Tujina

Bo Kitajska omejila izpuste?

Durban, 02. 12. 2011 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
12

Kitajska bi se bila pripravljena prostovoljno obvezati k omejitvi izpustov toplogrednih plinov, je na podnebni konferenci sporočila kitajska delegacija. Konferenca naj bi bila zadnja priložnost za zagotovitev nadaljevanja kjotskega protokola, a velikega optimizma ni.

Okolje - 12
Okolje - 12 FOTO: Reuters

Kitajska in ZDA ustvarita največ izpustov toplogrednih plinov na svetu in sta tako v zgodbi o iskanju celovitega globalnega dogovora v boju proti podnebnim spremembam ključna igralca. Državi, ki ustvarita več kot 40 odstotkov izpustov toplogrednih plinov na svetu, se namreč upirata pravno zavezujočim standardom znižanja emisij, pri tem pa s prstom največkrat kažeta ena na drugo.

Kitajska naj bi bila sedaj vendarle pripravljena prostovoljno se obvezati k omejitvi izpustov. A po besedah enega od članov kitajske pogajalske ekipe, ki sodeluje na podnebni konferenci v južnoafriškem Durbanu, naj bi Kitajska prostovoljno k znižanju emisij več prispevala po letu 2020, v kakšno pravno obliko naj bi bil ta prispevek vključen, pa ni želel špekulirati.

Bo od sporazuma odstopila Kanada?

Prvi dnevi konference pogodbenic konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah so sicer minili v znamenju načrtov Kanade o umiku iz kjotskega protokola. Druga največja država na svetu, ki se uradno za ta korak še ni odločila, je že deležna ostrih kritik.

Kanada se upira zavezujoči politiki za zmanjšanje emisij, če ta ne bo veljala tudi za Kitajsko in še posebej za njeno daleč največjo trgovinsko partnerico ZDA. V ZDA medtem v doglednem času ni pričakovati zadostne politične volje za pristanek na zavezujoče obveznosti v boju proti podnebnim spremembam.

Okolje - 15
Okolje - 15 FOTO: Reuters

Poleg tega v Kanadi še menijo, da bi morala poleg omenjenih držav na zavezujoča določila o znižanju emisij toplogrednih plinov pristati vsa glavna gospodarstva, tako razvita kot hitro rastoča. Podobna stališča sta izrazili tudi že Rusija in Japonska.

Kanada sicer ni najuspešnejša pri omejevanju izpustov. Medtem ko bi morala do leta 2012 izpuste toplogrednih plinov glede na 1990 znižati za šest odstotkov, jih je po najnovejših celo zvišala za 17 odstotkov. Kanada je bila po mnenju okoljskih organizacij vrsto let zgleden mednarodni igralec v okoljskih in podnebnih zadevah, v zadnjih letih pa se je vse bolj odmaknila od te vloge in postaja s svojo naftno industrijo, ki vse bolj sloni na okoljsko spornem pridobivanju nafte iz bitumenskih peskov, na tem področju celo vse bolj problematična.

Durban naj bi bil zadnja priložnost

Okolje - 7
Okolje - 7 FOTO: Reuters

Glavno vprašanje na letošnji osrednji podnebni konferenci, ki te dni poteka v južnoafriškem Durbanu, je nadaljevanje kjotskega protokola. Konec leta 2012 se bo namreč izteklo petletno obdobje njenih zavez. Za njihovo nadaljevanje bi se države morale dogovoriti o pristanku na drugo ciljno obdobje, vendar se zaradi nasprotovanja posameznih držav to postavlja pod vprašanje.

Ker pa je Durban zadnja priložnost za zagotovitev nadaljevanja ali nadgradnje kjotskega režima po letu 2012, pesimisti menijo, da lahko pride do tako velikega nazadovanja, ki bi pod vprašaj postavil celoten proces pogajanj, je povedala klimatologinja in Nobelovka Lučka Kajfež Bogataj, ki meni, da bi se lahko dogovorili vsaj o implementaciji kakšnega od lanskih sklepov iz Cancuna in o usodi – morebitnem podaljšanju – kjotskega protokola.

Brez podaljšanja kjotskega protokola in brez njegove nadgradnje bomo ostali v popolni pravni praznini z nepredstavljivimi posledicami, opozarja klimatologinja, ki izpostavlja, da smo že zamudili dragocenih dvajset let in da koncentracije CO2 dosegajo rekordne ravni in tudi rekorden tempo rasti.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igre-bm
03. 12. 2011 09.59
+2
Če kitajska država hoče, da bodo imeli kje živeti, bo morala vsak mesec zgraditi 1,5-krat toliko mestne infrastrukture, kolikor je ima Milano.
sandi101
03. 12. 2011 00.22
+7
Ni neumna! Važn, da se največji ekološki davek plačuje v Evropi ,ki je tako strašno čista! Davek na butalce ...
Dejan Zajebancije
02. 12. 2011 23.36
+14
Dokler se ne zgodita dve stvari, se glede CO2 nimamo več o čem pogovarjat: 1. Slovenija naj nemudoma odstopi od Kyotskega protokola, saj je to samo en velik rop državljanov!!! 2. Al Gore naj vrne z lažjo in prevaro pridobljeno Nobelovo nagrado!!!
JezekTekaTeka22
02. 12. 2011 22.19
+16
Mi bi moral EU plačat več kot 80 mio, ker ne dosegamo dogovorov ... kitajci pa v enmu dnevu v zrak spustijo tolk svinarije kot mi v 1 letu ... hahahahhaa ...
Nimivseeno
02. 12. 2011 22.37
+5
Mi bomo plačali, ker smo hlapci. Zadnjič sem govoril s srednješolskim profesorjem in navedel vire. Sanjalo se mu ni o čem govorim in njegov odgovor je bil, da verjame večini. :)
Nimivseeno
02. 12. 2011 21.28
+7
Koncentracija CO2 narašča linearno iz leta v leto in ga je iz predindustrijke dobe bilo 0,025%. Sedaj ga je 0,035%. (Vir: CO2, concentration, athmosphere, wikipedia) Kako lahko nekaj vpliva, kar ga je 3 desetinke procenta? Tako, da sprožimo propagando in nabijemo davke na izpuste! Od leta 1940, do leta 1970 je koncentracija CO2 naraščala, globalne temperature so pa padale. Kako lahko to razložimo? Z obstoječo teorijo ne moremo. (Vir: global warming swindle, youtube).
reti
03. 12. 2011 08.57
+2
Od leta 1970 do 1998 so se emisije žveplovega dioksida zmanjšale za 75 odstotkov. Žveplov dioksid pa je bil kriv da je ohladil ozračje,povzročal kisli dež(H2SO4) itn.
Nimivseeno
03. 12. 2011 10.37
Ali si sam prišel do tega odkritja, ali mi lahko navedeš kakšen strokoven članek, kjer bi si to lahko prebral. Zanimajo me namreč poizkusi, ki slonijo na tej tezi.
Nimivseeno
02. 12. 2011 21.22
+8
Zakaj bi Kitajska morala, ZDA pa ni potrebno. Marsikdo ne ve, da ZDA kot edina ni podpisala Kyoto sporazuma. Septembra 2011 je 191 držav podpisalo in ratificiralo Kyoto protokol. Edina država, ki ga še ni podpisala je ZDA. (Vir: USA Kyoto protocol, wikipedia). Države, ki so ga podpisale, pa ga morajo še ratificirat so: Afganistan, Andora, Južni Sudan.
LomilkaSrc
02. 12. 2011 20.05
+2
dokler biznis laufa ne bo nihče gradil dragih čistilnih naprav. važen je dobiček dejstvo je da se dogajajo klimatske spremembe, človek jih je le pospešil. čisto prav da se narava upira in poskuša odplakniti zaje dalce (ljudi) z zemlje
Odpri.oci
02. 12. 2011 20.01
+4
hahaha \"Nobelovka\" Lučka ???? . Ja... CO2 presega vse ravni...... podnebje se pa ohlaja !!!!! Toliko o alarmističnih povezavah med CO2 in temperaturo !!!!! Je pa Lučka za tole \"izjavo\" dobila nakazilo najmanj 10.000 EUR od IPCC.... morda pa še več !!!!