Tujina

V sodni dvorani Praljaku prva na pomoč priskočila soobsojenca

Zagreb/Haag, 02. 12. 2017 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./K.H.
Komentarji
0

Medtem ko uradna preiskava o tem, kako je v sodno dvorano Slobodan Praljak prinesel smrtonosni kalijev cianid, še poteka, se o tem že pojavljajo teorije. Eden od njegovih bližnjih prijateljev je prepričan, da bi strup lahko že zdavnaj skril med svoja zdravila. Je pa Praljak že pred časom svoji odvetnici dejal, da ne bo preživel niti enega dneva kot vojni zločinec.

Obdukcija je pokazala, da se je nekdanjemu poveljniku bosanskih Hrvatov Slobodanu Praljaku ustavilo srce, potem ko je zaužil kalijev cianid. Še vedno pa nikomur ni jasno, kako je 72-letni vojni zločinec to snov sploh dobil in jo pretihotapil v sodno dvorano haaškega sodišča.

Hrvaški Večernji list danes omenja možen scenarij, ki jim ga je povedal Praljakov bližnji prijatelj. "General Praljak je imel zdravstvene težave, predvsem zaradi stresa, ki ga je doživel v preteklih letih. Zato je imel pri sebi v celici že dlje časa stekleničke z različnimi zdravili, med katere je lahko skril strup. Kdaj in od koga ga je dobil, je treba ugotoviti, za zdaj je jasno to, da pazniki niso preverjali vsebino stekleničk, saj se je bližal izrek sodbe in so njihovi nadzori postali ohlapnejši."

Seveda gre samo za špekulacije, prave odgovore bo dala uradna preiskava, ki so jo nizozemski preiskovalci sprožili v četrtek. Svojo, neodvisno preiskavo je nato v petek sprožilo tudi haaško sodišče. Ob tem je tiskovni predstavnik Nenad Golčevski tudi demantiral informacije, da je Praljak umrl že na sodišču. "Tribunal je bil o smrti obveščen ob 14.25, veliko za tem, ko so ga odpeljali v bolnišnico," je dejal.

Tako je Slobodan Praljak spil strup v sodni dvorani.
Tako je Slobodan Praljak spil strup v sodni dvorani. FOTO: APTN Video

V sodni dvorani Praljaku prva pomoč nudila soobsojenca

V javnost so pricurljale tudi podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo, ko je sodnik – potem ko je Praljak spil strup – prekinil obravnavo. Po poročanju hrvaškega časnika Večernji list, sta Praljaku prvo pomoč najprej nudila soobsojenca. Milivoj Petković je Praljaku takoj odpel srajco in odvezal kravato ter ga začel oživljati, Valentin Ćorić pa ga je polival z vodo. Praljak je vse težje dihal in začel hropsti, piše Večernji list, ki se sklicuje na neimenovane vire.

Praljak je nato nekoga od tistih, ki so mu bili fizično najbliže v teh trenutkih, zgrabil za roko. Vse skupaj pa se je zgodilo v nekaj sekundah, nato pa so Praljaka odpeljali v bolnišnico. 

Praljak ni želel ne pogreba ne groba

Na Praljakovem domu so v petek našli tudi poslovilno pismo, ki ga je že pred dvema letoma zapečatenega poslal iz Haaga. V njem je jasno zapisal, da v primeru svoje smrti ne želi "velikega pompa", niti groba ne pogreba.

Večernji list tako poroča, da bodo Praljkovo truplo zdaj, po opravljeni obdukciji, ki sta ji na zahtevo sodišča prisostvovala dva hrvaška strokovnjaka, katerih imeni nista znani, prepeljali v Zagreb, kjer bo slovesnost potekala v ožjem družinskem krogu, njegovo telo pa bodo kremirali.

Za tem naj bi pepel potresli na zagrebškem mestnem pokopališču Mirogoj. Za to po informacijah omenjenega časnika ne obstaja nobena zakonska prepreka, saj člani družine s pepelom pokojnika prosto razpolagajo – posipanje pepela v morje, reko, gozd ... ni nelegalno. Edino mesto, kjer svojci sicer uradno potresajo pepel mrtvih, je t. i. Sončno polje (Sončna poljana) ob zagrebškem krematoriju.

Našli še eno pismo

Hrvaški portal Index.hr pa danes poroča, da so preiskovalci v Praljakovi zaporniški celici našli še eno pismo, naslovljeno na njegovo odvetnico Niko Pinter

Odvetnica je sicer dejala, da so jo obvestili o kuverti z njenimi imenom, a da njene vsebine ne pozna. "Ne vem, nisem videla kuverte. Nisem niti vedela, bila sem na letalu, ko me je o tem obvestila nizozemska sodnica," je dejala za Index.hr. Odvetnica je sicer še povedala, da sta se s Praljakom tikala, saj se poznata že več kot 13 let in sta bila zelo povezana, saj da so bili tudi družinski prijatelji. 

Pinterjeva tudi trdi, da nič ni namigovalo na to, da bi njena stranka lahko naredila samomor. "Čeprav, zdaj ko pomislim za nazaj, mi je dejal, da niti enega dneva ne bo preživel kot vojni zločinec. To mi je rekel, ko smo začeli delati na primeru," je dejala odvetnica. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1