Tujina

Samaras: Grški uspeh je evropski uspeh

Pariz, 25. 08. 2012 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po obisku pri nemški kanclerki Merklovi je grški premier Samaras poskušal "kupiti" čas pri francoskem predsedniku Hollandu. Toda tudi Hollande mu je dejal, da mora Grčija vztrajati pri obljubljenih ukrepih.

Hollande (levo) je Samarasu dejal, da morajo grški voditelji dokazati, da so pripravljeni iti do konca.
Hollande (levo) je Samarasu dejal, da morajo grški voditelji dokazati, da so pripravljeni iti do konca. FOTO: Reuters

Grški premier Antonis Samaras, ki te dni tarna, da potrebujejo "ponosni" Grki več "prostora za dihanje", je po včerajšnjem srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel danes skočil še k francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu. Čeprav je Samaras politik desne politične provinience, je upal, da bo pri socialistu Hollandu naletel na več razumevanja kot pri strogi konservativki Merklovi. Samaras si prizadeva, da bi Grčija dobila nekaj več časa za izvedbo obljubljenih reform.

Samaras pri evropskih voditeljih poskuša doseči, da bi rok za dodatne varčevalne ukrepe, ki jih mora Grčija izvesti v zameno za drugi paket pomoči držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), podaljšali za dve leti.

Toda od Hollanda ni dobil bistveno drugačnih odgovorov kot od Merklove. Francoskemu predsedniku se zdi v primeru Grčije vztrajanje pri obljubljenih ukrepih vendarle nujno. "Grčija mora dokazati kredibilnost svojega programa in pripravljenost voditeljev, da stvar izpeljejo do konca, a na način, ki ga bo prebivalstvo lahko preneslo," je dejal po srečanju v Elizejski palači in ponovil, da mora Grčija ostati v evroobmočju.

Samaras se ni pustil zmotiti in je tudi danes izrazil prepričanje, da Grčija ne bo izključena iz območja z evrom. "Mislim tudi, da lahko dosežemo naše cilje in naše zaveze, zmanjšamo primanjkljaj in dolg ter dokončamo strukturne spremembe, ki smo jih začeli," je dejal in retorično pretkano Evropo vpel v Grčijo: "Grški uspeh je evropski uspeh."

Tudi nemška kanclerka je Samarasu sicer izrekla nekaj dobrohotnih besed v smislu, da je proti izstopu Grčije iz evrskega območja, a je bolj bistveno, da ga je pozvala, naj vztraja pri uresničevanju obljubljenih reformnih in varčevalnih ukrepov.

Voditelja Francije in Nemčije bosta sicer pred  nadaljnjimi odločitvami počakala na poročila trojke za Grčijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
25. 08. 2012 18.44
Holland je GOSPOD PROFESOR za vso našo vlado - dejanja štejejo
vzhod
25. 08. 2012 15.34
+3
. sami sprozijo krizo da bi lahko sprejeli represivne mere. vse se je podrazilo ampak ko kriza mine bodo cene ostale enake, nic se vec ne bo pocenilo. sprjeli so odlocitev da dolgorocni podrazijo nekaj za 20€ . letos podrazijo za 30centov drugo leto znizajo za 8 da nam demonstrirajo vseeno bo boljse ampak pocasi skozi cas cene gredo gor. evorpo vodijo masoni in njihov cilj je da smo vsi pod kontrolo in vsi zasuznjeni. njihov cilj je da zivimo v mesih v majnih stanovanjih...tisti ki imajo lastno zemljisce kjer pridelujejo lasto hrano in zivijo neodisno od istema morajo placetavi davek ker imajo to kar imajo. nekoc si moral okupatorju placati da te je pustil na moru, kasneje si mafiji placeval da te pusti na miru...danes pa je mafija na oblasti in so legalizirali zadevo in ji recejo davek. bokj delas vecji davek moras olacevati, njihov cilj je da nic ne privar ujes zakoni so tako doloceni! ne smes privarcevati,kontrolirajo bancne racune in ce imas gor privatcevan denar placas davek seveda pod krinko necesa drugega. ker vse drazi si tezje privoscis druzino in spet bos v starosti odvisen od drzave ker si nisi ustvaro zdrave mocne druzine z 7 otroki ki bi za njih skrbel da odrastejo v moralne ljudi ki bi kasneje oni poskrbeli za vas ko bost e stari ampak ne danes ljudje racunajo na miloscino imenovano rebscina.
luckysss
25. 08. 2012 13.54
+5
Bla bla bla....odgovor - beee, beee, mmmee... Treba je glasno odgovoriti...AK je precej glasen, predvsem rafalno...
drugi_maj
25. 08. 2012 13.46
+2
V sloveniji so anarhisti pričakovali, da jim bo dolg odpustil.Toliko pa tudi ni neumen.
guava
25. 08. 2012 13.40
+1
holland je nesposoben komunist.
upornik_007
25. 08. 2012 15.25
-1
holland ni komunist! a ti sploh ves kaj je komunizem!!?? ocitno ne
odbogaposlan
25. 08. 2012 12.21
+2
Si morte zamisklit 20 milijonov kitajcev na Kreti. Delajo pa Barbike, iphone in ostalo sss.....
odbogaposlan
25. 08. 2012 12.20
+6
Sicer se pa dobro ve, meni že leta 1996, kako je Grčija lahko v EU, samo zaradi tega ker je imela ameriška oporišča. Kar se pa tiče financ, je apa temu EU sama kriva, bolil jih je patak, ko so spustili Grčijo v evro sistem. Brez kontrol, pa še kaj. Torej to je nijihova kriza, v kteri hočejo nam vse vzeti!
odbogaposlan
25. 08. 2012 12.18
+4
Grčija mora prodati nekaj svoji otokov Kitajcem in Rusom, pa bo hitro mir z Nemčijo!
povrsniste24kur
25. 08. 2012 10.13
+3
je pa optimist tale samaras, ni kaj, hollanda bo on prosil, ki je v dveh mescih v svoji državi ukrepal, da hitreje mogel ne bi, ukinil vsa protokolarna vozila, prodal, privarčeval. obdavčuje bogate, namenja revnejšim in izobraženim, vsem v vladnim uradnikom znižal plače za 25%, parlamentarcem za 33%,..... ko bo samaras to postoril, lahko upa na čas, medtem pa jim naj le teče voda v grlo, saj živijo v grčiji zaenkrat vsi še precej lepo in nestresno, bogati in socialci.
Fink
25. 08. 2012 13.32
+1
Mi lahko poveš, kje so te podatki še vidni, razen pri tistem našem blogerju, ki jih je dobil preko "svojih virov"? Če bilo to res, potem bi vsaj francoski mediji o tem poročali, saj bi to Hollandu prineslo precej podpore.
Drago Turinek
25. 08. 2012 09.11
+7
Vse republike bivše jugovinei smo balkanci, ampak tile grki so pa dupli balkanci, kako lepo vozijo scat celo Evropo, vsa čast jim