Tujina

Putin izrazil podporo Ananu: Podpiramo prizadevanja za dosego miru

Moskva, 17. 07. 2012 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan ruskemu predsedniku Putinu zatrdil, da je kriza v Siriji dosegla kritično točko, mu je Putin obljubil, da bo Rusija storila vse, kar je v njeni moči, v podporo njegovim naporom za mir v Siriji.

"Od samega začetka, od prvih korakov, podpiramo vsa prizadevanja, katerih cilj je dosega miru," je v pogovoru s posebnim odposlancem ZN in Arabske lige za Sirijo Kofijem Ananom dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Po pogovoru sicer ni dajal izjav, Anan pa je izrazil upanje, da bo Varnostni svet ZN uspel doseči dogovor o resoluciji o Siriji in da bodo članice VS ZN uspele najti besedilo, ki bo sprejemljivo za vse.

Kofi Anan in Vladimir Putin
Kofi Anan in Vladimir Putin FOTO: Reuters

V VS ZN se namreč ne morejo dogovoriti o novi resoluciji o Siriji, saj zahodne države v predlogu predvidevajo sankcije, kar Moskva vztrajno zavrača. Rusija je na drugi strani predložila svoj osnutek resolucije. V njem je predlagala podaljšanje mandata opazovalne misije ZN v Siriji za tri mesece, ni pa predlagala novih sankcij. VS ZN ima sicer do petka čas, da podaljša mandat opazovalni misiji v Siriji.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se je z Ananom sešel že v ponedeljek, je po današnjih pogovorih Anana in Putina izrazil pripravljenost Moskve na iskanje soglasja glede resolucije o Siriji v VS ZN. "Ne vidim razloga, zakaj ne bi mogli doseči soglasja v VS ZN. Na to smo pripravljeni," je dejal.

Anan se je v Moskvi kot odposlanec za Sirijo mudil drugič. Med prvim obiskom konec marca je od ruske strani dobil podporo za svoj mirovni načrt v šestih točkah.

Sirski uporniki sprožili "bitko za osvoboditev" Damaska

Sirske režimske sile se medtem že tretji dan zapored bojujejo proti upornikom, ki so se utrdili v dveh predelih Damaska. Siloviti spopadi, ki so v zadnjih dneh potekali v predelih Kfar Suseh, Nar Aiša, Midan in Kadam, so najnovejši znak, da se konflikt v Siriji spreminja v državljansko vojno. Vladne sile so v boj v prestolnici že poslale tanke, na intenzivnost in resnost spopadov pa kaže tudi uporaba helikopterjev.

Samo danes so spopadi po državi zahtevali najmanj 35 življenj. Sirski Observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo med njimi 16 civilistov, od tega sedem v prestolnici. Ubitih je bilo tudi 14 vojakov in šest upornikov.

Svobodna sirska vojska, v kateri so dezerterji sirske vojske in oboroženi civilisti, je danes potrdila, da so začeli "bitko za osvoboditev Damaska", ki je ne bodo končali do padca prestolnice.

Nemiri, ki trajajo že 16 mesecev, so se začeli na obrobnih območjih Sirije, preden so se razširili na gosteje poseljena območja provinc Homs in Hama. Zdaj pa se vedno bolj širijo proti prestolnici. Damask in največje sirsko mesto Alep sta dom elit, ki so se najbolj okoristile zaradi tesnih odnosov z al Asadovim režimom, prav tako pa tam živi veliko trgovcev in manjšinskih skupin, ki se bojijo, da se bo njihov položaj zamajal, če režim pade.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sejvam
17. 07. 2012 22.28
+7
Če koga zanima zakaj se gre v resnici v Siriji, naj to napiše v brskalnik in si prebere (Pravi razlozi za rat koji Amerika vodi u Siriji) je v hrvaškem....to je tista žalostna resnica, logično in razumljivo tudi za vas dvomljivce kar preberite si, tudi ti admin in vsi na 24ur
Gašper Janžekovi?
17. 07. 2012 21.12
+2
kako oboroženi civilisti ? tega ni če imaš orožje v takšnem primeru si definitivno vojak ene ali druge strani
n0mistakez
17. 07. 2012 19.01
+3
zanimiwo...glihkar vidu kko se neki lebavi libijci zajebavajo iz trupla gaddafija...kr pejte na RT pogledat...isto se bo zgudi če dubijo al assada...kmetje bojo pršli na oblast z njihovo demokracijo in država bo propadla...hh
bozur
17. 07. 2012 18.41
+4
V diktatorstvu ves kdo ti vlada, v demokraciji neves
n0mistakez
17. 07. 2012 18.59
+1
zato mam rajš diktaturo kot pa demokracijo :)
KosezVeliki
17. 07. 2012 14.05
+1
Vladimir Putin je zgled Machiavelijevega dobrega vladarja ! Vem, da ga bere in se uci od njega !
JURKO_22
17. 07. 2012 12.58
+5
Kaka demokracija neki! To je sam nek larifari za zavajanje ljudi. Zivimo v kastah kot nekdaj in bomo za vekomaj!!
dadocar
17. 07. 2012 09.50
+15
Annan v Rusiji ne bo dosegel nic, ce bo vztrajal pri odstopu Assada. Pa dajte pisati o zanimivih novicah iz Sirije, recimo o tem kako so na posnetku sirijske televizije o spopadu v mestu Lattakia vidne kartice hrvaskega mobilnega operaterja Tomato. Torej tolko o tem, da v Siriji ne delujejo tuji placanci :) Na portalu politika.hr so postavili 3 mozne scenarije, kdo na Balkanu uri te placance ter jih posilja na mednarodna zarisca. prva verzija sugerira da za vsem skupaj stoji rganizacija Otpor, ki pod pokroviteljstvom CIA-e uri razne revolucionarje se od padca Miloševićevoga režima.Druga opcija sugerira kako su na pomoć svoji "verski braći" v Siriji priskočile bosanskohercegovačke vehabije. Tretja moznost pravi portal Politika.hr je ta da sirijskoj opoziciji pomagajo hrvaske tajne službe in Vlada RH, zaradi pritiska SAD-a i EU-a, kajti s tem bi si zagotovili vstop v EU brez tezav. Posnetek lahko najdete na youtubu in hrvaskih spletnih portalih.
KosezVeliki
17. 07. 2012 10.23
+3
Srcni ameriski patrijoti in plemeniti vitezi krizarji junasko umirajo na bojnem polju z islamonacisti (v Iraku, Afganistanu) saj je vnjihovih srcih se vedno bolecina 11 septembra 2001. Medtem ko njihova vlada za njihovimi hrbti kolaborira z smrtnimi sovrazniki nase zahodne civilizacije.
KosezVeliki
17. 07. 2012 10.48
-4
Kolaborirati z nekom, ki zivi po srednjeveskem serijatskem pravu in hoce pokopati in uniciti naso svobodo, enakost in demokracijo, ki jo gradimo ze vse od razsvetljenstva, ameriske in francoske revolucije naprej. Bolano !
KosezVeliki
17. 07. 2012 12.13
+4
Neoliberalne elite so zastrupile zahodno civilizacijo in popeljale njeno ekonomijo do vrat pekla. Ropanje, plenjenje, pohlep, korupcija, beda, unicenje in revscina...to je pogonsko gorivo danasnjega korporativnega kapitalizma. Zahodna civilizacija potrebuje novo renesanso in preporod. Ocistiti se mora in vrniti nazaj h koreninam. Samo svoboda, enakost in demokracija so vrednote, ki lahko zahodu povrnejo prevladujoco premoc v svetu. Machiavellijev dober vladar je zgled, kako se vodi drzavo. John Locke je zgled kako se gradi politiko. Voltaire in Roussoe kako se gradi svoboda. Thomas Jefferson kako se gradi republika. Adam Smith kako pravilno upravljati ekonomijo. Zakaj bi se moral zahod zgledovati po drugih, saj ima sam superiorno tradicijo, ki presega vse kar premore preostali svet.
CRNALUKNJA
17. 07. 2012 09.43
+7
Putin,ne popuščaj,pa tudi pod ceno krvi!
Shisui
17. 07. 2012 09.09
+10
Mene zanima, kdaj se bo zacelo govoriti o globalni okupaciji planeta s strani ZDA.
alko82
17. 07. 2012 07.56
+6
Če putin popusti je konec z rusijo in kitajsko.
BlaBlaGluposti
17. 07. 2012 08.49
+14
dreko123
17. 07. 2012 10.43
+10
putin je edini ki ga zahodna pokvarjena politika in interesi ne morejo podkupiti... je kontra utež pokvarjencem ki zavajajo vse od medijev naprej...
Nina Nubia 1
17. 07. 2012 11.45
+7
glede kitajske,ce bo iran ogrozen se bo kitajska vmesala in to zelo agresivno kitajci so ze veckrat omenili,da bojo iran branili tudi,ce pride do globalne vojne rusija pa pri siriji ne bo popuscala ker vejo kam to pelje na njihovo dvorisce skratka ameri so doziveli hladen tus