Tujina

Blamaža predsedniških kandidatov

Zagreb, 13. 10. 2009 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kvizu, ki so ga pripravili na HTV, se predsedniški kandidati niso izkazali s svojim znanjem, le eden je vedel vse odgovore. Hebrang iz vodilne HDZ po javni blamaži zdaj zahteva preiskavo.

Andrija Hebrang se ne more pohvaliti s svojim znanjem.
Andrija Hebrang se ne more pohvaliti s svojim znanjem. FOTO: Reuters

Volilni štab predsedniškega kandidata HDZ Andrije Hebranga je od hrvaške televizije zahteval, naj preveri, ali je neodvisni predsedniški kandidat Nadan Vidošević vnaprej dobil odgovore na vprašanja, zastavljena kandidatom za predsednika v oddaji Dossier.hr. Hebrang se namreč z odgovori na vprašanja iz zgodovine in zunanje politike ni "proslavil".

Hebrang med drugim ni poznal imena stranke slovenskega premierja Boruta Pahorja, pa tudi ne imena srbskega premierja. Prav tako ni vedel, kdo je nemški zunanji minister. Poleg tega ni poznal ne letnice začetka prve svetovne vojne ne točnega datuma, kdaj se je začela hrvaška vojaška operacija Nevihta. Hebrang sicer pogosto poudarja pomen vojne za neodvisnost Hrvaške in na volitvah računa na podporo vojnih veteranov. Vidošević je pravilno odgovoril na vsa vprašanja.

Je Hebrang nerazgledan ali le žrtev prevare?

V oddaji je sodelovalo pet kandidatov, poleg Hebranga in Vidoševića še Vesna Škare-Ožbolt, Vesna Pusić in Ivo Josipović. Slednji na vprašanja ni hotel odgovarjati.

Po poročanju Večernjega lista so iz same HTV pricurljale informacije, da je bil Vidoševićev štab pač najspretnejši in se je do vprašanj dokopal pred oddajo.

V HDZ so prepričani, da so avtorji oddaje neodvisnemu kandidatu Vidoševiću razkrili vprašanja, še preden so posneli prispevek, ki so ga sicer predvajali minuli četrtek. "Zahtevamo nujno preiskavo in ustrezne ukrepe za avtorje neprofesionalnega in po našem mnenju vnaprej zastavljenega scenarija. Drugi kandidat Vidošević je očitno imel vsa vprašanja, kar je vidno v prispevku, ter je odgovore bral s papirja," je pismo Hebrangovega volilnega štaba objavil Jutarnji list.

Urednik oddaje Ivan Jabuka trdi, da potrebe po preiskavi ni, in odločno zagovarja svoje sodelavce, ki da so svoje delo opravili profesionalno. Obtožbe, da so poskušali Hebranga namerno očrniti, kateremu od ostalih kandidatov pa pomagati, zavrača. "Štabi vseh kandidatov so dobili iste podatke. Obvestili smo jih o temah, nismo pa jim razkrili konkretnih vprašanj. Ni res, da je Nadan Vidošević vsa vprašanja dobil vnaprej," je poudaril Jabuka. Kljub temu naj bi preiskava na informativnem programu HTV že stekla.

V HDZ temu ne verjamejo. Trdijo namreč, da so sami pred oddajo dobili pet vprašanj, ko se je začelo snemanje, pa je voditeljica zašla v povsem druge vode. Poleg tega se na posnetku oddaje vidi, da ima Vidošević na mizi papir, na katerega pogleduje. V pismu, ki so ga poslali hrvaški javni televiziji, so v HDZ še zapisali, da se je izkazalo, da datum Nevihte bolje pozna Vidošević, "ki je omenjeno akcijo prespal v postelji, kot pa Hebrang, ki je v njej sodeloval", ter da bolje pozna datum priznanja Hrvaške, "ki ga je le proslavljal, medtem ko je bil Hebrang na bojnem polju pri Osijeku kot vladni odposlanec".

Vidošević odgovoril Hebrangu

Vidošević je na spletni strani Facebook medtem Hebrangu odgovoril, da namesto soočanja predsedniških kandidatov predlaga teste znanja iz ekonomije, hrvaške zgodovine, kulture in športa. Iz njegovega štaba pa so sporočili, da je odgovore pač poznal, saj gre za splošno izobrazbo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
14. 10. 2009 10.39
Sploh ne bi bilo slabo, če bi jih posnemali in prevetrili naše politike.
DeadBull
14. 10. 2009 09.23
Kaj se ima za pritoževati, pač zabit je in splošno nerazgledan. Vsa vprašanja so stvar splošne razgledanosti. Če bi bili hrvati pametni, bi izvolili človeka, ki je splošno razgledan in ki ne pripada nobeni stranki, ne pa te strankarske parazite.
trzican
14. 10. 2009 09.22
no pa smo spet tam kajvse dela politika
acim
13. 10. 2009 22.07
Ideja čiste Hrvatske je:tretjino Srbov pobiti,tretjino pregnati in tretjino asimilirati.To ni uspelo fašistični tvorbi ki se je imenovala Nezavisna Država Hrvatska uspelo pa je kandidatki za članstvo v Evropsko unijo.Demokracija in ideja Združene Evrope je čudovita stvar.
Klizma
13. 10. 2009 21.47
kdaj bo pri nas na vrsti tak kviz????????????
.mdC.
13. 10. 2009 18.51
sej prejšnji teden je bil pa na studio city soroden kviz ozirom anketa naših vrlih poslancev z super zaključkom, v stilu: vprašani so bili izbrani nakjlučno, in zdi se da so tudi tu (v parlamentu) naključno.
F12
13. 10. 2009 17.29
ok, da ne ve za SD pa za Steinmeierja (mislim da je še on), ne rečem. ampak da ne veš LETNICE začetka SV in njihove tako priljubljene Nevihte, to pa je žalostno. Ok, za nevihto tut jaz ne vem, ampak to je tako, kot da bi nas vprašali, kdaj je potekala vojna za Slovenijo. Pa naj še kdo reče, da so politiki pametni.
banda_ste
13. 10. 2009 17.19
SEJ NAŠI TUT NIČ NE ZNAJO, SAM K MAJO MEDIJE V ŽEPU JIH TI NE UPAJO RAZKRINKAT.
Steki
13. 10. 2009 16.12
Fantastično!!! Vsa pohvala Hrvatom, ki se upajo pokazati na to, kakšna so 'cesarjeva nova oblačila'. HDZ očitno kadruje na principu 'ni važno, kaj znaš, važno je, da si naš...'. Odgovorov na vprašanja sicer ne poznam, bi pa jih, če bi imel en dan časa in pa temo, o kateri se bo govorilo. To, da je Vidoševič pogledoval na list le dokazuje, da si je letnice, imena,... izpisal, kar se za pripravljenega politika spodobi. Zagovor HDZ-jevca pa še bolj kaže na primitivnost. "saj sem bil tam, bom ja vedel!".... Bravo, bravo! Super bruka. Naj Jonas naredi kaj takega! Ali pa Bobovnik... Super poteza!!
ata_jez
13. 10. 2009 16.05
hahaha ... dobra fora ... se spomnim, ko so naše znalce spraševali, koliko tolarjev je en evro ... :-)
vzhod
13. 10. 2009 16.03
hehe toliko o domoljubnosti :D za zlocinsko operacijo nevihta pa bi ja lahko vedel datum
kolesar111
13. 10. 2009 15.58
Ja bolj jim je pomembno kako čim več pokrasti.