Tujina

Bo Nikolić Srbiji spisal dramo ali komedijo?

Ljubljana/Beograd, 21. 05. 2012 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
13

Nikolić je prepirljiv, pogosto mu uide kakšna radikalna opazka, še najbolj zanimivo pa bo to, da bo lahko vodil svet, v katerem sedijo predstavniki policije, vojske, tajnih služb in zunanjega ministrstva, je prepričan srbski komentator.

Nikolić je v drugem krogu predsedniških volitev osvojil 49,5 odstotka glasov.
Nikolić je v drugem krogu predsedniških volitev osvojil 49,5 odstotka glasov. FOTO: Reuters
Za komentar srbskih volitev, na katerih je zmagal predsednik Srbske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, smo poklicali dolgoletnega novinarja revije Vreme Miloša Vasića. Glede izida sam pravi, da je pač taka volja volilnega telesa, ali bo vse skupaj postala komedija ali drama, pa je za zdaj še težko reči. Meni, da je oboje mogoče.

Glede Nikolića pravi, da je bila njegova oddaljitev od radikalca Vojislava Šešlja iskrena. "Izkazalo se je, da je bila to dobra politična poteza, saj je Šešlju rok trajanja že potekel," dodaja. Če bi ostal z njim, bi šel v nekakšno samomorilsko avanturo, pravi Vasić. Sicer pa pri tem opozarja, da je povsem druga zgodba to, kako sta Nikolić in Aleksandar Vučić "prepakirala novo stranko" in katere ljudi sta vanjo pripeljala. V vsakem primeru jima je uspelo.

Za Nikolića je dejal, da je nagnjen k neracionalnim dejanjem. "Ena zgodba je to, da bo vsakič, ko se bo razjezil, verjetno izrekel kakšno neumnost radikalskega tipa. Druga zgodba pa bo izvajanje političnega cirkusa, kot je to storil takrat, ko je stradal, ali pa takrat, ko je bil tri dni predsednik parlamenta in že uvajal izredno stanje," pravi Vasić, s čimer je spomnil na Nikolićevo lansko gladovno stavko, s katero je zahteval razpis izrednih predčasnih volitev, ter njegovo akcijo v parlamentu pred razglasitvijo neodvisnosti Kosova leta 2007, s čimer je prav tako želel izsiliti predčasne volitve.

Srbski novinar in analitik je tudi prepričan, da bi Nikolić brez obtoževanj o volilni kraji v prvem krogu včeraj zmagal še bolj prepričljivo. "Sam sem bil prepričan, da se je s tem pokopal, vendar pa sem se motil," pravi in dodaja, da je menil, da ga bo pokopala tudi predvolilna oddaja na nacionalni televiziji, v kateri je nastopil preteklo nedeljo. "Bil je prepirljiv, bil je nevljuden, kot kaže pa njegovi volivci oziroma del volilnega telesa to ljubi, saj so jo prostaki do zdaj vedno dobro odnesli," odgovarja Vasić.

Slavje v štabu SNS
Slavje v štabu SNS FOTO: Reuters

Prepirljiv z novinarji

Nikolić se je takrat prepiral tudi z novinarjem in njegovo televizijsko hišo, za katero je dejal, da deluje politično. Obljubil je, da bo nacionalna hiša po njegovi izvolitvi bolj objektivna. Vasić pojasnjuje, da so bili v Nikolićevi stranki zelo občutljivi na vsakršno kritično poročanje novinarjev glede njihovega dela. Tako iz volilnega štaba ob razglasitvi volitev niso smeli poročati novinarji Pressa, Kurirja in Blica. "Pazite, to so trije najbolj prodajani časopisi v Srbiji," poudarja Vasić in dodaja, da je televizija B92, za katero so imeli v stranki ves čas pripombe glede poročanja, lahko poročala iz omenjenega štaba na Terazijah.

Vasić tudi pravi, da sama ustava predsedniku ne daje veliko pristojnosti. Še najbolj problematično bi lahko bilo vodenje predsedniškega sveta za nacionalno varnost, ki ga je v času svojega predsedovanja oblikoval Boris Tadić. Do zdaj ga je Tadić vodil le formalno, dejansko pa je bil vodja Miodrag "Miki" Rakić, "sicer zelo resen operativec in sodelavec". Vasić pravi, da v tem svetu sedijo vsi predstavniki policije, vojske, tajnih služb in zunanjega ministrstva. "Kaj bo Nikolić počel s tem svetom, bomo še videli. To bo verjetno najbolj občutljivo in tudi najbolj zanimivo. Ima pač možnost, da svoje prste vtakne v nekaj zanimivih mest," je prepričan naš sogovornik.

Tudi Dačić raje v vlado z demokrati

Glede Nikolićevih obljub o tujem kapitalu, ki naj bi ga pripeljal, če bo zmagal na volitvah, pa je Vasić dejal, da so to obljubljali vsi, zato je prepričan, da je treba na to še počakati. Predsednik in nova vlada, ki jo bo najverjetneje oblikovala Demokratska stranka (na parlamentarnih volitvah je bila druga za SNS), pa je dejal, da bo verjetno sodelovanje ves čas nihalo. "Taka sodelovanja smo imeli že v preteklosti," pojasnjuje Vasić, ki meni, da to ne bo predstavljalo večjega problema. Prepričan je, da Tadić, tako kot je tudi sam dejal, ne bo kandidiral za mandatarja, bo pa zanimivo videti, koga bodo njegovi demokrati predlagali za ta položaj.

Ivica Dačić
Ivica Dačić FOTO: Reuters

Na vprašanje, zakaj meni, da bo prvi mož SPS (SPS je stranka nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića) Ivica Dačić raje sodeloval z demokrati kot z napredno stranko, je odgovoril, da si tudi Dačić verjetno želi neke stabilnosti. Poleg tega ima Srbska napredna stranka veliko pomanjkanje v kadrih, zato bi bilo z njimi težko sestaviti kompetentno vlado, je še prepričan Vasić. "Praktično nobenega tehnokrata, zelo malo strokovnjakov, ne vem, s kom bi lahko sestavili vlado," pravi. Zato je tudi prepričan, da bo Dačić ostal v vladi z demokrati in verjetno zahteval, da ostane notranji minister.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
29. 05. 2012 22.48
mi mamo tud fajn cirkus v slo, pa se lahk kaj naučijo od nas. Cela bivša SFRJ je en cirkus in seksualni poligon za zahodne inpotetneže. mi smo v tej igri sam sluge. ejej slovencelji...
erikon
21. 05. 2012 21.46
+6
Nikolič bi sedaj moral poklicat Ruse da naredijo bazo v Srbiji in razmestijo svoje strateške rakete Iskander.......
Masai_Mara
21. 05. 2012 21.41
-5
vračajo se časi Miloševića
ljx
21. 05. 2012 21.18
-5
Alo Tomo,malo ti prebranac zagoreo,jao!
ich123
21. 05. 2012 19.57
+0
Srbija je spet malo prestavila v vzvratno prestavo !!!
modnatrgovina
21. 05. 2012 20.39
+13
Vazno da je Slovenija skoz u 5 prestavi in gospodartvo prav tako cveti, vedno se odpirajo nova delovna mesta in standard samo raste!
mare.florida
21. 05. 2012 19.50
+1
Oboje bo spisal...
der.janez
21. 05. 2012 19.40
+6
vazno je, da so edine opcije komedija in drama, objektivno slovensko porocanje kot vselej
9794106
21. 05. 2012 16.01
-6
Da bo tragikomedija bolj zanimiva, mu odstopimo še Jankovića!
Bojan Mikaric
21. 05. 2012 17.10
-1
ja poglejmo pri sebi potem okoli nas vedno vodimo tuju politiku filmovi se snemaju posvud samo su neki bolj zanimljivi a neki monotoni
wsharky
21. 05. 2012 15.31
+3
... spisal bo tragi-komedijo ... ejga ...
Bojan Mikaric
21. 05. 2012 17.15
+6
film je ze izreziran od mocnejsih tak da su ti komentari brez vezni in nepotrebni bilo bi bolje da se uredi svoje dvoriste potem pa tuje ne