Tujina

Bo Obama ustavil vojaško pomoč Pakistanu?

Washington, 10. 07. 2011 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

New York Times poroča, da ZDA nameravajo začasno ustaviti ali prekiniti vojaško pomoč Pakistanu. S tem želijo povečati pritisk na Islamabad in kaznovati oblasti zaradi izgona ameriških vojaških inštruktorjev.

Kot je na spletni strani objavil ameriški New York Times, ki se sklicuje na več neimenovanih ameriških predstavnikov, namerava Washington začasno ustaviti ali celo popolnoma prekiniti vojaško pomoč Pakistanu v višini 800 milijonov dolarjev.

To predstavlja okoli tretjino od več kot dveh milijard dolarjev, ki jih Pakistan vsako leto prejme od ZDA v obliki pomoči in opreme. Ta pomoč vključuje tudi 300 milijonov dolarjev za stroške Pakistanu za namestitev več kot 100.000 svojih vojakov vzdolž meje z Afganistanom.

Administracija predsednika Baracka Obame razmišlja, da bi začasno ustavila ali celo popolnoma prekinila vojaško pomoč Pakistanu.
Administracija predsednika Baracka Obame razmišlja, da bi začasno ustavila ali celo popolnoma prekinila vojaško pomoč Pakistanu. FOTO: Reuters

Administracija predsednika Baracka Obame želi s to potezo povečati pritisk na Islamabad, da bi ta okrepil boj proti terorizmu, in obenem kaznovati pakistanske oblasti zaradi izgona ameriških vojaških inštruktorjev, poroča časnik.

Odnosi med Washingtonom in Islamabadom so se namreč poslabšali po ameriškem napadu na poslopje v pakistanskem mestu Abotabad v začetku maja, v katerem je bil ubit vodja Al Kaide Osama bin Laden. Dodatno pa so se zaostrili po tem, ko je Pakistan v luči vse večjega protiameriškega razpoloženja pakistanske javnosti nedavno izgnal več kot sto ameriških vojaških inštruktorjev.

Vodja osebja v Beli hiši Bill Daley je za ameriško televizijo ABC dejal, da je Pakistan "storil korake, zaradi katerih smo se odločili za začasno prekinitev dela pomoči". Ob tem je priznal, da gre v zvezi s Pakistanom "za zapleten odnos v zelo težavnem in zapletenem delu sveta". Zato bodo ZDA, "dokler državi ne bosta razrešili težav, začasno ustavile del denarne pomoči, ki so mu (Pakistanu) jo namenili ameriški davkoplačevalci", je še pojasnil Daley.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
11. 07. 2011 17.37
Prav je tako, na tuj račun živijo, potem pa žugajo, na zahod! Naj sedaj poberejo denar svojim lastnim ljudem, za namene vojske, pa bodo tudi tam kmalu protesti! Jst bi muslimanskim državam ki imajo toliko povedati čez zahod ukinil vse, tudi humanitarno pomoč, pa naj prosijo Iran, kitajsko in ostale države ki jih tako obožujejo, samo dvomim da jim bo kitajska kakšno pomoč namenila, še najmanj pa Iran!
Misija1
11. 07. 2011 16.24
@Eziderped; Malo kdo, tudi ti si med njimi, ve, da je Pakistan dobil jedrsko orozje s pomocjo ZDA. Zakaj? Ker jo je dobila Indija s pomocjo Rusov. Si to vedel? Najbrz ne. Potem tudi ves, da Pakistan nima termonuklearnih jedrskih bomb, ker jih ni sposoben samostojno naredit. Da pa je tretja najvecja jedrska velesila, ti si pa smesen. Se pred Pakistanom je tukaj ZDA, Rusija in pa Kitajska (katera ima ogromno jedrskega orozja, podatkov pa seveda ne daje). Za razliko od Pakistancev, pa ima tudi Izrael termonuklearno orozje, katerega Pakistan se nima (razlike si poglej sam). In se nekaj - verjetno tudi nisi vedel da Pakistan prekleto potrebuje te 2 milijardi dolarjev pomoci na leto, ki gre v vojsko. Zakaj? Ker so prakticno se vedno na polovici v vojni z Indijo katere glavni dobavitelj je Rusija. Malo poglej kaksna letala ima Pakistan, kaksno orozje ima. Vse ameriskega izvora. In brez njih bi bili krepko pod Indijo in tega se zavedajo. To so fakti pa ceprav ti zahod in ZDA ne disijo prevec.
Eziderped.
11. 07. 2011 12.09
ce pa pr pakistanu zakuhajo,pol pa bi piz......, sej vsi vemo,da je pakistan tretja jederska velesila na svetu, malo kdo to ve, sedaj veste zakaj protiraketni scit..
wxyzzyxw
11. 07. 2011 11.32
problem v pakistanu je ta, da politika"ljubi ameriko" folk pa je ne prebavlja....in dokler bo vlada delalal za ameriko bo sranje....ampak ne daj boze da narod gre na ulice...pol bo kriza *
tekavcminka56
11. 07. 2011 10.54
dejte 24ur nehat s takimi bučkami no....če je to objavu new york times ki je pod rockefellerjem pol vrjetno že veste da to ne bo držalo?? boj proti terorizmu se prav se bodo americani zacel borit proti samemu sebi??????
HLAPCI.HLAPCI
11. 07. 2011 09.18
Toliko civilistov ot so jih američani ubili v Pakistanu, in državi nista v vojni, ni čudno da so koga nagnali ven
skandinavec
11. 07. 2011 05.30
STA......propagandna svinjarija......kdo jim sploh piše takšne bedarije!!! PS: Mogoče je pa prišlo do trenj med državama,ko so Američani začeli pred 2-letoma,kar naenkrat bombardirat namišljene teroristične inštalacije po Pakistanu z daljinsko vodenimi droni????
tekavcminka56
11. 07. 2011 02.47
take nepomembne novice me ne zanimajo, verjetno mojih sopiscev komentarjev prav tako ne....verjetno nebi bilo slabo če bi kdaj napisalu tudi kakšno resnico o ameriški vladi oziroma o možiclih iz bele hiše, ste vedeli da je nikola tesla vedel za območje na tem svetu, kjer je dovolj elektrike oz neskončno elektrike, da bi se s tem lahko napajal cel planet, posledično tudi avtomobilov nebi potrebovali, si predstavljate, štrom pa avto BREZ STROŠKOV?? žalostno, da ni tako ane...
ljx
11. 07. 2011 01.12
Eden takih vojaških inštruktorjev se predstavljal za diplomata,potem ko je ustrelil dva agenta Pakistanske obveščevalne,ki sta mu sledila zaradi poskusa prodaje sredstev za izdelavo orožij za množično uničevanje skrajnežem. Ta kvazi diplomat,se je zgovarjal da sta ga Pakistanca poskušala oropati! Mene bolj zanima eno,to je pa zakaj Ruska in Kitajska obveščevalna o tem molčijo,ker če kdo ima informacije iz drugega kota,pol so to oni?
wxyzzyxw
11. 07. 2011 00.46
ameriških vojaških inštruktorjev vohuni bi bilo lepse ne pa instruktorji.....ali pa prijatelji alkajde
Nejc Novak 1
10. 07. 2011 22.50
Obama LEGENDAAAAAA
Domen Dolenc 1
10. 07. 2011 18.59
ne, predobro jim je jeklarska industrija zalavfala, pa morjo spet mal ziebat :D situacijo.