20. 07. 2013 19.20
+4
Teroristi so čisto drugačni ljudje od kandidatk za miss sveta, nihče več se noče žrtvovati za svobodo in mir na svetu, danes bi bili radi neki jokerji, maščevalci, heroji iz bolivudskih filmov,... sami neki namišljeni liki, ki si jih ljudje radi zamislimo v otroštvu.
Elias47
20. 07. 2013 18.08
+3
Sramota kakšno sprenavednje in kakšen spin.... ja komu pa še ni jasno, da je "ta policist dal te slike v javnost" po ukazu iz bele hiše, oz. da so jih dali oni ven, da pa bi ne prišel sum na njih, pa so zasluge pripisali temu policistu ... da bi zavrnili vse dvome, da je ta paci kriv... Spin na spin na spin na spin... Vse skupi za pranje možganov čl-ovc in zombijev....
Goosaer
21. 07. 2013 13.06
Götterdämmerung
20. 07. 2013 17.24
+2
Pri dogodku je odigral odločilno vlogo tudi ekonom lonec, ki pa ga je žal že razneslo in se ni nihče potrudil, da bi ga pred tem fotografiral, tako da zdaj ne vemo kako točno je zgledal. Lahko pa strokovnjaki, na podlagi ostankov ugotovijo, za kateri tip lonca je šlo, ker so serijsko izdelani vsi enako, lahko izdelajo rekonstrukcijo z enakim modelom, ki v ničemer bistvenem ne odstopa od lonca, ki ga več ni. Mogoče bi šlo tudi pri ljudeh, itak se vsi obnašamo podobno, kar najbrž pomeni, da tudi razmišljamo podobno, mediji pa nam ne morejo drugače prenašati informacij kot z dvodimenzionalnimi podobami in digitaliziranimi zvoki. Zgleda, da je v današnjem svetu marsikaj isto, ne le enako ali podobno. Tako kot smo ljudje čisto drugačni, so tudi lonci, lahko bi si recimo kdo izdelal kakega na črno, čeprav na istih strojih, ki bi si ga rahlo popravil in uporabil boljše materiale, potem ne bi šlo več za serijski proizvod ampak unikat, mar ne? Pri ljudeh je še bolj komplicirano, rečeš "dobro" in vsi enako razumejo, le da potem nekdo iz iste besede ustvari dobro ali zlo. Nikomur ni jasno zakaj, zgleda je napaka v človeških možganih, kot bi bili nepopolno ustvarjeni za popoln svet. Vsi rabimo nove in popolnoma enake možgane, ekonom lonec pa bo unikatno izdelan za vsakogar posebej, da se bomo simbolično vsaj po nečem ločili, itak jih bomo vsi uporabljali popolnoma enako in nikomur ne bo moglo pasti kaj drugega na pamet. "Pasti na pamet", kakšna čudna besedna zveza, le kaj to pomeni?
Götterdämmerung
20. 07. 2013 16.23
+3
Murphy je podoben Snowdenu, razkril je dejstvo, da policija na svojih morilskih pohodih vlači zraven še fotografe, ki ovekovečijo njihov uspešen lov. No ja, verjetno ne vsaka enota, morda so ga specialci počakali pred čolnom in začeli akcijo šele, ko se je ta pripravil na fotografiranje. Celo mesto proti enemu oziroma eden proti celi Ameriki, takšne stvari se splača poslikati, vsak trenutek posebej. To je zgodovina, na takih primerih se bodo šolali številni strokovnjaki po univerzah, ki preučujejo socialno strukturo družbe in tehnike antiterorističnega boja v urbanem okolju, ob sodelovanju družbene samozaščite. Če je imel oblečen neprebojni jopič z eksplozivom ali ne, če je bil ustreljen v vrat, koliko ljudi je merilo v njega z orožjem brez laserskih namerilnikov, kdo vse se je nahajal izza zornega kota kamere in kaj je kdo kdaj izrekel, kaj je bilo prej in kaj pozneje,... če obstaja možnosti, da lahko gre kaj narobe, bo narobe tudi šlo. Brez skrbi, vse to bodo forenziki analizirali do najmanjše podrobnosti, ob masovni podpori amaterske javnosti, ki bo analizirala posamezne piksle, kar ni bilo retuširano s fotošopom, med pripravo za tisk. To je pač mit o terorizmu, očitno lahko nekdo skuha bombo v ekonom loncu in požene v zrak nič hudega sluteče trimčkarje, te stvari so resne, treba je poznati tudi take finte, lahko bi takrat tekel mimo tudi kak predsednik države ali celo šef multinacionalke in bi spet padle delnice javnih služb. Sicer pa dvomim, da bo kdo iz Džoharja naredil rock legendo, ni znal špilat niti na brenkalo, zavzemal se je pa za neke muslimanske težake, not kul, pa to, zgleda kvečjemu kot plakat za novo psiho grozljivko, bo pa mogoče odziv javnosti malce pomiril in povezal prestrašene muslimane v Ameriki, ker tako grozni pa ti ljudje spet niso, v bistvu so enaki vsem ostalim in pomembno prispevajo v proračun, sploh odkar so se naftne vojne nekoliko umirile in se je stabilizirala trgovina.
pankration
20. 07. 2013 15.06
+8
Vsi so že 1000000%, da je kriv. Zanima me, kaj bi se zgodilo če bi sodišče razsodilo, da mu je bilo vse podtaknjeno. Očitno je, da hočejo grešnega kozlička zapreti pa naj bo ta nedolžen ali ne. Moje mnenje je, da bi morali zakonsko vse fotografije in posnetke objaviti saj le tako lahko prikažeš resnico, ki jo hočejo na vsak način prikriti.
Götterdämmerung
20. 07. 2013 16.46
+2
Ampak res, odkar so povsod nadzorne kamere in jih celo vsi nosimo s sabo v žepih, z aktivnimi mokrofoni, odkar nas ves čas snemajo sateliti, ki jih jih je zelo težko zadeti z granitno kocko, se človek vpraša, kakšen smisel ima še karkoli prikrivati. Itak je vse javno in morajo vsi javni uslužbenci delovati transparentno, pravzaprav vsi delavci, internet je pa sploh en ogromen časovni stroj, elektronska nevronska mreža, razpeljana po celem planetu, ki si vse zapomni. Če ljudje ne moremo nič skrivati , potem bi se lahko počasi sprijaznili z občutkom, da živimo v več paralelnih svetovih, eden je tisti naš, ki ga vidimo iz lastnih oči, ostali pa so zamaknjeni v času in vidijo posamezne zorne kote, kako zgledamo od zunaj, vsi skupaj vplivajo na občutke in razmišljanja nas in drugih ljudi, ki iz trenutka v trenutek spreminjajo našo zavest. Pomeni, ne snemajo nas ampak tudi spreminjajo, mi pa družbo nazaj, ne moremo tega primerjati z življenjem v vaških skupnostih, sploh preden so prvič slišali za elektriko, samo zdi se nam še, da smo isti ljudje, ker v resnici pojma nimamo, kako je zgledalo takrat, čeprav nam mediji pričarajo občutek, kot da stojimo zraven. Meša se nam, z vsakim novim odkritjem in tehnologijo je huje, ker se še vedno pretvarjamo, da vse to ni res oziroma, da lahko racionalno razumemo kako občutijo in razmišljajo drugi ljudje ter zato predvidevamo njihove poteze. Pozabite etiko in moralo, ker tega svet še Bog ni videl, to nam delajo stroji sami od sebe, ker niso bili ustvarjeni za to bitje, ki je v resnici človek ampak za nek omejen socialno biološki konstrukt, kar dokazuje vse več anomalij, mi smo zdaj neka druga bitja, če je svet postal utopija, pač je, naš prazgodovinski nagon nas bo prilagodil na novo multirealnost in gremo dalje.
POPUŠI MI, pa to ...
20. 07. 2013 14.29
-6
Izdajalci so na vsakem koraku, pa to ...
kim llsung
20. 07. 2013 14.49
+8
POPUŠI MI, pa to ...
20. 07. 2013 14.50
+1
HAWX
20. 07. 2013 15.05
+7
MOJA MISEL ! NOBEDEN okupator ne okupira tujega ozemlja , da bi bilo okupiranemu narodu - BOLJŠE ! AMPAK , da sebi in svojemu narodu razširi življenski prostor oz. NAVZVEN premakne meje svoje DRŽAVE ter asimilira staroselce ! NOBEDEN STAROSELEC se ne priključi TUJEMU OKUPATORJU , da bo njegovemu narodu BOLJŠE! AMPAK, kolaborira z okupatorjem in izdaja SONARODNJAKE z namenom izboljšati svoj MATERIJALNI IN politični položaj ! NAROD , ki se hoče rešiti OKUPATORJA ima PRAVICO IN DOLŽNOST , da se mu upre z VSEMI SREDSTVI, tudi Z OROŽJEM ! ČE hoče v uporu zmagati in se osvoboditi , mora najprej kaznovati in POBITI kolaborante iz LASTNEGA NARODOVEGA TELESA ! PO ZMAGI nad okupatorjem , mora KOLABORANTE najstrožje KAZNOVATI , da se ZGODOVINA ne bi PONOVILA !!!!! TO SO naredili Francozi s svojimi KOLABORANTI , med njimi je bil tudi A. RENAULT , ustanovitelj in bivši lastnik isto imenske tovarne avtomobilov , ki je med okupacijo Francije proizvajal ZA NEMCE vojaško opremo ! Njega so OBESILI , VSE PREMOŽENJE PA MU ZAPLENILI, IN JE ŠE DANES V LASTI DRŽAVE ! TAKO sodijo DRŽAVOTVORNI NARODI ! Hlapčevski narodi , kot je naš pa kolaborante razglašajo ZA ŽRTVE in jim VRAČAJO ZAPLENJENO PREMOŽENJE ! RESNIČNO lep ZGLED ZA HLAPCE bodočih OKUPATORJEV , KI ŽE TRKAJO NA VRATA !!!!!!!!!!! IVO LEBAN
x-central
20. 07. 2013 13.53
+6
"Bo policist, ki je objavil fotografije premaganega Carnajeva, izgubil službo?" ... temu se drugače reče: moderna demokracija :)
mijam75
20. 07. 2013 14.29
+13
To moderno demokracijo radi mečemo pod nos američanom, kaj pa pri nas? Tudi pri nas so bile grožnje z odpustitvijo, ko je policaj spravil v javnost slike baričeviča...
Götterdämmerung
20. 07. 2013 16.05
+0
Ja, ampak pri nas ni šlo za terorista ampak psa, poleg tega policijski sindikat ni pozval javnost, naj podprejo visoko moralnega policista, ki je želel z objavo fotografij določenim medijem, javnosti predstaviti širši vidik resnice. Mislim, da se tudi naša zakonodaja nekoliko razlikuje od Ameriške, pri nas naj bi imeli tudi najhujši zločinci še vedno človekove pravice, vsaj v zelo omejenem obsegu, pri njih v določenih primerih prenehajo, v zaporih postane človek last države, zločinci pa so za določena dejanja praktično obsojeni že v trenutku, ko storijo posebej hud zločin. Američani so tega navajeni, pri njih je vsakdo sam, od trenutka rojstva do smrti. Treba je poudariti tudi, da je pes ubil samo Baričeviča in torej ni šlo za terorizem oziroma javni interes temveč bolj recimo kak poseg v zasebnost pokojnika, pa to.
GlavniModerator
20. 07. 2013 13.49
+4
prevec casa majo te americani....
Bruhalnica24
20. 07. 2013 13.35
+23
Zakaj brišeš če napišem da so pred meseci poročali da ima prestreljen vrat, oblečen je pa imel bombni brezrokavnik, to vse piše na CNNu..... Resnica najbrž, preden izbrišeš bom kopiral in te prijavil. Te slike jasno postavijo preiskovalce na laž, ki najbrž ni edina...
Bruhalnica24
20. 07. 2013 13.31
+13
Enako je pri nas, če kdo postreže z dokazi o kaki lopofčini in so slučajno vpleteni preveč vplivni se osebo diskreditira ali preganja zaradi tajnosti podatkov....
Mamas&Papas
20. 07. 2013 13.28
+7
Tole je res brez veze......kazat sliko "plena" - kot lovci na divjad.
Bruhalnica24
20. 07. 2013 13.22
+12
Same laži, vse je delo teroristične vlade ZDA... Ko so ga ujeli je bil ranjen v grlo, oblečen je imel jopič z eksplozivom..... Na teh slikah se vidi, da so spet padli na laži.
Goosaer
21. 07. 2013 13.08
-2
bobo11 1
20. 07. 2013 13.22
+2
Novinarji in mediji so pogosto zaradi svoje neumnosti desna roka terorizma. Teroristi izvršijo svoja dejanja, ker vedo, da se bo o tem veliko poročalo in da bodo zaradi tega slavni. ko bo svet medijsko preziral takšne dogodke, kazensko pa intenzivno preganjal, bo terorizma manj.
HAWX
20. 07. 2013 13.02
+11
Seveda bo ker je neumni policaj hotel prikazati fanica kot terorista ob tem pa nehote razkril še eno laž tiranske amerike in sicer da je bil ranjen v vrat! Očitno so ga ranili v vrat kasneje ko so ga mučili!
Pepermint
20. 07. 2013 13.46
+6
Policist ni neumen. Želel je svetu predstaviti resnico. Fant je bil povsem neoborožen in na laž postavlja vojsko specialcev ki so ga lovili.
appollyon
20. 07. 2013 17.17
-2
Ja kr na sliki pa je od prašiča ki je bil spravljen v čolnu?!? Ali od koga že?!? Če že nekaj pišeš vsaj pobrskaj po spletu kjer imaš fotografije ki prikazujejo njegove poškodbe, ko je lezel iz čolna!
24vohomurckov
20. 07. 2013 12.42
+9
...objavil fotografije okrvavljenega carnajeva??...kje pa so fotografitrani dokazi,da je res tisti pravi ,ki je kriv za raztur ??
bleem
20. 07. 2013 12.42
+21
med teroristom in borcem za svobodo je tanka meja ali je sploh ni ... za nemce so bila partizanska gibanja teroristična ... prav tako so za talibane američani teroristi ...
mes
20. 07. 2013 14.45
+1
Se strinjam,kaj pa če Američani teptajo,koljejo in morijo opozicijo drugače misleče,ali je greh ,če misliš drugače kot Ameriška politika?
Migremonadob
20. 07. 2013 14.55
appollyon
20. 07. 2013 17.20
-1
Kakšnih drugače mislečih, misliš talibanov, ki imajo tako ideologijo da bi vse nemuslimane potolki, da bi vse ženske zasužnjili, ali kakšno ideologijo?!? Prav je tako da se nekdo postavi po robu tej fašistični idologiji, ki ubija drugače misleče! In če bi po tvoje oni dušili zmerno islamsko idologjo, potem nebi bilo muslimanov v ameriki! In tudi v izraelu živi velio več muslimanov kot pa židov v vseh islamskih državah skupaj! To ti vsee pove!
mes
20. 07. 2013 21.30
Ovca ,če jih poslušaš in jim slediš kakor cucek ter delaš za njih kot suženj jim je vseeno kaj si,ko pa dvigneš glas pa si terororist in v imenu terrorizma so pobili na tisoče nedolžnih ljudi,otrok žena in starcev. Nad muslimane pa so se spravli samo za radi črnega zlata.
DrekiSte
20. 07. 2013 12.38
+23
Čudno, kje je zdaj tista rana zaradi katere ni mogel govoriti? Mislim, da nam ZDA spet prodajajo zgodbice za lahko noč!
joze drugi
20. 07. 2013 12.29
+1
Svoj bes bi moral usmeriti na uredništvo revije saj ni terorist kupil naslovnice, da se bo pojavil na prvi strani.