Tujina

Bo afera o domnevnih spolnih zlorabah BBC uničila ugled?

London, 23. 10. 2012 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Na vso zadevo ni mogoče pogledati drugače kot, iskreno rečeno, z grozo," o domnevnih spolnih zlorabah zdaj že pokojnega televizijskega zvezdnika Jimmyja Savila pravi direktor BBC, a hkrati zanika, da so za afero vedeli in jo poskušali prikriti.

Direktor britanske medijske mreže BBC George Entwistle je danes nastopil pred odborom za kulturo, medije in šport britanskega parlamenta ter poudaril, da je afera o domnevnih spolnih zlorabah zdaj že pokojnega televizijskega zvezdnika Jimmyja Savila "zelo huda stvar", ki bo vplivala na ugled BBC.

Dodal je, da bo BBC storil vse, da razišče, kako je Savile lahko zagrešil očitana dejanja. "Na vso zadevo ni mogoče pogledati drugače, kot iskreno, rečeno z grozo," je dejal Entwistle. Je pa v bran vzel ravnanje BCC v zvezi z afero in zanikal, da bi jo poskušal prekriti. Poudaril je, da BBC tesno sodeluje s policijo in da bo poskušal tudi z lastno preiskavo ugotoviti, kaj se je dejansko dogajalo.

Direktor britanske medijske mreže BBC George Entwistle trdi, da afere niso poskušali prikriti.
Direktor britanske medijske mreže BBC George Entwistle trdi, da afere niso poskušali prikriti. FOTO: Reuters

Hkrati je Entwistle priznal, da so bile med domnevnimi primeri zlorabe v 60. in 70. letih minulega stoletja storjene napake. BBC to zelo obžaluje, je ponovil že izrečeno opravičilo medijske mreže.

Savile je umrl lani, star 84 let. Po navedbah policije se je doslej javilo že okoli 200 ljudi, ki naj bi bile žrtve njegovega spolnega nadlegovanja. Savile je bil znan po tem, da je zbral velike vsote denarja v dobrodelne namene, a pri tem naj bi zlorabil številna mladoletna dekleta. Žrtve BBC obtožujejo, da je zlorabe prikrival.

Entwistle je direktor BBC od julija, zato so se nekateri britanski poslanci danes zavzeli, da bi moral pred poslance stopiti tudi njegov predhodnik Mark Thompson, ki bo novembra prevzel posle predsednika uprave časnika New York Times.

Zdaj je odjeknila še novica, da je BBC že decembra lani, le nekaj tednov po smrti Savila, pripravljal dokumentarec o domnevnih zlorabah, a so ga nato umaknili, domnevno zaradi novinarskih razlogov. Dokumentarec je luč sveta ugledal v ponedeljek, ko si ga je ogledalo pet milijonov gledalcev.

Način, kako je BBC ravnal v aferi, sproža resna vprašanja, ali je poskušal afero prikriti in se s tem izogniti neprijetnostim, je dejal predsednik odbora John Whittingdale. "Tega ne sprejmem," pa mu je odvrnil Entwistle.

Jimmy Savile je umrl lani.
Jimmy Savile je umrl lani. FOTO: Reuters

Zaskrbljenost nad tem, kako se BBC spopada z omenjeno afero, je v ponedeljek izrazil tudi sam britanski premier David Cameron. "Narod je osupel. Mi smo osupli nad obtožbami na račun Jimmyja Savila in zdi se, da vsak dan postaja hujše," je novinarjem dejal premier.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

myname007
23. 10. 2012 20.05
+8
Še nekaj informacij, ki vam jih naši novinarji ne bodo povedali. Tip je desetletja zlorabljal najstnice med 12-15 let (pogledate si lahko tudi dokumentarec na tubi - poiščite Exposure - The Other Side of Jimmy Savile | 2012 | Full Documentary). Tip je bil znan po svojih "dobrodelnih" dejavnostih, prav tako je opravljal prostovoljna dela v bolnišnicah, kar mu je omogočilo zadovoljevanje nekrofilskih potreb (seks s trupli). Ni res, da BBC in policija nista vedela za te zadeve. Preiskovali jih niso zaradi dejstva, da je tip oskrboval kraljevo družino in znane ljudi z otroki - zadaj je razvejana pedofilska mreža. Pedofilija je bolj razširjena, kot si večina predstavlja - to je eden od načinov za izsiljevanje znanih in vplivnih. Po principu - če ne boš delal, kot mi hočemo, bomo objavili posnetke na katerih zlorabljaš otroke. Eden od bivših britanskih premierjev Edward Heath naj bi bil serijski morilec otrok. David Icke je o tem pisal v eni od svojih knjig. Ko so Heatha vprašali o zadevi, tega ni zanikal. Ljudje, ki vodijo svet, so zelo, zelo bolani in prav je, da se o teh zadevah začnemo pogovarjat.
br.0001s
23. 10. 2012 22.10
+4
res so bolani. nekdo ki zagovarja nasilje po svetu in metanje bomb po civilistih res ne more bit normalen....