Tujina

FOTO: Berlusconi je za las dobil zaupnico

Rim, 14. 10. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K./D.L./STA/Ni.J.
Komentarji
17

Berlusconi je spet dobil zaupnico. Za je glasovalo 316 poslancev, Berlusconijeva vlada pa je potrebovala 315 glasov. Na ulicah italijanskih mest pa državljani protestirajo.

Silvio Berlusconi tik pred glasovanjem. Bil je prepričan v to, da bo dobil zaupnico.
Silvio Berlusconi tik pred glasovanjem. Bil je prepričan v to, da bo dobil zaupnico. FOTO: Reuters

Italijanski premier Silvio Berlusconi je spet dobil zaupnico. Za je glasovalo 316 poslancev, Berlusconijeva vlada pa je potrebovala 315 glasov. Proti je glasoval 301 poslanec, skupaj pa je glasovalo 617 poslancev. Če zaupnice ne bi izglasovali, bi vlada padla in bi bile najverjetneje razpisane predčasne volitve.

Premier Berlusconi je pred glasovanjem zagotovil, da je povsem miren in da bo vlada dobila zaupnico. Na novinarsko vprašanje, ali pričakuje absolutno večino, je po poročanju italijanskih medijev odvrnil, da morajo le premagati levico, ki je zakuhala to farso z odsotnostjo.

Zaupnico vladi je podprl tudi nekdanji minister za industrijo Claudio Scajola, ki je v minulih dneh s skupino kakšnih 30 poslancev povzročil napetosti znotraj Berlusconijeve stranke. Odločilno pa je prispeval tudi k zavrnitvi tehničnega poročila o proračunu za lani, zaradi česar je premier moral na glasovanje o zaupnici.

Po izglasovani zaupnici Scajola sicer pričakuje konkretne spremembe politike stranke Ljudstva svobode, v nasprotnem napoveduje še več podobnih zapletov z večino v parlamentu.

Berlusconi je poudaril, da njegova vlada trenutno nima kredibilne zamenjave. Opozicijsko levico združuje le nasprotovanje njemu, o vseh drugih vprašanjih pa imajo v opoziciji deljena mnenja, je dejal.

Večina opozicijskih poslancev je bojkotirala obrazložitev glasov pred samim glasovanjem, prav tako tudi prvi poziv k oddaji glasov. S tem so skušali doseči nesklepčnost, a je glasove oddalo 319 poslancev, s čimer so presegli 315 potrebnih glasov.

Poslanci desnice so bili med obrazložitvijo svojih glasov izjemno kritični. Slišati je bilo, da se opozicijski poslanci raje pojavljajo na televiziji, kot pa da bi bitke bili v poslanskih klopeh.

Poslanci desnice so bili kritični tudi zaradi očitkov opozicije, da se v parlamentu trguje z glasovi. Vodja Italije vrednot Antonio Di Pietro je namreč Berlusconija obtožil, da si glasove za zaupnico zagotavlja s podkupninami.

Med tarčami kritik se je znašel tudi predsednik poslanske zbornice in vodja opozicijske stranke Prihodnosti in svobode Gianfranco Fini. Poslanec Ljudstva svobode Fabrizio Cicchitto ga je pozval k odstopu z mesta predsednika poslanske zbornice, ker po njegovi oceni kot vodja opozicijske stranke ni nadstrankarski.

V času razprave in glasovanja pa so v številnih italijanskih mestih ljudje protestirali, saj so naveličani slabega vladanja. Naveličani so Berlusconijevih afer in krize, zaradi katere so v stiski.

Italijani protestirajo na ulicah. Siti so Berlusconija in njegovih afer.
Italijani protestirajo na ulicah. Siti so Berlusconija in njegovih afer. FOTO: Reuters

"Moja vlada nima kredibilne zamenjave"

Berlusconi je pred glasovanjem o nezaupnici včeraj poskušal poslance prepričati, da je njegova vlada edina, ki lahko državo popelje iz globoke finančne krize. Niti tehnična vlada niti predčasne volitve po njegovem mnenju niso pravi odgovor na težave, v katerih se je znašla Italija.

Levosredinska opozicija ga ni hotela niti poslušati, njeni poslanci so zapustili dvorano. Nezadovoljstvo z neučinkovito vlado, ki se mora kar naprej ukvarjati s premierjevimi osebnimi škandali, se širi tudi v njegovi stranki Ljudstvo svobode, a očitno ima Berlusconi še vedno večino. "Tistim, ki zahtevajo, naj se umaknem, jasno sporočam, da sem bolj kot kadar koli prepričan, da tega ne smem storiti. Ne zato, da bi se obdržal na oblasti, ampak ker naša vlada nima verodostojne alternative,“ pa je včeraj sporočil poslancem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plutto
14. 10. 2011 21.11
To je pa moč BUNGA BUNGE!
alterego
14. 10. 2011 19.48
teli italijanski poslanci so še večji poden od naših...
cocowski
14. 10. 2011 16.24
Kaj se bunijo slabo jim ne more it ce so ga ze 3 ali 4 volili zaj se la bunijo
fuckislam
14. 10. 2011 16.18
vidim, da si strokovnjak na podrocju. Svaka cast!
Die einemaister
14. 10. 2011 15.55
banreligon-dej če ne poznaš italjanov ne bluzi dej, brihten nardod??? * do amena tolko pljuvajo in se * na berlusconija če pa bojo volitve jutri ga bojo še enkrat izvolili tko brihtni so, izumitelji?? phaaa ja marconi je izumu radio tako da je izum ukradel nikoli tesli majstr ni kej
fuckislam
14. 10. 2011 15.48
Italijani so edini narod v zgodovini clovestva, ki ga je okupiral zaveznik in osvobodil sovraznik. Zastavice se vedno obracajo po vetru!
fuckislam
14. 10. 2011 15.40
italijani so vedno bili eni muzgavci, sicer brihten narod, umetniki, izumitelji, znanstveniki, inzenirji, dizajnerji, sportniki, ampak jajc pa nimajo nobenih!
OBK
14. 10. 2011 15.12
Se vidi koliko je vredna današnja demokracija. Zgleda da kar dost...
Gosposvetski
14. 10. 2011 15.09
Ta las so zamejski Slovenci ! V Italiji Berlusconi, V Avstriji Haider, V Hrvaški Snader, V Sloveniji janković, Slava in čast osveščenim Slo volivcem !
OBK
14. 10. 2011 14.57
Da te * prtisne!
Alatus
14. 10. 2011 14.50
saintjozef, malo obrni stavek :) Več kot polovica parlamenta ima Berlusconija v denarnici in ne obratno :) Ampak kapo dol pred starim...uživa življenje. Edino kar je slabo je da ostalih 99% pa nasrka :/
saintjozef
14. 10. 2011 14.38
Ta ima več kot polovico parlamenta v DENARNICI.
korintos1
14. 10. 2011 11.05
SlavujkoZuzek Potrpi malo, potem boš pa videl, kam nas bo tvoj idol popeljal.
Martian
14. 10. 2011 11.01
deja vu...leta nazaj je bil glavni argument podpornikov Berluskonija na vprašanje zakaj bi bil ravno on dober premier ta.da je odličen gospodarstvenik..pa da ima toliko denarja da mu kot premier ne bo treba skrbeti za svoj zaslužek... zadnjič...v Ljubljani se je nekdo hvalil...sem boljši gospodarstvenik od vseh ostalih kandidatov za premierja...
alterego
14. 10. 2011 09.05
takih, ki so prepričani, da brez njih "ni športa" je po svetu kolikor hočeš! samo pri nas so vsaj trije: Borat, Zoki in JJ...
Tonček Balonček
14. 10. 2011 08.45
Odkar sem na tem svetu poslušam, da je Italija v hudi politični in gospodarski krizi in daje nafte samo še za 20 let!. In da so pri nas potrebne reforme zdravstvenega, pokojninskega in šolskega sistema, ceste pa so slabe.
outHand
14. 10. 2011 07.47
53 krat? ma saj to ni res se vidi katera stranka drži državo na nogah siciljanska prihodek lani 24 miljard EVR