Tujina

Bo BiH razpadla?

London, 27. 07. 2008 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se Bruselj ukvarja s Kosovom in Beogradom, pozablja na BiH. Tej naj bi zaradi vse bolj avtonomne in močne Republike srbske grozil razpad.

Ashdown je zaskrbljen za BiH.
Ashdown je zaskrbljen za BiH. FOTO: Reuters

Nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown meni, da je Bosna in Hercegovina bližje razpadu, kot je bila kdajkoli po vojni. "V BiH se je razvila grozna ironija. Radovan Karadžić je končno na poti v Haag. Vendar pa je razkol BiH, kar so bile njegove sanje, sedaj verjeten bolj kot kdajkoli, odkar je postal ubežnik," je zapisal Ashdown, ki meni, da Washington vidi nevarnost razpada BiH, ni pa popolnoma prepričan, če to nevarnost vidi tudi Bruselj. Po njegovo, v Bruslju menijo, da so z BiH zaključili, medtem ko se ukvarjajo s Kosovom in Beogradom.

BiH je bila za EU stroga preizkušnja, v kateri je EU oblikovala instrumente svoje zunanje politike, prav tako ima EU v BiH več vpliva kot v katerikoli drugi državi. Podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU je sicer dobrodošel, vendar pa sam po sebi ne bo spremenil omenjene dinamike v državi, če iz Bruslja ne bo prišlo več podpore, meni Ashdown.

Premier Republike srbske Milorad Dodik je po mnenju Ashdowna zavrl reforme in vzpostavil paralelne institucije, pri tem pa izkoristil avtonomijo, ki mu jo zagotavlja Daytonski sporazum, da bi spodkopal BiH kot takšno, kakršno predvideva ravno ta sporazum. Ashdown meni, da Dodik ne verjame, da lahko BiH preživi in si tega niti ne želi. Republike srbske ne jemlje kot del države BiH, temveč kot državo znotraj države.

Milorad Dodik se bori za Republiko srbsko in po mnenju Ashdowna ne želi, da BiH v današnji obliki preživi.
Milorad Dodik se bori za Republiko srbsko in po mnenju Ashdowna ne želi, da BiH v današnji obliki preživi. FOTO: Reuters

Kot je poudaril Ashdown, se mora EU med drugim upreti poskusom spodkopavanja države BiH, vztrajati pri ustavni reformi, ki bi BiH omogočila večjo funkcionalnost, spopasti pa se mora tudi s korupcijo, ki je v BiH vse bolj razširjena. EU mora Beogradu jasno povedati, da je ključni pogoj za napredek Srbije na poti vključevanja v EU podpora BiH in ne pomoč tistim, ki želijo spodkopati BiH, je zaključil Ashdown.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deco_9
30. 03. 2009 17.27
deco_9
27. 03. 2009 20.01
+1
ja sej bošnjaki so za,da se neredi bih celovita za vse bosance,al problem ni v nijh,problem je u bosanskih srbih ki se majo za prave srbe!!
umetnikvedno
27. 03. 2009 16.14
Kosovo ni bilo nikoli v novi zgodovini neka morilska država ali ideja! Republika srbska pa je sama morija od začetka srbske ideje! Če pogledamo miselnost ljudi na niviju človeka vsekakor kosovo v nadaljevanju albanci so dosti bolj kulturni od vsekakor nekulturnih bosanskih srbijancev! Da osebno sem proti vsaki obliki nekega novega srboizma nemorem skrivati! Vsekakor bi pa podprl neko idejo za boljše človeštvo, kar je v nadaljevanju kosovo in bosna bošnjakom! Vse drugo je zločin nad človeštvom zaradi nekega osebnega mišljenja !Vsekakor v merah človekovih osebnih pravic!Moje mišlenje je po meri večine in njihovih dejanj!
deco_9
13. 03. 2009 20.37
joj...haha..BIH!!!
deco_9
12. 03. 2009 13.44
-1
deco_9
02. 03. 2009 19.55
med ostalem kwa se pa srbi bunite. Bodmo bosanci!! ne biti vi bosanski srbi Pravi srbi,kar to tudi niste!!pač ste bosanski srbi!! al bosanski!! i bosna je država treh arodov i gotovo i to bo zmeraj!! in zmeraj bo ostala cela!! kwa se pa bunimo pa kregamo!! vi priznejte da ste bosanci naši,pa boste pili kawico z pravimi BOsanci..MUSLIMANSKIMI(..Bošnjacima)! ste bosanci..(Komot spijemo kavo brez kreganja)! pa to vam bojo muslimani dali ker so MUSLIMANSKO srce je vedo pravo BOsansko,srbi ste vedno želeli ocepitev.a ni tko!! ajde jarane Bujrum na ručak!!POZ
deco_9
02. 03. 2009 19.51
posluš,evropa pa tud ni neumna!! a veš!! če dajo srbima Republiko srbsko,bojo imeli muslimani državo.Kar evropi ne odgovarja,ne želi jo imeti muslimanske države v evropi!!a ti se ne zdi!! Če turčija ne more vstopiti v Evropo zato ker je muslimanska,kej si ti vidu da bo muslimanska država v sred evrope.Zato bo bosna ostala cela in RS se bo ukinila ker je naredila genocid,ker Srbija ni kriva je pa Republika srbska,a ti se ne zdi!!
deco_9
02. 03. 2009 19.45
Če pa že pride do tega, se ocepi Sabđak,in Vojvodina od svoje matere Srbije,pol boste pa mel!! če pa pride da se republika srbska odcepi,se federacija združi z sanđakom in kosovom in albanijom. MUslimanski anrod gre skupaj in boste mel turke pred nosom!! Bosanski hrvati se zejemajo za to da so v bosni,da so bosanci in hercegovci in nočejo rušiti bosne kot vi srbi.in zato nimajo muslimani i hrvati problema.Srbi ne se daliti norce.bosno bustite pri mir!!
deco_9
02. 03. 2009 19.40
+1
posluš me!! Kosovo je Kosovo!! Bosna je Bosna!! a veš!! Bosno pustite pr mir,kirem paše da je bosna suverena z tremi narodi in z svojo himno in z zastavo bo živel v bosni kirem pa to ne odgovarja pa gremo u SRBIJO!!
amy87
02. 03. 2009 19.11
se strinjam s tabo umetnikvedno, LP:)
BlueChelsea
01. 03. 2009 09.43
Umetnikvedno, a Kosovo pa lahko obstaja? To ti povem, zapiši si nekam, Kosovo ne bo več dolgo neodvisno, Republika Srbska bo pa zelo kmalu dobila neodvisnost. Vprašanje časa je samo.
umetnikvedno
01. 03. 2009 09.00
Republike srbske ne sme biti nikoli!
deco_9
26. 02. 2009 21.17
kakwa tvoja Rs!! ona je u Bosni!!
pokalo
23. 02. 2009 19.01
ŽIVELA REPUBLIKA SRPSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mimgrede se že osamosvaja samo še uprašanje časa je KDAJ???CCCC
nina123456
21. 02. 2009 10.46
zavedenSLO
12. 12. 2008 18.06
REPUBLIKA SRPSKA podpiram vas in vam želim veliko uspeha. lp
deco_9
12. 12. 2008 18.01
Edino dejstvo je da je Bosna država 3-narodnosti,bla in zmeraj bo! Najbolje da se Federacija in Republika Srbska ukineta. Bosanski Srbi,Bosanski Hrvati in Bošnjaki so: BOSANCI!! Za Bosno je najbolje,da ima zastavo svoje države z simboli treh narodov in isto himno ki bo predstavljla BOSANCE-treh narodnosti,v svetu!! Vztrajati je treba na tem, da so narodi v Bosni neglede na vero i narodnost ENAKOPRAVNI!!! BOSNA NAJ BO MALA JUGOSLAVIJA!!!
gogo27
22. 11. 2008 16.42
Edino pravilno je da se republika srpska odcepi ce se lahko kosovo ce se lahko slovenija,hrvaska,bosna,makedonija se lahko tudi oni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... da republika srpska steje vec prebivalcev kot slovenija in da je po velikosti tudi vecja zakaj pa ne? srbi si zelijo mira in zelijo si boljsi jutri i to vsekakor ni z muslimanom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... kaj je islam bo evropa se videla komaj so zaceli. samo sloga srbina spasava
dr.psiho
11. 10. 2008 19.43
rabila bi HR še enega tudžmana da resi to politiko ! še par oluj(samo po srbski humani politiki in ne EU politiki) pa naj vrabcom čivkajo ti orto.
dr.psiho
11. 10. 2008 19.41
kdo drug je za sranja kot ortodoksi!