Tujina

Bo leta 2050 Veliki koralni greben sploh še obstajal?

Canberra, 28. 09. 2011 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstvenik Charlie Vernon bije plat zvona: v nekaj desetletjih bo Veliki koralni greben povsem uničen, to pa lahko vodi v množično izumiranje vrst. Krivo je človekovo delovanje, je prepričan. Vsi pa v ta črni scenarij ne verjamejo.

Bomo to lepoto kmalu lahko opazovali le še na posnetkih?
Bomo to lepoto kmalu lahko opazovali le še na posnetkih? FOTO: Reuters

2600 kilometrov dolg koralni greben, ki se vije ob vzhodni obali Avstralije, je viden celo iz vesolja, s svojo lepoto pa privablja množice turistov. A prav lahko se zgodi, da že v nekaj desetletjih temu ne bo več tako. Veliki koralni greben je namreč zaradi globalnega segrevanja močno ogrožen, nekateri znanstveniki pa celo opozarjajo, da utegne do leta 2050 povsem odmreti.

Večina koralnih grebenov po svetu se je že močno skrčila. Današnji otroci bodo gotovo še za časa svojega življenja videli propad Velikega koralnega grebena,” je opozoril Charlie Veron, ena od največjih avtoritet pri raziskovanju teh občutljivih podmorskih ekosistemov.

Beljenje koral ogroža krhke podmorske ekosisteme.
Beljenje koral ogroža krhke podmorske ekosisteme. FOTO: Reuters

Že od leta 1982 namreč opazujejo zaskrbljujoč pojav: beljenje koral. Krivo je onesnaževanje. Zaradi njega se v ozračju veča vsebnost ogljikovega dioksida, kar privede do segrevanja oceanov. Korale zato zavrnejo simbiozo z algami, ki jim dajejo hrano in tudi značilne močne barve. Ko alg ni več, postane apnenčasti skelet koral izpostavljen, in če se morje na shladi, sledi gotova smrt. Še ena nevarnost, povezana z naraščajočimi količinami ogljikovega dioksida, je večanje kislosti morja, kar prav tako ogroža krhko strukturo koral. 

Njihova smrt, še opozarja Vernon, lahko pomeni začetek množičnega izumiranja vrst. “Na koralnih grebenih najdemo vsaj četrtino vseh živalskih in rastlinskih vrst. Če propadejo, bo to sprožilo učinek domin, ki bo vplival na večino drugih ekosistemov, posledica pa bi lahko bila tudi množično izumiranje,“ je povedal. Edina rešitev je zmanjšanje količine ogljikovega dioksida v atmosferi, je dodal.

Vsi pa temu ne verjamejo. Ian Plimer, profesor geologije na univerzi v Adelajdi, je do opozoril o katastrofalnih posledicah globalnega segrevanja skeptičen. Podnebje se je vedno spreminjalo, organizmi, tudi korale, pa so se na to privadili, pravi. “Koralni grebeni obstajajo že 542 milijonov let. Vmes je bilo veliko topleje in veliko hladneje ter tudi veliko več ogljikovega dioksida je bilo v zraku. Niti najmanj me ne skrbi usoda Velikega koralnega grebena,“ je prepričan. Ogljikov dioksid ni sovražnik, ampak prijatelj, dodaja. “Ogljikov dioksid je hrana življenja. Če ni ogljikovega dioksida, ni rastlin, in če ni rastlin, tudi živali ni.

V Avstraliji se trudijo zaščititi Veliki koralni greben. Delno jim uspeva, a da bi bili res brez skrbi, bi moral ukrepati ves svet.
V Avstraliji se trudijo zaščititi Veliki koralni greben. Delno jim uspeva, a da bi bili res brez skrbi, bi moral ukrepati ves svet. FOTO: Reuters

Avstralska vladna agencija, ki upravlja s koralnim grebenom, pa ne prikimava ne enemu ne drugemu. Nevarnost obstaja, a vse ni tako črno, so prepričani. Ne nazadnje je ta naravna znamenitost, ki Avstraliji navrže kar pet milijard evrov letno, v precej boljšem stanju kot večina koralnih grebenov po svetu. Zaščitni ukrepi, ki jih izvajajo že 30 let, namreč delujejo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
28. 09. 2011 21.11
PREPRIČAJTE SE NA LASTNE OČI !!!!! . Diagram gibanja temperature morja : Meritve ARGO v pasu 0-700 metrov najdete na naslovu "* vir : National Oceanographic Data Center (NODC), USA . PS : Naslov v dveh delih, ker ne prikaže celotnega !!!!
Odpri.oci
28. 09. 2011 21.10
PREPRIČAJTE SE NA LASTNE OČI !!!!! . Diagram gibanja temperature morja : Meritve ARGO v pasu 0-700 metrov najdete na naslovu *
Nimivseeno
28. 09. 2011 21.08
+1
od leta 1940 do leta 1970 je povprečna temperatura padala, kljub vse večjim izpustom ogljikovega dioksida v atmosfero, kar kaže lepo, da je vzrok nekje drugje in sicer v soncu. Koncentracija ogljikovega dioksida pa sledi višjim temperaturam, ker višje temperature povzročijo večje razpadanje organske snovi. Zato je ujemanje, kot ga je prikazal Al Gore.
Odpri.oci
28. 09. 2011 21.06
"Ian Plimer, profesor geologije na univerzi v Adelajdi, je do opozoril o katastrofalnih posledicah globalnega segrevanja skeptičen. Podnebje se je vedno spreminjalo, organizmi, tudi korale, pa so se na to privadili, pravi. “Koralni grebeni obstajajo že 542 milijonov let. Vmes je bilo veliko topleje in veliko hladneje ter tudi veliko več ogljikovega dioksida je bilo v zraku. Niti najmanj me ne skrbi usoda Velikega koralnega grebena,“ je prepričan. Ogljikov dioksid ni sovražnik, ampak prijatelj, dodaja. “Ogljikov dioksid je hrana življenja. Če ni ogljikovega dioksida, ni rastlin, in če ni rastlin, tudi živali ni.” . BRAVO.... in vedno več je takih, ki imajo dovolj POLITIČNO IZMIŠLJENEGA AGW, in dvigajo svoj glas !!!!! * . UMANOTERA je v zadnjih dveh letih dobila preko 300.000 EUR dotacij od države.... FOKUS je prejel preko 100.000 EUR dotacij od Vlade in MOP-a.... Inštitut za politike prostora je prejel preko 200.000 dotacij v zadnjih dveh letih.... .*
Odpri.oci
28. 09. 2011 21.01
Pa nehajte še s temi AGW lažmi !!!!! . ARGO sistem - sistem 3000 boj, ki od leta 2003 merijo temperature morja do globine 2000 metrov kažejo : OD LETA 2003 SE MORJE NI SEGRELO NITI ZA DESETINKO STOPINJE !!!!! (razen sezonskega nihanja) !!!! . *
Nimivseeno
28. 09. 2011 21.00
troatomna molekula, dvoatomne molekule nimajo tega efekta (O2, N2, kot 99% v zraku)
Nimivseeno
28. 09. 2011 20.58
Občasno je potrebno ljudi prestrašiti o nevarnosti ogljikovega dioksida in njegovem toplogrednem učinku, da bodo lažje sprejeli takse vezane nanj. Ogljikov dioksid kot dvoatomna molekula povzroča v infrardečem elektromagnetnem polju vibracije teh molekul, kar pomeni hitrejše gibanje, pomeni višja temperatura. Koncentracija ogljikovega dioksida se je spremenilo od 0,025% do 0.039% by volume, za razliko od vlage, ga je veliko manj, torej veliko manj prispeva k efektu. Vlaga v kapljicah (oblaki) odbijajo žarke, torej še dodatno ohlajajo, voda v plinastem (vlaga) pa še dodatno segreva ozraćje. Pri razkroju brez prisotnosti kisika nastaja metan, petatomna molekula, veliko večji efekt, ker posamezni atomi lahko vibrirajo na veliko več različnih načinov, veliko večja absorbcija IR. Poglejte si global warming swindle.
7real7
28. 09. 2011 19.59
upam da nebo! :D