Tujina

Bo Nato le odločno stopil Ukrajini v bran?

Bruselj, 05. 02. 2015 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
335

V Bruslju se sestaja 28 obrambnih ministrov držav članic zveze Nato, in čeprav vojna v Ukrajini ni na glavnem uradnem sporedu srečanja, je v zakulisju glavna tema pogovorov politikov, vojakov in vojaških politikov.

Kakšen smisel še ima zavezništvo, nastalo leta 1949? S tem vprašanjem se severnoatlantsko zavezništvo ukvarja vsakih nekaj let. In po 66 letih se je vrnil stari dobri sovražnik.

Eden najvišjih vojaških predstavnikov Nata je včeraj dejal, da nihče ne ve, kaj se dogaja v glavi Vladimirja Putina, verjetno niti on sam ne. A z vojaškega stališča je položaj preprost. Katerokoli pot bo Rusija izbrala, Nato je in bo pripravljen. Tako bo slovenski minister za obrambo Janko Veber s kolegi danes odločal tudi o ustanovitvi Skupne bojne sile v zelo visoki pripravljenosti (VJTF –Very high redines joint task force). Ideja je sicer stara več let, koncept pa so potegnili iz naftalina na vrhu Nata v Wallesu, toda dogodki v Ukrajini so dali veter v jadra ustanovitvi zelo hitrih odzivnih enot. Severnoatlantska zveza sicer ima odzivne sile, NRF, v katere je bila že večkrat vključena tudi Slovenija, a tokrat gre za celo divizijo. Med 10.000 in 30.000 vojakov zavezništva, ki bi bili v 48 urah sposobni operativnega premika kamorkoli na območju zveze Nato! Seveda je ta enota ustanovljena za obrambo periferije Nata, imela pa bo najnapornejše vaje in najzahtevnejše teste.

Uradno nič, neuradno se vse vrti okoli Rusije

Gre za prvi konkreten in odločen strateški odziv na spremenjeno, agresivnejšo politiko Vladimirja Putina. Združene države Amerike, ki imajo najmočnejšo besedo v zvezi Nato, se namreč še vedno niso odločile, ali bi začele oboroževati Ukrajino z naprednejši bojnimi sistemi. Veleposlanik ZDA v Natu, nekdanji general s tremi zvezdicami Douglas Lute je včeraj dejal, da tehtajo pozitivne in negativne učinke morebitnega oboroževanja. Veleposlanik ni bil edini, ki je za primero uporabljal zdravniško zapoved »ne škodi« (do no harm). Lute jo je sicer izrekel v povezavi s sankcijami Rusiji – trudili naj bi se, da oboroževanje ne bi škodilo paketu delujočih sankcij v povezavi z zdaj že mrtvim mirovnim procesom v Minsku.

Pristop "ne škodi" je včeraj zagovarjal tudi visoki diplomat zveze Nato, veteran zavezništva, ki ni želel biti imenovan. Zveza ne želi biti javno udeležena v konfliktu, saj bi s tem še pripomogla k poslabšanju razmer v Ukrajini.

Ameriški general Douglas Lute je bil pod predsednikom Bushem in Obamo zadolžen za nadzor nad vojnama v Iraku in Afganistanu. Danes je njihov veleposlanik v zvezi NATO.
Ameriški general Douglas Lute je bil pod predsednikom Bushem in Obamo zadolžen za nadzor nad vojnama v Iraku in Afganistanu. Danes je njihov veleposlanik v zvezi NATO. FOTO: NATO

Doug Lute pa je priznal, da Rusi v Ukrajini nimajo vojaških formacij, so pa po ameriških obveščevalnih podatkih navzoči povsod. Uporabljajo izredno zapletene bojne sisteme, za katere se je treba uriti vsaj desetletje, separatisti pa takšnega orožja ne znajo uporabljati. Prav tako so prisotni tudi člani specialnih ruskih sil SPECNAZ in ruski vojaški obveščevalci.

Stare ladje in letala, ki smo jih v osemdesetih gledali skozi periskope

Vojna v Ukrajini bo čez nekaj dni neslavno praznovala prvi rojstni dan, kljub več kot 5500 mrtvim in stotisočim beguncem ter vse bolj predrznemu ruskemu vojaškemu vpletanju so generali in admirali zveze Nato samozavestni. Ruski medved se prebuja, v Natu pa ne verjamejo v modernizacijo ruske mornariške flote. "Gre za iste ladje, ki sem jih v osemdesetih gledal skozi periskop kot mlad poveljnik podmornice," je bil zgovoren komodor (kapitan bojne ladje) ene od skandinavskih članic. "Podcenjujejo nas, če mislijo, da se bomo odzvali na lete po Atlantiku 50 let starih bombnikov, pa četudi imajo jedrsko oborožitev. Z vojaškega vidika to nima smisla." V Natu ocenjujejo, da gre za izključno za politično sporočilo. Tudi prelet Rokavskega preliva pred dnevi je bilo legalno dejanje ruskega letalstva, a ker izklopijo avtomatske odzivnike in ne prijavijo leta mednarodnim kontrolam letenja, gre za pobalinsko, nespametno in nevarno ravnanje s potniškimi letali.

Sporazum med Natom in Rusijo je na umetnem dihanju

Obrambni ministri zveze NATO se na konferenci sestanejo 5 krat na leto, Minister Janko Veber je tokrat na sedežu zavezništva prvič.
Obrambni ministri zveze NATO se na konferenci sestanejo 5 krat na leto, Minister Janko Veber je tokrat na sedežu zavezništva prvič. FOTO: NATO

Boris Jelcin je z Natom maja 1997 podpisal sporazum, s katerim so se dogovorili, da si bodo skupaj prizadevali za trajen mir v duhu demokracije in sodelovanja. Po gruzijski vojni, raketnem ščitu, računalniškem napadu na Estonijo in ukrajinskem konfliktu je od Pariškega ustanovnega dokumenta ostalo le malo. "Vojni car", nekdanji ameriški generalpolkovnik Lute, ki je nadzoroval vojni v Iraku in Afganistanu, nam je povedal, da Nato enostransko vztraja pri sporazumu, v upanju, da se Rusija vrne za pogajalsko mizo. Navsezadnje ni prekinjeno vse sodelovanje med Natom in Rusijo. Ker je stabilen Afganistan v Putinovem interesu, Rusija Natu še vedno dopušča logistične poti čez njeno ozemlje. Nova Natova misija v Afganistanu, ki je nasledila ISAF, Odločna podpora (Resolute Support – RSM), je obdržala standardno logistiko in se še vedno oskrbuje prek Pakistana in Rusije.

Odločna podpora Slovenije

Prav v tej misiji imamo Slovenci nov kontingent s sedmimi pripadniki enote za specialno delovanje s svežim specialcem in obetavnim poveljnikom Mihom Rijavcem. A delo naših je ostalo enako. Mentorstvo afganistanske vojske v Heratu in 207. korpusa je naloga, ki so jo naši vojaki opravljali že v misiji ISAF. Zastava Slovenske vojske tako ostaja v Afganistanu še vsaj do leta 2016, pa tudi po tem letu bomo morali zavezništvu verjetno ponuditi takšno ali drugačno nadaljevanje sodelovanja.

Odločna podpora zavezništva afganistanskih varnostnih sil – vojske in policije – bo vsaj v financiranju trajala do leta 2025. V tem času bodo več kot stotisočglavo afganistansko vojsko v glavnem financirale donacije z zahoda. Nihče v Natu pa ne zahteva izključno vojaškega prispevka Slovenije. Kanada se je odločila, da bo v operaciji Odločna podpora sodelovala le s finančnim prispevkom. V treh letih bo za afganistansko varnost prispevala 77 milijonov evrov in Slovenija bi lahko poiskala tudi nevojaško pot. Kajti v delovanju Natovih misij je precej niš – Japonska je denimo ena najuspešnejših pri sodelovanju z organizacijami, ki se ukvarjajo s čiščenjem premnogih minskih polj v Afganistanu.

Naslednje leto se sedež zavezništva seli v nove zgradbe na drugi strani ceste. Graditi so jih začeli leta 2010, celoten projekt pa stane 1,1 milijardo evrov
Naslednje leto se sedež zavezništva seli v nove zgradbe na drugi strani ceste. Graditi so jih začeli leta 2010, celoten projekt pa stane 1,1 milijardo evrov FOTO: NATO

Prav tako bo Nato iskal države, ki bi prispevale 48-urne enote. Letalstva Slovenija ne bo ponudila, ker ga tako rekoč nima, prav tako ne mornarice ali pehote. Samo divizija v dvodnevni pripravljenosti, ki jo bodo danes ustanavljali, bo verjetno večja, kot je celotna Slovenska vojska. Lahko pa naša vojaška politika ponudi specialna znanja ali celo specialne sile, saj so se naši pripadniki enote za specialno delovanje v Afganistanu v misiji ISAF v sodelovanju z ameriško Delto, Rangerji in Tjulnji zelo izkazali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (335)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
08. 02. 2015 22.42
-3
Ne razumem, kaj se tle ubogi rusofilčki nekaj duvajo, ob podatku, da je Ameriška vojska samo letos povečala proračun za POLOVICO ruskega, lahko sicer cvilijo še naprej, samo še bolj patetično bo izgledalo vse skupaj...
Shisui
07. 02. 2015 10.19
+3
Ukrajinska valuta je v dveh dneh izgubila 50% vrednosti.... Bolj, ko zahod tolče po Rusiji, slabše bo za Ukrajince. Prav smilijo se mi, kakorkoli obrneš so v riti.
IQ007
06. 02. 2015 23.09
+6
natu se bliža konec.bo potolčen do tal.bedaki
number46
06. 02. 2015 22.00
+6
Tukaj se vidi da take organizacije kot so NATO ne upoštevajo želje po miru, ampak samo sledijo svojim interesom. To pa so interesi ZDA, ki so zgodovinsko znani po svojih vojnah samo, sami se neupajo zato pa so ustanovili NATO v katerih so članice avtomatsko vmešane v njihove konflikte pa celem svetu. Škoda da smo take ovce in da tukaj ne sledimo svojim "demokratičnim načelom".
kolbek460
06. 02. 2015 18.49
+11
Naši Evro poslanci ,neonacistične stranke sds tomičeva ,zver ,in ostala desna zablojena vase zagledana pa navija in zagovarja bombardiranje milijonskih mest na vzhodu,Nato bo pa tu doživel svoj fijasko ,ali pa po tistem o lisici in kislem grozdju.
Uporabnik303528
06. 02. 2015 18.46
-15
Sami rusofili na tem forumu... katrastrofa...
zgubaslovenska
06. 02. 2015 19.02
+13
To je tipično sektaško razmišljanje. Kdor ni z nami je komunist. Kdor je proti NATO-u je rusofil. Takih, ki mislijo s svojo glavo pa v sekti ne opredeljujejo, ker jih nimajo. Katastrofa nacionalnih razsežnosti.
zgubaslovenska
06. 02. 2015 18.38
+12
Sedaj pa, zagovorniki NATO-a, med prostovoljce in v Ukrajino!
ssbobo
06. 02. 2015 18.57
+4
Nato zagovorniki niso za Nato akcije ........ od Nata pričakujejo da jim bo branil PREPOLNE zadnjice pred vsiljivci
kolbek460
06. 02. 2015 18.28
+10
Rusi so se zmeraj ustavili v glavnem mestu napadalca do sedaj ,se vprašam, kje se bodo sedaj ustavili ?Paris ,Berlin ,Varšava ,Tbilisi ,,A je spet Berlin.
IQ007
06. 02. 2015 23.11
+3
berlina in varšave kmalu ne bo več na zemljevidih
puspan
06. 02. 2015 14.36
-11
Po vseh teh komentarjih imam obcutek, da sem nekje v Srbiji in ne v Sloveniji.
DonDonDan
06. 02. 2015 14.40
-7
Sem gor so prišli, da bi bili v Sloveniji in EU. Zdaj pa bi radi naredili svoj balki-sekret, kot ga majo doma dol, še tukaj.
RotrigeZ
06. 02. 2015 15.54
+4
alandelon pišeš kakor da bi glih od dol pršu. doma dol sve smo meli samo nema EU-ja .
mes
06. 02. 2015 13.38
+10
Natovci povejte raje kako dolgo ste že vi navzoči v ukrajini? Pa sploh ne vem od kot vam ta logika ,da so vse drugi krivi vi pa nič?
mes
06. 02. 2015 13.12
+12
Nato največje zlo ki obstaja
jzkzfzmz
06. 02. 2015 18.04
+8
Žal je folk preveč tumast, da bi to spoznal! Pol pa bodo jokal!
Strelja?ko
06. 02. 2015 12.58
+7
Veber, sam poskus podpret Nato, pa bom zahtevu odstop. Pogojno smo šli v njega, a ne zaradi Rusije, ampak zdaj je IS grožnja. Kapitalist ni dajal denarja, zato je še danes Evropa z obliži.
RotrigeZ
06. 02. 2015 14.36
+5
DonDonDan
06. 02. 2015 14.50
-7
zigasubic
06. 02. 2015 20.04
+3
Al83
06. 02. 2015 12.48
+13
Ja Slovenija bo ustavla Rusijo, vi ste mal čez les. Zgleda, da mora Evropa dobit spet malo po nosu, da bo lahko dala mir.
Mauzahecmauzares
06. 02. 2015 09.55
+6
na koncu bo zelo kruto takratko potegnil spet ubogi narod v ukrajini k bodo tako Americani kot na drugi strani Rusi zdravl svoje komplekse in kazal svojo moc
Kwaj
06. 02. 2015 08.13
+15
Hitler je probal z silo zasesti svet.....Merklova pa z ekonomsko pokoriščino ostalih držav kar ji ne uspeva!!Amiji preko Ukrajine zažigajo vojno EU proti Rusiji......tudi to ne bo uspelo!!!Bo pa amerika direktno plačala račune !!!
Kwaj
06. 02. 2015 08.15
+16
In če USA dobavijo orožje Ukrajini se direktno vpletajo v spopad in to pomeni,da se bojte rjavega medveda!!
marsikajve
06. 02. 2015 06.34
+2
Kdo je tebe praslovan plavati naučil, da si preplaval tisto reko in se v mojih genih naselil.
tali?ni tom
06. 02. 2015 01.41
+6
KAKORKOLI PAČ ,ZAHOD PO VSEH PODARKIH NA SPLETU IŠČE VOJNO Z RRUSI! TLE BO ZAHOD PAĆ PO ,PJE GLEDE NA ZGODOVINJSKA DEJSTVA POTEGNU KRATKO!
nikhrast
06. 02. 2015 05.03
-21
Putin ogroža vzhodno Evropo, saj nima tam nobenega prijatelja.
Ate_ist
06. 02. 2015 08.15
+15
nikhrast pohiti na Prešernovo, nov šef te že čaka
GreaterIsraelProject
05. 02. 2015 23.12
+32
29 Marca 1919 je Times of London objavil "eno izmed nenavadnih dejstev Boljševiškega gibanja je velik procent neruskih elementov med svojimi voditelji. Izmed 20 ali 30 komisarjev ali voditeljev, ki prispevajo glavno silo Boljševiškega gibanja, jih je ne manj ko 75% Židov." Podobno je nekaj enako interesantnega v zvezi s sedanjim Kijevskim režimom, ki je nelegalno prišel na oblast z državnim udarom na Maidanu in v nasprotju z ukrajinsko ustavo: Predsednik Porošenko (Vlatsman) - Žid, minister nacionalne varnosti in obrambe Turchinov (Kogan) - Žid, Premier Yatsenyuk - Žid, finančni minister Alexander Shlapak - Žid, notranji minister Arsen Avakov - Armenijski Žid, Minister za kulturo Sergei Nischuk - Žid, direktor nacionalne banke (bivši) Stepan Kubiv - Žid. Glavni protikandidati opozicije za predsednika Ukrajine: Yulia Tymoshenko (Kapitelman) - Židinja, Vitali Klitschko (Etinzon) - Žid TO JE GLAVNI RAZLOG ZAKAJ SE USA (United Slaves of AIPAC) VMEŠAVAJO IN SO NAČRTOVALE, PODPRLE IN UPRIZORILE KRVAVI PUČ DEMOKRATIČNO IZVOLJENE UKRAJINSKE VLADE. Na ta način zasužnijo celo nacijo, ukradejo resorse in sprožijo bratomorno vojno med kristjani in nekoč prijateljskima državama! Pri temu pa še obtožijo Rusijo agresije in uvedejo sankcije proti njej ter jo vsakodnevno demonizirajo! Ameriški uradniki in nasploh ZDA so sužnji židovske (Zionistične) nadvlade in ne morejo nič drugega kot da se jim klanjajo in ubogajo! ZDA so kot suveren narod prenehale obstojati na dan umora Kennedya, ki ga je ubila vlada, svet pa tudi nikoli več ne bo isti po 11. septembru 2001, ko so kriminalni elementi ZDA, Savdske Arabije, Izraela in drugih držav uprizorile najbolj spektakularen FALSE FLAG v zgodovini, posledice so MILIJONI MRTVIH po celem svetu, UNIČENJE SVOBOŠČIN in nastanek POLICIJSKE DRŽAVE V ZDA, EU - sledi, leglo terorizma po svetu sponzoriranega od ZAHODNIH IN BLIŽNJEVZHODNIH "DEMOKRACIJ" VSE ZA AMERIŠKO DOMINANCO V 21.ST , za GREATER ISRAEL PROJECT in UVELJAVITEV NOVEGA SVETOVNEGA REDA!
nikhrast
06. 02. 2015 05.01
-11
kolbek460
06. 02. 2015 18.36
+11
Resnica ,ki našim desničarjem ni najbolj pri srcu ,je še marsikaj negativnega in skrp zbijajočega o tej neligitimni vladi v Ukraini,ki na miljonska mesta kot Doneck napadajo z kasetnimi bombami in v Evropi temu po tihem soglašajo .
Klimova
05. 02. 2015 22.50
+16
DNR- donjetska narodna republika je predlagala kijevu naj bi bilo civilistom ob 9ih zjutraj zaradi borb omogočen varen pobeg iz mesta. Angela in Oland pa bosta v petek obljubila Putinu nevtralnost Ukrajine in odstop iz članstva nata. Pa bodo držali obljube ali se bojo amerosi poslužili drugačnih pristopov za dosego svojih ciljev?
Klimova
05. 02. 2015 22.24
+13
Janko, Janko, kaj delaš? Še žal nam bo...