Tujina

Bo objava še zadnjih tajnih dokumentov o atentatu na Kennedyja razblinila teorije zarot? 

Washington, 26. 10. 2017 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uradna verzija je, da je 22. novembra 1963 tedanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja ubil Lee Harvey Oswald. Številni temu ne verjamejo in menijo, da je šlo ali za zaroto Sovjetske zveze ali Cie ali obeh, morda vlade, Kube ali mafije. Zdaj bo ameriška administracija objavila še zadnje, a ključne dokumente v preiskavi.

Kennedy je po uradni različici umrl pod streli Oswalda.
Kennedy je po uradni različici umrl pod streli Oswalda. FOTO: Reuters

Atentat na enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov Johna F. Kennedyja je sprožil številne teorije zarot in številni še danes ne verjamejo uradni različici, da ga je torej 22. novembra 1963 v Dallasu ustrelil Lee Harvey Oswald. Prav zato bo trenutna administracija objavila še zadnji sklop tajnih dokumentov o zagotovo enem izmed prelomnih dogodkov v zgodovini. Tako upajo, da bodo pomirili strasti, a zagotovo vseh dvomljivcev tudi ti dokumenti ne bodo prepričali. 

Večino z atentatom povezanih dokumentov so že objavili, zdaj pa je ameriški predsednik Donald Trump dovolil objavo še okoli 1100 dokumentov, predvsem ameriške obveščevalne agencije Cia in zveznega preiskovalnega urada FBI, ki pa veljajo za ključne. 

Dokumente bodo objavili v skladu z zakonom iz leta 1992. Po tem zakonu, sprejetem po velikem pritisku javnosti, je treba dokumente objaviti čez 25 let, razen če takratni predsednik presodi, da bi to lahko škodovalo obrambi, obveščevalni službi ali mednarodnim odnosom in da bi bila ta škoda tako velika, da je pomembnejša od interesa javnosti.

Usoden strel v glavo 

Najmlajšega predsednika v zgodovini ZDA je po uradnih navedbah 22. novembra 1963 v teksaškem Dallasu ubil nekdanji marinec in komunistični zanesenjak Lee Harvey Oswald - s tremi streli s šestega nadstropja teksaškega skladišča šolskih knjig blizu trga Daley v središču mesta. To je potrdila komisija pod vodstvom predsednika vrhovnega sodišča ZDA Earla Warrena.

Za Kennedyja je bil usoden zadnji naboj, ki ga je razneslo v njegovi glavi, delci lobanje pa so se razleteli naokrog, tudi po prvi dami in drugih sopotnikih. V avtomobilu sta bila še guverner Teksasa John Connally in njegova soproga Nelly ter agenti tajne službe. To je bilo zadnjič, da se je ameriški predsednik peljal v odprtem avtomobilu. Danes se vozijo le v izjemno zaščitenih blindiranih limuzinah.

Kennedyja in guvernerja Connallyja, ki je bil prav tako ranjen, so prepeljali v bolnišnico, a je bilo za predsednika prepozno že na trgu Daley. Kmalu zatem je na letalu Air Force One kot 36. predsednik ZDA prisegel podpredsednik Lyndon Johnson.

Zarota Sovjetske zveze ali Cie? 

V 60. letih prejšnjega stoletja so v ZDA številni sumili, da je šlo pri atentatu za zaroto Sovjetske zveze, v 70. letih je dežurni krivec teorij zarote postala obveščevalna agencija Cia, v 80. letih je to postala mafija, vmes se je vrinil še nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro in celo domača ameriška vlada. Veliko sta k širjenju teorij zarot prispevali Warrenova komisija in družina Kennedy z dolgoletnim skrivanjem rezultatov obdukcije in drugih podatkov.

Številni dvomijo, da bi Oswald s svojo puško kaj zadel in dvomijo, da je bil on morilec.
Številni dvomijo, da bi Oswald s svojo puško kaj zadel in dvomijo, da je bil on morilec. FOTO: Reuters

Dokazano je, da je bil Oswald na dan atentata v skladišču knjig in da je streljal na predsednikovo kolono. Strokovnjaki za orožje in predvsem ostrostrelci pa dvomijo, da bi lahko s svojo puško kaj zadel, še najmanj pa, da je z njo v šestih sekundah z repetiranjem izstrelil tri strele, od katerih je bil šele zadnji smrtonosen.

Oswald se je po atentatu vrnil z mestnim avtobusom v svoje stanovanje, pobral pištolo in nato na ulici ubil policista. Po dejanju se je skril v bližnjo kinodvorano, pri čemer so ga opazile priče in sledila je aretacija.

Med premeščanjem iz zapora v zapor ga je ustrelil in ubil lastnik nočnega kluba Jack Ruby, ki je bil vpleten v mafijske posle. Uvodoma je trdil, da je to storil, da bi Oswalda kaznoval za umor, kasneje pa je začel zgodbo spreminjati in navajati zarote. Leta 1967 je umrl za rakom.

Izjave prič, ki so jih sončnega petka pred več kot 50 leti pretresli streli, so nezanesljive. Nekateri so slišali tudi do osem strelov, nekateri so jih slišali s travnika grassy knoll, drugi spet s sosednje poslovne zgradbe DalTec poleg skladišča knjig.

Začel tudi vojno v Vietnamu 

John F. Kennedy in Jackie
John F. Kennedy in Jackie FOTO: Reuters

Kennedy je bil sicer prvi "televizijski" predsednik. Njegova mladost in živahnost sta mu skupaj z optimizmom, ki ga je izžareval, pomagala dobiti prvo televizijsko soočenje predsedniških kandidatov v zgodovini ZDA proti republikancu Richardu Nixonu. Poslušalci radia so sicer menili, da je bil boljši Nixon.

Mlade Američane je mobiliziral s svojimi mirovnimi korpusi za pomoč v revnih državah, postavil je cilj poti na Luno, ki je bil uresničen, mirno je razrešil kubansko jedrsko raketno krizo, začel pogajanja s Sovjetsko zvezo o razorožitvi.

Začel pa je tudi največjo ameriško vojno katastrofo - Vietnam, kar pa ostaja v senci mita o Kennedyju, ki ga je po atentatu pomagala ustvariti tudi njegova vdova Jackie. V ZDA je danes veliko ulic, krajev in objektov, ki nosijo njegovo ime, med njimi newyorško letališče JFK.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
26. 10. 2017 22.17
+2
ZDA tako kot vse države sveta plačujejo privatnim bankirjem obresti uporabe potiskanih papirčkov. Namreč največji privatniki nam tiskajo papirčke, mi jim pa plačujemo obresti, ker te papirčke dobimo kot dolg in jih moramo več vrnit, ampak več jih ne moremo vrnit, ker nam jih še niso natisnili. Zato so vse države zadolžene tem privatnim bankirjem. To je spoznal tudi Kennedy, ki je z "executive order 11110" pooblastil "zakladnico" ki je tiskala svoj papir na podlagi srebra, takoimenovani "silver dollar". Ta dolar je bil brez dolga in če bi ta zakon obstal, danes ZDA ne bi bila zadožena 20 000 miljard dolarjev (US debt clock). Ko so ga pa ubili, so spremenili zakon in tako kot je napovedal Thomas Jefferson: "So se otroci zbudili brezdomci v deželi, ki so jo njihovi očetje osvojili."
ni_mi_vse_eno
26. 10. 2017 22.00
+2
Morilec naj bi bil edini zadaj, posnetek jasno pokaže kako Kennedijevo glavo metek zadane z desne in odnese v levo. Na desni je bil "grassy knoll" kjer so priče povedale, da so slišale strele iz te smeri, poleg tega pa je druga priča celo videla moža z orožjem. Zanimivo je tudi to, da je istega dne umrl tudi dvojnik Kennedija in da je prišlo na letalu do začasne "izgube" trupla. Če kdo želi 9 ur golih navajanj dejstev naj si pogleda: "The man who killed Kennedy episode 1-9" --- Ubila ga je CIA in bivši direktor CIE Allen Dulles, ki ga Kennedy odstavi zaradi incidenta "bay of pigs" vstopi kot član preiskovalne komisije in reče, da ne bi bi bilo dobro, da se zapiše, da je Oswald delal za FBI in so brisali, magnetogram pa je ostal, tako da je tudi informacija ostala.
BUONcaffee
26. 10. 2017 19.47
+2
Monro je tudi čudežno umrla. Mogoče v je vedela preveč.
ćžšq
04. 04. 2020 09.50
+1
Kenedijev brat je poskrbel za smrt merlinke, ve se..... Dohtar je bil z smrtno iglo, ve se.....
Ciymbalta
26. 10. 2017 19.31
+4
Pa ga bojo prebudili če bojo dali javno dokumente. Bil je v napoti pa delal probleme zato je bil odstranjen
Infraping
26. 10. 2017 17.19
-1
Mal prej, ko sem v postelji ležal in gledal skozi okno, sem s svojim vidom in umom posnel nekaj zelo lepega. Kako mi je ptička nekaj sporočila.
Infraping
26. 10. 2017 16.45
Napis na ulici, ko sem s taksistom Danijem prišel v Ljubljano, potem, ko sem mu govoril, kam voziti, je bil smiseln in je potrdil nekaj.
dipe
26. 10. 2017 16.41
+1
Koga to briga, za kva ne pišete da so 2 Rvaška ribiča lovila naše ribe v Piranskem zalivu.
Infraping
26. 10. 2017 16.40
Gnoju bi, če ne bi bil dihtik, zavidal neubesedljivo zlobno tupost, usmerjeno proti samemu sebi. The magic finger. In kako sem taksistu, ki je je bremzal na ovinkih (enostavno ne kot dober šofer), govoril, kam voziti. Ponoči sem sanjal pa Sikoška, to je zame samo. Enostavno neverjetno, te sanje.
Infraping
26. 10. 2017 15.20
-1
To je pač to, kar je vedu tkrat, tak de se mu oprosti. Dobro je, da je imel rad barve, ne črnosti.
Infraping
26. 10. 2017 15.19
+0
Naredu sn kar sn hotu, de ne bo rek de sn .... Pol je zdle maček, ki ni naš, prišu na teraso, in sva si povedala vse o spoštovanju. Res perfekten ples. In to je to. Kennedy je bil pa as, sam tiča je rinu tja ko ne spada.
Razumnež
26. 10. 2017 14.48
+1
Hopla, kaj pa če je vse res :))))..... Za tiste, ki ne veste... Umor je naročila Jackie, ker se je prezidente preveč gonil pri drugih babah.
wolfterier
26. 10. 2017 15.59
+2
Komunisti ga niso,ker je bil precej levi,mafija ga ni,ker jo je podpiral,ostane edino Jackie,a ne...
ćžšq
04. 04. 2020 09.52
trumpet2018
26. 10. 2017 13.44
+9
o vaši ljubici Hillary pa ne boste poročali : FBI znova odprl preiskavo zoper Hillary, dokumenti Wikileaksa kažejo da je bila na plačilni listi Rusov, prav tako njen minijon Podesta. Prodala je 20 procentov strateškega urana Rusom, kar je veleizdaja, pokasirala pa mastne provizije in podkupnine ki so se stekale na račun Clintonove fundacije, ki je prava pralnica denarja, naše pranje denarja v NLB je v primerjavi s tem pljunek v morje. Zdaj se je izkazalo da je pravzaprav Hillary delala za Ruse in mastno kasirala, ne pa TRump. Demokrati vedno druge obtožujejo tistega, kar sami počnejo. Opravičite se raje bralcem portala 24 ur za lažne novice, ko ste trobili ves mesec, da je TRump zmagal s pomočjo Rusov, da so Rusi shekali ameriške volitve, kar je neresnica, pa objavljali ste lažne ankete, da Hillary vodi za 20 pik pred TRumpom 2 dni pred volitvami in da ima 89 procentov možnosti za zmago. To so naši "kredibilni " mediji. pljuc
PUTINOVI?
26. 10. 2017 13.23
+21
DEMOKARCIJA ME BRIŠE!!!!!!!!!!!ubili so ga tajna organizacija ki jo vodijo družine Bundy Family,Collins Family,Du Pont family ,Freeman Family,Rockefeller Family,Rothschild Family in pa cia...tudi Kenedy family je bla med njimi,oni so jim pomgal na oblast in pač Kenedy ni hotu posluša in so ga morali ubit,ubili so tudi senatorja Edwarda Kennedyja v kao prometni nesreči s smrtnim izidom. Družino tudi zaznamuje dolga serija nepričakovanih smrti članov: Michael Kennedy, David Kennedy, John F. Kennedy, Kathleen Kennedy, Joseph P. Kennedy mlajši, Robert F. Kennedy, John J. Kennedy.....obstaja tudi Astor femely ki naj iztopila iz te tajne familijarne orgranizacije leta 1912...šef družine je biu John Jacob "Jack" Astor IV,in baje so potopil titatnic zato da so ubili njega...on je biu najbogatejši na titanicu pa ni priževel,to vam lahko pove nekaj...še kak bolj reven je preživel...zdej pa 24 briši ,js upam napisat vi pa ne....
wolfterier
26. 10. 2017 16.01
+0
Frane Šajn
26. 10. 2017 11.45
+1
Kaj jih ta politični fanatik tako razburja , preberite si kaj od njegovega očeta pa do njegove odstranitve pod vladavino Rossevelta. Pa še nekaj ni to kar piše zraslo na" rdečem zeljniku" pri nas temveč v carstvu demokracije čez lužo.
Frane Šajn
26. 10. 2017 11.52
+1
Ne se čudit saj tudi vaš predsednik, ki mu karte zopet dobro kažejo nič ne ve o tem pa jo kar strese ven.
hle
26. 10. 2017 11.19
+6
Ena stvar že ves ta čas bode v oči pa se ji namenja zelo malo pozornosti če nate streljajo od zunaj se boš nagonsko skril dol pod sedeže ne boš skočil na zadnjo havbo kot je to storila Jackie pa tudi pri strelu v glavo je jasno videti da je krogla priletela od spredaj razen če je bila podobna tisti ki je ubila Iveka tista pa zna leteti okrog vogala
starivoznik
26. 10. 2017 10.49
+3
iveka je sigurno ubila nasa tajna sluzba prevec dokazou so unicili.stou z odtisom cevlja tulec pod posteljo puska v jezeru .ne vem sicer za kaksno lovsko pusko je slo vendar menim da tulca od iztteljenega naboja ni avtomatsko izvrglo ker mislim da moras to nardit rocno.ne vem kdo bi to naredu da ga vzames ven pa odvrzes da imajo pol dokaz.bavcar v mariboru prletu takoj z helikoptetjem .to je tu mac.on sigurno ve ma kucko tudi ket takrat bi ivek zmagu to pa niso smel dopustit
jzkzfzmz
26. 10. 2017 10.28
+10
Še ena banalna potegavščina..... Pa da ne boste nazadnje rekli da Rusi stojijo za tem! Zakaj se raje malo ne pretegnete in pokažete fotke, koliko orožja so SAA zajele od ISIS-a, ki so po pomoti od američanov, nemcev,... pristala v njihovih rokah. Od tega tudi tanki. Seveda, vi ste ameriška propaganda in tega se ne sme a ne? Resnica ne sme biti na prvem mestu. Pa lep dan.
Frane Šajn
26. 10. 2017 11.47
+3
Žal ameriški vap deluje in to temeljito vsaj pri nas!
jzkzfzmz
26. 10. 2017 13.34
+0
emilzapata
26. 10. 2017 10.23
+3
tudi atentatorji na Iveka v Jurovskem dolu so se učili pri zavajanju atentatorjev na ameriškega predsednika pred 64 leti.
Frane Šajn
26. 10. 2017 11.49
+0
No pa si jo butnil sedaj pa prosim te nehaj sejati trače pa bodi srečen , da se navzven ne vidi, da si nenačitan.
ćžšq
04. 04. 2020 09.40
+1
Takrat je bavčar dal ukaz za ubiti krambergerja, ve se.,...
RdečiKarton
26. 10. 2017 09.56
+5
So uradna poročila res resnična dejstva? Baje naj bi prejel 2 krogli iz različnih smeri. Dvomim da je bil Oswald lahko na dveh mestih ob istem času. Tudi umor Johna Lennona ni čist. Obstajajo dokazi, da je Nixon storil veliko za to, da bi se znebil Lennona, ker je bil resnična grožnja politiki ZDA. Nič ni tako kot se zdi ne glede na "uradne verzije" dogodkov.
murinar
26. 10. 2017 10.00
+1
Debely
26. 10. 2017 10.16
-2
Krematorij666
26. 10. 2017 10.37
+4
alicante123
26. 10. 2017 09.42
+3
Kennedy ni začel največje ameriške katastrofe v Vietnamu. Ameriški vojaški "svetovalci" so se borili v Vietnamu že septembra 1950, ko je bil predsednik Truman. Leta 1954 pod Eisenhowerjevo vladavino pa so celo razmišljali o bombardiranju vietnamskih položajev z tremi taktičnimi jedrskimi bombami.