Tujina

'Blokupiranje' oživilo državljansko nepokorščino

Frankfurt, 19. 05. 2012 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred sedežem Evropske centralne banke v Frankfurtu se je zbralo okoli 20.000 protestnikov. Aktivisti so želeli otežiti delo bank, ki so po njihovem mnenju glavni krivci za gospodarsko krizo. Menijo tudi, da jim je uspelo oživiti državljansko nepokorščino.

Zbralo se je okoli 20.000 protestnikov.
Zbralo se je okoli 20.000 protestnikov. FOTO: Reuters

Zaskrbljeni državljani različnih dežel so v Frankfurtu s protestom opozorili na poskuse finančnega kapitalizma, da si dokončno v celoti prilasti oblast nad vsemi področji družbenega življenja. Medtem ko je župan Frankfurta zaradi javnega reda in varnosti prepovedal večino protestnih shodov v zadnjih dneh, pa je dovolil sobotno zborovanje.

Pred sedežem Evropske centralne banke (ECB) se je tako po navedbah nemške policije zbralo okoli 20.000 protestnikov. Po navedbah organizatorjev pa več kot 25.000 ljudi, ki so nosili transparente z napisi "Evroobmočje je v ruševinah" in "Ko nepravičnost postane pravilo, upor postane dolžnost".

Njihov cilj je enak kot prejšnje dni. S štiridnevno akcijo "Blokupirajmo ECB" želijo paralizirati nemško finančno prestolnico in otežiti delo bank ter ECB, ki naj bi bili glavni krivci za gospodarsko krizo.

Policija je sicer v petek začasno pridržala okoli 400 protikapitalističnih protestnikov, v soboto pa je za red med demonstracijami skrbelo okoli 5000 policistov. Zaprtih je bilo več ulic ter tudi dve postaji podzemne železnice in ena postaja regionalnih železnic.

Kaj o krizi menijo najmlajši udeleženci protesta?
Kaj o krizi menijo najmlajši udeleženci protesta? FOTO: Reuters

Protestniki so se zaradi ostrosti policije odzvali kritično, nekateri pa tudi sarkastično. Policijo so po eni strani obtožili, da je protestnike s pozivi prek zvočnikov, naj se razidejo, tudi odkrito provocirala, da bi prišlo do incidentov. Nekateri pa menijo, da jim je policija celo pomagala, saj je bilo tudi zaradi njihove prisotnosti oteženo poslovanje bank. Sicer pa je neki predstavnik "blokupiranja" že ocenil, da je akcija uspela in da jim je uspelo "oživiti državljansko nepokorščino".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
19. 05. 2012 23.23
+4
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake ne odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
Nimivseeno
19. 05. 2012 23.23
+6
Banke ustvarijo in natisnejo ves denar iz nič in ga posodijo kot dolg za obresti. Posledica je, da je dolg večji, kot pa količina vsega kapitala zaradi neplačanih obresti. (Vir: Silver, gold and debt collapse) Sistem za preživetje potrebuje stalno eksponento rast, da z rastjo poplača stare dolgove bankam. (Vir: Dr. Chris Martenson at Marlboro College Graduate School, March 26, 2010) Rast je bila desetletja omogočena zaradi eksponentnega črpanja nafte, ki je kri gospodarstva. (Vir: Oil smoke and mirrors, A Crude Awakening) Zaradi ustavitve eksponentnega črpanja nafte in konstantnega padca od 3% do 8% letno lahko pričakujemo veliko lakote, (zaradi nafte smo dosegli 7 miljard ljudi). (Vir: Peak Oil 101) Zaradi končnosti planeta Zemlje ne bomo mogli držati konstante ekonomske rasti zaradi omejenosti resursov. Približuje se nam propad take ekonomije in takega načina življenja. (Vir: Collapse of Complex Societies by Dr. Joseph Tainter (1 of 7)).
Nada Bratusa 1
20. 05. 2012 05.55
+1
Hvala za tale komentar, je zelo poučen, masikdo bi ga moral prebrati!
Nimivseeno
20. 05. 2012 07.33
+1
tedo974P8medo
19. 05. 2012 17.35
+9
Res so ta in druge gospodarske krize izdelek bank, predvsem pa Bilderbergov (oni so lastniki glavnih svetovnih bank), saj če je kriza, potem biznis ne gre dobro in je treba vzeti kredit za dobro poslovanje. Kredit se pa vedno plača, tudi če propadeš, zato je to največji profit za Bilderberge.