Tujina

Sirija: Le kaj se dogaja v zaporih in bolnišnicah?

Damask, 19. 11. 2011 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varnostne sile v Siriji še naprej obračunavajo s protirežimskimi protestniki. Mednarodna skupnost opozarja sirskega predsednika, naj nasilje v državi ustavi. Arabsko ligo skrbijo poskusi Sirije, da bi opazovalcem preprečila dostop do bolnišnic in zaporov.

V petek je bilo v nasilju varnostnih sil v Homsu, Hami in Dari po navedbah aktivistov ubitih najmanj 15 oseb, med njimi dva otroka. Danes pa je umrlo najmanj dvanajst oseb. Številni so ranjeni, tako da je pričakovati še več žrtev.

Nasilje sil, zvestih sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, nad protirežimskimi protestniki ne pojenja – kljub ultimatu Arabske lige in kljub vse glasnejšim svarilom mednarodne skupnosti, da Siriji grozi državljanska vojna.

Varnostne sile so danes po navedbah očividcev tri ljudi ubile v severovzhodni provinci Idlib blizu turške meje, še štirje pa so umrli v strelskem spopadu med al Asadu zvestimi silami in vojaškimi dezerterji blizu mesta Homs, kjer je sicer nasilju danes podlegel še en človek. O še eni smrtni žrtvi aktivisti poročajo iz Hame. Al Asadove sile poleg tega pritiskajo na mesto Šajzar v osrednjem delu države, ki naj bi ga napadle s težkim topništvom. Pooročajo o še več mrtvih in ranjenih.

Pritisk mednarodne skupnosti

Protestniki na ulicah
Protestniki na ulicah FOTO: Reuters

Mednarodna skupnost medtem stopnjuje pritisk na al Asadov režim. Izteka se ultimat Arabske lige Siriji, da preneha z nasilnim zatrtjem protestov in med drugim pristane na napotitev 500 tujih opazovalcev v mestih, ki so središča upora proti al Asadu.

Liga je nedavno že zamrznila sirsko članstvo v organizaciji, v primeru nesprejetja ultimata pa Siriji grozijo dodatne gospodarske sankcije.

Sirija ultimata sicer ni zavrnila, še vedno pa potekajo pogajanja o namestitvi opazovalcev. Arabsko ligo med drugim skrbijo poskusi Sirije, da bi opazovalcem preprečila dostop do bolnišnic in zaporov. Sirija naj bi poleg tega zahtevala, da med opazovalci ni aktivistov za človekove pravice ter da so ves čas misije pod budnim očesom vojaškega spremstva.

Vse več držav medtem opozarja, da se lahko sprva nenasilno protestno gibanje v Siriji kmalu prelevi v oborožen upor proti al Asadu in da torej državi grozi državljanska vojna.

Tako ameriška državna sekretarka Hillary Clinton kot njen turški kolega sta v petek opozorila, da bi lahko protirežimsko gibanje v Siriji preraslo v državljansko vojno. Pred podobnim razvojem dogodkov je že v četrtek posvaril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

V državljanski vojni bi se, kot je pojasnila Clintonova, "zelo odločna, dobro oborožena in s časom vse bolje financirana opozicija" pod vodstvom nekdanjih pripadnikov sirske vojske, ki so stopili na stran protestnikov, borila proti al Asadovemu režimu. Clintonova je v intervjuju za ameriško televizijo NBC odgovornost za nasilje v Siriji, v katerem je doslej po podatkih Združenih narodov umrlo preko 3500 oseb, sicer v celoti pripisala al Asadu. A na drugi strani je znova poudarila, da si ZDA ne bodo prizadevale za mednarodno vojaško posredovanje v državi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigich
19. 11. 2011 21.12
Kaj se dogaja? Folk dobi sliko asada pred sebe katero morajo ponizno poljubljat ... Verniki pljunejo in zakricijo Bog je Velik!
Odpri.oci
19. 11. 2011 20.44
Zanimivo..... koliko ima "mednarodna skupnost" za povedati o protestih v Siriji.... Prav nič pa ni slišati, kaj "mednarodna skupnost" meni o dogajanjih, napisanih v članku "VIDEO: Policisti s solzivcem nad mirne protestnike", objavljenem samo vrstico pod temle !!!!!!
JezekTekaTeka22
19. 11. 2011 18.35
V bolnišnicah se nič ne dogaja ... ker ni ranjencev ...
Desktop.Messiah
19. 11. 2011 12.08
Asad senior - predsednik Asad junior - predsednik Pa kaj je tu spornega?
Desktop.Messiah
19. 11. 2011 12.07
Ne razumem čemu nekdo Asadu oporeka pravico do vladanja, saj jo je vendar podedoval po očetu, tudi predsedniku.
bobocat
19. 11. 2011 11.20
vsak ki dvigne orozje, pa ceprav iz dobrih razlogov, ni vec civilist. pa naj kdo poiskusi v sloveniji z orozjem poiskati pravico, odpraviti kriminal in lobije. zgodilo se bo enako kot se dogaja v sirijo. drzavni placanci(vojska policija) bodo uporabili orozje s pravimi naboji za zatretje oborozenih protestov. te oborozene protestnike anglija, ZDA in EU podpirajo le zato ker jim v primeru zmage nad sistemom v siriji ponujajo gospodarski trg druga opcija je pa podobna kot kosovo. se pravi da ZDA in NATO zelita izgraditi vojaske baze na podrocju sirije. pomeni unicenje sirske drzave in njihove svobode
kalif001
19. 11. 2011 09.56
alahovcem dogaja...
klemenju
19. 11. 2011 09.35
"mednarodna skupnost" (pod tem verjetno misliš ameriko in njihovi države pod njihovim vplivom) ne ukrepa, ker vedo, da do "protesniki" (dejansko skrajni islamski uporniki) v veliki manjšini in ni pričakovat večje podpore pri samih Sirijcih. Ob tem se vsi zavedajo, da Sirija ni Libija in tu nebi blo dost par bombnih napadov ob tem da bi bilo za pričakovat konkretne izgube med napadalcih. Doben pa ne pozna niti reakcije Rusije, ki ima v Siriji celo svojo bazo in so tesni zavezniki (zagotovo najpomembnejši Ruski zaveznik v celi regiji).
Hmeljko
19. 11. 2011 08.35
Najbolj zanimivo je to, da tu mednarodna skupnost ne ukrepa, razlog je pa tako ali tako, ker ni ekonomske računice.