Tujina

Bo forenzično poročilo sodišče prepričalo v nedolžnost?

Perugia, 29. 06. 2011 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neodvisna forenzika sta vnesla žarek upanja v obrambo Amande Knox, ko sta obremenilno dokazno gradivo označila za nezanesljivo. Povedala sta tudi, da je policija naredila številne napake.

Amanda Knox na sodišču v Perugii
Amanda Knox na sodišču v Perugii FOTO: Reuters
Neodvisna forenzična strokovnjaka, ki ju je na željo obrambe določilo prizivno sodišče, sta danes predstavila svoje poročilo o dokaznem gradivu, na podlagi katerega je bila 23-letna ameriška študentka Amanda Knox obsojena na 26 let zapora.
Tožilstvo je Knoxovo obtožilo, da je Gueda in Sollecita prepričala v ekstremne seksualne igrice, ki so se sprevrgle v nasilje. Motiv za njeno prepričevanje obeh fantov naj bi bili očitki Kercherjeve Knoxovi, da je zanemarjena in promiskuitetna.

Poleg nje je bil na 25 let ječe obsojen tudi njen nekdanji fant Raffaele Sollecito in državljan Slonokoščene obale Rudy Guede. Vse tri je italijansko sodišče leta 2009 obsodilo umora angleške sostanovalke Meredith Kercher, ki so jo novembra 2007 s prerezanim vratom našli v hiši, v kateri je pokojna stanovala skupaj s Knoxovo.

''Kršeni so bili mednarodni protokoli ravnanja z dokaznim gradivom''

Forenzika v poročilu pravita, da je bila analiza DNK, ki je bila kot dokaz tožilstva uporabljena v sodnem procesu, nezanesljiva. Poleg tega je po njunih besedah policija storila številne napake. Najbolj pomembna je njuna ugotovitev, da ni dokazov, ki bi podpirali sklep policije, da je kri na nožu, s katerim je rokovala Knoxova in ga je policija identificirala kot morilsko orodje, pripadala ubiti Kercherjevi.

Forenzika Carla Vachiotti in Stefano Conti sta potrdila ugotovitev policije, da je DNK, najden na ročaju noža, res pripadal Knoxovi, a sta za material, ki je bil najden na rezilu, povedala, da gre za škrob. Prav tako sta dejala, da na sponki modrčka Kercherjeve ni bilo nobene sledi DNK. Policija je namreč trdila, da je na sponki modrčka odkrila DNK Raffaeleja Sollecita. 

V neprizanesljivi kritiki metod italijanske policije sta pred sodiščem dejala, da so bili testi rezila noža ''nezanesljivi, ker jih niso podpirali znanstveno veljavni analitični postopki''. ''Kršeni so bili mednarodni postopki preverjanja in protokoli za zbiranje in testiranje dokaznega materiala. Ne moremo izključiti možnosti, da je material na rezilu noža tja prišel preko kontaminacije v postopku analitičnega procesiranja vzorcev,'' sta forenzika sodišču povedala v svojem poročilu.

Za rezultate testov sponke modrčka sta dejala, da so bili testi napačno interpretirani in da niso sledili mednarodnim protokolom, zaradi česar obstaja možnost, da se je DNK Sollecita na sponki znašla preko kontaminacije dokaznega gradiva.

Po besedah odvetnika Knoxove Luciana Ghirga bo pritožbeno sodišče forenzično poročilo upoštevalo pri naslednjem zasedanju v juliju. Dodal je, da bo Amandi Knox poročilo predstavil v četrtek.


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SERAPHIN
30. 06. 2011 03.56
''Kršeni so bili mednarodni protokoli ravnanja z dokaznim gradivom'' jaoooo....
proofreader
29. 06. 2011 22.48
Ameriški Kamenik.