Tujina

Bo Grčija sploh še samostojna država?

Bruselj/Atene/Berlin, 30. 01. 2012 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemčija bi za Grčijo v zameno za novo finančno pomoč imenovala začasnega pooblaščenca, ki bi imel celo pravico veta na grške odločitve. Grki odgovarjajo: Kdor koli države postavlja pred izbiro med gospodarsko pomočjo in nacionalnim dostojanstvom, ignorira nekatere ključne zgodovinske lekcije.

V Bruslju se je začelo srečanje voditeljev članic Evropske unije. Začetek vrha sta sicer zaznamovala spor glede nemških predlogov za nadzor nad izpolnjevanjem grških zavez v zameno za novo finančno pomoč državi ter splošna stavka, ki je omrtvila mesto.

Že konec tedna je odjeknila novica o nemških predlogih, da bi evroobmočje za Grčijo v zameno za novo finančno pomoč imenovalo začasnega pooblaščenca, ki bi nadzoroval izpolnjevanje grških obvez in imel celo pravico do sprejemanja nekaterih odločitev. Imel naj bi pravico do veta na grške javnofinančne odločitve, vse dokler se razmere v Grčiji ne izboljšajo in prezadolžena država znova stopi na vzdržno pot.

Odzivi iz Aten so burni

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je v izjavi za javnost zapisal, da se grški državljani v celoti zavedajo velikosti mednarodne finančne pomoči, ki je je deležna država in da bo Grčija izpolnila svojo zgodovinsko nalogo, da se izvleče iz globokega brezna, v katerem se je znašla. Za ta namen bo izpeljala tudi vse potrebne težke odločitve.

Po drugi strani pa Venizelos pravi, da se evropski partnerji zavedajo, da je EU zasnovana na institucionalni enakopravnosti članic ter na spoštovanju njihove nacionalne identitete in dostojanstva. "Kdor koli države postavlja pred izbiro med gospodarsko pomočjo in nacionalnim dostojanstvom, ignorira nekatere ključne zgodovinske lekcije," je bil jasen grški finančni minister.

Šokirani tudi nekateri evropski voditelji

Brezdomec v Atenah
Brezdomec v Atenah FOTO: Reuters

Burni negativni odzivi so prihajali tudi iz vrst drugih grških politikov, po robu pa so se jim postavili tudi številni evropski voditelji.

Danes ob prihodu na vrh je tako luksemburški premier in šef evroskupine Jean-Claude Juncker povedal, da taka rešitev izključno za Grčijo ni sprejemljiva. Bi pa po drugi strani bilo moč o takem predlogu razmisliti, če bi veljal kot splošno pravilo v okviru zaostrovanja fiskalne discipline.

Proti takšni rešitvi so se izrekli tudi nekateri drugi voditelji iz vrst socialistov, kot so avstrijski kancler Werner Faymann, danska premierka Helle Thorning-Schmidt in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Ob prihodu na vrh je slednji dejal, da danes takih predlogov ne želi poslušati.

Po svojem nastopu pred voditelji pa je Schulz novinarjem povedal, da nihče ne bi smel v javnosti ustvarjati vtisa, da se zaradi reševanja evra ukinja grška suverenost. Ob tem je poudaril, da je videl že bolj inteligentne prispevke k razpravi o Grčiji. Spomnil je tudi, da se trojka predstavnikov Evropske centralne banke, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske komisije že sedaj vpleta v grške notranje zadeve, a se temu ni moč izogniti, saj imajo države upnice Grčije to pravico. Vseeno pa tega dejstva ne bi smeli dodatno zaostrovati, država pa bolj kot stalne pritiske po varčevanju potrebuje pakt za zagon rasti.

Merklova ne želi vnašati nemira

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na sedež Evropskega sveta zatrdila, da danes vprašanja Grčije ne želi odpirati, saj želi doseči soglasje med članicami o točkah na dnevnem redu in ne vnašati nemira. 

Od razprave o novem proračunskem pooblaščencu se je tudi distancirala, čeprav jo nekateri člani nemške vladajoče koalicije, kot je gospodarski minister Philipp Rösler iz vrst liberalcev, s svojimi izjavami javno nadaljujejo. Po prepričanju Merklove gre za "razpravo, ki je ne bi smelo biti". "Gre za vprašanje, kako lahko EU pomaga Grčiji, da izpolni svoje obveze. Do tega bo prišlo le v razpravi med Grčijo in drugimi državami," je dodala.

Nov program pomoči Grčiji ni na dnevnem redu, saj se grške oblasti še naprej pogajajo z zasebnimi upniki o prostovoljnem odpisu dolga.

Tudi Merklova je danes zatrdila, da je treba pred končno odločitvijo o novih 130 milijardah evrov pomoči Grčiji počakati na končni dogovor med Grčijo in bankami ter na poročilo strokovnjakov Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada.

Pogajanja med Grčijo in zasebnimi upniki naj bi se po pisanju britanskega časnika Financial Times konec tedna že praktično končala, vendar pa dogovor še ni podpisan, saj naj bi zasebni upniki čakali na dogovor o tem, kako pokriti preostali del, ki je potreben, da država pride na vzdržno raven dolga.

Odprte možnosti so, da se poveča obseg pomoči partneric v evroobmočju, kar ni zelo verjetno, da Grčija še okrepi varčevanja, kar bi jo potisnilo še globlje v recesijo, ali pa da ECB pristane na delne izgube na svoj portfelj grških obveznic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
24. 02. 2012 17.03
SEDAJ SE MI PA VSE SKUPAJ ZDI NENORMALNO VSE PIŠEJO O GERČIJI SAMO, DA NEBI OMENJALI SLOVENIEN
Osvald
31. 01. 2012 20.46
+2
Čim dlje od grčije, ukinit jim euro in jih brcnit iz EU, pa vrnejo naj do zadnjega centa.
Cofar
01. 02. 2012 10.28
-1
problem je da je Slovenija isti poti... kaj boš pa zase takratreku? Čim dlje od Slovenije, ukinit Sloveniji euro in brcnit Slovence iz EUja - pa vrnt mormo Slovenci vse do zadnjega centa :)
Elias47
03. 02. 2012 08.33
Pa Italija, pa Španija, pa Portugalska ............................................................................................................................... nazadnje pa še vse ostale države ...
Audy
31. 01. 2012 18.56
+4
Osvojiti zemljo brez vojskovanja, sun tzu bi bil ponosen
kmardra
31. 01. 2012 15.52
+2
Fašistična EU z vodečo Nemčijo,Francijo...kažejo svoj obraz !
Elias47
31. 01. 2012 14.01
+6
Pravzaprav nobena država v Evropski Uniji ni samostojna, razen mogoče Francije in Nemčije, ki v ozadju boj kot ne vodijo ves ta šebeng. Tudi nam EU vsiljuje raforme in zakone, ki nam jemljejo pravice in svobodo. Samo spomnimo se izpred nekaj časa na ACTO, s katero so uzakonili cenzuro interneta. Vsiljen zakon "Aovraženga Govora" tudi ukinja Zakonodajo pravico svobodnega govora. Za druge svinjarije, ki nam jih EU podtika pa bomo še kmalu izvedeli. EU je v bistvu Fašistična Diktatura, le da še to ni prišlo čisto do izraza, ljudem pa to postajaj očitno bolj in bolj, iz dneva v dan... Vatikanu se počasi le uresničujejo sanje Fašistične Diktature celega planeta. Potem bo pa "antikrist", kot napovedujejo prerokbe, ki je v resnici Rimski Imperij pod krinko Vatikana, le (odkrito) zavladal svetu in si dal svojega demonskega duška ... "in vsi so odvandrali za zverjo..."
Nimivseeno
31. 01. 2012 09.44
+4
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem naroda in mi je vseeno kdo naredi to zakonodajo." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932
platon26
31. 01. 2012 15.07
+2
daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone*
Nimivseeno
31. 01. 2012 17.03
Hvala Platon, bom vzel tvojo verzijo sedaj. :) google translate, saj veš :)
lenoritis24
31. 01. 2012 09.02
+4
ja pa samo malo :prvo jim eu pomaga očitno denar ne gre tam kjer bi moral it.eu hoče nadzor nad tem denarjem grkom pa smeta to malo.imeli so dvakrat večjo plačo kot mi davkov niso plačevali itd
david21
30. 01. 2012 23.04
-1
grcija se je nakradla ozemlja drugih drzav in nima niti znanja niti moci da bi to izkoriscala narodi ki so ujeti v to nacistično dezelo se nebojo borili v prid drzave ki v takih mejeh nikoli ni obstajala!!! vlada v grciji nepriznava narodov ki so okpirani tako pa tudi narod ki je okopiran nebo delal za njih! to v financnih tezavah je najmanjsi problem naj se mediji lotijo kasnega vecijega problema v nacistični grčiji in naj dajo narodom svoje pravice do svoje vere in pripadnosti!!!!
tali?ni tom
30. 01. 2012 23.35
+1
ej kje si pa ti študiral ?????????????????????? na marsu ????
david21
30. 01. 2012 23.47
+9
preber si zgodovino balkanskih vojn pa bos videl drugac pa niti tam ni vse zapisan pa drugace sem egejski makedonec mojega pra dedka so pregnali iz svoje zemlje zato ker ni hotel zamenjati priimka v grskega moge so pa pobili in metali na odprto morje vsi so se morali uciti grski jezik od majhnih otrok pa do starih makedonske besede niso smeli uporabljati otrci ki so rekli ksno mak besedo so morali surove koprive jesti ....... drugace so pa mekedonijo razdelili na 3 dele po vojni to je pa bukareški dogovor leta 1913 kjer so se dogovorili da makedonija nebo vec postajala zato so pa do leta 1987 grki zanikali obstoj makedonije potem ko so slutili da se bo jugoslavija razpadla so pa naenkrat zaceli na novo pistai zgodovino da so makedonci grki
david21
30. 01. 2012 22.41
+2
edino pravilni bi bilo da se grcija razdeli!!! makedoniji enkrat za vselej nazaj egejski del ki ji pripada!!! in naj grki priznajo se ksno drugo nacijo v svoji nacistični dezeli!!! v grciji zivi 30-35 % grkov drugo pa so makedonci , turki in albanci niti eden od teh se nesme opredeliti za svojo nacijo morajo reci da so grki edino kar priznava grcija je da obstajajo muslimanski grki ki jih pa nikoli ni bilo to so turki in albanci!!! in potem naj grcija dobi ksno pomoc!!!
david21
30. 01. 2012 22.39
+3
edino pravilni bi bilo da se grcija razdeli!!! makedoniji enkrat za vselej nazaj egejski del ki ji pripada!!! in naj grki priznajo se ksno drugo nacijo v svoji nacistični dezeli!!! v grciji zivi 30-35 % grkov drugo pa so makedonci , turki in albanci niti eden od teh se nesme opredeliti za svojo nacijo morajo reci da so grki edino kar priznava grcija je da obstajajo muslimanski grki ki jih pa nikoli ni bilo to so turki in albanci!!! in potem naj grcija dobi ksno pomoc!!!
david21
30. 01. 2012 22.38
+3
edino pravilni bi bilo da se grcija razdeli!!! makedoniji enkrat za vselej nazaj egejski del ki ji pripada!!! in naj grki priznajo se ksno drugo nacijo v svoji nacistični dezeli!!! v grciji zivi 30-35 % grkov drugo pa so makedonci , turki in albanci niti eden od teh se nesme opredeliti za svojo nacijo morajo reci da so grki edino kar priznava grcija je da obstajajo muslimanski grki ki jih pa nikoli ni bilo to so turki in albanci!!! in potem naj grcija dobi ksno pomoc!!!
hint
30. 01. 2012 21.31
-3
Velika škoda bi bila če EU pade saj bi bili ponovno ujetniki državnih mej in različnih valut. Sicer sočustvujem z Grki vendar je potrebno v dobro vseh ostalih Grčijo kaznovati (ne pozabimo, da je Grčija o finančnem stanju pred vstopom v EU lagala) in postaviti za zgled drugim. Za dobro vseh se morajo države držati pravil igre
Nimivseeno
30. 01. 2012 22.01
+6
Glede dolga mislim, da ne razumeš, da so vse zahodne države zadolžene čez glavo, grčija je samo prva, ki ne more več plačevati obresti posojila. Vsi smo v istem zosu in seveda se vsi tega zavedajo, zato tudi tako mračne napovedi iz tega foruma. Če bomo grčijo potunkali, kar jo verjetno bomo, to ne pomeni, da bo lahko ostala evropa kar naenkrat zadihala. Najbolj so pa seveda zadolženi američani, samo o njih se ne govori, ker imajo vojsko in nakradejo kar jim manjka, FED pa natisne denarja, kolikor ga potrebujejo. Če se bomo vsi držali pravila igre v tem sistemu vsi izgubimo, ker je nemogoče pričakovati eksponentno neskončno rast na omejenem planetu. Ravno rast pa zahteva od nas sistem bank in ustvarjanja denarja iz nič, posojanja na obresti za dolg. Preoblikujmo ECB in FED.
david21
30. 01. 2012 22.59
+0
grcija se je nakradla ozemlja drugih drzav in nima niti znanja niti moci da bi to izkoriscala narodi ki so ujeti v to nacistično dezelo se nebojo borili v prid drzave ki v takih mejeh nikoli ni obstajala!!! vlada v grciji nepriznava narodov ki so okpirani tako pa tudi narod ki je okopiran nebo delal za njih! to v financnih tezavah je najmanjsi problem naj se mediji lotijo kasnega vecijega problema v nacistični grčiji in naj dajo narodom svoje pravice do svoje vere in pripadnosti!!!!
Nimivseeno
30. 01. 2012 19.53
+6
"Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
dannyer
30. 01. 2012 18.54
+7
lahko bi omejili presojnosti euja .ali pa odstopili iz te nedemokratične ustanovi ki je ena navadna farsa. brez euja bi nam bilo boljše .
titovka
30. 01. 2012 18.41
+10
a smo mi samostojni????
lpAds
30. 01. 2012 18.47
+1
smo dovolj samostojni da lahko izstopimo iz EU samo 50%+ glasov na referendumu rabimo in blink nazaj v kameni dobi :D
titovka
30. 01. 2012 20.23
+7
poskusimo...pa da vidim????rajšI kameno doba, kot ta EVROPSKI MED IN MLEKO!!!!
lpAds
30. 01. 2012 20.31
-4
tralala :D če hočeš prišparat lahko preprosto odjaviš internet pa je to 500 € letno pa mobilni telefon pa prišparaš 1000€ na 2 leti :D ipd . tak da ... meni je v evropi čist okej in ne vidim potrebe po megainflaciji ;) ti pa lahko poskušaš .ampak če gremo ven jas emigriram aja moja bajta bo zgubla pol cene ker noben nebo hoto živet v še bolj skorumpirani banana republiki brez gospodarstva. :D fuckin great ! :D
titovka
30. 01. 2012 20.41
+14
ko smo bili v kameni dobi smo bili v samem vrhu svetovne elite kar se gre gospodarstva...kje smo pa danes in kje danes naše gospodarstvo????če je tebi dobro...vsaj polovici slovencev ni dobro!!!!pač si navadna rit, ki samo svojo rit gledaš.
la-cucaracha
30. 01. 2012 18.17
+3
"Evo nas stižemo, samo što nismo " Prav všeč mi je da se bo isto zgodilo v Sloveniji in to pod Janševim škornjem. Izadajalci Slovenije so to zadevo napeljali že pred dobrimi 7 leti.
Jimi1
30. 01. 2012 18.31
-2
Zadnja 3 leta veleizdaje in ropanja so bila usodna.....
lpAds
30. 01. 2012 18.37
+5
haha se ti ne zdi da je bilo večjo ropanje ko so se npr. gradile slovenske avtoceste kupovale patrie in ko so državne banke skoraj podarjale denar ljudem z skupnim vzdevkom tajkuni :D? Oprosti ampak nikjer nisem videl imena Borut Pahor ;) . Glede Grčije pa nič ni zastonj :D a bi vi dal težko prislužen denar nekomu ki bi ga pol bvz zapravlau za npr. stimulacijo ker delavci ne zamudijo v službo... ? Jas ga NE BI! Sploh nevem kdo je dal € tej banana republiki .
LJUBLJANA.
30. 01. 2012 18.14
+21
Sedaj vidim zakaj so Nemci Vatikan in ZDA razbili Jugoslavijo s podporo nacionalistov z golega otoka.. Prevec nam je dobro slo pa jim bo bolje ce nam bodo oni vladali.. Kar jim ni 70 let nazaj uspelo jim bo sedaj, brez enega metka istreljenega, seveda ce bomo dopustili v Sloveniji smo se kako na dobri poti..
titovka
30. 01. 2012 18.42
+10
antiXfashizmXeuXgso
30. 01. 2012 19.56
+7
Spetsnaz
30. 01. 2012 17.57
+3
Zelo enostavno ! Ukinit vsakrsno pomoc. Ukinit vse diplomatske stike. Ukinit vse financne transakcije. Ukinit vse polete letal iz EU in iz Grcije v EU. Takoj priznati Makedonijo z njenim imenom Republika Makedonija..pa da vidim!
la-cucaracha
30. 01. 2012 18.21
+2
A sedaj se pa za trenirkarje vlečeš ?? A tisti trenirkarji ki so pa v sloveniji pa niso v redu, ali samo tisti niso v redu ki ne volijo janše.??? Se boš moral odločiti
yarrick
30. 01. 2012 18.35
+4
a veš da ta ukrep ne bo veljal samo za grčijo? Irska in portugalska sta ravno tako na seznamu.Kaj se bo zgodilo ko bo še španija in italija ter na koncu še Slovenija? Misliš da bo res tako super pod jekleno roko nemcev?!
chadmaster1
30. 01. 2012 17.40
+28
Sedimo pred ekrani in gledamo kako postaja svet manjši, države izgubljajo pomen NEODVISNE REPUBLIKE, korporacije nam podtikajo suženjske pogodbe ( ACTA). Poslušamo svetovne voditelje kako nas bodo spravili iz krize a če pogledamo realno poti iz krize več NI! Ko bo svet na kolenih in lačen bodo isti ljudje( korporacije), ki so ustvarili bedo in krizo ponudili rešitev in ta rešitev bo NAŠA POT V SUŽENJSTVO. In kaj mi storimo? nič popolnoma nič še spodbujemo večjo tiranijo nevede, da nas tudi to čaka. čez več let bomo z solzami v očeh gledali vnuke z rakavimi obolenji, neplodnost bo bolj običajna kot plodnost, delali bomo dokler bomo lahko dihali in finančna elita se bo smejala in živela tako lagodno življenje, kot si ga niti ne moremo predstavljati........ŽALOSTNO AMPAK RESNIČNO "resnica je bizarnejša od laži"
Spetsnaz
30. 01. 2012 17.58
-8
Jaz ! SAMO jaz odlocam ali sem suzenj ali ne!!! Pojma nimas, ker nimas jajc!
chadmaster1
30. 01. 2012 18.08
+9
zakaj tak jeza saj sva istega mišljenja in govorim o večini ljudi VEČINI in na žalost je še vedno večina slepih......... sam sem pripravljen umreti za svobodo!!! in ne mislim se predati tudi jaz sem jezen ampak s svojim pisanjem hočem samo spodboditi ljudi, do kritičnega mišljenja........tako pisanje še ne pomeni da sem se kar vdal v usodo!!!!
devote
30. 01. 2012 18.17
+3
gangrena na možganih, ti si z vsem svojim mišljenjem in z vsemi jaci ,ki jih premoreš že zdaj prostovoljni suženj in še očitno uživaš v tem. zapornik na svobodi...
la-cucaracha
30. 01. 2012 18.22
+3
Gangrena 666 si pač zaslepljen suženj hahahahahahahahahahahaha še ne veš ne koliko
so_special
30. 01. 2012 17.22
+1