Tujina

Hrvaški škofje: Ne podpišite sporazuma!

Zagreb, 31. 10. 2009 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška škofovska konferenca je pozvala vlado v Zagrebu, naj arbitražnega sporazuma ne podpiše. Če dovolimo Sloveniji stik z odprtim morjem, Hrvaška ne bo več mejila z Italijo, pa je poudaril Mesić.

Če dovolimo Sloveniji stik z odprtim morjem, izgubimo mejo z Italijo, poudarja Mesić.
Če dovolimo Sloveniji stik z odprtim morjem, izgubimo mejo z Italijo, poudarja Mesić. FOTO: Mateja Klavs
Stipe Mesić
Stipe Mesić FOTO: Reuters
Osimske sporazume sta nekdanja Jugoslavija in Italija sklenili leta 1975, Hrvaška in Slovenija pa sta njihovi naslednici. Sporazumi so določali mejo med državama, poplačilo vojne škode, pa tudi odškodnino tako imenovanim optantom.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je pred dnevi že podprl podpis arbitražnega sporazuma s Slovenijo, je danes dejal, da bo vztrajal pri tem, da Hrvaška ohrani mejo z Italijo, Slovenija pa ima lahko pravico do proste plovbe. "Ko bi sprejeli stik Slovenije z odprtim morjem, bi to pomenilo, da bi morali izgubiti 64 kvadratnih metrov morja, kar pomeni, da bi izgubili stik z Italijo," je dejal Mesić in dodal, da v tem primeru ne bi več veljali Osimski sporazumi. Dodal je, da Hrvaška vztraja, da ostane mejna država z Italijo, Slovencem pa dopusti prosto plovbo čez hrvaško morje.

'Ne podpišite sporazuma'

Hrvaška stran bi se morala odločneje upreti slovenskim zahtevam, ki so nepravične in ogrožajo mir in stabilnost v jugovzhodni Evropi, so poudarili hrvaški škofje. In dodali: ukloniti se jim ne smemo niti za ceno nove blokade.

Hrvaška škofovska konferenca pa se je pridružila vse daljšemu seznamu tistih, ki nasprotujejo poskusom predsednikov slovenske in hrvaške vlade, Boruta Pahorja in Jadranke Kosor, za rešitev mejnega vprašanja. Komisija Iustitia et Pax je v izjavi za javnost izpostavila, da gre pri zahtevi Slovenije po stiku z mednarodnimi vodami za ozemeljske zahteve, na katere Hrvaška ne sme pristati niti za ceno nečlanstva v EU. Izrazila “zaskrbljenost za mir in dobrososedske odnose med hrvaškim in slovenskim narodom”, skrbi pa jo tudi kršitev mednarodnega prava, ki bi ga izzval arbitražni sporazum.

Kosorjeva: Sporazum dober za obe strani

 Hrvaška premierka Jadranka Kosor pa je danes izrazila prepričanje, da bo sabor v ponedeljek podprl podpis arbitražnega sporazuma, ki da je dober za obe strani. Kot ključni moment sporazuma je navedla to, da bodo vsi postopkovni roki v sporazumu stopili v veljavo, potem ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU, torej ko bo postala članica Unije. "Tega nekateri nočejo razumeti," je pristavila, predsedniku glavne opozicijske stranke SDP Zoranu Milanoviću pa očitala, ker v petek ni prišel na sestanek o sporazumu. "Dobro bi bilo, če bi nekdo, ko se dogovori za kavo z neko damo, pa tudi če je predsednica vlade in HDZ, na kavo prišel ali pa se opravičil, če ne bi mogel," je še dejala Kosorjeva. Milanović sporazuma še ni podprl, Kosorjeva pa ga je povabila na pogovor o tem v petek, ki pa ga je nato prek medijev zavrnil.

Na predlog arbitražnega sporazuma in "tiho diplomacijo"se je odzval tudi pravnik in bivši predsednik ustavnega sodišča Janez Čebulj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

casual
02. 11. 2009 08.46
Ljudi meni je svejedno za granicu na moru. Najvaznija na moru je EKOLOGIJA i BRIGA O MORU.
rafael.m
02. 11. 2009 08.25
Priznam, da imajo Hrvatje držo. Tudi za ceno vstopa v EU ne popustijo niti za meter. Pri nas pa odkar so Janši oprali možgane v Bruslju že tudi on vleče nazaj in vse bolj popušča Pahorju. Kruci fix, mi ki smo jih volili, pa jih lahko samo prenašamo. Pustite Hrvaško, rešujte ekstitenčne probleme v lastni državi, pa vam bo narod hvaležen. Verjamem, da bodo naši otroci in vnuki pametjejši, mislim tudi hrvaške, pa bodo razrešili nesporazume.
demidov6
01. 11. 2009 21.53
asterix: Mislim da nima smisla se več prepirati z sosednjo Hrvaško ,kajti ko bo sprejeta v EU itak ne bojo imeli z nami nekih meja ampak veljajo evropske meje.. Ne razumem zakaj se sedaj prepirajo okoli morja saj tako postane europsko morje in ne več HRVAŠKO MAR NE..??? Veljajo evropske meje tako je, vendar imamo se vedno lastno mejo, ravnotako kot imamo mejo mi z Avstrijo za primer, kjer jo kontrolira in nadzoruje Avstrija z svojo policijo, vojsko ter sodnimi organi, in tam Slovenija nima svoje pristojnosti pa se lahko vrzemo na popek. Tako da bo jurisdikcija na nasem teritoriju, zgleda hrvaska ne glede na to ali so v EU ali ne. Fora je v tem da nam hrvatje sploh ne priznavajo dostopa iz lastnega teritorija na odprto morje. Zgleda da oni mislijo da so oni edini ki so v Jugoslaviji imeli dostop do odprtega morja. Tako da bo sedaj v tem odlocalo nekaj sodnikov. (mozna je izguba teritorija, lastnega stika z odprtim morjem, se pravi bomo morali zgleda preko hrvaskega teritorija (ali dimnika ali ne vem kaj) kjer izvaja pristojnost hrvaska, pojavi se gospodarski problem glede luke koper, ladij in podobnih zadev. Edina resitev za taksno lastninjenje nasega teritorija s strani hrvaske je mednarodna konferenca o bivsi jugi zgleda, ker ce si hrvatje predstavljajo datum 25,6 ter izhodisca drugace, je to edina resitev, da se z zgodovinskimi dejstvi pac vrnemo pred tem datumom nazaj v zgodovino, kar bi pa pomenilo da si bomo morali poleg jadarnskega morja razdeliti potem tudi istro ter otoke kar smo pac prinesli s sabo v kraljevino SHS.
asterix-eu
01. 11. 2009 14.52
Se opravičujem vsem ,ampak moram tole komentirati pa pokne kamor pokne... Sem veren človek z vsemi zakramenti kakor tudi moji trije otroci,ampak tole postaja packarija na kvadrat.Namreč ne dovolite niti v Sloveniji kakor tudi ne na Hrvaškem ,da se cerkev ,ali njihovi predstavniki umešavajo v vse to namreč lahko sami vidite koliko gorja so že po svetu zakuhale različne frakcije ..Največje vojne in zdrahe ki sedaj trajajo po svetu ,mislim vojne so ravno nastale ,že od pomti veka ravno zaradi podpihovanja različnih verskih fanatikov kateri so bili na položaju ,ampak nikakor ne zaradi ljutstva marveč zaradi svojih koristi ..Tako je bil tudi umorjeni JEZUS KRISTUST pribit na križ..Ravno zaradi izdaje svojega naroda kakor tudi človeštva in požćrešnosti ŠKOFOV ,ki so podpihovali ljudstvo proti niemu,kot da je antikrist.. Ravno tako danse vse bolj kaže na ravno to v velikem številu vodij cervkva .. Pomislite malo in se zamislite sami v sebi vsi ljudje tega sveta,kakor tudi vlade držav.. Mislim da nima smisla se več prepirati z sosednjo Hrvaško ,kajti ko bo sprejeta v EU itak ne bojo imeli z nami nekih meja ampak veljajo evropske meje.. Ne razumem zakaj se sedaj prepirajo okoli morja saj tako postane europsko morje in ne več HRVAŠKO MAR NE..??? NEMUMNOST POSTAJA VSE TO ..
slosap@yahoo.de
01. 11. 2009 08.34
moje kraljestvo ni od tega sveta, je nekdo nekoč rekel...teli škofje pa so od tega sveta, kot se vidi...
bnam 2707
01. 11. 2009 08.05
Na Balkanu je edina država hrvaška,ki je bila članica tretjega reicha in pri temu je RKC igrala pomenbno vlogo.Zločini NDH štejejo cca milijon žrtev.Največ od teh je bilo Srbov in muslimanovin tudi drugih prebivalcev različnih etičnih skupin.Tudi židje so bili med njimi in slovenci.Temu pravi Mesič,da hrvaška temelji na zmagi nad fašizmom.To je preprosto smešno.Hrvaška temelji na zločinih v drugi sv. vojni,temel tega pa je bil fašizem.
bnam 2707
01. 11. 2009 01.52
Mesič govori neumnosti.Na Italijo je mejila SFRJ in ne hrvaška.Osimski sporazum je določal državno mejo in ne hrvaške.Tudi takrat hrvaška ni mejila na Italijo.sDobro je tudi vedeti,da je Slovenija imela po Osimskih sporazumih 65% obveznosti hrvaška pa 35%.Slovenija je svoje obveznosti v celoti poravnala ,hrvaška pa niti centa. Polovico Piranskega zaliva ne predstavlja 65 % obveznosti iz Osimskega sporazuma ampak večino tistega,kar si je prisvojila hrvaška. V vskem primeru,je Slovenija v tem smislu oškodovana tudi iz tega naslova. Verjamem,da je teh 65 % predstavljalo celotno Istro z otoki! Iz beograjskih arhivov je treba dobiti dokumentacijo o teh dogodkih in bo lažje ugotoviti,na kakšen način in z čigavo pomočjo je hrvaška anektirala Istro.Kaj prav zaprav predstavlja 65% sredstev iz naslova Osimskega sporazuma.
bnam 2707
01. 11. 2009 01.27
No in zdaj so se našli še tile podbradkarji,ki se v te stvari nimajo kaj vtikat,Sicer pa so imeli ključno vlogo tudi v NDH,ko so podprli svojega vzornika in učitelja Adolfa Hitlerja. Ampak tudi ta jim je porinil prst v ...r...t,ker jim ni pustil anektiranaj Istre,ker jim je dal jasno vedeti,da tam nimajo kaj iskat.Upam,da se tega še spomnijo!
spidi33
01. 11. 2009 00.55
No evo, pa tud fajmoštri nima več polhnih cerkev, da lahko študirajo kje gre meja.......
paulo19
31. 10. 2009 23.48
ka hrvatom ni jasno. saj nikol niso mejili na italijo. razn takrat ko je bla še cena istra po italijo. hrvaški politiki in cerkva so vsi po vrsti zadetki.
kerryslo
31. 10. 2009 22.50
No zdaj pa tudi mene že močno zanima razplet vsega tega.. še posebej odgovor naših škofov.. zaje*ana situacija .. ni kaj :)))
peterb110@gmail.com
31. 10. 2009 22.18
Pravi ***** od Mesica!!!! Kdaj pa je hrvaska mejila na Italijo -----NIKOLI v vec tisocletni zgodovini in tudi nikoli ne bo!!!! Tocka T5 pa je po Osimskih sporazumih ze jasno definirana in zacementirana med Slovenijo in Italijo
Janko Ig
31. 10. 2009 21.47
PA DAVIDMO SLOVENSKA RKC Z RODETOM SKUPAJ KAKŠEN VPLIV IMATE, ČE SVOJE BRATE ŠKOFE HRVATE PREPRIČATE BO TUD 95% HRVATOV ZA. NO DEJMO ZGODI SE VOLJA...... AMEN
DULE112
31. 10. 2009 20.05
kot da ni že vse dovolj vsrano,zdaj serejo še njihovi popi po nas!!!samo v primeru,da vodi pot v nebesa čez ta ljubi naš piranski zaliv,naj se oglašajo.drugače vsak pameten fajmošter molči...
markec-skace
31. 10. 2009 20.00
ka pa če bi od italjau kupli 1 km morja pa hrvatgarji spet jokal k nebodo mejil na italijo
cohiba.cubana
31. 10. 2009 19.12
cohiba.cubana
31. 10. 2009 19.12
NEMO IZHODA NEMA UNIJE
pupika17@hotmail.com
31. 10. 2009 18.55
Pugreri pač...še bog jim ne more več pomagat
samo56789
31. 10. 2009 18.55
Zakaj si želijo Hrvatje biti eni izmed naslednikov osimskih sporazumov ? Kaj imajo oni od tega ? Ali je to povezano s pravicami, ki jih je dobila jugoslavija, s tem da je del slovenskega ozemlja zamenjala z italijanskimi po drugi svetovni vojni. Kdo spet ne opravlja svojih nalog in dolžnosti v naši zunanji politki ? Pred odločitvijo o podpisu arbitražnega sporazuma, bi bilo razumno javno in odkrito predložiti strokovno analizo posledic, izgube teritorialnega stika slovenskega morja z odprtim morjem. Dovolj je bilo neiskrenosti, laži, sprenevedanja in izgovarjanja na račun slovenskih državljanov, davkoplačevalcev, naših potomcev, naše kulture in zemlje.
kum11
31. 10. 2009 18.54
požrli bi še svoj d.... poglejte si na yu t... 91 tez o hrvatih. vse jim gre po planu. kmalu nas bodo požrli.