Tujina

Bo Jandroković odletel zaradi Thompsona?

Zagreb, 13. 10. 2009 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gordan Jandroković zelo verjetno ne bo več dolgo hrvaški zunanji minister, saj je bil njegov odziv na odločitev o prepovedi vstopa pevca Thompsona v Švico napačen, piše hrvaški časnik.

Mnogi, tudi v vrhu hrvaške politike, so prepričani, da je Jandroković reagiral napačno na potezo švicarske vlade.
Mnogi, tudi v vrhu hrvaške politike, so prepričani, da je Jandroković reagiral napačno na potezo švicarske vlade. FOTO: Reuters

Hrvaški časnik Nacional piše, da bo Gordan Jandroković zaradi napačnega odziva zunanjega ministrstva na odločitev švicarske vlade o prepovedi vstopa nacionalističnemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu zelo verjetno odletel z ministrskega stolčka. Po napovedih časnika naj bi ga zamenjali ob prvi rekonstrukciji hrvaške vlade.

"V preteklih dveh letih se ni uspel potrditi ne politično ne strokovno. Nima več niti podpore premierke Jadranke Kosor, medtem ko si s predsednikom države Stipetom Mesićem nikoli ni bil blizu," je Nacional povzel izjavo tesnega sodelavca Kosorjeve, ki naj bi bila "izjemno jezna" zaradi Jandrokovićevih dejanj.

V krogih blizu predsednice vlade so že nekajkrat v zadnjih desetih dneh omenjali Jandrokovićev odhod, nadaljuje zagrebški tednik. Opozarja, da se zunanji minister ni posvetoval s premierko glede pisma švicarski vladi, obenem pa je ustvaril priložnost kritikom iz tujine, ki menijo, da se Hrvaška še vedno ne želi distancirati od lastnih skrajnežev.

Veliko kritik na račun Jandrokovića

Tednik dodaja, da so v uradu Kosorjeve že začeli razmišljati o tem, kdo bi lahko bil novi zunanji minister. To naj bi "nedvomno postal nekdo z večjim diplomatskim ugledom in izkušnjami, kot jih ima Jandroković", navaja Nacionalov vir.

Tudi Mesić, ki je soustvarjalec hrvaške zunanje politike, je bil presenečen zaradi odziva s sedeža diplomacije glede Thompsona in je v pismu zunanjemu ministrstvu opozoril, da Hrvaška ne bi smela protestirati proti suvereni pravici države, da odloča o tem, koga bo spustila na svoje ozemlje. Nacional ocenjuje, da v Mesićevm uradu ne bodo nasprotovali zamenjavi Jandrokovića.

Tudi številni hrvaški diplomati že dlje časa kritizirajo Jandrokovićev način dela, ker naj ne bi bila jasna uradna politika ministrstva. Kot piše Nacional, je bil Jandroković predmet kritik tudi v času slovenske blokade, ker enostavno ni bil sposoben spodbuditi nadaljevanja pogajanj. "Pomagali so mu Američani, ki so prisilili Slovenijo v popuščanje in za kratek čas se je odprla možnost, da zunanji minister utrdi svoj položaj," piše časnik.

Dodaja, da so možnosti, da bi Jandroković ostal v zunanjem ministrstvu, majhne, čeprav bodo v prihodnjih dveh mesecih sledila pomembna pogajanja s Slovenijo in v tem času ne bi bilo dobro odstaviti vodje hrvaške diplomacije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reloaded
31. 10. 2009 23.09
ejga, mater, to, mesič, udari po ta belih.... živeli partizani, tud hrvaški seveda.....
justime
14. 10. 2009 15.19
sicer si pa ti začel z svojimi neokusnimi žalitvami itd...če misliš da sem te žalil oprosti a vendar človek z tako ozkim pogledom na svet in na vse druge ljudi dobi nazaj tudi kakšno bridko!naša stara hiša je postavljena tudi 1854 in mislim da s temi forami kdo je kaj le še provociraš!
mali-kekec
14. 10. 2009 08.01
vinadap 13.10.2009, 17:17 -2 dg1 - toliko o meni,da ti povem. Pred leti smo sestavili Drevo življenja,mislim,da veš kaj je to. Prišli smo do letnice 1832,naprej žal ni šlo,ker se niso več našli zapiski,predvsem po župnjiščih od Beljaka,Bistrice in Kranjske gore. Moj priimek ni na č ali ć,temveč je bolj nemškega izvora,kar pa za tiste cajte ni bilo nič čudnega,saj so naše pra pra babice in pra pra dedje živeli pod AO monarhijo oziroma pod Habsburškim imperijem. Rateče ? Zelo lepi kraj,meni najlepši del konca sveta,pa naša domača vaška gostilna Šurc z najboljšim pohanim pšancom naokoli in dobro domačo kapljico. Jaz nobenega ne sovražim,ni mi pa vseeno kaj nekateri mislijo in govorijo po forumih,temveč samo odgovorim na napisano. Kolikor mi nekdo kaj napiše,mu v isti meri vrnem,da se razumemo. l.p. Lepo je brat tvoj kometar! Poln emocionalno patriotskega naboja sploh v delu kometarja kjer omenjaš vaško gostilno in pohane piščance!
zahod.west
13. 10. 2009 20.24
Ali postaja "kultura" enobarvna?
alterego
13. 10. 2009 20.01
ni vprašal Jadranke za dovoljenje, naš Dimitrij je tud pošiljal depeše ampak je prej Janeza vprašal če sme!
kerryslo
13. 10. 2009 19.31
Me zanima koliko naših politikov ima "jajca" za naredit nekaj takega.. mater .. na bruhanje mi že gre od tega ritolizništva od katerega ima samo par posameznikov koristi !
titovka
13. 10. 2009 18.46
TAKŠNE BI NAŠI DESNIČARJI PRI NAS IMELI ZA SVETNIKE!!!!!!
bnam 2707
13. 10. 2009 17.37
Naj čiprej odide z tega položaja,ker mi gre na živce njegov babji glas.Bo zanj bolje,da dela družbo gospodu državljanu sanaderju v postelji.
vinadap
13. 10. 2009 17.17
dg1 - toliko o meni,da ti povem. Pred leti smo sestavili Drevo življenja,mislim,da veš kaj je to. Prišli smo do letnice 1832,naprej žal ni šlo,ker se niso več našli zapiski,predvsem po župnjiščih od Beljaka,Bistrice in Kranjske gore. Moj priimek ni na č ali ć,temveč je bolj nemškega izvora,kar pa za tiste cajte ni bilo nič čudnega,saj so naše pra pra babice in pra pra dedje živeli pod AO monarhijo oziroma pod Habsburškim imperijem. Rateče ? Zelo lepi kraj,meni najlepši del konca sveta,pa naša domača vaška gostilna Šurc z najboljšim pohanim pšancom naokoli in dobro domačo kapljico. Jaz nobenega ne sovražim,ni mi pa vseeno kaj nekateri mislijo in govorijo po forumih,temveč samo odgovorim na napisano. Kolikor mi nekdo kaj napiše,mu v isti meri vrnem,da se razumemo. l.p.
justime
13. 10. 2009 16.46
vinadap13.10.2009, 13:37-7 Ja,pa samo dg1 še manjka,da bi dal kakšen pristranski komentar. o lejga fanta a danes pa nisi ostal na dopolnilnem pouku? a špricaš?
JanZiska
13. 10. 2009 15.01
Še enkrat zgodovinska dejstva. Da boš administratorka vedela kaj cenzuriraš. Pavelič, je s podporo Stepinca izmodroval sledečo formuilo rešitve srbskega vprašanja v NDH. 1/3 se jih razseli, 1/3 se jih prisili v katoliško vero in 1/3 se jih preprosto likvidira. Na koncu se s prvima dvema niso kaj dosti mudili, in so jih poklali pol milijona. Kar je povpreček različnih ocen. In to je seveda dediščina samostojne Republike Hrvaške, ki se žrtvam ni nikoli poklonila, še manj prosila svet odpuščanja, kot so storili Nemci.
JanZiska
13. 10. 2009 14.54
Administratorka, tale tvoj zadnji poseg cenzuriranja pa da misliti.
Jani.
13. 10. 2009 14.20
RE: Klasik13.10.2009, 13:37 Dober, ja! :)
vinadap
13. 10. 2009 13.38
ciaobella - ne govori tako,boš od Hrvatov dobil rdečo barvico,hahaha.
mastablasta
13. 10. 2009 13.37
še vedno mi ni povsem jasno s čim bi lahko Američani pritisnili na Slovenijo? kakšen vzvod imajo? pomoči ne dajejo, so daje EU. no niti ta je ne daje, ker smo neto plačniki. uvoza blaga ne morejo prepovedati, ker bi s tem prepovedali uvoz iz celotne EU. nimajo tudi možnosti uvesti neke sankcije. Slovenija pa z gospodarstvom ni pretirano usmerjena na ZDA.
Uporabnik113189
13. 10. 2009 13.37
Jadronkovič je naredil res kapitalno napako. Ni problem če so švicarji zavrnili Thompsona zaradi vzpodbujanja nacizma. V vsaki državi obstajajo skrajneži in to razume vsaka vlada ali administracija. Katastrofa je to, da je Jadronković šel pisat protestno noto in na ta način priznal da ustaštvo podpira tudi hrvaška vlada. Na ta način je hrvaško vlado pred vsem svetom pokazal v pravi luči, v tisti kakršna v resnici je. Jasno da so jezni, ker bi se radi svetu in evropi predstavili kot antifašisti (čeprav to v resnici niso). Skratka pomotoma so priznali resnico, ki jo slovenci poznamo, ves ostali svet pa ne. Ujelo so se na laži, jasno da je Kosorjeva jezna..Jadronkovič bi moral biti modro tiho, ne pa na ves glas priznavati da so res podporniki ustaštva. Jasno da diplomati niso neumni in se po hodnikih že režijo kot pečeni mački..
vinadap
13. 10. 2009 13.37
Ja,pa samo dg1 še manjka,da bi dal kakšen pristranski komentar.
ciaobella
13. 10. 2009 13.35
Jandroković mi gre pošteno na živce...tako, da bom vesel njegove zamenjave !
vinadap
13. 10. 2009 13.27
prigovornik - mislim,da sva oba pristranska glede na barvo katero dobivava,hahaha.
sherum
13. 10. 2009 12.59
Pri Hrvatih je značilno to , da vedno ukazujejo kaj morajo drugi narediti . Vedno se vmešavajo v notranjo politiko drugih držav in pri tem zatrjujejo kako imajo oni prav . Še vedno je na hrvaškem izrazit nacinalizem. In tega tudi evropa ne bo spremenila.