Tujina

'Farsa in sramota'

Rim, 09. 02. 2011 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski tožilci so na sodišče vložili zahtevo, da premierju Berlusconiju sodijo zaradi zlorabe oblasti in pomoči pri prostituciji. Premier pravi, da ga njegova usoda ne skrbi. "Sem bogat gospod in lahko se bom ukvarjal z bolnišnicami za otroke po svetu, kot sem si vedno želel," je pripomnil Berlusconi.

Kako bo odločil preiskovalni sodnik? Berlusconi pravi, da se ne boji.
Kako bo odločil preiskovalni sodnik? Berlusconi pravi, da se ne boji. FOTO: Reuters
Te dni so po državi potekali protesti proti premierju in za ohranitev časti žensk. "Italija ni bordel," so med drugim poudarjali protestniki.
Te dni so po državi potekali protesti proti premierju in za ohranitev časti žensk. "Italija ni bordel," so med drugim poudarjali protestniki. FOTO: Reuters
Sojenje po hitrem postopku, brez predhodnih zaslišanj, je v Italiji mogoče, če tožilstvo zbere dovolj trdne dokaze. Sodniki imajo za presojanje dokazov na voljo najmanj pet dni časa. Če bodo zahtevo tožilcev zavrnili, pa bodo slednji morali na sodišču obtožnico vložiti po običajni poti.

Tožilstvo v Milanu je danes vložilo zahtevo za takojšen začetek sojenja italijanskemu premierju Silviu Berlusconiju. Njegova usoda je zdaj v rokah preiskovalnega sodnika, ki bo moral o zadevi odločiti v približno petih dnevih.

Kaj naj bi Berlusconi zagrešil?

74-letni italijanski premier se je pod drobnogledom milanskih tožilcev znašel, ker naj bi plačal za spolni odnos s tedaj 17-letno Maročanko Karimo El Mahroug – Ruby. Preiskujejo ga zaradi zlorabe oblasti in pomoči pri prostituciji. Premier Berlusconi se sojenja v primeru Ruby sicer ne boji, češ da so obtožbe neutemeljene in celo smešne, glede milanskih tožilcev pa pravi, da v tem primeru nimajo nikakršnih pristojnosti, niti po funkciji niti po teritoriju. Dejal je, da gre za grobo kršenje pravnega reda.

V Italiji obiskovanje prostitutk sicer ni kaznivo dejanje, je pa kaznivo občevanje s prostitutkami, mlajšimi od 18 let.

Berlusconi naj bi zlorabil položaj, ko naj bi pri policiji posredoval za izpustitev dekleta, potem ko jo je policija prijela zaradi tatvine. Berlusconi je zanikal vsakršno napačno delovanje v tem primeru, dodal pa je, da je dekletu pomagal, misleč, da gre za nečakinjo egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Premierjevi odvetniki vztrajajo, da milanski tožilci kršijo italijansko ustavo. S primerom Ruby bi se po njihovih ocenah moralo ukvarjati posebno sodišče, ki je namenjeno prav obravnavanju domnevnih protizakonitih dejanj javnih uslužbencev, ki jih slednji zagrešijo med opravljanjem svojih funkcij.

Berlusconi je zahtevo milanskih tožilcev in celotno preiskavo proti njemu ocenil kot farso, sramoto in poskus diskreditacije vlade v javnosti ter države v svetu. Poudaril je, da obtožbe ne slonijo na dokazih in da so v ozadju preiskav njegovi politični nasprotniki, ki ga na ta način želijo spraviti z oblasti. "Kar se mene tiče, delam za državo in za to se mnogokrat žrtvujem," je dejal po zasedanju vlade na temo gospodarskih reform v Rimu. In še, da ga njegova usoda ne skrbi. "Sem bogat gospod in lahko se bom ukvarjal z bolnišnicami za otroke po svetu, kot sem si vedno želel," je pripomnil Berlusconi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lila.ayla
10. 02. 2011 09.22
seveda je bogat. koliko pa je imel preden je postal politik? če bi vse svoje plače prišpral (čeprav vemo, da je količinsko zapravljal), ne bi imel toliko kot ima.
justime
09. 02. 2011 21.25
papeža naj vzame pod roko pa bosta skupaj šla v bolnišnice k otrokom -lopovi pokvarjeni.
komarec
09. 02. 2011 20.35
Še en dokaz, da je denar sveta vladar. Postavlja se vprašanje ali ga je pošteno zaslužil. Dokler se ne zgodi revolucija in se tem preserantom pobere nepošteno nagrabljen denar, na tem svetu ne bo dobrega.
GR.GO.
09. 02. 2011 20.21
Jz bi tudi tko živu..... šmrk šmrk.
Br.1
09. 02. 2011 17.50
V italiji politiki kurbice plačujejo pri nas pa pse posiljujejo In kdo je sedaj perverzen ???????????????
tinetone
09. 02. 2011 15.48
ja ja bolnice za otroke... vemo zakaj...
major1
09. 02. 2011 13.38
Berluskoni omogoči sodnikom preživeti vročo noč v objemu mladenke pa bo vse rešeno in ti se opereš krivde.
slovenac13
09. 02. 2011 13.00
Tako kot ne bo šel noben naš tajkun v zapor, tako tudi italijanski ne, pa naj bo še kako veliko kaznivo dejanje. Banana država ena in druga.
Kajetan
09. 02. 2011 12.57
Logično da se bo zmazal ven, saj si tega dekleta ni sam zvleko ampak preko posrednika (zvodnika), torej v tem primeru od odgovarja za starost svojega kadre. Je pa faca moram rečt, najprej jo je vdrapno in že takrat je mislil da je nečakinja Hosinija Mubaraka, pol ji je pa še pobagal - super dober človek ni kaj. Zakaj pa ne bi smel posredovati, zato ker je pač on predsednik vlade. Se mogoče ni nobeden vprašal ali je mogoče posredoval samo kot Berlusconi in ne kod predsednik vlade, spomnite se našega Križaniča ko je malo ofrcal profesorje za svojo diplomantko, ali ni ravno bilo enako kakor to Križanič je posredoval ne finančni minister. Tukaj ima Berlusconi prav, nič nimajo in nič mu ne morejo dokazat, pa še zakon je na njegovi strani, torej gre samo za mladoletno osebo, seveda bi vsak vprašal najprej delkle na klic naj mu pokaže osebno - pa ja seveda. Pa res je faca, kera je naslednja malo bolj temna pa bo mislil da je od obame sestrična al kaj? Okulist mu ne uide, se vidi da je tisti kipec zadel malo v vid malo v pamet.
DarkT
09. 02. 2011 12.55
On je baraba! Požeruh...povrh pa še pedofil! ;) DOL Z NJIM!
Eda Furlanic
09. 02. 2011 12.26
in kaj mu bo sodnik??On ima take veze da bo prej sodnik sel sedet kot on
Libra77
09. 02. 2011 12.22
Ne ne bo, demomkracija omogoča, da so takšni brez kazni in krojijo usodo delavcem. Res, hujše kot nacizem.
Cyber-Worm
09. 02. 2011 12.16
Te dni so po državi potekali protesti proti premierju in za ohranitev časti žensk. "Italija ni bordel," so med drugim poudarjali protestniki. kaj naj rečm : ))) prwo naj nehajo ženske kasirat pol pa moški nebojo meli komu weč plačat in bo čast žensk rešena : )))
g05
09. 02. 2011 12.15
tiste lase na glavi so mu iz riti dol pobrali.