Tujina

FOTO in VIDEO: Mati bostonskih bombašev: Izgubila sem dva sinova, naša družina je uničena

Boston, 21. 04. 2013 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Preiskovalci čakajo, da jim zdravniki dovolijo začetek zasliševanja osumljenca za bombni napad na bostonskem maratonu Džoharja Carnajeva. Ker pa je mladenič hudo poškodovan, je vprašanje, ali bo sploh še lahko govoril.

Po dramatičnem lovu na 19-letnega Džoharja Carnajeva, drugega osumljenca za bombni napada na bostonskem maratonu, je mladenič čečenskega rodu v resnem stanju v bolnišnici Beth Israel v Bostonu, ki je strogo varovana.

Uradni viri pravijo, da je kljub hudim poškodbam njegovo stanje stabilno. Večina ran naj bi nastala v soočenju s policisti, rana na grlu, zaradi katere osumljenec morda ne bo mogel govoriti, pa je po besedah varnostnega analitika in nekdanjega agenta FBI Johna Millerja najbrž posledica poskusa samomora, je poročala ameriška televizija CBS

Guverner Massachusettsa Deval Patrick si želi, da bi osumljeni preživel, saj imajo, kot pravi, preiskovalci milijon vprašanj, ki bi mu jih radi zastavili.

Kakšne obtožbe čakajo Džoharja?

Kakšne obtožbe bodo pripisali najstniku, za zdaj še ni znano, prav tako se ne ve, pred katerim sodiščem se bo moral zagovarjati. Po nekaterih poročilih mu policija sploh še ni prebrala pravic. Po ameriškem pravu lahko sicer v določenih primerih, ko je ogrožena javna varnost, policija zasliši osumljenca tudi brez tega, da mu preberejo pravice, in tudi brez odvetnika, česar naj bi se poslužili tudi v tem primeru.

Ekipa visoko izurjenih strokovnjakov, ki naj bi Džoharja zaslišala, ko bo lahko govoril, je sicer že pripravljena.

Po poročanju CNN ga bodo najverjetneje obtožili kaznivega dejanja terorizma, uporabe orožja za množično uničenje in umora. Kazenski zakonik v Massachusettsu sicer ne predpisuje smrtne kazni, zato bodo Carnajeva skoraj zagotovo prevzeli zvezni policisti. V zameno za sodelovanje s preiskavo bi mu lahko namesto smrtne kazni ponudili dosmrtni zapor.

Preiskava se kljub prijetju sicer še vedno nadaljuje. Policija je potrdila, da za zdaj ni dokazov, da je bilo v napade vpletenih več ljudi, zato za zdaj velja, da sta brata napad načrtovala in izvedla sama.

Sta pa bila včeraj aretirana Džoharjeva prijatelja, sosedom znana le kot Azmat in Diaz ter tudi po tem, da ima njun avto registrsko tablico z napisom "Terrorista#1". Gre za tuja državljana, ki sta bila uradno aretirana zaradi kršitev dovoljenja o bivanju, neuradno pa bosta morala odgovoriti tudi na nekaj vprašanj o bratih Carnajev.

Sicer pa policisti glede na veliko količino orožja, ki so ga našli med preiskavo, menijo, da sta imela brata v mislih še kakšen napad.

Džohar Carnajev
Džohar Carnajev FOTO: Reuters

Mati želi na obisk k sinu

Med tistimi, ki se najbolj sprašujejo, kje se je življenjska pot bratov tako zalomila, je njuna družina, kjer vsi po vrsti zatrjujejo, da česa takega niso pričakovali, čeprav je bil predvsem starejši brat pogosto v težavah in se v življenju ni in ni znašel.

Mati obeh fantov Zubeidat Carnajeva je v telefonskem intervjuju za ABC-jeva poročila povedala, da si najbolj od vsega želi odpotovati v ZDA in obiskati mlajšega sina. V solzah je povedala, da se zelo boji, da bodo za 19-letnika oblasti zahtevale smrtno kazen.

"Izgubila sem dva sinova. Naša družina je uničena," je dejala. Sicer ni povedala, kdaj namerava odpotovati v ZDA, je pa dodala, da jo skrbi, da obisk ne bo mogoč, ker jo zdaj v ZDA kot mater osumljenca terorističnega dejanja ne bodo spustili.

Starši bostonskih bombašev, ki trenutno živijo v Dagestanu, se sicer te dni predvsem poskušajo izogibati novinarjem, ki so dobesedno zasedli kraj, kjer živijo, so pa zato bolj zgovorni sosedje, ki pravijo, da gre za "normalno" družino, o verskem fanatizmu pa po njihovem mnenju ni ne duha ne sluha.

Podobno kot oče fantov, ki je dejal, da so jima ameriške oblasti napad podtaknile, tudi mati meni, da je zgodba sumljiva. Starejšega sina Tamerlana naj bi FBI pred leti preiskoval le zato, ker je "imel rad islam in ni storil ničesar napačnega".

FBI je sicer v petkovi izjavi zapisal, da so 26-letnika preiskovali na prošnjo "neke tuje vlade", ki je niso imenovali, prošnja pa naj bi prišla na podlagi informacije, da je radikalec in zagrizen musliman, ki se je po letu 2010 močno spremenil, imel naj bi tudi zveze z neimenovanimi sumljivimi skupinami.

"Bali so se ga, ker je ljubil islam," je o ameriških oblasteh, ki naj bi Tamerlanu sledile vsaj pet let, povedala njegova mati.
Pravi, da jo je tragedija tako prizadela, da potrebuje zdravniško pomoč. "Ne vem, kako naj to preživim," je dejala.

Hudo ranjeni Džohar Carnajev
Hudo ranjeni Džohar Carnajev FOTO: Reuters

Kot je znano, je Džoharjevega starejšega brata, 26-letnega Tamerlana Carnajeva, policija ubila v četrtek ponoči med spopadom, potem ko je bil na Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT) v Bostonu ubit policist.

Obstreljevanje s policisti je trajalo skoraj deset minut, pri čemer je bilo po podatkih policije izstreljenih najmanj 200 nabojev z ene in druge strani. Osumljenca sta vrgla tudi tri bombe, ena med njimi je bila izdelana iz ekonomlonca, tako kot dve, ki sta eksplodirali na maratonu in ubili tri ljudi, več kot 180 pa jih ranili. Tamerlanu je čez nekaj časa zmanjkalo nabojev in policisti so ga poskušali vkleniti, nakar je vanje zapeljal mlajši brat.

Tamerlan se je obesil na avto, ki ga je vlekel po ulici, Džohar pa je pobegnil. Policija je na kraju obstreljevanja našla pištole, puško in več bomb. Džohar se je skril pod ponjavo v čolnu, kjer ga je odkril lastnik in poklical policijo. Ta je čoln obkrožila in spet se je vnel oborožen spopad, ki pa ni trajal dolgo, saj je bil osumljenec že hudo ranjen. Po aretaciji si je Boston oddahnil in izbruhnile so spontane proslave.

Včeraj so se v Bosotnu poslovili od umorjenega policista Seana Collierja.
Včeraj so se v Bosotnu poslovili od umorjenega policista Seana Collierja. FOTO: Reuters

Starejši brat je zadnjih nekaj let postajal vse bolj zagrizen islamist, vendar ni podatkov, da bi bil povezan s kakšno skupino. Rusija je sicer leta 2011 obvestila ZDA, da je Tamerlan Carnajev islamski skrajnež, ni pa še jasno, zakaj natančno. Oba brata prihajata iz čečenske družine, ki se je najprej iz Kirgizistana preselila v Dagestan, od tam pa v ZDA, kjer je oče odprl avtomehanično delavnico.

Anzor Carnajev se je pred letom dni vrnil v Dagestan. Fanta sta ostala v ZDA. Mlajši je lani jeseni postal državljan, starejši brat pa ni mogel nadgraditi zelene karte, ker je bil v preteklosti aretiran zaradi napada.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
22. 04. 2013 06.03
+0
Potrebujemo poseben forum kjer bi se obravnavalo sovraštvo do Amerikancev. Precej Slovencev potrebuje ta dnevni "fix", zgleda da primanjkuje tabletkov. Sem mislil da so Amerikanci trapasti, po komentarjih tukaj pa vidiš kakšne reve so Slovenci. Slovenci sami so se pobijali med vojno, desetletja živeli v diktaturi, zdaj se pa zgražajo da kakšni teroristi so Amerikanci, pa kako zatirajo ves svet.
Thor-1st
22. 04. 2013 06.16
-2
Res je, kak bolan antiamerikanizem veje iz nekaterih osebkov na tem forumu. Tudi meni že dolgo niso Amiji več prav pri srcu, pa jim tudi pod razno ne privoščim terorističnih dejanj islamističnih, nacističnih in podobnih skupin! Zato se s teboj nikhrast popolnoma strinjam, bolj se ne bi mogel.
arto56
22. 04. 2013 06.26
+1
američani sami kakajo po sebi. tukaj se samo izraža mnenja .
arto56
22. 04. 2013 06.46
+1
9/11 . zminirajo sami sebe , na mah ubijejo skoraj 4.000 lastnih ljudi...... za to pa obtožijo ene gorske talibane.... pa še v tisti državi se za ene dvakrat poveca pridelava trdih drog ....
IgorGorenc
22. 04. 2013 05.06
+5
ITAK, ENEGA TREBA FENTAT, DRUGEGA PA TOLK POHABIT DA NE MORE GOVORT IN NOBEDEN SE NE MORE NITI BRANIT... AMERICAN STYLE... NE VERJAMEM ABSOLUTNO NIČ!!!
celica 1
22. 04. 2013 04.05
+3
Zakaj sta še vedno osumljenca če kao imajo vse dokaze (nekje skrite :) potem bi bila storilca, tako pa pomeni da sploh nista bila ona kriva..+ to da da si lahko v ameriki osumljen in obtožen da se samo drugačen oziroma je dovolj je le da si sumljiv...ne vrjemem! In zakaj je tak bum okoli te zgodge če obstajajo hujše te dni, kot npr. ko je razneslo tisto fabriko in je umrlo na desetine ljudi...sam osebno sem prepričanja da je vse to še ena nastavljena zgodba, naši zlati mediji nas pa še toliko bolj zasuvajo s tem
2fast4m3
22. 04. 2013 04.55
-3
onadva bosta samo osumljena vse dokler jim sodnik ne zapecat usode z udarcom kladiva. Sele potem ko sta pravnomocno obsojena sta storilca. Ubistvu zdj samo se en ne... Sej ves ce bi mal bolj logicno razmosljal/a bi to ze sama dojela brez da ti kdo pove al pa kje preberes. Kr zakaj bi pa zdj k majo dokaze onadva postala storilca? Dokler ti dokazi niso zadostni za obsodbo sta osumljenca.
Irnes Abdijanovi?
22. 04. 2013 01.17
+2
hmm...zanimivo bi ga blo poslušat zakj je to naredu........
karin70
22. 04. 2013 01.17
+7
Ne morem da nebi napisala, da je toliko ne razgledanega folka. Kaj imate tako sovrastvo do drugih nacij ali ver to je znak kolture. Jaz v sloveniji podperam da smo enotni in se skupaj borimo proti nasi kradljivski politiki. Njim prav pride da se Slovenski narod med seboj krega a oni svobodno harajo. Zakaj se obremenjujemo z Americancki. Brigajmo se za Slovenijo, da nas nasi nesposobni politiki ne prodajo.
Kane
22. 04. 2013 02.57
to je njihov namen...da državljani ne držijo skupaj, ker kot skupina so/smo močnejši, če se razdelimo pa nismo tako močni...vlada z mediji ustvarja sovraštvo, nestrpnost, ker nas filajo kot paprike z raznoraznimi novicami kako američani rešujejo svet z množičnim ubijanjem afganistanskih otrok in pač kako teroristi napadajo in ubijajo nedolžne...na žalost je to začaran krog iz katerega ne bomo mogli stopiti brez da se prelije kri...torej revolucija k
asdfghjklqwertz
22. 04. 2013 00.59
+3
dokaz je že to, da sta imela polno bomb v času lova in da sta ubila policista. Bila sta na maratonu, ko je počilo, sta mirno hodila stran, en je bil v preteklosti že na sumu, da je islamski skrajnež ... najbolj zanimivo pa je to ... da se dva ista človeka pojavita v času maratona ob bombah in da ista človeka ubijeta policista in imata zraven polno bomb, ter se streljata s policisti ... Vsak normalen človek, s čisto vestjo, bo naredil vse, da se mirno preda ipd, če ve, da ni ničesar kriv. Zame je to dovolj dokaza. Sicer pa ... se ve, da kdor ubije policista v ZDA, da s tem naredi samomor, ker takrat imaš majhne šanse da preživiš. V ZDA imajo pač tak sistem ... če nekdo beži pred policistom, avtomatsko dajo sumit nekaj policajem, da nekaj skriva, je za njim izpisana tiralica itd ... Torej ... zakaj bi bežal pred policisti, če nisi ničesar kriv? Mene če bi policaji osumili, da sem terorist, da sem izpeljal bombni napad, bi prvo debelo gledal, kaj za vraga se dogaja, potem bi poklical vse najboljše prijatelje in starše, če se mi blede ali resno vidim, da mene omenjajo, potem pa bi šel na policijo in jih vprašal od kje jim to ipd ...
Irnes Abdijanovi?
22. 04. 2013 01.17
-1
mogoče sploh nebi prišel do policijske postaje..k bi te ubil.....ker te sumijo da si terorist.....
HighOnPeanuts
22. 04. 2013 01.20
+0
Ko je bil v čolnu, so nanj streljali, šele potem so mu dali navodila kako naj se preda in je to tudi naredil. Orožja pa ni uporabil. Tak sistem imajo tam.
Kane
22. 04. 2013 03.00
-2
v vsakem primeru bo fant umrl...tudi če bi se predal, bi ga ubili...tako se je pa verjetno branil in probal preživeti...saj človek za svoje življenje naredi marsikaj.
HighOnPeanuts
22. 04. 2013 00.37
+7
Najbolj pa me skrbi, da nismo dobili še niti enega dokaza. Niti enega. Ne posnetka, ne slike, ne priče... Medijem ne vrjamem več ničesar. Rabijo grešnega kozla, in tako si izberejo muslimana.
vlkimlaco
22. 04. 2013 00.13
+5
ok... whatever, a lahko prosim, da danes objavite kakšno pozitivno novico??
Nowotny
22. 04. 2013 00.03
-9
Po toči zvoniti je prepozno! Slabi starši, da niso vedeli kaj počnejo otroci. Seva malo so živeli v ZDA, malo v RUSIJI, za otroke pa se bolj malo brigali. Pri muslimanih, od Turčije naprej pa če so dečki, si lahko privoščijo vse. Tam mama nima kaj rečti, zato pa je tako, kot je... prepotentno, brez kulture!
žiga099
22. 04. 2013 00.07
+4
se ne strinjam...imam veliko prijateljev...in so top...verjetno jih imas tudi ti...ampak si ocitno internet frajer ki jim kej takega ne upa v obraz reci...in tukaj zlivas svojo hinavscino...
Nowotny
22. 04. 2013 00.11
-14
Vem samo, da če bi bil sedaj pred mano, me sedaj zanima, če bi si ti upal to meni reči v ksiht. Dobil bi tako, da bi naredil salto. Samo to vem. Tu se že delaš pogumnega, drugače pa si navaden pri.dnač!
žiga099
22. 04. 2013 00.17
+7
men se zdi da si ti malo hinavsko pogumen....ce bi bil ti pred mano....bi se mal pokakal....ne bom se pa na tvoj nivo spuscal...nebi men bilo treba tebe udarit...po izgledu bi se ti pospravil in zavil v svoj hinavski molk...in bi sel zopet tu gor cez muslimane govort...po novem pa se cez Slovence... net frajer...lepo pancki...hahahaahh
Martian
21. 04. 2013 23.49
-5
Rusi so že leta 2011 vedel da je nevaren islamist...Američani pa čakajo in čakajo...dokler se kaj ne zgodi..
santi10
21. 04. 2013 23.33
+5
Mi smo lahko samo glasni po foromih o tem, da dvomimo v to kar nam prodajajo američani. Mediji majo moč, mogl bi se na široko spravt na njih s takimi komentarji, ki jih berem spodaj.. Enkrat jih bo treba stisnt v kot! Hocemo resnico!
Flux55
21. 04. 2013 23.28
+11
Pol pravte da 150+ mrtvih na kitajskem ni tok pomembno :)
asdfghjklqwertz
22. 04. 2013 01.02
+2
Zdaj imaš zlato priložnost, da se tam razpišeš o smrtnih žrtvah in poveš kaj, kar nima nič veze s temo iz ZDA ... ali?
anzi_mahackala
21. 04. 2013 23.25
+11
tu se vidi vpliv ZDA....polne novice ...nic se ne pise o zrtvah v afriki in drugod...
jansa-arms
21. 04. 2013 23.23
+6
kaj je v bližini cilja počelo najmanj 7 pripadnikov navy sealsov?vsi z črnimi nahrbtniki in slušalkami v ušesu.FBI še o njih ni izrekel niti stavka!
AlternativeFacts
21. 04. 2013 23.28
+4
mesninar cik caka je konc. Kaj pa delaš pokonc. A pomirjevala ne primejo?
Irnes Abdijanovi?
22. 04. 2013 01.28
+2
hehe..kero kompleksno zivljenje maš ave ave......a te je fotr v mladosti zlorabljal??.....a si mogoče se o tem skom pogovoril??....a so te v soli zbadali da si retard?? mogoče bi se lohka o tem skom pogovoril???
Veyron95
21. 04. 2013 23.17
+5
Tudi, če bi lahko govoril, bodo že nekako naredili, da ne bo mogel...
Veyron95
21. 04. 2013 23.27
+11
Kaj vas ne uči župnik o spoštovanju drugih? Sam sicer nisem nikoli hodil v cerkev, ampak očitno sem si to predstavljal malo drugače...
JV SLOVENIJA
21. 04. 2013 23.07
+13
A se na tem svetu res nič drugega ne dogaja? Npr na Kitajskem je bil potres in je terjal veliko več žrtev. Poln kufer teh Američanov.
nsiirhilnil
21. 04. 2013 23.17
+0
tao3
21. 04. 2013 22.59
+26
Ko gledam za nazaj, kolikokrat so se Ameriški mediji odkrito lagali in se je to šele kasneje izkazalo, jim ne verjamem več niti tega, da je sploh bil maraton v Bostonu! ;)
jansa-arms
21. 04. 2013 22.56
+10
richard des lauriers, posebni agent FBI,zadolžen za bostonsko preiskavo, je dejal, da morajo biti predstavljeni samo uradni rezultati preiskave, in da javnost ne sme iskati druge razlage, razen tistega, ki je bil predstavljen s strani FBI evo ti tako opevane ameriške svobode po s.korejskem vzorcu!
Lovetake
21. 04. 2013 22.52
-1
No na cnn ze pisejo da se prvi kamijoni polni vojakov ze peljejo proti ceceniji..baje da je vse skupaj le zarota in se gre v resnici samo za LES! Ja dobro ste prebrali LES..neverjetno
LordKEK
21. 04. 2013 22.30
+7
Vse kar javnost ve, sodec po slikah, je da sta bila brata na maratonu. Kje so dokazi?? Mlajsemu niso niti pravic podali ko so ga prijeli. Zakaj sta ta dva zdaj avtomaticno kriva?