Tujina

Evroskupina dala Cipru novo priložnost

Nikozija/Moskva, 21. 03. 2013 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
94

Vodilni ciprski politiki so sprejeli dogovor o načrtu B, v katerem ni spornega davka na bančne vloge. Medtem pa se na Cipru že kažejo prvi učinki krize. Ponekod začenja zmanjkovati zdravil, saj je uvoz zdravil po navedbah farmacevtskega združenja ustavljen.

"Evroskupina je pripravljena s ciprskimi oblastmi razpravljati o osnutku novega predloga, za katerega pričakuje, da ga bodo ciprske oblasti predstavile čim prej," je v izjavi po dve uri trajajočem konferenčnem klicu s kolegi sporočil vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem, sicer nizozemski finančni minister.

Ko bo Nikozija v Bruselj posredovala svoj predlog, ga bo najprej analizirala trojka (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad). Nato bo evroskupina "pripravljena nadaljevati pogajanja o programu prestrukturiranja", a ob spoštovanju že pred tem s strani evroskupine opredeljenih parametrov, je še zapisal Dijsselbloem. Obenem je ponovil stališče evroskupine, da je treba v celoti zavarovati depozite do 100.000 evrov.

Na Cipru skrivnostni o podrobnostih "načrta B"

Na Cipru so se medtem dogovorili o načrtu B, ki predvideva vzpostavitev posebnega investicijskega sklada, v njem pa ni spornega davka na bančne vloge. O načrtu B bo ciprski parlament odločal jutri.

Ciper nujno potrebuje 10 milijard evrov mednarodne finančne pomoči, ki pa jo bo dobil le ob pogoju, da sam zagotovi 5,8 milijarde evrov.

Sicer o sami vzpostavitvi sklada, tudi o njegovem financiranju, za zdaj še ni nobenih uradnih informacij. So pa že pred tem v javnost pricurljale informacije, da naj bi sklad med drugim oblikovali s sredstvi iz pokojninske blagajne ter vplivne Pravoslavne cerkve na Cipru. Z zlatimi rezervami naj bi prispevala tudi ciprska centralna banka, jamstva za sklad pa bi lahko poskušali zagotoviti tudi z energetskimi viri, ki naj bi se skrivali pred obalami otoške države. Sklad naj bi nato z nujnimi izdajami obveznic zbral sredstva za reševalni paket. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bi sicer lahko na ta način zbrali do 4,8 milijarde evrov.

Ciprska banka
Ciprska banka FOTO: Reuters

Ciprski finančni minister Michael Sarris pa še naprej išče pomoč v Rusiji. Bankrot Cipra ali njegovih bank vsekakor ni v interesu Rusov, katerih slamnata in prava podjetja ter zasebniki imajo tam spravljene milijarde bolj ali manj zakonito pridobljenega denarja. Sarris pravi, da je zaprosil za pomoč, a na način, ki bi bil ugoden tudi za Rusijo. Po njegovih besedah razpravljajo o različnih možnostih sodelovanja. V igro reševanja bi lahko vstopil tudi ruski energetski velikan Gazprom. S tem bi Ciper dobil prestrukturiranje starega posojila in potrebnih pet milijard evrov. V zameno za to pa naj bi Rusi zahtevali dostop do raziskovanja zalog zemeljskega plina na otoku in seveda črpanje le-teh. Podobne dogovore so Rusi sklenili z Belorusijo in Ukrajino.

Pritisk na Ciper vse večji

Svet ECB je sicer danes okrepil pritisk na Ciper z odločitvijo, da bo le še do ponedeljka ohranil izredno likvidnostno pomoč bančnemu sistemu te otoške članice evroobmočja. O nadaljnji likvidnostni pomoči bodo v Frankfurtu razmislili le v primeru, da se do ponedeljka najde rešitev glede programa pomoči, ki bo zagotovil solventnost ciprskih bank.

Kaj bo, ko se bodo banke odprle?

Banke na Cipru so zaprte že vse od torka, v ponedeljek je bil tam namreč praznik. Vendar pa naj bi deponenti pri bankah že vložili naročila za umik več milijard evrov denarnih vlog, takoj ko bodo banke spet začele delovati.

Neimenovani vir pri EU, je opozoril, da ciprskemu bančnemu sistemu ob odprtju bank grozi odliv sedmih milijard evrov, čeprav bi bil lahko scenarij še bolj resen.

Ta vir je pojasnil, da je odločitev za uvedbo omejitve kapitalskih tokov politična, vendar pa Cipru v primeru velikega odliva denarja z otoka grozi zlom bančnega sistema. Ciper v tem primeru ne bi mogel zagotoviti izplačila jamstev na denarne vloge, kar bi državo pahnilo v plačilno nesposobnost.

Pred bankomati ciprskih bank se tudi danes vijejo vrste zaskrbljenih varčevalcev, ki želijo v strahu pred zlomom sistema dvigniti vsaj del svojih prihrankov. Največji naval je na bankomate druge največje banke Laiki oziroma Cyprus Popular Bank. Po nekaterih podatkih namreč druga največja ciprska banka svojih vrat ne bo več odprla, vloge do 100.000 evrov pa so varne. Največja banka v državi je sicer Bank of Cyprus.

Ni zdravil, zmanjkuje bencina

Sicer pa se na Cipru po zaprtju bank za ves teden kažejo prvi učinki krize. Ponekod namreč začenja zmanjkovati zdravil, saj je uvoz zdravil po navedbah farmacevtskega združenja zaustavljen. Kmalu bi se lahko pojavilo pomanjkanje pri dobavi bencina. Bencinske črpalke, ki ne morejo plačati dobave, bi lahko zaprli že konec tedna. Večji del bencinskih črpalk ob tem sprejema le še gotovino, podobno tudi določeni supermarketi zavračajo plačila s kreditnimi karticami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ciga1
22. 03. 2013 09.10
+5
Prihaja vojna verjemite!!! Vse se vedno tako zacne pol pa buumm,ker narod nebo vec imel kaj izgubit. Zdaj se vidi kaj sledi ce ne ubogas unijo...
aaaaaa122121
22. 03. 2013 08.49
+0
Panični Evropejci dvigujejo denar iz bankomatov, voditelji bodo zasegli bančne račune Evropska unija je sklenila, da so prebivalci Cipra odgovorni za stotine milijard dolarjev slabih naložb in investicij, za katere so se odločili bančni finančniki in njihova vlada, zato sedaj poskuša zaseči denar neposredno z bančnih računov vseh državljanov. Uveljavila je omejitve, ki bodo ljudem preprečile praznjenje računa ali premikanje njihovega denarja iz države, potem ko je oznanila, da bodo do 10 odstotkov depozitov zasegli in jih uporabili za reševanje bančnega sistema na otoku.
nevseverjet
22. 03. 2013 08.26
+6
rusi proti EU/amerosi : temu so včasih rekli hladna vojna......... rešuje se dolar, zato je treba potapit euro. rusi pa itak že nekaj časa delajo na tem, da dolar ne bi bil svetovna valuta, pa ne samo rusi, tud kitajci, pa še kdo...... Vprašanje : kako lahko država-ciper s toliko kapitala finančno propade ????.....samo umetno !! Zdrava kmečka pamet : pri nas je treba banke dokapitalizirat, ker so jih izmolzli tajkuni.....odnesli denar na ciper in zdaj morajo tam dokapitalizirat banke, da rešijo cper........ejejej, folk pa kar verjame, da je ciperska raja kriva, ker je kao živela na veliki nogi..... FINANCE VODI SAMO 1% LJUDI NA NAŠEM PLANETU !!! ONI ODLOČAJO O VSEM MATERJALNEM !
Braavos
22. 03. 2013 08.05
+3
prva domina je padla ...
yarrick
22. 03. 2013 07.37
+6
Mislite da je ciper EDINA država ki je ozbo v takih ežavah? kaj pa grčija, panija, portugalska, italijo grdo načenja pomanjkanje denarja...Neglede na to "koliko in kako" EU, imf in ecb pomagajo državam, rezultat je isti.Me prav zanima ZAKAJ...Da pa le ni mogoče problem tudi v pogojih ki jih predstavljal trojka?
cirenij
22. 03. 2013 07.30
+4
Še sreča, da imajo Rusi Putina. Kje bi bila država, če bi ji vladal Jelcin.
Nina Nubia 1
22. 03. 2013 07.43
+4
Bila bi zapita pokraijna,Amerika bi si prilastila Sibirijo,Rusi bi bili navadni hlapci....
tony_abcde@yahoo.com
22. 03. 2013 00.22
+11
Ciper bi se rad šel davčno oazo, država pa nima denarja za svoje delovanje?
LIGASWISS
22. 03. 2013 00.12
-1
kordiljere
21. 03. 2013 23.52
+5
Veste kaj,Ciper od nekdaj najdrazja turisticna destinacija,se v Jugi. Samu so krivi,kradli so desetletja,naj sami priplavajo ma povrsje.
Danny Veliki
21. 03. 2013 23.30
+8
Tako se vodi III. WW
kratkovidni
21. 03. 2013 23.32
+0
ArturianRex
21. 03. 2013 22.32
-1
Nostalgik, če bi bilo to res, bi lahko samo led zraven prislonil, da se zadeva hladi - pa ne bi toliko pokurilo ??
nostalgik1
21. 03. 2013 22.37
nostalgik1
21. 03. 2013 22.39
+1
zapiši številke ko nehajo kurit ,pa daj električnega zraven pa pol čez 10 minut poglej.razloži ti meni kak po tvoje deluje ta števec.
nostalgik1
21. 03. 2013 22.43
+1
resno pravim če neverjameš vprašaj enega montera od merilne tehnike.poznam kolege ki dol jemlejo in jih dajo na polico.dobijo po 35 eurov položnice.jaz ker hočem pošteno živet jih imam gor in dobim za 2 radijatorja 120 eurov ko sem doma.to pa sem opazil ko sem lani prišel v februarju domov in sem moral električnega kurit ker nehajo ob 21.15 z kurjavo .led ti tudi nepomaga ker se stopi v 10 minutah ,nimam pa tolko časa da bi ga celi dan gor držal.al pa pokliči na tom in če ti bojo znali razložit kako delujejo ti plačam kišto piva
nostalgik1
21. 03. 2013 22.46
+1
ker jaz sem jih klical in so me 4 x vezali in mi vseeno niso znali razložit
nostalgik1
21. 03. 2013 22.52
+1
al pa tak: ve kdo strokovno tu ,na kateri osnovi delujejo tile števci ???
eosss.slo
22. 03. 2013 00.12
+3
merilniki na radiatorjih poenostavljeno povedano merijo razliko temperature na notranji strani, kjer so pritrjeni na radiator in na zunanji strani, stran od radiatorja, Iz razlike temperature in iz korekcijskega faktorja, ki ga nastavijo ob montaži glede na tip radiatorja potem izračunajo porabo toplote. Vse skupaj je zelo nenatančno in so bolj za okras in pa za strašenje ljudi, da naj varčujejo z ogrevanjem... najbolj sigurno jih prineseš okoli, če radiator odmontiraš in gor namontiraš drug radiator (brez merilnika), gre pa tudi tako, da na radiator namontiraš ventilator, ki piha skozi radiator in tako povečaš pretok zraka in prenos toplotne energije v prostor, merilnik pa tega ne zazana (ne sme pihati po merilniku, samo skozi radiator)... razno pokrivanje, hlajenje merilnika, itd... večinoma nima nobenega učinka (odvisno od modela)...
eosss.slo
22. 03. 2013 00.45
+2
Lahko pa so tudi samo navadni delilniki, ki samo merijo, kdaj radiator ogreva in kdaj ne (začnejo štet pri neki vnaprej nastavljeni temperaturi, recimo 35°, če je temperatura nižja, nehajo štet)...
bayern:barcelona 7:0
21. 03. 2013 22.27
-7
hehe, to nas čaka kmalu...sami smo si to izvolili, jaz ne, ampak vsi ki ste podprli bratuškovo, jankovića, kučana, lukšića stanovnika viranta in to njihovo krdelo krvoločnežev, ki jim gre samo za svoje koristi. samo janša ns lahko reši!
Kaj ti si totalno zmešan???? janša bo rešil svojo rit in ne nas vseh! Vedno, ko je bil na vladi nam je šlo izredno slabo!!!!!!
Nina Nubia 1
22. 03. 2013 07.57
-2
Jansa odresitelj?? imate dokaza kako se v cerkvi spira mozgane.Jansa je za vecino tega gorja KRIV!!!!
nostalgik1
21. 03. 2013 22.22
+8
še to ker me nekaj briše.tile števci kaj so na radijatorjih so največi nateg kaj sem kdaj videl.ko sem vprašal montera teh števcev kaj se zgodi če vklopim kalifer ali električni radijator me je stisnilo pri srcu ko mi je rekel da merijo notranjo temperaturo.to pomeni ko podjetje TOM ki drži monopol v mariboru in je dobesedno edini, zato da lahko nabija položnice v višave ,neka kurit ob 21.15 in če prižgete kalifer ali električnega in ga postavite v radiusu dveh metrov potem ta števec deluje kot da kurjava laufa.tak da če imate kišto od računalnika ali televizijo blizu raje premaknite.
gobo
21. 03. 2013 22.13
+3
ne se sekirat banke se samo pripravljajo na spomladansko razprodajo
ONniON
21. 03. 2013 22.08
+14
Islandija je gopodarsko okrevala, evropa pa še kar tone in tone in ni videti konca ....ste se vprašali zakaj ? Islandija je pa iz krize
Sicer še Islandija ni iz krize, je pa že na poti iz nje. Ne moreš čez noč iz krize ej.
tali?ni tom
21. 03. 2013 21.01
+23
ampak zanimivo kako ecb pritiska na cipr in njene prebivalce da povrnejo fantomski denar brez kritja ki ga je cipru posodila ecb,mmf in podobne lopovske združbe! zmeraj nadrsa navaden narod in kar mirujemo! zakaj so že v sloveniji nonstop vseslovenske ustaje kjer je le nekaj tisoč ljudi ostali pa doma čepijo in se norčujejo iz njih??!! ko bo tako kot na cipru ko nre bojo več sprejemal po štacunah kartic smo gotovi in vse to ravno zaradi bank,tajkunov in njihovih izvajalcev politikov! in mi kot narod nič , biričem nageljne talamo! eh!
revolucija_mb
21. 03. 2013 21.06
+14
Težko je....jaz te razumem. Kot da si ljudje želijo resnice in svobode, a je niso ne pripravljeni sprejet, kaj šele razumet. Po drugi strani, te pa kot takega, borca za te stvari in nekoga ki se enostavno "mora" borit proti temu, družba sama lahko izloči, ker nisi ENAK. Lep začaran krog so ustvarili....in iz tega se lahko rešimo samo tako da začnemo razmišljat s svojo glavo in ugotovimo da je res v slogi in ljubezni moč. Lp
revolucija_mb
21. 03. 2013 21.01
+13
To je to !!! Ponovimo vajo tudi tukaj, naj pocrkajo, MI LJUDJE, smo navajeni, bomo preživeli ! Ko se bomo ljudje združili in ugotovili da samo skupaj nam lahko uspe, takrat nam bo uspelo na svobodo in resnično iskat srečo in ljubezen.
nostalgik1
21. 03. 2013 20.57
+27
delam že 8 leto v nemčiji in ko vidim v kaj investirajo nemci glede energije se jim čudim.od veternic ,solarnih polj,solarnih zgradb ,biomase,sežigalnice,odlagališča odpadkov v skladiščih kjer zbirajo pline, ki jih prvo malo z vodo polijejo..kot da se pripravljajo na nekaj .ampak sem tu in me zato nič neskrbi.lepo delam za 2500 eurov .doma bi za 800 e .torej 1700 eurov razlike za isto delo.in dokler so druge drzave šparale se je nemčija dalje razvijala.najbolj zanimivo je to, da bi za ta denar kaj smo ga v teš 6 vložli ,bi lahko naredili zeleno energijo.veternice,solarna polja itd.... zdaj pa bomo samo še več davka na onesnaženost plačevali eu_ju
tali?ni tom
21. 03. 2013 21.10
+21
in veš , tole je zaradi menedžerjev tipa šrot (zanimniv in pomenljiv priimek) pa bavčarjev pa unih merkurjevcev pa jankovičev pa janš,ropov (spet zanimiv priimekin pomenljiv) pa bučarjev pakaj vem , vseh ki so dvajset let omogočal , omogočili in aktivno sodelovali v plenjenju države in državnih zakladov ! tudi cerkev ma levji delež zraven! teš 6 je recimo zmutil lobij ki ga zastopa rotnik ki mu je edino za denar in ironija je da je državni aparat dal soglasje za elektrarno za katero bomo premog uvažal! bedno , domač je itak zanič! pa zeleni nebi vetrnic ker bojda ptiče mlatjo , solarni kolektorji spet tema , smeti zakopavamo v jame namesto da bi jih skurili in izkoristili in vse to se dogaja ob hordi kvazi strokovnjakov ki namesto da bi gledali v prihodnost in dobrobit vseh nas gledajo v roke kje se bo pojavila kuverta! in smo kjer smo! ni nemoogoče da bi mel pri nas delavec plačo 2500 evrov , nemogoče je dokler bomo mel politiko kot jo mamo in dokler bojo klamfal kvazi strokovnjaki o tem kaj je in kaj ni dobro! sežig smeti recimo se splača v švici v drugi švici se pa ne! hecno ne !
modrook
21. 03. 2013 21.13
+10
nostalgik, mi mamo probleme s ptiči ki izgubijo orientacijo in se zabijajo v veternico pr senožečaz al pa tisto zloglasno pr volovji rebri
nostalgik1
21. 03. 2013 22.07
+2
vem to ,ampak žalostno je to da naši lopovski politiki nič neznajo razn krast.koliko evropskih subvencij je šlo mimo nas ,če pa so že kaj dobli pa so jih vložli v neke bedarije.samo poglejte za europarkom v mariboru koliko so dali samo za eno navadno obnovo starih zaporov iz evropskih subvencij.poček je zrel za veternice .sonca mamo
Butalci2013
21. 03. 2013 18.50
+3
Na cipru če bi bili pametni bi banke prijavile stečaj in pobrale ves tuj kapital. Ker denarja od tujcev več itak ne bodo videli. Takoj ko se bodo odprle banke bodo tajkuni kot je Jankovič dvignili ves denar in prenesli v druge države
lordvader
21. 03. 2013 21.24
+0
In Cipra ne bi bilo več na obličju Zemlje. Narod pa bi res jedel travo. Denar od tujcev pa je mimogrede naložen v Gračiji, ki je s svojo balkan mentaliteto tako potopila Ciper.
siFBI
21. 03. 2013 22.31
-1
To lahko narediš samo enkrat in nikoli več. Stečaj prav gotovo ni rešitev. Tega se dobro zavedajo.
XmassivX
21. 03. 2013 18.42
+55
Vsi se tako trudijo rešiti banke, kako ironično da so banke in bankirji seme skoraj vsega zla ki se dogaja na svetu. Zakaj neki amerikanci invazirajo iran, sirijo, afganistan, libijo in te države? Te so (bile) edine države na svetu ki niso (bile) pod okriljem ameriške banke oz. so jim nasprotovali. Kaj so naredili prvo delo ko so invazirali te države? Ustanovili centralno banko. Zato je tudi Islandija skrita pred medji, oni so prepustil bankam da so propadle in bankirje ki so povzročili bankrot poslali v zapor. Danes imajo eno izmed najhitreje rastočih ekonomij. Kaj je EU se pa ve.
trotlziher
21. 03. 2013 19.53
+8
lordvader
21. 03. 2013 21.40
-18
Tvoje razmišljanje je popolnoma napačno. Slovenija ni reševala bank in smo še vedno v krizi. Amerika je reševala banke in je že iz krize, Nemčija je reševala banke in je iz krize, .... Islandija pa je v resnici pokradla denar varčevalcev na najbolj nesramen in krut način: vse. Plače so se razpolovile, res je, da so sedaj na neki poti, je pa vprašanje, kaj se bo zgodilo s tožbami varčevalcev zoper Islandijo in kaj bo z njo potem. Če v Sloveniji pustiš banke propasti, propade cela država: denar ljudi na bankah, ni več zdravil, bencina, plina za ogrevanje, .. Kje bo denar za poslovanje podjetij: jih boš pustil propasti? Amerika pa ni dežela zla. v Afganistanu se ljudje niso smeli niti smejati, niti peti, niti plesati. Vse je bilo prepovedano z zakonom. In vzgajali tgeroriste. Irana Amerika še ni napadla, je pa ekstremističen režim, ki je nevaren svetu, tudi zaradi jedrskega orožja. V Iraku pa je bilo posredovanje nujno zaradi tudi tvoje nemotene oskrbe z nafto. Največje družbe tam so bile namreč Kitajske in Ruske, Irak ima ogromno nafte (2 po naftni zalogah) in je bila potencialna nevarnost za tudi našo nemoteno oskrbo z nafto. Ne vem kaj dobrega vidiš v totalitarnih režimih?
modrook
21. 03. 2013 21.59
+8
kaj pa je potem 1 miljarda € ki smo jo davkoplačevalci dali v NLB? pa preberi malo boljše novico, imajo rezervacije za dvig denarja za cca 7 milijard €, torej banka lahko komot propade... če pa si tolk prebrisan da pustiš dnar v propadajoči banki pol si pa res fenomen