Tujina

Bo Izrael napadel Iran?

Tel Aviv, 02. 11. 2011 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski premier in obrambni minister kolege v vladi prepričujeta, da bi morali napasti iranske jedrske objekte. Vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil je dejal, da so pripravljeni, ob tem pa zagrozil ZDA.

Nekateri v izraelski vladi bi napadli iranske jedrske objekte. Na fotografiji: jedrska elektrarna Bušer.
Nekateri v izraelski vladi bi napadli iranske jedrske objekte. Na fotografiji: jedrska elektrarna Bušer. FOTO: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak v vladi iščeta podporo za napad na iranske jedrske objekte, o tem jima je že uspelo prepričati zunanjega ministra Avigdorja Liebermana, ki je takšni potezi do zdaj nasprotoval, poroča izraelski časnik Haaretz. Pri tem se sklicuje na neimenovani vir v vladi, ki naj bi jim tudi dejal, da so za zdaj v rahli prednosti nasprotniki napada. Premierjev tiskovni predstavnik Mark Regev navedb časnika ni želel komentirati.

Izrael in zahodne države se bojijo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje atomsko bombo. Judovska država se čuti ogroženo, zato razmišlja o napadu na Iran. Številni, zlasti iz obveščevalnih služb, sicer svarijo pred nevarnimi posledicami morebitnega napada.

Izraelski dnevnik še navaja, da bo na odločitev Izraela glede napada na Iran po pričakovanjih zelo vplivalo tudi novo poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o jedrski grožnji Irana, ki ga je pričakovati v kratkem.

Iran je pripravljen

Iran je v pripravljenosti in bo "kaznoval" kakršen koli izraelski napad nanj, je dejal vrhovni poveljnik tamkajšnjih oboroženih sil, general Hasan Firuzabadi. "Vsako grožnjo, tudi takšno majhne verjetnosti in oddaljeno, imamo kot dokončno grožnjo. Smo v popolni pripravljenosti," je poudaril Firuzabadi za iransko tiskovno agencijo Fars. "S pravo opremo smo jih pripravljeni kaznovati in jih pripraviti do tega, da bodo obžalovali kakršno koli napako," je še dodal.

Obenem je poudaril, da bodo ZDA "utrpele veliko škodo v primeru vojaškega napada na Iran s strani sionističnega režima".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

m_t_h
08. 11. 2011 17.46
Mislim, da če bi se lahko EU, kitajska, iran, USA in rusja nekako dogovorili in se nehali sovražit potem nebo več** kakršno je. In verjemite mi, to JE mogoče. Zato, ker: EU je "prijatelj" s rusijo, kitajsko in zda Kitajska z vsemi ZDA z EU in kitajsko Iran z kitajsko in EU mislim, da je edini trn v peti izrael.
upornik_007
02. 11. 2011 23.06
to me spominja ko je hitler leta 1939 reku da bodo preventivno zaradi ogrozenosti 3 rajha napadli poljsko naprej pa vemo kaj se je zgodil
upornik_007
02. 11. 2011 22.32
francija tudi podpira napad na iran!!!
upornik_007
02. 11. 2011 21.49
CrusaderKnight je ekstremenist in ni nic boljsi od islamskih ekstremenistov oz isti je!
upornik_007
02. 11. 2011 21.48
leto 2012 bo se hujse kot leto 2011 samo stopnjeval se bo nic kaj dobrega nas ne caka upajmo da se bodo prihodne generacije kej naucile in zgradili boljsi svet!
yarrick
02. 11. 2011 21.45
CrusaderKnight 02.11.2011, 21:39 A ni IED :P ? pa tole glede kršenja pravil vojne; a niso prepovedani napadi na bolnice in vodne vire? kljub temu pa so jih NATOVA letala sipala vse po vrsti...zatorej se ti vprašaj KDO tu ne spoštuje pravil vojne !
yarrick
02. 11. 2011 20.42
shinybling88 02.11.2011, 19:12 veš v čem je problem? danes ni nikomur več za verjeti, ve sepa da je CIA zelo na slabem glasu glede resnice. me pa zanima zakaj zaboga bi ne govorila resnice? v čem je smisel da reče da ni bilo WMD-jev, ko ap ves svet ve da je to res in da so napadli irak zaradi napačnih podatkov oz pod lažnimi izgovori.da pa ni za verjeti CIi je pa tutdi že javno znano.Samo poglej si malo zgodovino te agencije in če imaš vsaj še eno živo možgansko celico ti bo le ta dopovedala da je cia zelo zelo slaba organizacija...
upornik_007
02. 11. 2011 20.37
zda/zidi nas bodo popeljal v novo globalno vojno
enadve
02. 11. 2011 20.07
Judovska država se čuti ogroženo, zato razmišlja o napadu na Iran. -------------------------------------------... država?! Nič judovska, še vedno je to država Izrael - v katerem živijo tudi ne-judje: muslimani, kristjani, ateisti, itd. Sicer pa je res, da Izrael izsiljuje Palestince in Abbasa, da jih morajo priznati kot JUDOVSKO država, saj bi tako pravno-formalno postali vsi prebivalci Izraela - Judje! Par tednov nazaj je državljanu Izraela komajda uspelo spremeniti svojo versko pripadnost v ateista, saj so ga uprava in državne oblasti blokirale! Toliko o tem. Lp
Platon23
02. 11. 2011 19.54
Martian02.11.2011, 13:42 Martian bi ti odgovoril prej pa sem moral delat saj veš jas še nisem tisti del !% kot si samooklicano ti! Tako da res je jaz si ne morem predstavljati kaj je 200 miljard to si lahko samo ti in tvoji prijatelji v 1% kajne:) Se pripeti vrjemi če imaš vse podatke v glavi! Tega si pa ti verjetno ne moreš predstavljati! In še kako pomembno je kdo je zahteval in na koncu tudi "izsilil" ustanovitev izraela! Če bi poznal te ljudi bi tudi vedel da je OOZN tudi njihova izmišljotina! Sej bo ne bom se prerekal s tabo čas bo vse pokazal in to zelo kmalu vbustvu mi je zelo žal da se vse napovedi uresničujejo! Tega tudi ti več ne moreš zanikati danes se to vrti tudi v tvoji najljubši oddaji: dnevnik! Pozdrav na Bled:)
janez6b
02. 11. 2011 19.48
bušlji, kako všeč mi je ta izraz:) k ga še kr vidim lagat v kamere iz dneva v dan Bushlja:)
janez6b
02. 11. 2011 19.46
BISTVEN DEL; ˝Vsi - od Hansa Blixa, šefa inšpektorjev ZN, do Mohameda El Baradeja, šefa Mednarodne agencije za atomsko energijo - so ves čas trdili ravno obratno. Da namreč Irak nima orožja za množično uničevanje. Toda Bush in bušiji so gnali svojo˝¨, in prepričali ovčice da je vse le res:) Goebblsovih in Hitlerjevih prijemov se poslužujejo, tako dolgo ponavljaj laž da postane resnica .
anaheim812
02. 11. 2011 19.44
@ Grim_reaper "ZDa nemočna proti talibanom, ki peljejo gverilsko vojno proti najmočnejši državi na svetu." ni res, američani peljejo vojno proti talibanom in to na njihovem terenu, to je nekaj čisto drugačnega. predstavljaj si napad talibanov na ZDA - vbistvu si ga je težko predstavljati, ker je neuresničljiv. pusti zdaj blitzkrieg in WMD, gre se za to, kdo je najmočnejši - vojaško in tehnološko so to definitivno ZDA. pa ne misli, da sem na njihovi strani in zagovarjam njihove vojne, ampak dejstvo je dejstvo.
janez6b
02. 11. 2011 19.43
Naj vas le spomnim, kaj je Bush rekel 12. septembra 2002: "Irak prav zdaj razširja in izpopolnjuje kapacitete za proizvodnjo biološkega orožja." Ali pa naj vas spomnim, kaj je rekel 7. oktobra 2002: "Iraški režim poseduje in proizvaja kemično in biološko orožje. In priti skuša do jedrskega orožja... Vemo, da je ta režim proizvedel na tone kemičnih agentov... Naše obveščevalne službe so odkrile, da Irak razvija zračna plovila, s katerimi bi lahko kemično in biološko orožje razpršil daleč naokrog. Skrbi nas, da Irak preiskuje načine, kako bi s temi plovili zadel Ameriko.... Obstajajo dokazi, da Irak obnavlja svoje jedrske programe." Ali pa naj vas spomnim, kaj je rekel 17. marca 2003: "Zaupni podatki, ki jih je zbrala ta vlada, pa tudi druge vlade, ne puščajo nobenega dvoma, da Irak poseduje in skriva nekatera najbolj smrtonosna orožja vseh časov." In seveda, naj vas spomnim, kaj je rekel 24. aprila 2003: "In orožje za množično uničevanje bomo našli." Jasno, niso ga našli. Nikoli. In to je fakt. Zakaj ga niso našli? Ker ga ni bilo. Tudi to je fakt. Vsi - od Hansa Blixa, šefa inšpektorjev ZN, do Mohameda El Baradeja, šefa Mednarodne agencije za atomsko energijo - so ves čas trdili ravno obratno. Da namreč Irak nima orožja za množično uničevanje. Toda Bush in bušiji so gnali svojo. Podpredsednik Dick Cheney je rekel, da ni "nobenega dvoma, da Sadam Husein poseduje orožje za množično uničevanje", zunanji minister Colin Powell je rekel, da "hoče Sadam Husein obdržati svoje orožje za množično uničevanje in da ga hoče proizvesti še več", kar sta vztrajno ponavljala tudi obrambni minister Donald Rumsfeld in general Tommy Franks, tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer pa je pribil: "Vemo, da ima Irak orožje za množično uničevanje - in to je fakt." To ni bil fakt. Toda bušiji so to laž ponavljali in ponavljali in ponavljali in ponavljali - ad nauseum. Pri tem so se držali znanega Hitlerjevega priporočila: laž ponavljaj toliko časa, da postane resnica. Pika. mladina:) resnica še danes ni ne duha ne sluha o kakšen orožju v Iraku leta 2001 oz 2002.
janez6b
02. 11. 2011 19.42
shiny še enkrat naj te že neha skrbet kaj jst verjamem, ker sploh ni bistveno, verjela ji je komisija, zakaj ji ne bi še kdo drug:) Pa ni edina , ki je priznala da so se motili o Iraku, tu imamo še intervju dela z nekadnjim ameriškim zunanjim ministrom generalom Powellom Bagdad, 14.09.2004, 22:26 | Reuters/STA Ameriški državni sekretar Powell je priznal, da so bili podatki o iraškem orožju 'pomanjkljivi'. V Iraku vrsta samomorilskih napadov. Ob pripravah ameriškega kongresa na uzakonitev načrta ameriške vlade o preoblikovanju obveščevalne skupnosti je ameriški državni sekretar Colin Powell odgovarjal tudi na vprašanja o iraškem orožju za množično uničevanje, ki je bilo povod za napad na Irak: "Imeli smo razloge za to, da smo verjeli, da ima Irak ogromne zaloge orožja. Sicer ni bilo jasno, za kakšno količino gre, vsi pa smo verjeli, da je tega orožja veliko. Na koncu nismo našli nič. Malo verjetno je, da bomo tam sploh kdaj kaj našli, zato pa moramo ugotoviti, zakaj smo imeli takšne ocene. V zadnjem letu in nekaj mesecih sem tako spoznal, da je bilo kar nekaj virov in podatkov, na podlagi katerih sem pred Združenimi narodi zatrdil, da je tam sporno orožje, pomanjkljivih." celo na 24 ur objavljeno.
saxon
02. 11. 2011 19.41
brez veze je dajati resnične komentarje, ker ti jih takoj zbrišejo
pbx
02. 11. 2011 19.28
Oh ta Izrael, žrtev vseh... poglej, kako nedolžni so!
yarrick
02. 11. 2011 19.16
shinybling88 02.11.2011, 19:00 pa točno to ti dopovedujem; da se ameri pšreveč zanašajo na svoje high tech igračke.brez njih so mrtvi.Prav tako pa jim ne pomagajo v urban warefare, ker ne posedujejo tehnike IFF. se pravi, da je tako opevana vojska ZDa nemočna proti talibanom, ki peljejo gverilsko vojno proti najmočnejši državi na svetu. pa da malce bolj rzjasnim blitzkrieg: oni priletijo z vso težko oborožitvijo, streljajo na VSE kar se premika ( pa če je friendly or foe), potem pa zanikajo kolateralno škodo.da ne omenjam potem zločinov, ki jih v imenu kopenske vojske zda počno plačanci, ki niso zavezani kodeksu vojske ZDA.ravno tako se je za vprašati o moralnosti ZDA v primeru uporabe WMD-jev; kolikor mi je znano je strelivo iz osiromašenega urana na seznamu WMD-jev.Ne bom trdil, da je amerika EDINA ki ga uporablja, ve se pa da ga ima v zelo velikih količinah, in da jim je vseeno če ga uporabijo neglede na posledice ki pridejo tekom desetletij ko to raztroseno* leži naokoli. časi ko so lahko z letalstvom dosegli vse so mimo, urbani boji pa zahtevajo nov pristop.očitno se ameri niso kaj prida naučili od vietnama naprej...
janez6b
02. 11. 2011 19.13
Gozdar nekateri so veliko premladi da bi vedeli te stvari, ne vidis njihovih slik:)?
anaheim812
02. 11. 2011 19.12
@ janez nima veze kakšen interes je imela, gre se za to, da verjameš v besede, ki so prišle iz ust osebe, za katere je (po tvoji teoriji) značilno, da veliko lažejo. če bi pa izjavila, da za vstajami v arabskem svetu ne stoji CIA, bi pa spet pisal, da buče prodaja. samo za to se gre, da verjameš kar hočeš verjeti in ne pustiš nikomur da dokaže nasprotno.